Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Endecasílabo para mi amor

22. 08. 2021
10
11
441

Voníš jak čerstvě uvařená káva, 

po dešti louka plná kontryhele.

Štěstí v neštěstí, aspoň z půlky celé

Jsem tě tak plná, vůbec nechci vstávat…

 

Jsi zralé víno v starodávném sklípku,

desátá planeta v soustavě Nova.

A v záři Lásky dráhy nelze schovat

uprchlou vášeň na rtech po polibku.

 

Našla jsem jednu nitku stříbrnou ti,

jak milá je a sexy říkat nesmím.

Ten objev v sobě skrývá celý vesmír.

Tvůj pohled do mne nikdy nezarmoutí.

 

S nánosem roků stříbra cena stoupá.

Zaplatím zlatem, nejsem na tě skoupá.


11 názorů

Safián
24. 08. 2021
Dát tip

Kamamuro, myslel jsem vody, do kterých spadla celá generace, možná dokonce více generací.


Kamamura
24. 08. 2021
Dát tip

Safián - blízko čeho konkrétně? Blízko zjištění, že to nemám v hlavě v pořádku? Tady pozor, to o sobě smím říkat jen já sám (maximálně ještě moji blízcí), ale ne ostatní, protože to by bylo hulvátství, stejně jako si černoši mezi sebou s nadsázkou říkají: "Nazdar, negře!", ale kdybys jim tak řekl ty, zmalují ti kebuli. 

Nebo blízko exaktnímu hodnocení fosilizující písmácké komunity? Tam to není žádný zázrak, to je jako všimnout si v Paříži ajfelovky. 


Safián
24. 08. 2021
Dát tip

Kamamuro jsi blízko. 


Kamamura
24. 08. 2021
Dát tip

Anadad - doufám, že sis to nevzala osobně, ona to nebyla kritika tvé tvorby, protože kdyby jí byla, musel bych zároveň kritizovat sám sebe - napsal jsem mnoho poetických i prozaických útvarů záměrně, jak říká Musaši "šroubovaným", a tedy archaickým jazykem, a kromě archaičnosti zcela záměrně nedělám nic s tím, že jsou mé výstupy v drtivé většině širšímu čtenářstvu naprosto nesrozumitelné. 

Postě jsem chtěl jen poukázat na relativitu přívlastku "archaický" - když si nedá pozor, kam šlape, může do jeho kolomazných vod spadnout klidně celá naše generace. Dcera mě občas pozoruje, jak píšu, a vím, že pro ni je moje počínání nezvratným důkazem, že to "dospělí" nemají v hlavě v pořádku (ačkoli se snaží negeneralizovat a prezentuje to tak, že jen já to nemám v hlavě v pořádku, což jí chválím). 


Safián
23. 08. 2021
Dát tip

Kamamuro, možná je to, dokonce s velkou pravděpodobností, tak, jak říkáš. Koneckonců v dějinách se to už několikrát stalo. Přesto je smutnou pravdou, že my, kteří se poezií zabýváme, nejsme schopni zachytit svou dobu

 


Cvrcka: Ano, endecasílabo = jedenáctislabičný (verš) - někde jsem to četla :) a líbilo se mi to, byť značně archaické... beznadějně archaické.... leč NÁLEŽITĚ archaické!

Děkuji, Kamamuro, tušila jsem to, a teď to mám potvrzeno, že v žádném případě nedržím krok s tempem doby a rozhodně ani nehodlám... :))


Kamamura
23. 08. 2021
Dát tip Anadad Le Hinad

Safián - z pohledu právě začínající postfaktické éry tekutých pravd je celá poezie coby forma uměleckého projevu beznadějně archaická, ba dokonce odsouzená k zániku, zrovna jako je na papír tištěná kniha příliš rigidní a nákladná pro potřeby stále se zrychlujícího tempa vývoje a rostoucího objemu informací, které musí zpracovat nejen každý počítač, ale hlavně každý z nás, aby udržel krok s tempem doby. 


cvrcka
23. 08. 2021
Dát tip

//slabicne... preklep pardon.


cvrcka
23. 08. 2021
Dát tip

Endecasílabo - to je jedenactislanicne? 

Sympaticky závěr a ladně melodicke...misty na me prilis naivni ci presladke. (Ach napsat o lasce neco universalniho....pretezke!) 


Safián
23. 08. 2021
Dát tip

Pěkně udělané. Ve výrazu  archaické.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru