Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rodiče jsou plně zodpovědní za vztah se svými dětmi!

28. 08. 2021
1
3
270
Autor
Anita09

 

Rodiče jsou plně zodpovědní za vztah se svými dětmi!

 

Talíře, skleničky, hrnce a pokličky létají jejich bytem, jako by si chtěly hrát na letiště. Máma s tátou drží už měsíce bobříka mlčení, táta má čím dál tím častěji noční služby. Pak najednou mizí z jejich životů, bez rozloučení, beze slova, prostě už nechodí domů k nim, ale někam jinam. Bratři, Martin a Josef, nechápou, co se stalo. Proč už pro tátu nejsou důležití? Za čas se dozvídají, že si táta pořídil nového syna a novou ženu. Nová rodina tedy zaplnila jejich místa v jeho srdci? Už se tam nevejdou, je možné, že by měl opravdu tak malé srdce?

Škoda, že rodiče při rozchodu myslí na sebe víc než na své děti. Vždyť ty děti se chovají tak jak si je oni sami vychovali. Ty děti nemají zkušenosti dospělých, aby byli schopni vzít situaci do svých rukou a zapracovat na zachování vztahu. TO JE POVINNOST DOSPĚLÝCH. Rodiče jsou plně zodpovědní za vztah se svými dětmi!

Ovlivnilo je to?

Martin měl při odchodu otce deset let, Josef čtrnáct. Jejich závěr byl, že táta odešel za jinou ženou, a to se jim nikdy nestane, protože si najdou takové ženy, které budou celý život milovat.

V průběhu času to vypadá, že se příběhy obou bratrů liší.

Jak to bylo s Martinem?

Našel si krásnou milou ženu, kterou nikdy nepřestal milovat. Mají spolu dvě úžasné děti, na které by mohli být oba pyšní. Jak se ale má chovat táta ke svým dětem, se ve své rodině Martin nenaučil, ani nemohl, tátu ztratil dřív, než se mohl cokoliv naučit. I když to neuměl, snažil se s láskou a rozumem dělal to, co si myslel, že je nejlepší. Na jeho děti to ale vůbec nefungovalo, a tak se stalo, že když jeho nádherná chytrá dcera začala flákat školu a chytila se blbé party, rozešly se výchovné metody obou rodičů natolik, že se manželství rozpadlo. Martin se z toho nedokázal vzpamatovat. V afektu si při rozchodu, vzájemně se svými dětmi, řekli nehezké věci, a co myslíte že se stalo? Ano, vypařil se z jejich životů a pořídil si nového syna a novou ženu. Náhoda? Nebo to někde už viděl? Takhle se to přece dělá, že? Martin není šťastný. Je za to však plně zodpovědný jen on. Nikdo jiný než on, to nemůže opravit. Ani on sám, když byl kluk, nehledal cestu ke svému otci. Rodiče jsou plně zodpovědní za vztah se svými dětmi!

A co Josef?

Našel si také ženu, kterou nikdy nepřestal milovat. Mají spolu dvě úžasné děti, na které jsou oba pyšní. Jak se ale má chovat táta ke svým dětem, se ve své rodině nenaučil. Řeknete si, že ve čtrnácti letech mohl něco okoukat, a to dobré převzít. Měl to možná těžší v tom, že má dvě dcery a oni byli kluci. Ne, neskončilo to rozvodem jako u Martina, fyzicky svou ženu a své děti Josef nikdy neopustil, ale problémy s komunikací nastaly, když holky dorostly do puberty. Nevětší problém měl s Adélou. Když jí bylo dvanáct let, tak po jednom velkém, zbytečném, incidentu její pohár trpělivosti přetekl a začala Josefa ignorovat. Prostě ho neviděla, nebyl tam pro ni. Dělala, že ho nevidí ani neslyší. Paradoxně, díky tomuto jejímu přístupu byl doma konečně klid.

Josef a Adéla si k sobě hledali cestu zpět mnoho let. Začali spolu mluvit, až když byla Adéla dospělá. Jeho žena nepřestala dávat rodinu dohromady. Dnes má Josef od Adély tři vnoučata, které miluje stejně jako svou ženu a své dcery, vnoučata však jeho společnost nevyhledávají.

Dnes to vypadá tak, že když Josef jede se svou ženou navštívit Adélu a vnoučata, vytočí se nějakou pitomostí překročením prahu a celou dobu všichni přítomní, včetně Josefa, chtějí, aby tam nebyl. Fyzicky tam tedy sice je, ale je tam doopravdy? Už si sám ani nepamatuje, kdy si s Adélou naposledy povídal. Je to jen na něm, co s tím udělá. Má šanci respektovat své potomky, má ale také právo se svých potomků vzdát tak jak to udělal jeho táta. Ani on sám, když byl kluk nehledal cestu ke svému otci. Rodiče jsou plně zodpovědní za vztah se svými dětmi!

Vím, že ani Martin ani Josef to nedělají schválně, vím, že všechny své děti a vnuky milují, jen se nenaučili, jak má táta lásku a laskavost projevovat vůči dětem.

Je to jednoduché. Stačí je respektovat a milovat se všemi jejich chybami, vždyť oni často zrcadlí právě nás dospělé. Tátové, je to na vás, neztrácejte své děti, aby neutrpělo vaše ego.

 


3 názory

Anita09
29. 08. 2021
Dát tip

Díky za postřeh Amulf, souhlasím, že by si to téma zasloužilo víc rozebrat. Mám zušenost, že nikdo nečte text delší než jedna stránka, takže když něco napíšu, tak pak zkracuji tak dlouho, dokud jde něco ubrat. Totéž dělám s videi, tam je limit jedna minuta, dál se lidé nedívají. Asi jsem postižená psaním reklamních textů. Až zase budu chtít takto se sebe něco vysypat, abych si ulevila, nebudu zkracovat.

Harpazein, já takto v tento okamžik cítím. Nějak se toho kolem mě kupí čím dál tím víc.  Za tip děkuji.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru