Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

umělecká úvaha

Výběr: snake_01
27. 08. 2021
17
17
587
Autor
aleš-novák

poslední slovo je klikací...

mezi milovníky

výtvarného umění

je mnoho

Rousseaufilů


17 názorů

Musaši
30. 08. 2021
Dát tip

Vesuvanko,

Turner byl jeden z mála předčasných modernistů. Ačkoli žil v osmnáctém a devatenáctém století, některá jeho díla vypadají jako díla futuristů z dvacátého století.  Podobně předběhli svou dobu o celá staletí třeba El Greco nebo Tintoretto. A co je nejzajímasvější - tito předchůdci modernismu si našli v řadách šlechty a vysokého kléru řadu příznivců.


vesuvanka
30. 08. 2021
Dát tip

Musaši, děkuji. Wiliama Turnera znám. Jeho obrazy se mně také líbí, dokonce namaloval výbuch Vesuvu - díky tomuto obrazu, který jsem našla už dříve na internetu, jsem tohoto malíře poznala a prohlédla si i jeho další díla. Zaujal mě nejen Vesuv a moře, ale i zachycení meteorologických jevů (větru, deště, bouře). Velmi zajímavý je obraz "Déšť, pára a rychlost - Velká západní železnice". 


Musaši
30. 08. 2021
Dát tip

vesuvanko,

ber, prosím, moje komenty pod Alešovými dílky s rezervou. Jistěže je nemyslím až tak militantně, jak to vypadá. Nemám nic ani proti Rousseauovi, i když nejsem jeho příznivcem. Pouze mne velmi štve, jak jednostranný, až totalitní je dnešní důraz na modernu.

Pokud máš ráda malíře marín, jako byl Ajvazovskij, doporučoval bych ti Williama Turnera. Je to zároveň kllasik i modernista.


Abakus
28. 08. 2021
Dát tip

Tu už to pomaly vyzerá na vojnu Rousseových. Ktorého z maliarov má kto na tapete? Je ich viac ako som si ja naivne myslela.  


vesuvanka
27. 08. 2021
Dát tip

Rouseauovy obrazy mohu, ale u mě vítězí Vincent van Gogh a stejní malíři, které jmenuje Musaši - Lju Rjepin, Ivan Šiškin a zejména malíř moří Ivan Ajvazovský, jejichž obrazy mě fascinují precizností provedení. Ajvazovského moře, skalnatá pobřeží, lodě i další obrazy vtáhnou do atmosféry místa i děje (lodě na rozbouřeném moři, rodina, vyhlížející návrat rybářské lodě a další). Překvapilo mě, že Ajvazovský většinu obrazů maloval v ateliéru, což se zdá neuvěřitelné, měl dokonalou fotografickou paměť.


aleš-novák
27. 08. 2021
Dát tip Gora, Alegna, annnie

pak už se jedná o Rousseaufilosofy...


snake_01
27. 08. 2021
Dát tip aleš-novák, Gora

a nejen mezi milovníky výtvarného umění ... co starý dobrý Jean Jacques?


Evženie Brambůrková
27. 08. 2021
Dát tip aleš-novák, Gora, Alegna

Srovnávat zcela rozdílné malířské styly přece není možné. 

Rousseavův naivismus ja zcela jedinečný.

Ajvazovského realismus je skvostný, ale nemají spolu nic společného.


Musaši
27. 08. 2021
Dát tip

Ale mezi pedagogy jsou velké rozdíly. To zase buďme spravedliví. Znal jsem i takové, kteří dle osnov odučili to své, co museli, například, že Rousseau je skvělý malíř, ale jaksi jen tak mimochodem žákům ukázali reprodukce Ajvazovského. ...Ať už si každý udělá úsudek sám.  


Abakus
27. 08. 2021
Dát tip

Neznášam pedagógov a kecalov do vzdelávania. Plus mám radšej Voltaira a ak roussofil, tak prosím Luermontovského typu. 


Musaši
27. 08. 2021
Dát tip

To rozhodně. Každej je nějakej.  Já miluji jen ty nejvyšší formy umění a když bych postavil Rousseaua vedle Ajvazovského, bylo by to jako srovnávat výtvarného komika s géniem. Žel, a to je nepochybná pravda, Rousseaua dnes zná spousta lidí, ale Ajvazovského asi málokdo. To je ovšem jen otázka nesprávné výchovy, respektive masáže mozků na základních a středních školách. 


aleš-novák
27. 08. 2021
Dát tip Alegna, annnie

takže existuje i Rousseaufobie...:o)


Musaši
27. 08. 2021
Dát tip vesuvanka

Jsem to třeba já. Miluji Lju Rjepina, Ivana Šiškina a hlavně Ivana Ajvazovského. Tip.

Rousseaa nesnáším. To byl jen naivistický břídil. 


MilanH
27. 08. 2021
Dát tip

Rousseau je dobrej :o)


bixley
27. 08. 2021
Dát tip Aru, Alegna, annnie

Hlavně když jim toho Rousseaua dalí!



Aru
27. 08. 2021
Dát tip

:D

myslíš?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru