Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vrtiška a Záhada prvního září - díl třetí

03. 09. 2021
7
19
651
Autor
Aru

Psaní Blackí a Aru.

Díl druhý >tady<

"Pche," uslyšeli z boudy. "Pexeso jo? U nás v krčmě se hrají jinší karty. Což takhle mariáš? Umíte?"
"Baže umíme," dvojhlasně zvolali Jiří a Linda.
Za chvíli už se od stolu U Jednonohýho papouška ozývalo:
"Betl! Flek! Durch! Re!"
To Linda a Jiří mastili mariáš jako staří námořníci.
Ferda k tomuto účelu uvolnil pár kousků dvoukorun a korun.
"Haf, haf, haf, haf, vaúúúúúú." V překladu to znamenalo: "Víc nedám, sám mám málo a ještě jsme nezačali ani pořádně záhadologovat."
"Cink - cililink - cink," přeťal poslední flek páně Vrtišky lodní zvon.
"Tak to tady máte! Parník Tichá Sova právě přistál. Můžete nastupovat," zahalekal  bodrý pán prodávající loděnky na lodě z boudy.

"Tak šup, šup, Lindo, ať nám parník neuplave," popoháněl Lindu Jiří. Ferdu nemusel. Ten byl ukázněný. Zavazadla už stála připravená v řadě jako vojáci na buzerplace.

 

"Vítejte na palubě, já jsem kapitán Falešný Vous, dobře se zamkněte v kajutách, v noci tady chodí kostlivci a zpívají sirény, cha, cha, chá. To byl jenom takový žertík. Přeju vám příjemnou plavbu a stevard vás doprovodí do kajut."

"Já jsem tak ospalá," zívala Linda, "Jiří ale máme dvě kajuty po dvou postelích, to je zapeklitý oříšek, ehm echm ehmhm."

"Ferda spí se mnou..."

"Ale Ferda když je teď ve službě, určitě bude chtít být sám, aby měl klid na čištění zbraně a ták..."

"Hafí?" Kroutil Ferda vočima o co se jako Linda snaží.

"Vlastně když vidím Ferdovu uniformu, tak mě dost znepokojuje představa spát vedle policisty." Usoudil Vrtiška a šel do kajuty s Lindou, aby měl Ferda svůj klid na policejní hodinu. Ferda si ráznými chvaty a hmaty udělal ležení, tak že si naskládal pod hlavu tolik polštářů, až spal úplně u stropu a nechal si zdát o Betince. Mezitím Jiří a Linda zalehli ve svých postelích. Jiří ale okamžitě usnul, protože byl v tomto směru tak trochu trouba.

Noční parník Tichá Sova si za pravidelného oddychování motoru prořezával cestu vlnami na Prahu, na Hamburg, na..., vlastně naši pasažéři měli vystupovat v  Davlích, kde se chtěli přelodit na Sázavu a kajakovat proti proudu do středu státu. Vrtiška totiž byl v mládí známý kajakopřeborník, vítězil díky svému nezaměnitelnému stylu známému jako 'Na Vrtišku,' určitě jste o tom slyšeli od své babičky, prastrýce, pra...

 

A bylo ráno, ptáčkové vesele zpívali:

"Vstávat holoto líná!" Vlnky jemně šplouchaly kolem parníčku, který v noci urazil strašlivě dalekoucí cestu z Vrtiškovic skoro téměř až k Davlím, jenže:

"Zatraceně, to je zas druhýho?" Dumal kapitán Falešný Vous, probírajíc se rukou ve svém falešném vousu, "doufám že to řeší někdo schopnej."

"Prosím, prosím, on to řeší tady pan Jiří Vrtiška, nejznámější záhadolog na světě," hlásila hned Linda, aby byla první, aby jí to nikdo nevzal od úst.

"My jedeme do Číhoště! Tam je střed republiky a určitě tam najdeme nějakou stopu.'Vonhovoto' požádal sám pan ministr školství," doplnila ještě honem a podívala se na Jiřího, co tomu jejímu proslovu říká.

"Říká se správně spisovně, Lindo, on ho o to," opravil dychtivou Lindu Jiří a obrátil se ke kapitánovi.

"Až najdeme 1. září, tak bude prvního září a všechno se vrátí do starých kolejí. Vydržte, kapitáne, vydržte. On Ferda......Kde je vlastně Ferda?" Pan Vrtiška se rozhlížel kolem sebe, ale nikde svého pomocníka neviděl.

"Ferdo! Ferdo! Kde jsi? Budeme vystupovat!" 

"Haf!" Ozvalo se od mola, kde stál už vyloděný Ferda u kufírků s vypucovanou uniformou, tak až házel odlesky jako maják na pobřeží.

"Tak ať se vám daří suchozemský krysy, cha cha chá, no, to byl jenom žertík pane Vrtiška, doufám že to dáte do kupy, docházejí mi zásoby rumu a k vejplatě je pořád stejně daleko."

"Nebojte se kapitáne, před Vrtiškou padne každá záhada." Hlásila Linda a mrkla po Jiřím, který se divil, dívajíc se na Ferdu, jak se dostal na molo, který se díval na ptačí trus na zemi.

 

V Davlích si půjčily kajaky, Ferda odmítl jet s Jiřím a vzal si psí minikajak, v kterém si pádloval sám v uniformě vodní stráže, aby hned mohl pokutovat opilé vodáky. Jiří plul s Lindou, měl šedivé kraťasy s šedivými pruhy tak dlouhé, až vypadaly jako kalhoty. Linda měla červenorůžové bikiny, moc ji to slušelo a vodáci plující po proudu ztráceli balanc na hladině, míjejíc záhadolo-pátrací jeden a půl tandemu. Kajakovali jako šílení, tedy až na Lindu, ta se slunila. Jiří vytrvale vedl před Ferdou, až měl Ferdánek úplně upádlovaný pacinky, ale prozíravě měl zabalený v kufírku motor na člun, který nyní použil a zmizel Lindě a Jiřímu z očí. Ferda pak vystoupil v Ledči nad Sázavou a vychutnával na lehátku džus a pocit vítězství.

 

- Tři díly a záhada mizí jako vlny za kajaky - v nedohlednu?


19 názorů

Aru
17. 09. 2021
Dát tip

to víš, urazil se :))


bixley
17. 09. 2021
Dát tip

Tak to jsem tedy zvědavá, co bude dál. Ferda je pěkný fiškus!


Aru
02. 09. 2021
Dát tip

díky Evži, jo šílené jako já :D

ale iví se také její části povedly :)


Při pasáži o troubovi Vrtiškovi jsem si poprskala obrazovku. Některé představy jsou dost šílené, ale velice zábavné. Jen tak dál :-)))


Aru
02. 09. 2021
Dát tip

stejně ho má ráda :D

ten příběh už je silně pohádkový, uvidím, třeba zůstanou sami a Vrtiška si nechá svoje fanynky :))


Aru.....pohádková odměna???...To fakt jenom v pohádce:-))))) a Linda...žebyse uskromnila?????...Asi jenom (v) po-hádce


Aru
02. 09. 2021
Dát tip dievča z lesa

dievča, dny zanechávají stopy :D

samozřejmě Vrtiška, Ferda sice už záhadologuje málem sám, ale Vrtišku nedám ;)


Aru
02. 09. 2021
Dát tip

Ferda je uživí z policejního psího důchodu :D:D

a Linda se určitě uskromní, až budou s Vrtiškou svoji, ostatně ministr určitě dá Vrtiškovi nějakou pohádkovou odměnu, mě se zdá jako bys jim to nepřála iví, navíc Lindu známe, ale nějaká číhající Číhošťská dáma může být jenom zlatokopka :))

každopádně jak to s nima dopadne, nevím ani já, jen že určitý tendence tu jsou docela dlouho ;)


blacksabbath
02. 09. 2021
Dát tip dievča z lesa

dievča.....to se ptáš správně.....autor určitě odpoví...dělám na něj kiš-kiš-kiš


hustá kaša ... kto z nej vyloví doličný predmet???*** ... 


blacksabbath
02. 09. 2021
Dát tip Aru

Jojo...prý Ferda má oblečkovou mánii....a co Linda???? Hmmm....teď "babo raď"....měl-li by.... Monsieur Vrtiška... na ty její ....věčně nové hadříky? To máš červenorůžové bikiny, šaty s volánky, šaty s kvítkama, šaty s puntíky, šaty na ramínka, šaty s rukávy, šaty s princesovými švy, šaty s cípatou sukní, mini šaty...............................a pak třička a kraťasy a pyžama a noční košile....aaaaaa


Aru
02. 09. 2021
Dát tip

to by tak scházelo a Linda by měla voči pro pláč, vždyť se za ním i přestěhovala do Vrtiškovic z Kadibudky :))


blacksabbath
02. 09. 2021
Dát tip Aru

Aru.... třeba na něj nějaká pohledná dáma...... číhá v Číhošti:-)))))))


Aru
02. 09. 2021
Dát tip

Ferda to hravě zastane, jeho oblečková mánie je známá :D

díky ;)


Aru
02. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

dva a PŮL dílu iví ;))

balí, balí, v životě každého Vrtišky nadejde chvíle, kdy by si měl najít ženu (fanclub, nefanclub), nebo se nechat aspoň zbalit, když je zájem :D a Linda si brousí zoubky na Vrtišku dlouho, dyť je furt sám jenom s Ferdou jako to vopuštěný roští, já neviděl ani jednou, že by ho nějaká fanynka navštívila ve Vrtiškovicích a to je poloha toho města určena téměř... :))


blacksabbath
02. 09. 2021
Dát tip Aru

Vážení kolegové...tahle záhada se rýsuje na dlouououoho.....Jojojojojo....už tři díly napsal Aru a záhada je pořád a stále v nedohlednu....alepoň, že se blíží ke středu republiky....čímž pádem by už mohli začít záhadologovat......co vy na to????

...hele Aru...nabalí vona ta Linda náhodou pana Vrtišku????? Radila bych jí dát zpátečku......tady nejde jen vo rozdíl věku, ale co by tomu řekly fanynky Vrtiškova fanklubu?......


Aru
02. 09. 2021
Dát tip

jo, Ferdík prodělal radikální změnu osobnosti od začátku prázdnin :))

děkuju ;)


MilanH
02. 09. 2021
Dát tip

Ferdánek je mazanej :o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru