Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

2021

25. 08. 2021
3
45
731
Autor
Bubulína

Proč jsme státy založili?
Aby chudí biti byli?
Já daňový poplatníček
vypadám jak prosebníček,
když chci, aby úředníci
fachali jak robotníci,
pěkně v normě nám sloužili,
účel svůj tím řádně ctili.
Ptali se mě lidičky,
proč nepouštím dětičky
jako kdysi hrát si venku.
Už to nejde, víš, holenku.
Dřív vodily jenom pejsky,
dnes si vodí různé hejsky,
smažky, fetky, houmlesáky.
Poslat je zpět? Nemám páky.
O bezdomovce měl by snad
se lépe starat ten náš stát,
vždyť platíme slušné daně -
co kupuje erár za ně?
Respirátory a testy.
Jářku na co? Na protesty?
Proti zdravému rozumu,
imunitě a konzumu?
Nakonec nám cestu pravou
ukazuje formou hravou
to naše snědší etnikum.
Výhradně české unikum!


45 názorů

Bubulína
22. 01. 2022
Dát tip

Děkuji za kritiky. Včera mne rozesmálo ohlášení nominace Karla Janečka na prezidenta ve volbách roku 2023. Bylo jasné už delší dobu, že kandidovat chce, ale pořád oficiální sdělení odkládal, a mně bylo divné proč. Když se včera přiznal, docvaklo mi proč. Ta jeho obsese číslem 21. Už ho vidím, jak ve 32.století předělává lidem kalendář, protože jinak by se dál nemohl například ženit či oznamovat novinky. Zruší tedy měsíce a nastolí čtyři období: jarní období by trvalo 91 dnů, letní období by trvalo 92 dnů, podzimní období by trvalo 91 dnů a zimní období by bylo přestupné tj. někdy 91 a někdy 92 dnů. Mohl by se tím pádem ženit například 32.den letního období roku 3156, protože starého psa novým kouskům nenaučíš. Přesně podle těhle úchylek, obsesí či vzorů chování ta jednotlivá dušička pozná, kým byla v minulém životě před libovolným časovým úsekem. Volit ho samozřejmě budu já i celá rodina, protože úspěšné myšlení už prokázal, a především má děti tj. má budoucnost a evidentně chce žít v České republice, takže je jistota, že mu na budoucnosti republiky záležet bude. Česky mluví bez problému a rozumně, vypadá snesitelně, takže se děti ve škole obrazu bát nebudou, Lilia je krásná a chytrá, a v poslední řadě prostě stará duše pozná starou duši a raduje se, že ji může podpořit. Musím najít nejbližší místo jeho podpisových archů, a najít termín, kdy bude mít tlupa čas, ať tam zajdem naráz.


slušný trocheje, snad ve dvou verších ne úplně čistý, ale nevěděl bych jak je dočistit, navíc mají slušný rytmus i tak


Bubulína
30. 08. 2021
Dát tip

Krále a vladaře jsme tu už měli a nebyli jsme s nimi spokojeni, takže už je nemáme a mít nebudeme. Máme politiky a demokracii. Je jasné, že když je diktatura jednoho vůdce, jde všechno podle jeho představ a na úkor ostatních. Jenže teď už jednoho vůdce nemáme, je jich skupinka. A ta se evidentně domluvit nedokáže. Co by řekl jeden vladař? Nemohli by to zahlásit politici jakože je to názor skupinky?


Musaši
30. 08. 2021
Dát tip

S některými bezdomovci a s některými snědšími spoluobčany si nedokáže poradit nikdo, protože dnešní instituce jsou příliš měkké. Myslím, že vláda "pana vladaře", tedy feudála s hrdelním právem, by udělala pořádek velmi rychle. Jem konzetrvativec a monarchista. Pan král nebo pan vladař(kupříkladu PetrVok z Rožmberka) rozkázali - a stalo se.


Safián
28. 08. 2021
Dát tip

P.s. To je ale neuskutečnitelný ideál.


Safián
28. 08. 2021
Dát tip

Myslím to tak, že se činy politiků svádějí na úředníky. Dále to myslím tak, že štíhlý (t.j. bezmocný) stát  nemá dle představ určitých vrstev klást překážky "občanské" svévoli. Jak psal už Karel IV. : našel jsem zemi rozchvácenou ... A také to, že jsme už blízko doby, kdy stát bude podle stavebního zákona financovat z peněz daňových poplatníků záměry bohatých investorů (některé strany o to usilují už desítky let). atd atd. Míním tím i některé sporné pasáže v tvé básni.  Stát rozhodně nemá sloužit nikomu. Natož někomu něco ulehčovat. Má prostě jen tvořit dobrá pravidla a dbát nestraně na jejich dodržování.


Bubulína
27. 08. 2021
Dát tip

Děkuji, Safiáne. Myslíš to tak, že stát má sloužit tj.ulehčovat život lidem = mýtus?


Safián
27. 08. 2021
Dát tip

Typický text na rozbíhání vášní. Pravda se mění podle prostředí a slov, která dosadíš. Komický je zejména mýtus o úřednících.


Bubulína
27. 08. 2021
Dát tip

Aru, děkuji za vysvětlení.

Musaši, ano, všimla jsem si, že jsou schopni semlít se jak bandy v Afghanistánu. Jinak jsi mne pobavil.:-))) Dovolit si přece může každý absolutně cokoli. Užitečné je znát následky, aby dotyčného neskolil zpětný ráz, ale jinak nejsme nikdo ničím omezen. Jen svou vlastní ochotou uvěřit tomu, že omezeni být máme. Pak to vypadá tak, že pravdu smí říkat jen snědší, a humor si mohou dovolit jen zavedené alias známé firmy. Halt budou někteří muset rozchodit fakt, že si humor dovolí i jedna nezavedená firma. :-))


Musaši
27. 08. 2021
Dát tip

Bubu,

tvá básnička je sice sesumírovaná hezky, ale s takovými příspěvky tady na Písmáku příliš neuspěješ. ... Jak vidíš, pustili se do tebe místní útočníci hlava nehlava. Tohle je(dle mého skromného a zcela subjektivního názoru)"komunální humor" a ten si mohou dovolit jen zavedené firmy.  


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

ty neznáš Stopařova průvodce po Galaxii?

to je tedy opravdu strašné, doporučuju ten film z roku 2005, ten má v sobě to nejlepší z knih a je tím pádem mnohem lepší, tam najdeš vogonskou poezii.

pak když tě někdo naštve můžeš používat větu: "že toho ví, asi tolik jako čajový lístek o Východoindické společnosti" :D


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

ahoj ;)


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

nevím kdo jsem, jen bloudím v temnotách... občas :)


Bubulína
26. 08. 2021
Dát tip

Benetka :-))) Žij dlouho a blaze. Co je to vogonská poezie?

Aru, hele, přiznej se, že Ty jsi nějaká reinkarnace Robespiérrea!

Bubu dneska končí. Díky a dobrou.


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

css, csss :D


Benetka
26. 08. 2021
Dát tip

...NO A PAK JE TU SAMOZŘEJMĚ JEŠTĚ VOGONSKÁ POÉZIE - ALE TO UŽ JE POCHOPITELNĚ ÚPLNĚ JINÁ KATEGORIE! 

Tam by se ani Luis de Funés nechytal... :p


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

francouzština je elegantní a noblesní jazyk, i když tak hrdý ;)


Benetka
26. 08. 2021
Dát tip

Frančtina a Klingonština jedno jest! :P

Ostatní nekomentuju... :D


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

v 89 žádná revoluce nebyla, bylo to předání moci, celej východní blok se rozpadal a SSSR bylo na dně. vždyť s komunisty OF vyjednávalo, ostatně komunisti sedí ve vládě dodnes. revoluce je, když lidi co nemají co ztratit začnou páchat násilí v těch co si myslí, že můžou za jejich neštěstí, nebo je jim řečeno, že jsou příčinou jejich neštěstí.


Bubulína
26. 08. 2021
Dát tip

Tak zrovna ta naše takzvaná sametová revoluce opravdu nevznikla tak, že by byli lidé v nouzi a vystrašení; naopak podlehli utopistickým vizím, které s realitou neměly příliš společného, a toho využili lidé, kteří si tohoto faktu byli vědomi. Neříkám, že je vyloženě pálilo dobré bydlo, to ne, tak dobře se zas neměli, ale základní potřeby uspokojeny byly a lidé měli dojem, že by se mohli mít ještě lépe. Prostě si jen neuvědomili, že není jenom líc, ale je i rub. A teď je potřeba přenastavit myšlení nebo si zopakujeme klasickou kapitalistickou cestu tj. ti spodní se budou utiskovat tak dlouho, dokud nepropukne klasická revoluce, o které píšeš Ty. Přenastavit myšlení je jemná hodinářská práce a jak dnešek ukázal, i tohle je víc burcující než jsem zamýšlela. Mám o čem přemýšlet. :-)


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

ještě bych upozornil, že v minulosti to bylo vždy tak, že jakmile vyslyšelo dostatek lidí takováto volání, vždy se to zvrhlo ve zvěrstva


Bubulína
26. 08. 2021
Dát tip

Norsko 1: Děkuji, že jsi pochopil smysl toho veršíku. Odpověď na Tvou první otázku zní: Ano. Mně připadá úžasně svobodné říkat názory nahlas a beze strachu. A na druhou otázku: Při pobytu na klasickém sluníčku chytne většina lidí úžasný snědý nádech - proto lidé jezdí k moři a makají na čerstvém vzduchu např. zametají ulice. Komu se nechce za hranice, pro toho je solárko. Komu nedělá dobře solárko, pro toho tu existují samoopalovací krémy. A kdo nemá rád krémíky, tomu zbývá bledá závist. ;-)

Děkuji všem za návštěvu a podělení se o názory.

 


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

jistě, že tě zabanují, pokud vyjdeš s názorem, který nesdílí většina v daném místě a čase, a je jedno jaký názor to je, ale po tom cos napsala se přece nezvedne vůbec nikdo, aby něco změnil, můžeš psát co chceš, ale jak jsem psal: teprve až se lidé budou cítit nejistí, bez svého pohodlí a malých jistot, za které slíbili státu slepou poslušnost, teprve pak budou chtít věci změnit. do té doby prakticky nikdo nehne ani prstem. všimni si, že revuluce se nastali, až když se lidem žilo mizerně, ne v období, kdy měli plné pokladnice, tak je, ideály nikoho nezajímají, jen plná břicha


Bubulína
26. 08. 2021
Dát tip

Aru, tak Tobě to přijde málo pobuřující? Teď jsem dopsala vysvětlující odpověď na soukromou zprávu od jednoho redaktora, že s rasismem nemá mé dílo nic do činění. Přiznala jsem se, že jsem četla pravidla: Právní odpovědnost za obsah uveřejněného díla nese jeho autor v plné míře. A taky jsem se přiznala, že svým způsobem obdivuji lidi, kteří si mohou dovolit říkat pravdu, protože už nemají co ztratit. A jestli mi teď ještě bude někdo honit za to, že jsem použila stejná slova ve zprávě i tady, což je také zakázáno, tak mi vysvětlete, jak se tady dá přežít dlouhodobě.

Kdyby to bylo pobuřující ještě víc, tak jsem zřejmě zabanovaná či co.


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

Oh, la langue française! Excusez mon langage, c'est juste dû à un mauvais traducteur. C'est une langue si raffinée et élégante, n'est-ce pas? Elle l'est, mais il fut un temps où la France dominait l'Europe et ce n'était certainement pas les poètes.

Voici un poème en vers reliés. J'ai supposé que toute personne qui écrit dans ce style est familière avec les traditions de la culture européenne et connaît au moins une langue chic pour aller avec.

Mais vous devez admettre que mon commentaire était à la fois classe et plaisantin et qu'il a perdu son charme en tchèque.


snake_01
26. 08. 2021
Dát tip

Fuska: Moi non plus.


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

dobře, dobře, chápu, že ne každý umí francouzsky a zmáčknout čudlík přeložit v chromu je tak těžké :))

tak tedy zde překlad prvního komentáře:

Verše jsou jistě burcující, ale chybí jim něco skutečně burcujicího. Pokud chceš psát o burcujících věcech, ne o věcech, o kterých všichni víme, že existují, lidé nic neudělají.

Zkus jiný přístup, vezmi lidem pohodlí a komfort a oni začnou volat: "Pryč s republikou! Chceme říši zpět!" Trochu jsem se nechal unést, každopádně omluv můj císařský komplex, to dělá ta francouzština.

Chci říct, že teprve až se lidé budou cítit nejistí, bez svého pohodlí a malých jistot, za které slíbili státu slepou poslušnost, teprve pak budou chtít věci změnit. Pokud jsi, má drahá, založila revoluci a neuspěla, ode mě to nemáš.


Aru
26. 08. 2021
Dát tip

Benetko, což nepoznáš francoužstinu, komentovat díla ve vázaném verši se hodí nejlépe ve francoužtině, neboť le français est la langue des poètes et des amoureux, et elle est si noble. ;))


Něco z toho bych i rozporoval,..., ale celkově nemohu asi nesouhlasit:)


Martyska
25. 08. 2021
Dát tip

pěkné


Benetka
25. 08. 2021
Dát tip

PèeS: 

Aru - mohl sis ušetřit práci s vkládáním Klingonského textu... :D


Benetka
25. 08. 2021
Dát tip

Tohle se jeví jako nějaký politicky orientovaný protestsong. A vo tom já wim úplný kulový! Na druhou stranu... Rýmy  v pohodě - snad jen místy neuhlazené ale jeden nesmí být hnidopich. A snaha vyjádřit co v dnešní době mnohé pálí se cení. :)

Sumasumárum: Guth _ Jarkovský. :D

 


Norsko 1
25. 08. 2021
Dát tip Bubulína

Snědší etnikum jako inspirace k přežití ? Jak jsi to myslela, to se mám chodit grilovat na horský slunko ?


Aru
25. 08. 2021
Dát tip

Och, máme přece báječné překladače: https://www.deepl.com/translator - to on to přeložil :D

to pořekadlo s jazyky zní sice jako tlach, ale na druhou stranu každý jazyk má svou vlastní energii, která se jazyk od jazyka mění a jako to co poúžíváme nás ovlivňuje, tak to platí i s jazykem, který používáme, citlivější lidé to vnímají více, a také je tomu nakloněna doba, zdá se mi ;)

vázaný verš, to je přece elegance, noblesa a tradice samotného vázaného verše, lepší je ho tedy komentovat tak elegantním a noblesnim jazykem, jakým francoužstina je ;))

Si vous voulez parler à un niveau, parlez français. :D


Bubulína
25. 08. 2021
Dát tip Benetka

Cením si Tvé návštěvy a taky zuby, jak umím klamat tělem. Fakt vypadám na to, že bych uměla francouzsky? Kam Tě vede slepá vášeň. Umím česky a se slovníkem jsem schopna přelouskat knížku ve slovenštině. Víc ani ťuk. Co se týká jazyků vyznávám heslo, že co se ke mně nedostane v češtině není pro mě a nemá smysl se tím jakkoli unavovat. Agitační hesla, že kolik jazyků kdo umí tolikrát je člověkem, mne nechávají v klidu, mně stačí, že jsem člověk jeden, schíza mne tak musí obcházet obloukem.


Aru
25. 08. 2021
Dát tip

och, vázany verš! jistě oceníš můj komentář v jazyku krále slunce, neb vázaný verš komentovat v češtině by bylo zvrhlé, není-liž pravda? :D

Les vers sont certainement émouvants, mais il leur manque quelque chose qui soit vraiment émouvant. Si vous voulez écrire sur des choses émouvantes, et non sur des choses dont nous savons tous qu'elles existent, les gens ne feront rien.

Essayez une approche différente, enlevez aux gens leur confort et leur commodité et ils commenceront à appeler : "A bas la République ! Nous voulons récupérer l'empire !" Je me suis un peu emporté avec ça, de toute façon, excusez mon complexe d'empereur, ce sont les Français qui font ça.

Je veux dire, pour en revenir au point où les gens se sentent en insécurité, sans leur confort et leurs petites sécurités pour lesquelles ils ont promis une obéissance aveugle à l'État, alors seulement ils voudront changer les choses. Si vous, ma chère, avez fondé une révolution et échoué, vous ne l'obtiendrez pas de moi.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru