Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pozdvižení v izraelské obci - říkačka

12. 08. 2021
12
7
280
Autor
kuča

Starej slizák

Kohnů Izák

si furt dělá

fóry z tóry!


7 názorů

Kamamura
16. 08. 2021
Dát tip

... hele, a tuhle znáte?

Přijde Mosche Kamzoil do Palestiny v doprovodu čety izraelských vojáků, a první palestinský dům, který vidí, tak zabere pro sebe a svojí rodinu, a místním obyvatelům suše oznámí, že musí do hodiny odejít, jinak nikdo neručí za jejich bezpečnost.

"Ale kam máme jít? Moje generace tu žila a pěstovala olivy odnepaměti," běduje Salim ibn Sula, a jeho žena a děti zoufale natahují ruce k hlavním netečných izraelských vojáků.

"Copak já vím? Jděte si kam chcete. K příbuzným, do libanonských utečeneckých táborů, do Evropy, nebo třeba ke všem čertům," odpovídá lakonicky Mosche Kamzoil, zatímco jeho žena Sára si vyměřuje, kam si dá v novém pěkném domě truhlíky s petúniemi. 

"Jak můžete být tak krutý?" ptá se zoufale Salimova žena Fátima.

"Krutý, já?" je vidět, že teď se Mosche urazil. Je přece zbožným izraelitou, každou sobotu světí šábes, jak se sluší a patří, v synagoze je pečený vařený a na chudé přispívá. "Vždyť jsme vám dali hodinu času, a můžete si vzít, co chcete. Jiný by vás třeba nechal rovnou zastřelit. Vy to možná nechcete slyšet, ale pokud bych váš dům nezabral já, zabral by ho nějaký jiný izraelita, a vám by to vyšlo nastejno, zatímco já bych si pohoršil. Tak o co vám vlastně jde, člověče?!"


Dagmaram
13. 08. 2021
Dát tip

hihi :-)


Hamar
12. 08. 2021
Dát tip Kočkodan

Kohn rozhodně není hloupý,

jen ho přepadají roupy

a rád si roup hýčká,

sere tím Roubíčka.


Kočkodan
12. 08. 2021
Dát tip Gora

 

Patří ti to, starej Kohne,

 

slizký hnuse Izáku,

 

za chování málo vhodné,

 

ocitnul ses v Písmáku!


To se tedy nedělá!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru