Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vrtiška a Záhada prvního září - díl první

01. 09. 2021
9
23
653
Autor
Aru

Vrtiška opět nelení, když mu volá dokonce sám ministr školství.

Byla noc, i když skoro svítalo, přicházel k sobě onen hrůzný den 2. září.

Zatím Jiří spokojeně spal v pyžámku s žonglujícími pomeranči, které žonglovaly s žonglujícími pomeranči... Kolem krku mu stočený jako šála spal Ferda v psí noční košilce s jezevčíky s křidýlky, kteří mezi obláčky hráli na harfičky.

 

"Crrr, crrrr, hola hej, vstávej zvoní tvůj moderní mobil Nokie, crr, crrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr."

"Kdo to krucinál je, vždyť je venku tma, ani jiřičky mi ještě neřvou do ucha, ha, haló."

"Pane Vrtiška, rychle vstávejte, je tu strašlivě strašlivoucí nejzáhadnější záhada, je 2. září."

"No a?"

"Vy to nechápete? 1. září vůbec nebylo a děti nemohou kvůli tomu nastoupit do vzdělávacích ústavů, totiž škol, protože docházka začíná 1. a nikoli 2.,  a mě hoří židle pod prdelí. Už to chápete?"

"To je strašné." Hrůzou vstaly Vrtiškovi vlasy na hlavě a salutovaly ministru školství, jak je ta zpráva vyděsila.

"Vyřešte to co nejdříve, dělejteeeeeee." Řval ministr školství do telefonu na pokraji infarktu ve strachu o vedoucí pozici hlavního vzdělavatele malého národa, ehh, dětí.

 

"Tak to musel být sám ministr školství." Mezitím co si Jiří sčesával vlasy do vlasozčesaného tvaru zmizel mu tam hřeben.

"Tak a je to v pytli, zmizel mi hřeben..." Naštěstí Ferda znal Jiřího důkladně a tak si ho posadil ke svému kadeřnickému štokrdleti, aby ho učesal, ale před tím vysvobodil nestoudný hřeben ze spárů Jiřího vlasů za mohutného štěkání, aby vlasy řádně vyděsil.

"Na tak velký případ Ferdo si nevezmu svůj obvyklý hnědý Colombo baloňák, ale svůj béžový baloňák, který si šetřím až budu mít velký případ, ehcch, ehhchchc, ten naftalín ehcch, to je strašné. I ty si oblékni něco pořádnýho, hlavně ať to nemá další uši, jako ta tvoje kapuce, ostatně jak koukám na naši počasovou rosničku, tak budou hice, možná i 22°. Nevím sice co znamená v počasí, když rosnička drží dalekohled, asi dobrá viditelnost?"

"Ňhaf, haf hafan hafí." Konstatoval Ferda a vytáhl svůj nejparádnější obleček, totiž britskou psí uniformu i s tím jejich kloboučkem, ale Ferda ho měl vylepšený o modrý majáček na vrcholu. Ferda totiž v mládí sloužil u britské policie a dotáhl to až na velitele okrsku, protože všichni zločinci z jeho čtvrti buď utekli s roztrhanými kaťaty na prdeli, nebo je zabásnul a tak i po odchodu ze služby zůstal čestným členem britské policie s právem nosit uniformu a vždycky na vánoce posílal svým kolegům pohlednici s otiskem packy.

 

"Hmmm, ještě musím zavolat svojí spoluzáhadologické spolupracovnici Lindě... Ahoj Lindo, máme případ, musíme záhadologovat."

"Ahoj Jiří, to je skvělý, tak to přidělili tobě?"

"Ano, ale bez tebe bych si netrouf na tak velkou záhadu a" Jiří začal šeptat "Ferda se tváří moc důležitě, bojím se aby to zase nevyřešil sám." Ferda ale zbystřil a hodil po Vrtiškovi podezřívavé oko britského psího policisty.

"Hned se voblíknu Jiří, ať nezáhadologujeme zase v pyžamách, za chvíli jsem u tebe, ještě že jsou Vrtiškovice tak malý."

"Žádný strach, my už jsme úplně oblečení, Ferda si teď zkouší, jestli mu funguje majáček." Linda to nekomentovala, protože výstřední Ferdův styl ji byl znám. Ferda i Jiří popotahovali mezitím z lulčicek s kufírky u nohou. Jiří měl svoji hůlku, zatímco Ferda deštník s britskou vlajkou, která byla vidět po otevření. Oba seděli ve svých křesílkách čekajíce na Lindu. Ferda se tvářil jako britský lord ve službách policie Jejího Veličenstva královny a příležitostně si k dobru nasazoval monokl.

 

"Hm, co já si na sebe vemu?" Přemýšlela Linda před šatní skříní táááákhleeeeeééé dlouhou a vysokou až ke stropu s pojízdným žebříkem vedle v pyžamu s vílami.

"Vezmu, vezmu si," Linda se usilovně nořila do skříně a okoukávala jedny šaty za druhými, "já nemááám vůbec co na sebe! To je strašné! Hm, Jiří má nějaký nový baloňák a Ferda nejspíš něco policejního, nebo armádní maskáče, ne to by neběhal s majáčkem. No, Jiří bude určitě opět v hnědém a Ferda? Vlastně mi jednou Ferda vyprávěl, že sloužil u britské policie a že jsem mu hned byla podezřelá ještě v Kadibudce nad Vltavou, ještě že jsme se přestěhovali. Tak si vezmu tady tyhle růžové šatečky na ramínka s duhovými vílami, vílí brož do vlasů, hmm, růžovou stužku do vlasů, tady ten červený, ne bílý páseček bude lepčejší a nóbl průsvitně bílé rukavičky k loktům. Pak ty stříbrné hodinečky na ruku, no to je paráda a tady tu bílou kabelčičku, půjdeš sem ty mrcho! No konečně, ha mám tě a růžové střevíčky, ne vždyť já mám bílorůžové. Cha, cháá, budou valit voči, až mě uvidí. A vezmu si KáPéZetku, no jo, ale vono tam nic není. Co by tam tak mohlo patřit? Tak řasenka je důležitá, nějaký ty líčidla, žejo, a rtěnkou, ano jemně růžovou taky nic nezkazím. Tak už se tam nic nevejde, je tam to nejdůležitější. Peníze nepotřebuju, ty nosí Jiřímu Ferda."

 

Linda byla konečně oblečená a jako elegantní mladá dáma si nenuceně vykračovala k Ferdově a Jiřímu domečku, úplně zarostlém břečťanem, protože kvůli záhadologickému vytížení neměl Jiří čas na stříhání a starání se o zahrádku, kde mu mezitím vyrostly metrové mrkve, půlmetrová cibule a angrešt se tyčil nad střechou baráčku, inu když se o věci nestaráte, tak si začnou růst po svém. Ferda už byl celý netrpělivý a tak rozhodl, že s Jiřím vyrazí Lindě naproti, jenže cestou se střetli s Betinkou, což byla Ferdovo kokršpanělí potenciální milá, ale ouha, vykračovala si s nějakým podle Ferdy otřesným a úplně vypelichaným dobrmanem, až se Ferdovi otevíraly policejní želízka, ale utěšil se, profesionalita zvítězila nad instinkty. Když je míjeli, koukal Ferda zarytě do pokutového bločku s tichým vrčením. Když tu uviděli Lindu! Jiřímu spadla čelist a Ferda se v úžasu svalil na bok, tak krásná byla.

 

"Ahoj kluci," Pronesla Linda. "Pojďme záhadalogovat! Už je čas." Ťukla Linda ukazováčkem na hodinky, jako by snad celou dobu zdržoval Jiří s Ferdou.

 

- A to bude v příštím dílu.

 


23 názorů

Aru
17. 09. 2021
Dát tip

do říše fantazie ;)

znaš Alenku v říši divů? tak tam :)


bixley
17. 09. 2021
Dát tip

Pěkná záhadka! Tak zatím se na ni všichni hezky vymódili... :-)

Kam na to chodíš?


Aru
02. 09. 2021
Dát tip

díky! no jasně, tak jestli by takové představy byli ničivé i na papíře, nebo byli ještě silnější, tak potom je to cesta do šílenství. 


Aru
02. 09. 2021
Dát tip

ne, proč? co mě napadne se hodí do psaní, fantazii se meze nekladou, to je základ, nejhorší je si být cenzorem a přemýšlet o vhodnosti materiálu, pak se postavy v ději začnou nudit a buď přestanou spolupracovat, nebo úplně odejdou


.. .


Aru
02. 09. 2021
Dát tip

vždyť je roztomilej a má tam i falešnou vysílačku, kdyby mu volali psí kolegové ze stanice :))


Děkuji za obrázek. Za takový obleček by Bilbo vraždil. Mne. :-)))


Alegna
01. 09. 2021
Dát tip

:))))))


Aru
01. 09. 2021
Dát tip

ale bude to mít tak 1000000 dílů... no, možná bez pár nul :D


Alegna
01. 09. 2021
Dát tip

jojo na to se právě těším :)


Aru
01. 09. 2021
Dát tip

zatím píšu sám samotinký, když nápad cinke mi o hlavu :D

pořád se nemůžou dostat z Vrtiškovic, je potřeba důkladně si promyslet směr pátrání :))


Alegna
01. 09. 2021
Dát tip

Ivi je odvážná, čekání se ti jistě vyplatí :) a nám taky :)


Aru
01. 09. 2021
Dát tip

tak nějak si Ferdu představuju :D

iví se ještě nenalodila, ale čekám, čekám, stále čekám.... :))

iví musí nasoukat trpaslíčky do škol a školiček, narozdíl od Vrtiškova světa, dnes je prvního :D

děkuju ;)


Alegna
01. 09. 2021
Dát tip Aru

ztracené 1.září, tak to je fakt oříšek k rozlousknutí, vvyfešákovali se na to, jak děti první den do školy.......ten obrázek mě dostal :)


Aru
01. 09. 2021
Dát tip dievča z lesa

Evži, tenhle obrázek se Ferdovo uniformě dost blíží :D

vypadat jako srolovaná pikniková deka, taky bych neměl rád takový obleček :))

díky ;)


Evženie Brambůrková
01. 09. 2021
Dát tip Aru, dievča z lesa, Alegna, blacksabbath

Tak to zas bude nářez. Nemohl bys to doplnit fotografiemi garderób? Hlavně by našeho Bilba zajímal Ferdův šatník. On má jen zimní kostkovaný kabátek, ve kterém vypadá jako srolovaná pikniková deka. Nemá ho rád. :-)))


Aru
31. 08. 2021
Dát tip dievča z lesa

ahoj, díky moc dievča, případ je to skutečně velkolepý, tohle rozhodně neskončí druhým dílem, sotva vyrazili na cestu,... tedy kdyby bylo zítra také 2. září, no tak to už by bylo opravdu zvláštní :D


dievča z lesa
31. 08. 2021
Dát tip Aru, Alegna

nazdar spoluzáhadológovia ... no to je paráda, že máte prípad ... pod patronátom Aruovej fantázie vaše prípadovyšetrovanie bude určite neskutočne neskutočné ... vlastne už sa to všetko začalo ... držím palčeky a teším sa!!!****


KáPéZetka je důležitá.....


Aru
31. 08. 2021
Dát tip blacksabbath

iví, napadlo mě to dneska, takže co jiného mohl Vrtiška řešit, každopádně vidíš jak je to gigantická záhada, když se celý jeden odstavec na to Linda jenom strojila :D

a je tam ta KáPéZetka ivííí, dal jsem tam jenom důležitý věci pro každou slečnu... no Vrtiška s Ferdou se ještě podiví, až dojde na tu krabičku první pomoci :D

díky ;)


blacksabbath
31. 08. 2021
Dát tip Aru, Alegna

Aru......tebe hněvalo, že pan Vrtiška už dlouououho odpočíval a sním i Ferda a Linda......ale to je jasné....když zmizelo 1. žáří.....mimochodem dokonale jsi si to načasoval:-))))...........to je vopravdická záhada, která se musí vyřešit sofort....a když na to tlačí samo ministerstvo školství....a volá sám pan ministr.....to se musí!!!!....to se musí naše záhadologická parta postavit do pozoru a jít na to...neohlížet se jestli je den nebo noc...najdu-li trochu času...tak se připojím....ale už teď se těsím na pokračování....


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru