Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Janina6 - "Ladím struny klece" (recenze názvu díla)

Výběr: rebecca13/CM
13. 08. 2021
5
11
430
Autor
Kamamura

Dozvěděl jsem se o tom, že naše kolegyně Janina6 vydává knižně svojí tvorbu, k čemuž í chci tímto pogratulovat. Její kniha "Ladím struny klece" se mi zatím žel do spárů nedostala (slibuji, že hned jak zaženu košmár lemravosti a ušetřím hrst Grošů z nutných vydání - gáblík, gejmy, gandža - ihned poběžím do knihkupčictví a hříšek retroaktivně napravím, že po něm v Knize Křivd nezůstane ani gumový mazanec). Četl jsem zatím jen recenzi Gory, a v ní obsažené úryvky; zvláště úryvek básně "Exogenetická" se mi dost líbíl. 

Zatím tedy přicházím pouze s recenzí názvu samotného, kterou jsem vtělil do níže uvedeného čtyřverší (díky vlivu školy Naga zengi-dó bývá moje tvorba stručná, ačkoliv zpravidla vysloví vše potřebné. A co ze sebe nevymáčkne ve verších, to nafutruji do baňatého prologu, jako je tento!).

Pokud bychom se uchýlili kromě recenze samotné i k pre-metarecenzi, pak bychom v ní mohli napsat, že název patří k těm zdařilejším - je krátký, s potentní asociační hlavicí dostatečnou k explozivnímu načechrání čtenářovy představivosti. Řečeno je přesně tolik, kolik stačí k vzbuzení až dětinsky kompulzivní zvědavosti - jedná se o (pochopitelně metaforickou, že, jak tedy alespoň doufám) klec, ve které je uzavřena autorka, a hude na její chladné, cituprázdné ocelové "struny" teskná nokturna svého strádajícího srdce? (Proces ladění by pak zde byl nadmíru důležitý, neboť niterné obrazy Jsoucna nemožno zrcadlit kakofonií rozskřípaného klavíru, kupříkladu.)

Anebo se jedná o klec cizí, a pokud je to tak, kdo je jejím (jak už to u klecí bývá) pravděpodobně involuntárním obyvatelem, a jak se dovnitř vlastně dostal(a/o)? Chystá se autorka zmíněnou hudební produkcí navázat s neznámým hlubší kontakt, nebo jde spíše o drsnější snahu ve stylu bájných Sirén neznámému pořádně "zahrát na nervy"?

Možná dokonce, jak naznačuje "spálený motýl" v diskuzi níže, je v tématem díla hudební nástroj, který pouze tvarem/zvukem/použitím/asociací klec připomíná, ačkoliv mě osobně se žádný takový hudební nástroj nevybavuje (harfa možná, vzdáleně?!), je nutno přiznat, že v nekonečném Metaverzu poezie je možné bez přehánění opravdu všechno, v rámci hranic tvořených naším myšlením, jazykem a fantazií. 

Nevíme, a nutně tápeme ve tmě; recenze od Gory je jako rafinovaná kaviárová jednohubka s kořeněnou orientální omáčkou, která žaludek rozdráždí, ale nenasytí. Z temnot literárně-konzumní frustrace nás tentokrát nevysvobodí světlo, jako tomu bylo na začátku jednoho nesmírně populárního aramejského bestselleru, ale zvuk - a to čistá kvinta souzvuku s hodinářskou přesností vyladěních klecových stun a Pražského Groše dopadajícího na knihkupčíkův generacemi ohmataný pult, abychom se skrze transakci monetární zmocnili hodnoty kvalitativně vyšší, protínající dimenzi z materiálního plánu nezbadatelnou a nedosažitelnou - totiž unikátního uměleckého zážitku zpostředkovaného právě knihou "Ladím struny klece", jež se zdá zjitřené fantazii nabývat obrysů světelného portálu do nepoznaných světů, podobnému tomu, pomocí kterého kdysi Gul'Dan otevřel svému strádajícímu lidu brány do země Azeroth. 

A nyní již přikročme k samotné recenzi názvu díla (viz níže), kterou později doufám rozšířit na recenzi celé právě vydané knihy.

Ladím struny klece (recenze názvu)

--------------------------------------------------

Ladím struny klece tence,

žalmy hudu o milence.

Z písně bolem srdce puká,

láska, děti, to jsou muka!


11 názorů

Janina6
02. 12. 2021
Dát tip Aru

Ale Kamamuro, já jsem prostě zvědavá, komu jsi to slíbil (bez "proboha"), což se dá určitě pochopit - koho by nezajímalo, kdo se zajímá o jeho sbírku? :-) No a ta druhá reakce ve stylu "Toho se právě bojím!" byla napůl ve srandě. Je fakt, že jen napůl. Samozřejmě jsem z toho trošku nervózní, jak asi mé dílko rozcupuješ. Ale na druhou stranu jsem opět zvědavá, hodně zvědavá! Tak piš a recenzuj, těším se. A dík, že sis to celé přečetl, už ten samotný fakt mě naplňuje radostí :-)


Aru
30. 11. 2021
Dát tip Kamamura, Janina6

Kamamuro, čím delší recenze, tím déle ti vydrží na hlavní straně, protože tím déle potrvá redaktorům, než ji přečtou, no to byl jenom vtípek :D:D

hlavně nezapomeň na dlouhý prolog, dřív sis na něm zakládal a také dlouhý název svědčí o autorově vynálezavosti patřičně navnadit na nejzajmavější pasáže z textu, něco jako trailer na film :D


Kamamura
30. 11. 2021
Dát tip Janina6

Díky přátelé, za to to příjemné, pozdně podzimní překvapení. Jako samozvaného literárního snoba mě jakákoliv pozornost samozřejmě těší. Nedávno jsem skutečně část svého lenivého košmáru přemohl, zmíněnou knihu opravdu zakoupil, a autorce jsem nadšeně napsal: "Neboj se, knihu už mám, recenzi napíšu, jak jsem slíbil." Načež jsem obdržel dvě zprávy: "Toho se právě bojím!" a "Komu jsi to proboha slíbil?"

To úplně zarazilo divoký cval mých myšlenek, asi jako kule z Old Shatterhandovy medvědobijky. Tak já jsem myslel, že jí udělám radost, protože já pochopitelně mám vždycky radost, když moje výstupi něco čte a něco k nim napíše (jak říká Květoň, nejhorší ohlas na literární dílo je lhostejnost). Kniha se mi i celkem líbí - nejsou to sice nejlepší verše, co jsem kdy četl (ale to jenom proto, že je velmi těžké být nejlepší na celém světě a vkus je vždy subjektivní), ale je to velmi kompetentně napsaná sbírka básní, a některé nápady jsou dokonce hodné umírněného zajásání - předběžně jsem to viděl někde na čtyři body z pěti, což si myslím není skóre, které by odpovídalo nájezdu mongolské hordy nebo útoku literárně teroristického komanda, nebo se pletu?!

Můžu to dát autorce k odsouhlasení, ale ruku na srdce, vy byste zahodili dlouhý text (krátká recenze je prostě něco, co mi nejde), když už jste si s ním dali práci (a já se snažím si ji dávat). Ekvivalentem tatarské hordy, kterou by rodiče strašili zlobivé děti, rozhodně být nechci ("Jestli budeš, Pepíčku, zlobit, tak na tebe zavolám Yoshiro Kamamuru, a ten ti oznámkuje slohovou práci!" "Jen to ne, maminko, to se raději obejdu do smrti bez bonbónů a čokolády!").

Musím se přiznat, že tento nedokončený příběh je pro mě velké, jak se tady v Čechách říká... jo, conundrum.


K3
30. 11. 2021
Dát tip

Je to velmi nápaditý název, který vypovídá.


Benetka
30. 11. 2021
Dát tip

...já už su zase

vožralej jak prase...


rebecca13/CM
30. 11. 2021
Dát tip Janina6

nechtěla bych se ocitnout pod palbou tvojí kritiky

nebo chtěla?


Gora
14. 08. 2021
Dát tip

Jde hlavně o ono zjitření, navnadění. Až přečteš sbírku, jsem zvědavá na tvé postřehy, Kamamuro.

Pod názvem si představuji tak trochu sisyfovskou snahu naladit nevyladitelné.


Kočkodan
14. 08. 2021
Dát tip Kamamura, Janina6

 

Ladím struny klece jemně

 

malá duše přece ve mně

 

však vejdou se tam obav kupy

 

že způsobím jejich rupy

 

 

 

Janino, ty mě snad také nepřetrhneš...)


Janina6
14. 08. 2021
Dát tip

:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru