Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skica sváru / Anatomy of Strife

25. 08. 2021
3
4
269
Autor
Kamamura

Tuto vázanou "blbůstku" věnuji především geniálnímu Petru Skoumalovi, o němž jsem dnes zjistil dvě věci:

1) Bezděčně ho při psaní blbůstek napodobuji, pouštěl jsem si znovu jeho album Kdyby prase mělo křídla, a je to prostě tak. (To jsou mi věci!)

2) Je už asi sedm let mrtvý, což jsem asi tušil, ale naplno jsem si to dosud neuvědomil. Takže RIP...

Dál ji věnuji všem, co s někým do krve hádají, aniž by ale vlastně doopravdy věděli proč (tedy vlastně také sobě), a ne nutně těm dvěma písmáckým ID, jejichž diskuze mě přímo inspirovla (těm až v řadě poslední, protože jejich diskuze vlastně nebyla hádkou, ale čímsi civilizovaně velejemným). 

No a v (ne)poslední řadě ji věnuji Safiánovi a všem místním formalistům a puristům. Safiánova slova, že totiž "tu dnešní mládež solidní, klasický, fortelný vázaný verš prostě beznadějně nezajímá". Mladý sice už nejsem podle žádných měřítek, ale musím přiznat, že rozdíl mezi jambem a trachejí bych definovat nedokázal, sonet nenapíšu, i kdyby mi někdo dal k hlavě revolver, a jestli jsem kdy potkal něco "hexasyllabického", tak jsem to nepoznal, a ještě jsem to, pitomec, pustil v tramvaji sednout.

Co mě ale zajímá jako hráče počítačových her jsou "čalendže", neboli výzvy - dohrát nějaký levl jen s pistolí, jen beze zbraně, bez skákání, poslepu, levou rukou, bez jediného zranění, atd. takže zvládnutí klasických forem beru jako takovou čalánž, doučím se to, protože jinak se nemohu považovat za plnohodnotného literárního snoba, a zůstávám stále jen takovým nedomrlým snobátkem. (Vzpomněl jsem si na svou dceru, jak mi asi ve třech letech se svitem v očích říkala: "Počkej, až vyrostu, taky budu dělat chytráčka jako ty...").

Ve snaze své verše nějak kultivovat jsem je tedy honil pár hodin po buzerplace jako ten nesnesitelný seržant z filmu "Full Metal Jacket", ale jestli to bylo k něčemu dobré, to věru nevím...

Potká chronický bezvěrec,

napraveného zvěrce,

tvář jim pokryje ruměnec,

na schodech ke krásné Věrce.

 

Dí zvěrec: "Včíl jsme sokové,

na kolbišti Inspirace,

Nechť nezří tě víc mí zrakové,

až se od Ní budu vracet!"

 

Bezvěrec křivě se usměje,

cynicky, prost lásky Jeho,

vece: "nezmírá naděje,

když každý si hledí svého.

 

Neb pro strom často samý les

nebývá k vidění,

a kolenovrtný nebozez

nás ruší ze snění."

 

Zvěrec tou řečí byl zaražen,

nevěda o co kráčí,

nechtěl přiznat, žeť poražen,

což bylo by trochu k pláči.

 

I vzkřikl: "Toť třesky/plesky jsou,

půl láry, a půl zas fáry,

sám budeš mým slovům ozvěnou,

až jednou budeš starý!"

 

Bezvěrec ústa už otvírá,

s replikou peprnou,

zať-c' * Věry náděj skomírá,

a slzy koulí se tmou.

 

Tak pokud ti dva nezmr(l)li, 

dodnes ve sporu jsou;

a na ocet zkysnout nechali,

Věrušku nebohou!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

zať-c' = "zatímco". Jedná se o tzv. "archaizující neologismus", neboli prostě obyčejné "zatímco", které jsem (stydím se) strašlivě zmasakroval svou Veršorubkou ve snaze ho vervat do jedné slabiky, aby mi to rytmicky falírovalo. Vhodné české synonymum jsem prostě nenašel. Inspirací mi bylo jméno čínského mudrce Lao C' (="Starý Mistr", autor "Knihy o Tao a ctnosti, Tao-te-ťing), který se ale dnes podle mezinárodní transkripce zapisuje jako Lao Tze, Lao Tzu, nebo Laozi (je v tom zřejmě pořád zmatek). 


4 názory

Chudák ..Věruška:)


Aru
25. 08. 2021
Dát tip

zase mi neodorazilo avízo, zlobíš :D

Kamamuro, to že má být nesnesitelný seržant? patrně jsi zapomněl na legendárního seržanta z české hry Vietcong :))

jistě mu dáš za pravdu, že vázaný vers bych těžko mohl ocenit našim českým jazykem, proto tě určitě potěší, když sepíšu komentář jazykem Krále Slunce ;D

- Ami, bien que le vers lié me soit étranger, puisque mon pays la France ne l'est pas, et que je ne suis pas Shakespeare, mais un paysan des terres de Bohème, je ne suis pas arrivé au berceau de la règle du vers lié, mais l'argument factuel que vous présentez ici ne peut qu'être apprécié et admiré, ami.


Kamamura
25. 08. 2021
Dát tip

Alegna - máš pravdu, náhodně to jméno skutečně vybrané není. ;-)


Alegna
25. 08. 2021
Dát tip

pro mě Věra v těchto verší zastupuje Víru a tudíž jsou hodné zamyšlení

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru