Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Před spaním

22. 05. 2002
3
0
1653
Autor
Quinn

Žádné mistrovské dílo, jen zamyšlení...

 

     Pomalu a tiše otvírám dveře na terasu ( tiše, abych nevzbudila rodiče, i když až sem do přízemí slyším, jak oba burácně chápou…a to si ráno bude máti stěžovat, jak nemůže spát, přes to tatíkovo chápání, hm ) a jen v košilce stojím pod nebem, na kterým marně hledám hvězdy. Ne, nemám v plánu obtěžovat malý děti… v ruce svírám zapalovač a cigaretu. Je kupodivu teplo, pod nohama cítím vyhřátou zem.

     Škrtnu a na okmažik mě zalije jemné světlo. Konec bílé trubičky vzplane a já do sebe natáhnu kouř, který se vzápětí nese k nebi.

     Ještě nedávno by mě ani nenapadlo, že bych vůbec mohla začít a teď si tu sedím, opřená a zeď a každou chvílí se mi u obličeje rozsvítí světýlko. Nedávno? Je to rok… A za takových 50 let půjdu ze žrádelního obchoďáku, v jedné ruce tašku s pěti rohlíkama a máslem ABC a v druhý cigaretu. Budu kouřit „stařeny“ pěkně až do filtru ( a v mezních situacích i ten filtr ) jako hafo jiných důchodců. Ne že bych tak chtěla skončit, ale co já vim? Můj  plán, že budu kouřit jen v práci, když kouří všichni, se bleskově rozrostl … na diskárnách, když tam kouří všichni…v barech, hospůdkách, klubících, když tam kouří všichni…ve škole, když tam kouří všichni… A kde teda nekouřim? Se to nějak zvtlo. Denním rituálem se stalo ranní cigárko před školou, odpolední po obědě, večerní s kámošem…

     Takže konec! Nevydělávám přece na to, abych ty peníze spálila. Takže todle je moje poslední cigáro, který ani nedokouřim… Hem, ani v Samotářích to nevyšlo, takže si pomalu do plic dotaham tabákový kouř a zapalovač uklidim zpět do poloprázdné krabičky. ( Mimoto fakt pěknej zapalovač mam :o) )

     Co z toho plyne? Asi nic. Jen doufam, že až budu mít příležitost si toto mé skromné dílko přečíst za rok, dva, budu se jen pousmívat nad puberťáckým nápadem, jak rychle a bezmyšlenkovitě se dají utrácet peníze… Vemu si oněch padesát korun českých a zaplatim jimi hodinku aerobicu :o)

    
Fidunka
05. 11. 2003
Dát tip
Možná se zdá, že kouří všichni...ale není to pravda, ale právě, že se to jako pravda jeví, spousta těch, kteří z těch VŠECH nekouří, podlehno jakési iluzi nového trendu "zapadnout" a začíná také...Pak to přenese do svého okolí a opakuje se to znovu a znovu:-( Já osobně cigarety nesnáším a kuřáku už vůbec ne, ale nesnažím se jim vyhýbat. Vždycky se totiž objeví někdo, někde...a zapálí si. Jenom smutně zakroutím hlavou.Vím, že já jsem ta silná, ta odolná, která nepodlehla. Ale kolik je takových celkem? Když pozoruju lidi ve svém okolí a některé osůbky, které měli po dlouhou dobu stejný názor jako já a najednou je to také spolklo a také do toho spadli? Mrzí mě to...už proto, že jakmile vidí tuhle skutečnost ti se slabší vůlí, podléhají také. Je to začarovaný kruh a vážně mi je líto, že se to bere něco jako TREND (a je možné, že je teď moderní nekouřit, ale tento názor nebudu sdílet do té doby, dokud neuvidím jakousi změnu)...Moje malá úvaha:) Omlouvám se..nechala jsem se příliš unést.

Quinn
05. 11. 2003
Dát tip
Fidunka: děkuji ti za názor, jakýkoli názor je názor...a hlavě...vem na vědomí, že je to kažého věc, i když to obtěžuje okolí...ale co není zakázané, to se zakazovat nemůže. Díky

WiruZ
11. 08. 2003
Dát tip
kazdej si tim prosel....myslim....ja si to taky rikam proc kourim...ale prozatim nemam tu potrebu se to odnaucovat:)*/*

Notreal
10. 11. 2002
Dát tip
to je akorát pro nás nekuřáky :-)*

Čolito
12. 08. 2002
Dát tip
Taky dávám radu.NEKUŘ!:-) v dnešní době je moderní nekouřit, na holkách se mi to nelíbí vůbec, kouření mi nic neříká, možná jen občas dost obtěžuje:-(

To je fakt...prachy, které nevložíš do kouření můžeš klidně investovat do něčeho jiného....třeba do benzínu... :-))))

Whelp
02. 07. 2002
Dát tip
Já teda nevím, asi nemám kvalifikaci k tématu kouření, možná je to tím, že jsem dal na první dojem, ale abych řekl svůj názůrek: Kouření je pro blbce. :o) Dílko je napsané docela dobře, na úvahy taky moc nejsem, ale tohle se mi líbí. Ten podtext, který to má. Takže tip a dobrou radu. NEKUŘ!! :o))

StvN
26. 05. 2002
Dát tip
NENÍ PRAVDA, ŽA KOUŘÍ VŠICHNI. TO JE CESTA, JAK SE ODNAUČIT. NEKOUŘIT, TAM, KDE NIKDO/NĚKDO NEKOUŘÍ.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru