Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bydlení

02. 09. 2021
6
4
237
Autor
Kristule

Teďka budu psát, co se stalo po odchodu z intru. Než se tak stane, tak vám musím říct, jak vůbec jsem přišla ke spolubydlení. Už víte o tom, že mi Praha otevřela možnosti, jako je asistence, jako je vyzkoušet si různé sporty, taky se rozvíjet po osobní stránce a tak dále.

Jednou jsem potřebovala kvůli školní praxi manuální pomoc od asistentů, jelikož jsem to vůbec neznala, tak jsem začala spolupracovat s tranzitním programem, což je program, který pomáhá handicapovaným získat vzdělání, bydlení, práci a jinak se seberealizovat.

Když jsem skončila s hledáním praxe, tak jsem po nějaké době navázala spolupráci znovu, abych mohla zůstat v Praze. Jak už jsem vám říkala, tak mým snem je co nejvíce se osamostatnit.

Hledala jsem dlouho různé byty, ale když chcete byt pro handicapované tak se na ten byt čeká i deset let. I přesto se neví, zda ten byt bude skutečně bezbariérový, tak se to vždycky protáhne.

Protože jsem byla na intru poslední rok, nechtěla jsem zpátky do ústavu ani k mámě. Tak jsme hledali nejsnadnější způsob, jak zůstat v Praze. Asistence má projekt Spolubyt, který mi byl nabídnut, vzhledem k tomu, že potřebuji asistenty po většinu dne. Ve Spolubytě žije více lidí pohromadě, ale to asi znáte, ale nevíte, co je Spolubyt pro handicapované.

V takovém Spolubytě žijí tři handicapovaní a tři asistenti, kteří jim pomáhají, takovou zajímavostí je, že můj Spolubyt je dvoupatrový, v prvním patře bydlí lidé na vozíku a v druhém patře asistenti. Asistenti ve Spolubytě mají snížený nájem, protože nám asistují a my máme od nich asistenci zadarmo v rámci hodin, které musí odasistovat, jinak je to úplně normální spolubydlení.

Já mám, jak jsem vám už říkala, následky po prasečí chřipce, tak to bylo se mnou na dýl, abych tu mohla bydlet, protože jedné spolubydlící se nelíbilo, že kašlu a upřímně chtěla, aby to mohla mít celé pod palcem. Ale nakonec jsem se sem dostala. Občas se pohádáme, ale o tom příště.


4 názory

Kristule
06. 09. 2021
Dát tip

Děkuji.


vesuvanka
03. 09. 2021
Dát tip

To je pro mě také novinka, ráda si přečtu pokračování. 


Alegna
02. 09. 2021
Dát tip

Evženie má pravdu. Tohle opravdu nevím a jsem zvědavá na pokračování 


Dovídám se skutečnosti, které bych jinak nevěděla. Je to velmi zajímavé.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru