Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nová kniha - Výprava do ztraceného času

21. 08. 2021
10
11
302
Autor
zeleda

Před deseti dny vyšla moje další kniha - Výprava do ztraceného času. Je to nejen ohlédnutí za mým mládím, včetně úryvků z mého tehdejšího deníku, ale i vzpomínka na rodiče, jejich prvorepublikový život, otcův deník a v závěru prvorepubliková příloha z otcova archivu. Něco málo z této knihy vložím.

I

 

Na břehu Oharky

Když otevřu okno, cítím žár, který proniká dovnitř z rozpáleného vzduchu. Trochu atypicky teplé jaro přešlo plynule v horké léto. Takové teplo se lépe snáší u moře. Vítr, vanoucí od moře k pevnině, horké klima příjemně ochlazuje. Přiznám se, že teplo jsem vždy snášel daleko lépe než mráz a sníh. Kdysi jsme do takového příjemného klimatu každým rokem se ženou jezdívali a užívali si relaxační mořské lázně. Kdysi. Před lety. Už nejezdíme. Jen ze setrvačnosti si občas prohlédnu nabídky cestovních kanceláří a představuji si nemožné.

Teď se ale dívám z okna. Na hřišti před domem si hrají děti. Některé si hrají s míčem, jiné lezou po jakési zvláštní konstrukci. A všechny komunikují mezi sebou podstatně hlasitěji, než by bylo třeba. Překřikují jeden druhého a jejich křik až nepříjemně vpadá do mé dopolední prázdninové siesty. Raději jsem opět zavřel okno, aby do pokoje nešel ten hluk a žhavý venkovní vzduch.

Na stole přede mnou leží staré rodinné album. Nebylo příliš používané. Jeho plátěné, světle hnědé desky jsou docela zachovalé. Přemýšlím, jaké bylo asi srpnové klima před sedmasedmdesáti lety, když se z okna rodinného domku na pokraji Budyně ozval křik právě narozeného dítěte. Rodička i porodní bába, asistující u domácího porodu, si určitě oddechly a šťastně se rozesmály. Bohužel, nejsem schopen si tuto, pro mne tak důležitou událost vybavit. Ani dlouhé procházky s maminkou po břehu Oharky. Přes boudu starého proutěného kočárku jsem toho moc neviděl. A i kdybych viděl, ještě jsem svět kolem sebe příliš nevnímal.

Teď si však prohlížím staré, zažloutlé fotografie řeky, dětský kočárek s velkou boudou, matku v letních květovaných šatech a otce, který mne zvedá vysoko nad hlavu. Je tam i sestra, která zvědavě nakukuje do kočárku a uvědomuje si, že už nebude jedináčkem.

Jednotlivé obrazy dávných dějů mi teď vyvstávají před očima jako jakási zvláštní výpravná feérie. Vůbec nerespektují chronologii života, objevují se přede mnou v nevyzpytatelném sledu, aby vzápětí na to mizely a uvolnily místo obrazům dalším. A já se bláhově pokouším těm pomíjivým obrazům dátv následujících řádcích nějaký smysl a řád.

Alba starých fotografií vypráví dávné příběhy. Některé z nich mají své pokračování v současnosti, jiné jsou bohužel již dávno uzavřené. Ten současný příběh se do alba teprve ukládá. Jaká bude asi jeho konečná podoba?

Já s maminkou na břehu Ohře

Rodiče v Budyni n. Ohří, kde jsem se narodil

Maminka

Já asi v jednom roce

 


11 názorů

revírník
22. 08. 2021
Dát tip

Honzo, gratuluji.


vesuvanka
21. 08. 2021
Dát tip

Honzo, gratuluji k vydání knížky a děkuji i za krásný a procítěný úvod i za pěkné fotky.  Knížka se jistě  bude líbit. Přeji  hodně čtenářů. 


bixley
21. 08. 2021
Dát tip

Nahlédnout do života v první republice je určitě fascinující. Budu ráda za ukázku.


Gora
21. 08. 2021
Dát tip

Honzo, podepisuji komentáře přede mnou. Navíc se mi líbí, jak kočka nadzvihává maminčinu sukni.

Kniha se určitě bude dobře číst, přeji hodně čtenářů.


zeleda
21. 08. 2021
Dát tip

Všem vám děkuji. Původně jsem váhal, zda mám takovou knihu vůbec psát a když, tak jen pro nejbližší rodinu. Ale kniha má docela úspěch. Jsem tomu rád. 


Ve svém komentáři bych napsala to ...co napsali kolegové přede mnou....*/***


lastgasp
21. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

Honzo díky za důvěru a nahlédnutí do rodinného alba s krásnou vzpomínkou při výpravě do minulosti. Dovolím si v jednom s tebou nesouhlasit. To nebyl ztracený čas. Nemění to však smysl toho, co si uchoval ve svém vzpomínání. Díky.


Alegna
21. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

milé vzpomínání, krásná maminka, moc hezký prolog ke knížce, tak přeju vnímavé čtenáře


Jamardi
21. 08. 2021
Dát tip blacksabbath, Gora

Je dobrý nápad napsat knihu o rodině, doplnit ji fotkami, zapsat příběhy, které jsem slyšel(a) vyprávět.  Kdo umí poutavě psát i pro veřejnost, kdo neumí, alespoň pro vlastní potomky.


zeleda
21. 08. 2021
Dát tip

Helenko, díky. 


Děkuji, za možnost nahlédnout... milé a vlídné :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru