Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

za potlesk

15. 08. 2021
22
44
1184
Autor
lawenderr

hraješ jen malý štěk

rukama nohama

z hrdla nic

ani kňour

co by šel po hlase

 

život je kaliště

co na dně boha má

- dočista šťastný pád -

odehrát nedá se

 

 

 

 

Děkujem panstvu za potlesk,

publikum, zdá se, z lepších kruhů,

Fabelhaft, splendid, pitoresque!,

pití jde dneska na obsluhu.

 

Nahoru dolů opona,

divák je vidno díkůznalý,

kdyby se zítřek nekonal,

tak my vám celý odehráli.

 

Váš svět zkoušíme vyprávět,

že míň umění a víc šmíra?

La pardon, to je kabaret!

Tady se vážně neumírá.

 

Šminkou je někdy sněživo,

pak smích se boří do závějí,

to, když vám hrajem na život

a divné tóny vycházejí.

 

Sám maestro se děkuje,

pískot je vágní, potlesk znělý.

Že nelíbilo? Litujem,

viděli jste jen, co jste chtěli …

 

 


44 názorů

Morticia Adams
18. 11. 2022
Dát tip lawenderr

...smích se noří do závějí...


Alenakar
25. 07. 2022
Dát tip

Já jsem na divadelních prknech v mládí často stála. Ale jen v mládí, takže mě role "tragéda" minula. Ale role "tragéda" v poezii mi stále hrozí.


lawenderr
22. 07. 2022
Dát tip

:) jsme komedianti, Alenakar - teda já určitě. Jen se děsně stydím vystupovat před lidmi, proto píšu. A že je svět velké divadlo, víme obě ... je to úžasný téma, proto se občas sejdeme i na stejném jevišti ... hrajem si, Alenakar, a to je supr, navzájem :) Děkujuuu a Tragédovi mávám, že znám


Alenakar
22. 07. 2022
Dát tip

Zvláštní... Jako by to souviselo s mým chudákem "Tragédem", jehož se mi právě po letech podařilo resustovat.

Čas od času píšeme podobné básničky. Tip.


lawenderr
20. 07. 2022
Dát tip

:) tluču čelem o zem a vlasy mi vlají ... děkujuuuu slučko


lawenderr
30. 06. 2022
Dát tip

Moc díky, mar1311 :)  - a básnička se také tváří blahosklonně (umělci, no ... :))


lawenderr
01. 01. 2022
Dát tip

smi udělala radost, sviluško:) bo ten prolog je mi bližší ... víc já, ted´ (jsem docela vyštěkaná - ale krásně :) nic nemusím, ani psát ...

ledaže bych chtěla


Silene
01. 01. 2022
Dát tip

p-r-o-l-o-g 

(že jsem tak vyštěkala) 


Musaši
11. 09. 2021
Dát tip

lawendříku,

já jako undergroundový básník nejsem omezen žádnými limity. Na svá úložiště jsem tady uložil už kolem šedesáti básní psaných vázaným veršem, které nikdo nikdo nečetl.(Už se chlubím skoro jako Litarts).  Jednostranná tvorba mne ale unavila tak, že jsem se musel přeorientovat na jinou kategorii. Vrátil jsem se k psaní haiku, která teď ukládám do kritik pod básničky Předehra, Výhled ze skleněné věže, Allenův kufr, Diskuse a Ti letití. - Takže - kdyby sis to někdy s tou blokádou Leningradu rozmyslela, budeš vítána na všech mých úložištích.


lawenderr
09. 09. 2021
Dát tip

skromný Musaši, ... máš:) i když možná pouze pro mé oko,  i když talent je to, co se nikdy neptá, prostě to je a dál se uvidí. A když někdo uvidí talent bez pomoci, rád pomůže:) Jenom já nejsem někdo - si tu tak plácám tu svou ... :) ale je tu dobře

Entropie, to je starší typa, jen jsem ji trochu ošplouchla, ale stejně ... ten prach je na ní cítit :)) Děkuju


Entropia
05. 09. 2021
Dát tip

Klasika ti sluší, i když bych to při prvním čtení na tebe netipla


Musaši
26. 08. 2021
Dát tip

Já talent nemám, takže pomoc potřebuji. Trochu mi teď pomáhá Safián. Většinou se vždy nějaký pomocník najde, když člověk od sebe vysloveně lidi neodhání.


lawenderr
25. 08. 2021
Dát tip

... beru si to plavání!  - ty si připrav plavky, budeš zachraňovat ... :D


Kamamura
24. 08. 2021
Dát tip

... jenže bohužel, správná odpověď zněla tentokrát "Petúnie", a tak se otec Fura vyklonil z okna své pevnostní věže a "žbluňk!", indície v jeho vrásčité ruce putovala přímo do mořských vln. Zbývá teď jenom, aby Pačes vylosoval, kdo ze soutěžících pro ní doplave...


lawenderr
24. 08. 2021
Dát tip

:) když má někdo talent, nepotřebuje pomoc - leda by ho měl málo, a pak by ho má pomoc dorazila ... bo všichni umíme trochu toho, trochu onoho - ale to není opravdu ono. Talent je, že se ti to z hlavy klopí samo a ty to nedokážeš zadržet. A není to z tebe, je to to onemocnění talentem :) Co já bych k tomu už pak, jen bych čučela - když někdo takový přijde :)) 


Musaši
23. 08. 2021
Dát tip

law,

ty nejsi žádný asociál. Pravý opak je pravdou. Ano - teď jsi patrně nějak mimo, ale to se změní, až se tady objeví někdo, kdo bude mít skutečný talent, ty mu začnešv pomáhat a on o to bude stát.


lawenderr
20. 08. 2021
Dát tip

:) já už básničky vnímám jen subjektivně - buď si mě básnička najde, nebo já ji, nebo jen písmenka ... a neúměrně řečí kolem:D Život je moc krátkej na to, abych ho objektivně zkoumala, to není žádná zábava, žádný užitek - jen pocit důležitosti daného okamžiku, chování, osoby, věci ... :)) Nedůležité. Sociální skupinky jdou (pravděpodobně) mimo mě, jsem asociál :) a nebaví mě se přetvařovat. Ale lidi mám ráda a snažim se jim porozumět :)) sobě nerozumim - tak považ. Rozumíme si :) Nevím, co je poezie pro ostatní - pro mě je to zvláštní zaknocenost v hlavě, která vyvolává neklid - být básník není normální! :D Nemám vzdělání a odstup držím jen, když mi přijde správné. Ty jsi chytrý a zábavný - když chceš ... :) Ale já jen vedu řeči ... odborně tu je spousta odborníku, se kterými bys mohl převracet chrousta ... :) ...


Musaši
20. 08. 2021
Dát tip

A jsme opět po delší době u otázky, zda lze vnímat a hodnotit básně objektivně, respektive u otázky, zda lze vnímat objektivně malou sociální skupinu a vzahy v ní. Dnes se kloním k názoru, že poezii lze vnímat objektivně vždy jen z formálního hlediska, zatímco hodnocení obsahu bude vždy subjektivní.   Naopak chování lidí a vztahy mezi nimi lze studovat objektivně, pokud k tomu má člověk vzdělání a patřičnou úroveň odstupu.


lawenderr
20. 08. 2021
Dát tip

:) a zase trefa! Teda z mého pohledu ... je skvělé vidět, to, co chtějí abys viděl, zkoušet najít to, co chtějí, abys tímpádem neviděl - a pořád si udržet sama sebe nadohmat. Ale matrix nás pořád hledá, Musašíku ... :) A to je to, co chci, abych viděla - vidět není nic :D


Musaši
19. 08. 2021
Dát tip

lawendříku,

plně souhlasím s poslední myšlenkou tvé básně, že lidé vidí jen to, co vidět chtějí. A ktomu bych ještě dodal, že existuje vždy mnoho horlivců, kteří si myslí, že lidé mají vidět vždy jen to, co vidět mají a tito horlici udělají vždy všechno možné proto, aby lidé viděli právě a pouze to, co vidět mají.


lawenderr
18. 08. 2021
Dát tip

Kámo:) já nevím ani, kdo jsem já (Barbucha?) ... ty grošíky jsou teď čí? :)

:) Musašíku, přesně! Nedávno jsem byla v Nymburce na Perverzním kabaretu ... dočišťuju se ještě dneska :D a tobě dík za zamyšlenku ... nic tu není doopravdy, jen my - klidně můžeš nesouhlasit:)) - tohle je můj dnešní úhel pohledu, co bude zítra, si nepamatuju :)


Musaši
16. 08. 2021
Dát tip

Někdy je ale těžké říct, kdy divadlo vlastně končí.  Nevím, jak to probíhá v případě lehčích jevištních forem jako je kabaret, ale u divadla Nó nebo u antické tragedie jest vyvrcholením působení díla na diváka katarze - očištění a ono očišťování může probíhat ještě velmi dlouho po tom, co se zatáhla opona. Tip.


Kamamura
16. 08. 2021
Dát tip

Tak je to správně, nakonec jsou karty na stole, všichni víme kdo je kdo, a zpívá se ta píseň, čí groš o stůl cinká.

Tož dík za dvacku, fidlám dál, třeba někdo z vážených hostí ještě pustí chlup. A kdyby snad na tebe přišla Barbucha, víš, kde mě najdeš - o půlnoci na rozcestí za městem, stačí třikrát zavolat moje jméno do tetelícího se vzduchu nad strništěm a já přijdu!

Služebníček! ;-)


lawenderr
16. 08. 2021
Dát tip Kamamura

:D já už zahvězděná jsem, ale slíbili, že mě na půlku pustěj, když se s tebou nebudu bavit :) posílám virtuální dvacku a táhnu -


Kamamura
16. 08. 2021
Dát tip

lawenderr - k brždění musí být důvod, jinak cestující zbůhradma za brzdu zatáhnuvší odsouzen je k blokové pokutě dvacet korun bohémských. 

Máš ty ten důvod, lawenderr? Upozorňuji tě, že jsi pod přísahou, a křivé svědectví může být potrestáno zahvězděním až na milión let!.

He?


lawenderr
16. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

sab:)) jsem si tě musela hodit do překladače - tohle není intelektuální drama! - jen šmíra:) ... a intelektuální drama :D dííík a dary přijímám ... slovo jako dárek

Kamamuříku, máš ty někde brzdu? na slova? - zkus třeba chvíli držet prsty u sebe ... přijde na tebe hajnej ... :))


Kamamura
16. 08. 2021
Dát tip

Kočkodan - my, co máme zvyk a ambice reagovat na produkci ostatních, místo abychom si jen stále kafemleli svou, se musíme neustále ohlížet, jestli se nám do zad neřítí nějaký náš minulý spoluveršovník, aby nám fortelnou sukovicí poskytl "taktilní feedback", jak říkají brusiči nožů a rychlopísaři na mechanických klávesnicích. 

Zrovna dneska na mě vyběhlo divé děvče z lesa a cosi hulákalo, ale neběželo za mnou daleko. Pak tu byl nějaký chlap jako hora, hotové lamželezo, hádal jsem řezník, kovář nebo horník, ale on prý že je učitel - sprostě ale klel, docela jako dlaždič. A hned se na mě sápe, ale pamaten Přikázání, nastavil jsem mu usměvavou druhou tvář, pak třetí, čtvrtou, pátou, šestou... až entou, kde n bylo číslo té, kdy se docela unavil, a z posledních sil se dopotácel do nálevny, kde si řádně "navlhčil píšťalu", jak říkají Irové. Zkrátka a dobře - příjemný víkend na Písmáku! ;-)


blacksabbath
15. 08. 2021
Dát tip Gora

Omnis habet sua dona dies.......potlesk ve stoje


lawenderr
15. 08. 2021
Dát tip

Klaníme se ... :)


bixley
15. 08. 2021
Dát tip

Moc hezké.


lawenderr
15. 08. 2021
Dát tip

Tleskám zpět do publika! ... pak si vzájemně pukrlneme -  a Vítr za hor ... :D dííík, Goro


Gora
15. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

law, báseň má šmrnc a um... pěkná atmosféra mizejícího světa a hra s fantazií. Bravo!


lawenderr
15. 08. 2021
Dát tip

cvrku, dííík - tuhle už jsem úplně zapomněla :) ráda jsem četla - její je lepší, jiná:)

V hlavě si pořád nosím tuhle  http://www.piste-povidky.cz/dilo/124609 

 

Kočko ... já věděla, že zas něco plácneš ... abych ti netrhla vstupenku! :)


Kočkodan
15. 08. 2021
Dát tip Kamamura, Silene

 

Malý kvíz. Která odpověď je správná?

 

 

 

Po dočtení dílka Kočkodan:

 

a) autorce vztekle naplácá zadek

 

b) uznale ji poplácá po ramenou

 

c) plácá a tleská jako divý

 

d) plácne lawenderr něžně a láskyplně po prdelce

 

e) plácne jako obvykle nějakou pitomost

 

f) maje záchvat, plácne sebou na zem

 


cvrcka
15. 08. 2021
Dát tip

Ze jsi mi pripomnela mou milou basnirku...odpocivajici..

http://www.piste-povidky.cz/dilo/52274

Ze dik a ze pukrle :) 


lawenderr
15. 08. 2021
Dát tip Kamamura

... to si osušíš cestou:) Důležité, aby divák dostal víc, než očekával - důležitější, aby nechal v divadle taky kus sebe. Děkuju, Kamamuříku - tenhle ansámbl je šmíra, ale světová! :D


Kamamura
15. 08. 2021
Dát tip

Já se taky opatrně přidám k potlesku, i když si nejsem jist, jestli netleskám někomu, kdo mi právě vyklopil na hlavu škopek špinavé vody z koupelny.

... ale ne, takové myšlenky mi do hlavy vkládá Pokušitel, neboť narcismus, sebestřednost a paranoia jsou jeho oblíbenými zbraněmi. Nic, není to o mě, je to o těch druhých, jako většina kritiky.

Zesluji tedy tlestkací úsilí a hlasitě řičím: "Bravo, madmoiselle, bravissimo, enchanté, splendid, marvelous, atlíčno, Sehr gut, በጣም ጥሩ, 非常にいいです, بہت اچھا, muy bien, Mjog gött, Rất tốt!"


lawenderr
15. 08. 2021
Dát tip

:D :* ... a poklona


gabi tá istá
15. 08. 2021
Dát tip Gora

líbilo! neutíchající potlesk*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru