Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Počúvam ťa

23. 08. 2021
14
15
414

„Neni ti smutno, mami?“

„Je u mňa Anka H.“

„Tak fajn. Choď za ňou, nevedela som.“

„Volala mi poobede, či môže prísť, hovorím jej, pravdaže, som sama. Už ma z nej hlava bolí!“ stíši hlas. Počujem Anku, ako ma necháva pozdravovať, predpokladám, že aj ona počula mamu, je mi trápne za ňu.

„Teraz odišla!“ hlási rozhorčene mama. „Prišla o tretej, sedela tu štyri hodiny! Volala mužovi, či by nemohol prísť pre ňu. Ale keby si počula, ako ponížene. Janko, prosím ťa, nemohol by si prísť pre mňa? A on jej povedal, že dopozerá športové správy! Chápeš to?! Ja som zavolala tatovi – prídi pre mňa! Čo sa mu má doprosovať!“

Ja chápem. Väčšina pochopí. Ty si bola extra prípad. Aj v reštaurácii. Objednala si si iné ako tato a keď nám priniesli jedlo, bez opýtania si si s ním vymenila. To jeho sa ti vždy pozdávalo viac a jemu to predsa bolo jedno. Však?

„Som z nej taká unavená! S ňou sa nedá porozprávať, ako s tebou. Ona stále spomína na časy, keď ešte chodila do roboty, ako chodila na Moravu, stretávala sa s ostatnými chmeliarmi, ako ju uznávali, aká bola šikovná. Už som to počula stokrát. Ja som sa chcela pochváliť s Hanou. Mám tu ten kalendár. Ale len čo som začala, aj naša Stanka je veľmi šikovná! Vieš, koľko má tá rokov? Sedem! No čoby nebola. Ale Hana má dva! Snažila som sa meniť tému, nech nerozpráva len ona. Hovorím jej, prsty ma bolia...aj mňa! A už začala o svojich diagnózach. Vieš čo, ona je celkom mimo. Odkedy tu nebola, strašne sa zmenila. O čo je mladšia odo mňa a ona nevedela nájsť záchod! Išla do špajze, do kúpeľne, až naposledy otvorila dvere na záchode. Cúrala a nechala si ich odchýlené. No čo jej celkom šibe? Na nikoho sa neopýtala, ani na Peťku.“

„Niektorí starší ľudia už nevedia počúvať. Sú zameraní sami na seba, potrebujú sa vyrozprávať.“

Ako ty.


15 názorů

áno, bixley, aj ja som už na to prišla, toto je presne mamin prípad


bixley
25. 08. 2021
Dát tip

Lidé, kteří špatně slyší, raději sami mluví, aby zamezili případným nedorozuměním kvůli tomu, že něco slyšeli špatně nebo si špatně domysleli. Znám to z vlastní zkušenosti v rodině. 


pokiaľ to nie je pokrvný príbuzný, tiež nepozývam, Gora :)

pozdravujem, Evženie

bixley, mama, kým bola mladšia, vedela aj počúvať, teraz potrebuje rozprávať a rozprávať, len výnimočne ju niekto zaujme, hlavne musí dobre artikulovať, aby mu rozumela...inak komentuje - čosi si mrmotala, nerozumela som jej, ale šak mňa to aj tak nezaujíma :)


bixley
25. 08. 2021
Dát tip 8hanka

Člověk nevidí břevno v oku svém... Ale moc hezky jsi to zachytila. Někdy to dělají i mladší, jsou to často takové dva paralelní monology.


Přesně tak to je.


Gora
25. 08. 2021
Dát tip

Byla jsem k.o. a již jsem ji nikdy nepozvala...


gabi tá istá
25. 08. 2021
Dát tip annnie

annnie, vďaka!

Gora, nebolela ťa z nej hlava? :)


Gora
25. 08. 2021
Dát tip

"Jen" čtyři hodiny"??, měla jsem tu kdysi jednou známou a ta vydržela devět hodin v kuse... dokud bylo co pít, jíst, jednostranně vyprávět:-))

Máš mamku prokouknutou, gabi...


annnie
25. 08. 2021
Dát tip

Dobře naslouchat a dobře pozorovat je základ toho, dobře milovat. Milovat špatně umí, koneckonců, každej trouba. Ach, nebejt tak troubou...

Líbí se mi, že dobře nasloucháš tvý mámě. A dobře pozoruješ. Líbí se mi, jak miluješ. Tip a.


áno, black, napriek tomu, že je "svojská", ľudia ju majú radi


"tvoja mama"... je extra třída...(nemyslím to ve zlém...naopak!)


revírník, tiež si myslím, že to až také zlé nebolo... a áno, toto bol mamin prístup k mužom, obzvlášť k otcovi


revírník
24. 08. 2021
Dát tip

Stejně si myslím, že to s tím oboustranným popovídáním tak zlé nebylo. Velice mě zaujalo, jak nechápe, "Čo sa mu má doprosovať!"


gabi tá istá
23. 08. 2021
Dát tip 8hanka

väčšinou je mama tá, čo nepustí k slovu, teraz mala silnejšiu partnerku, nepresadila sa :)


Alegna
23. 08. 2021
Dát tip

nejen oni i někteří  mladí jsou zaměření jen na sebe, ale je to unavující

zdá se, že si mama moc nepopovídala


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru