Přijedete se podívat na rekonstrukci incidentu s Andrejem Babišem mladším na D1? Zatím nelze říci, kde přesně by to mělo být. Místo činu je třeba nejprve upřesnit na padesátikilometrovém úseku D1.

Pokud dojde k vyjasnění pozoruhodného rozporu v tom, kde přesně místo činu leží, mohl by to být nezapomenutelný happening. Andrej Babiš mladší (nebo figurant) by měl příležitost přehrát tři různé kusy. Diváci by si tedy přišli na své. Pro rekonstrukci první verze by se však musela D1 v daném úseku uzavřít. Dodnes se nepřihlásil žádný svědek. Zdá se tedy, že dálnice byla tehdy od Průhonic pustá, tichá a prázdná, vyloučíme-li možnost, že všichni kolemjedoucí utrpěli šok, po němž jsou dodnes nezvěstní a snimi i jejich automobily. Samozřejmě nemohu tušit, co by bylo pro první vystoupení ve scénáři. Zkouším si představit ono „nepřiměřené chování řidiče postávajícího na krajnici.“ Představuji si řidiče, jak postává na krajnici a dělá kašpárky na kolemneprojíždějící účastníky silničního provozu, což by rozhodně normální nebylo.

Při představě druhého kusu bychom mohli mít obavy z veskrze nudného zážitku, ale v kontextu již známých rozporů, by i druhý kus mohl vést k salvám smíchu. Sledovali bychom tiše sedícího řidiče ve voze stojícím v odstavném pruhu. Samozřejmě, že prodlévat bezdůvodně v odstavném pruhu je samo o sobě také nepřiměřené chování a je vážným narušením bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Dodnes jsem však nikde nezaznamenal informaci, že by tehdy někdo spatřil vůz Andreje Babiše stát v daném úseku D1 v odstavném pruhu.

Třetí kus by byl ještě zajímavější. Vysvětloval by, proč si nikdo z kolemjedoucích řidičů ničeho neobvyklého nevšiml, nemohl všimnout a nemohl utrpět žádný šok.

iROZHLAS dne 31. 8. 2021:

Sám Protopopov už dříve v rozhovoru pro Právo uvedl, že Babiš mladší na dálnici prohlašoval, že je herec George Clooney. „Jeho verze je taková, že si zastavil na odpočívadle, přijeli policajti a on jim ze srandy řekl, že je George Clooney, načež mu nasadili klepeta a odvezli ho,“ řekl.

Podle slov Protopopova tedy upoutal pozornost policie Andrej Babiš mladší tím, že si zajel na odpočívadlo, nikoli tím, že postával na krajnici a choval se nepřiměřeně.

Domnívám se, předcházejí-li stanovení tak vážné psychiatrické diagnózy tak mimořádně vážné rozpory v úředních záznamech, pak slovo rozpory je možná slabé. Působí to dojmen, že je v tom naprostý mordel (morbidní nepořádek), jímž nelze žádnou psychiatrickou diagnózu obhájit, a pokud ano, ne u Andreje Babiše mladšího.

Poznámka: Čtvrtý kus podle verze, kterou uvádí Andrej Babiš mladší, by byl prostý humorných prvků, proto jsem si dovolil jej nerozvádět.