Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zmatený

27. 08. 2021
1
8
258
Autor
PumPum

Svět. Je nespravedlivý? Je krutý? 

Jako malé dítě jsi věřil v barevný svět. Že život je a vždy bude plný dobrodružství. Že ti nehrozí žádné nebezpečí. Že tvým největším problémem je kamarád na pískovišti, který ti nechce půjčit bábovku, nebo ti chce sebrat tu tvou. Maminka to vyřeší ke spokojenosti všech. Umí to vysvětlit. Nadpozemský anděl, který rozpíná ochranná křídla a tvůj život je pevně v jejích rukou. Je bezchybná. V to si věřil.

Jaká rána při prozření. Realita. Facka, jedna za druhou.

Svět je také šedivý, pochmurný a vlhký. Už neběháš po louce za motýly. Nesedíš na zápraží a nesleduješ svět kolem sebe, jen tak bezdůvodně, aby si byl šťastný.  

Život je trpký. Vylézt na strom a přecpat se třešněmi už není dobrodružství. Je to bláznovství, proč bys to dělal? 

Nebezpečí číhá na každém rohu. Nejde jen bábovku, jde o tvou existenci. Nájem, pracovní smlouva, účty, manželství, milenectví. Všechno je nebezpečné, všechno to potřebuješ.

Matka je člověk. Má své touhy, zlozvyky, dělá chyby. Nechápe tě a ty nechápeš ji. Ať se tolik nestará, už o to nestojíš. Je to tvůj život.

Jsi zmatený? V co teď věříš?

Svět se nezměnil. To ty. Tvé vnímání, tvůj pohled na svět.

Jsi člověk. Nespravedlivý a krutý.


8 názorů

PumPum
28. 08. 2021
Dát tip

Safiáne, moc nevím o co ti jde. Jestli jsem to pochopila správně, tak si tu lidi píšou a vkládají svá díla a ostatní jim píší kritiky. Kritiku beru. Příspěvky, které mě ničím neobohatí, ne. Takže děkuji... O tom, že mě tu bude někdo hejtovat, jsem se nikde nedočetla. O tvé přivítaní nestojím, byla jsem upozorněna, že to bereš až moc vážne. Já to tak neberu, prostě si tu budu jen tak psát. 


Safián
28. 08. 2021
Dát tip

PumPum, to nebyla kritika.  jen malý příspěvek do (nehybné) diskuse. Do uvítacího výboru tu patří jiní.


Safián
28. 08. 2021
Dát tip

Kamamuro, o matkách, které ničí životy svých dětí, bychom si mohli vyprávět hodně dlouho. Ale i mnohé komisárky by dnes zasloužily důkladně pomočit.


PumPum
27. 08. 2021
Dát tip

Safiáne děkuji za kritiku. A za milé přivítání... :-)


PumPum
27. 08. 2021
Dát tip

Kamamura děkuji 


Kamamura
27. 08. 2021
Dát tip Hromtom

Pokud je tvoje matka

psychopatka,

vezme tě život pěkně zkrátka.

Pokud, jsa nasycen, hladaři nevěříš,

na komisárek mu nemoč, sic je to hřích...


Safián
27. 08. 2021
Dát tip Gora

Kolikrát jen už tento přirozený jev básníci popsali. Ale v to m tvém popisu je jakási nevěcná ufňukaná pýcha. Nevím, proč bych třeba ještě v osmdesáti nemohl chodit na třešně (pokud vůbec bude kam) a kochat se krásou a důmyslností přírody. A proč bych měl zkoumat nedostatky své matky. Matka je matka.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru