Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Den dlouhých kroků.

21. 08. 2021
17
29
668
Autor
blacksabbath

Krok, jako jednotka chůze, je neodmyslitelnou součástí lidského života. Jistě mi dáte za pravdu, že nejdůležitější, i když ne nejdelší, je náš první krůček.

Hodiny ukazují šestou hodinu ranní a já se stavím na pomyslnou startovní čáru a čekám na jedince "dlouhou tyčku - bidlo", jehož chci využít, samozřejmě po dodání svého know-how (svých nohou), pro svůj první pokus na cestě za poznáním: "Jak je to vlastně s důležitostí délky kroku v životě lidském?"

 A už jde. Napojuji svůj krok a zkoumám poměr mezi svým krátkým a jeho dlouhým krokem. "Bidlo" na mě sice udiveně shlíží shora, cože to jako zkouším. Z toho si nic nedělám. Všichni badatelé měli těžké začátky. On už je u zastávky MHD a nastupuje. Když dojdu do cíle já, vidím odjíždějící trolejbus. Oddychuji a zapisuji:

"Tímto pokusem jsem dokázala předpokládané a to je, že vyšší jedinec s dlouhýma nohama dosáhne cíle s menším počtem kroků a tím i s menším úsilím. A totéž platí i při stíhání dopravních prostředků."

Využívám plně čas dne, který jsem si na tento pokus vyčlenila ze svého nabitého programu důchodce v nejlepším věku, a na zpáteční cestě domů ještě pokládám otázky kolemjdoucím. Z odpovědí se dozvídám, že v pozdních příchodech do zaměstnání vedou lidé krátkonozí, tedy lidé dělající krátké kroky.

Po vydatném obědě si vyhledávám na svém pomalém PC kroky taneční. Konkrétně krok waltzu. Strýček G. mě poučuje, že se začíná dlouhým krokem přes podpatek, pokračuje stejně dlouhým krokem stranou, následuje přenesení váhy a přísun. Posunuji nohy po koberci přesně podle návodu a ejhle, ony ty dlouhé kroky jsou fakt nezastupitelné. Kdyby se totiž dlouhý krok vynechal a použilo se jen přenesení váhy a přísun, byl by z královského waltzu ploužák. Pro běžný život by se to dalo použít asi takhle ...

Jedinci, kteří vynechávají dlouhý krok na kýženém postupu k cíli, přešlapují na místě. Tančí si svůj ploužák, nebo chcete-li šlapák, a nehne s nimi ani buldozer.

Teď mi bleskl hlavou důležitý krok v životě lidském - a to krok do dospělosti. Nelením a zapisuji si údernou myšlenku:

"Ano, ano - někdy bývá rázný a dlouhý,  jindy jsou to krátké krůčky na dlouhé trati s častým vracením se za začátek. Takovým příkladem jsou "mamánci". (Můj krok byl, pokud si dobře vzpomínám, rychlý a dlouhý.)

Je odpoledne a já se chystám postoupit ve svém výzkumu dále. Trefa - postupové kroky, málem bych na ně zapomněla.

To jsou kroky, díky kterým se postupuje výš a výš v organizační struktuře podniků a firem. Čím ráznějšími a delšími kroky postupujete, tím dříve usednete na vysněnou židli. (Tento krok už se mě netýká, neboť důchodce má svou židli jistou. Zatím.)

Pro povzbuzení mysli piji odpolední kávu. Ale káva nepomáhá, nějak mě nic kloudného nenapadá. Kolem mě je velká neznámá.

Jasně! Už to mám! Krok do neznáma! Ale o co já se tady opřu? Žádné neznámo kolem sebe nenalézám. Žádná statistika ani jiné zdroje neuvádí, jestli má být tento krok krátký nebo dlouhý. Takže asi ani já nepřinesu významnější objev. Mohu však předpokládat, že na malé neznámo stačí krok krátký, ale pro velké neznámo je důležitý hodně dlouhý krok, jak ostatně charakterizuje, po úspěšně završeném procesu dobývání vesmíru, jeden z nejslavnějších citátů 20. století, výrok Neila Armstronga...

"Malý krok pro člověka, velký skok pro lidstvo.“

Je v něm vyjádřena nejvyšší míra optimismu z doby neklidného 20. století, stiženého válkami a společenskými změnami, kdy lidstvo potřebovalo právě koncem 60. let (tedy v době vrcholu hnutí hippies, vietnamské i studené války) podobnou událost, jež by dala lidstvu naději.

Ať je to jak je to, dlouhý krok nejedenkrát zachránil lásku dokonce i život. Vezměme si například pohádku "Dlouhý, Široký a Bystrozraký". Na co by bylo princi, že mu Bystrozraký pověděl, kde hledat. Na co mu bylo, že Široký vypil moře. Byl to dlouhonohý Dlouhý, který ho včas donesl dlouhými kroky tam a zpět!

A což teprve krok v botách sedmimílových, který umožňuje majiteli cestovat na velké vzdálenosti, „co krok to sedm mil“ (1 míle rovná se přibližně 1,609 km).

To kdyby se vynalezlo! To by se to ekologicky posunovalo!

Mohla by se například zrušit parkoviště aut a namísto nich zasadit stromy a pod ně postavit jednoduché botníky. Čtyři páry bot (což je počet bot na průměrný počet osob v jedné rodině) zaberou méně místa, než třeba taková rodinná Škoda Kamiq.

Už to slyším! Je to krása! V rádiu hlas hlásá, jásá: "Nikde na silnicích nejsou žádné kolony!"

Před školou, před podniky, před úřady by stály jen čisté - no čisté - a ekologické botníky. A ta bezpečnost na chodnících i v ulicích.  Už žádné uskakování na přechodech před rozjetými řidiči. A což teprv to ovzduší!

Kroky sedmimílových bot si zaslouží neopomenutelnou pozornost potažmo celý odstavec.
Podle "Ptejte se knihovny" prý bohužel neexistuje žádná klasická pohádka, v níž by se objevovaly přímo sedmimílové boty. Vedle moderní Werichovy pohádky "Paleček" z knihy "Fimfárum", bylo nalezeno následující:
V Knize "Český Honza" od Jiřího Horáka se objevují desetimílové boty. Kouzelné boty přenášejí  podle přání v pohádce "Jan a princezna Baruška". Podobné kouzelné boty se objevují v "Pohádkách bratří Grimmů", pohádka "Král ze Zlatého vrchu" (str. 131).
Sedmimílové boty (a různé jejich obměny) jsou častým pohádkovým motivem, ale bohužel jsou stále jenom v nich!

Je tady večer a já sumarizuji a dělám závěry, poznatky skládám do písemné formy, kterou bych ráda odprezentovala v TD.

Z napsaného je jasné, že krok je přímo úměrný délce nohou. Určitou výhodu mají dlouhonozí. Nutno dodat, že valná část malých i velkých jedinců touží dělat dlouhé kroky, posouvat se vpřed. Protože však nežijeme v pohádce, ne vždy se to daří.

Zůstaly nezodpovězeny ještě některé další otázky, kterým (s přihlédnutím na dobu výzkumu) jsem nestihla přijít na kloub. Například...

Jak budoucí pokolení změří naše kroky a udělá lidstvo krok ještě delší a významnější?

Třeba k ochraně/záchraně přírody, potažmo celého lidstva?


29 názorů

nojo....ale co se při tom namakají...ty naše krátké nožičky:-))))))


Já, jako člověk relativně (i když mnohým z mladších generací již i v té délce nohou nemohu moc konkurovat) dlouhonohý mám tu zkušenost, že mnozí zakrslíci" zase hbitěji svými nožkami kmitají (můj spolužák ze ZDŠ Ivan S., cca o dvě hlavy menší než já, byl zrovna takovým typickým  rychlonohým specialistou (zejména na krátké tratě :) ) ).


Zdravím....dík, že jsi sem vážil své kroky:-))))


8hanka.....snad jsi se pobavila:-)))).....děkuji


blacksabbath
25. 08. 2021
Dát tip annnie

asi vím...365?.......ale do těch botníků dáš jen ty, které si ráno vybereš.....pravda je, že 60 párů sedmimílových bot by tě mohlo stát jako Mercedes Benz Maybach Exelero:-)))))))))))))))))


annnie
25. 08. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

No a víš, kolik dní má rok??? :)


ann....na auto taky neobouváš letní a zimní pneu najednou:-))))))....díky....hezký den!


annnie
25. 08. 2021
Dát tip

Čtyři páry bot na osobu??? Hrůůůza... Kde to žiju??? Já jich mám tak šedesát... :) Tip a.


Díky za tvůj krok sem :-)))))


Zdravím z Budějc.....jsem ráda, že ses pobavil....na odstaveček se sedmimílovkama jsem dost hrdá:-))))))))))....v reálu bych je ale raději měla na míru....chodit v 60cm lodích bych asi nedokázala....:-))))..děkuji a užij si krásnou neděli


K3
22. 08. 2021
Dát tip

Tak jedny jsem měl doma po jednom Italovi. Měřily asi 60cm. Byli to boty, které používali vojáci v Alpách, do kterých se obouvaly již obuté nohy v bagančatech. Tvůj /fejeton/ mě pobavil.


Aru
21. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

dobře, až je budu mít, tak přiběhnu ;D


blacksabbath
21. 08. 2021
Dát tip Aru

:-)))))))))))))......ouplně tě vidím......nezapoměň si pak dát ten prototyp patentovat......já zařídím marketing a prodej


Aru
21. 08. 2021
Dát tip

já je ušiju osobně, začal jsem na tom makat, občas se sice píchnu šídlem do palce, nebo odletí kladívko k sousedům, a občas zmizím celý kdesi pod verpánkem, ale to nic, určitě to vyjde :D


skřítku...a znáš nějakého šikovného ševce (kromě Rumcajse), který by usedl na verpánek a ušil alespoň jeden prototyp???????


Aru
21. 08. 2021
Dát tip

spíš než z EU, tak z vílího království a trpasličí říše určitě, možná bychom mohli i šít ty sedmimílový botky, rozhodně by bylo dobrý poslat auta tam kam patří, totiž do šrotu... minimálně sedmimňoukací boty bychom ušili určitě ;D:D


spálený....že ty máš na nohou sedmimílové boty????:-)))))))) děkuju a užij si parádní sobotní krokové variace


Děkuju:-))))


supí.... to já děkuji:-))))

Renato...ano, my menšího vzrůstu to máme pravda těžší.....a ty botky kdyby byly to by bylo:-)))

Irčo .... díky za pochvalu:-)))

Jamardi...dělala jsem to krok po kroku:-)))

Aru...to mě věru nenapadlo.....třeba bychom dostali na tento výzkum grant od EU :-)))))

Evženko...taky se ti večer zdá, že jsi celý ulítaná?....a kdyby ještě ty botky co?

Char...vidím to....to je šotek....opravím

dievča...kroky vedle bidla byly náročné....ve skříni žadné nemám....škoda....

Al. jsem ráda, že tě bavilo....

Děkuji za vaše kroky, které vás přivedly k tomuto dílku :)))))))

Užijte se príma víkend!!!


Alegna
21. 08. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

bavila mě číst tvoje vtipná úvaha o významech slova krok


dievča z lesa
21. 08. 2021
Dát tip Gora, Alegna

zdá sa, že tento širokospektrálny pohľad na rozmanitosť krokov je načmáraný sedemmíľovými čižmami ... určite máš nejaké schované v skrini ... a oceňujem dlhý krok tvojho rozhodnutia napísať miniatúru výraznými písmenkami ... dobre sa to číta


Charybdis
21. 08. 2021
Dát tip

:-)) Tak co se týče návodů, jsem typická představitelka české speciality: návod čteme až po vyčerpání všech pokusů, ošetření bebíček a uklidnění. Strýček G. by mne tedy tančit nenaučil a dopadla bych podle bodu jedna, chvíli bych přešlapovala na místě a pak si šla někam sednout. /// akorát bych v té větě buď smazala slovo kteří anebo opravila druhé slovo na vynechávají/// *

 


To je hotový elaborát. Je pravda, že v důchodu toho nachodím o trochu víc než v dřív. :-)))


Aru
21. 08. 2021
Dát tip

díky iví za přínos k výzkumu dlouhých kroků, založíž teď vědecký ústav zkoumajicí dlouhé kroky? docela bych se přidal :D


Jamardi
21. 08. 2021
Dát tip

Moc pěkné zamyšlení. :)


Gora
21. 08. 2021
Dát tip

Ivi, tvůj článek k TD je trefný a zábavný, povedlo se ti vystihnout vše od prvních krůčků po kroky kosmonauta! Dobrá práce.


bixley
21. 08. 2021
Dát tip

Blacki, moc hezké zamyšlení nad lidskými kroky! Ano, ty sedmimílové boty a potažmo kroky, to by nám hodně pomohlo. A co se týče toho prvního odstavce a a dlouhonohého Bidla, jak já Ti rozumím!


supizmus
21. 08. 2021
Dát tip

Vynikající, přečetl jsem jedním dechem a krom toho, že mě to bavilo, to má i ducha! Díky!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru