Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ROZPŘÁHLA JSEM RUCE A PADÁM . . .

06. 09. 2021
20
44
830
Autor
blacksabbath

Rozpřáhla jsem ruce
a mám křídla.
Neobyčejná křídla s velkýma očima.
Očima jako má
Babočka paví oko.
Jak to, že mám oči denního motýla
když je noc?

Jsem v prazvláštním obrazu.
Malíři, namaluj mi ústa
nebo raději sosáček.
Ty oči rostou a mají hlad.
Snad bude nektar v Poháru.

Ztratila jsem cestu
Vozka prásknul do koní.
Nemám Kompas, nikoho
kdo by mi ukázal
kde je Jižní kříž.

Omotává mě vlákno ...
...ach ne, to jsou Vlasy Bereniky!
Své prý mám dát na Oltář.
Padám, padám
dotírá na mě Havran.

Snad už brzo bude ráno
ale ne - právě teď
Horologium tempus cessaverunt . . .

(Hodiny se zastavily)

44 názorů

Renato....děkuji....to máš tak, kdyyž se díváš na oblohu.....dnes bych neviděla nic......:-)))))


bixley
18. 09. 2021
Dát tip

Krásné obrazy - i v obrazu!


Takezó....děkuji:-))))


blacksabbath
07. 09. 2021
Dát tip annnie

ann,,,hezký večer a dík:-))))))))


annnie
07. 09. 2021
Dát tip

Dobré ráno! :) a tip a.


Aru
07. 09. 2021
Dát tip

Kamamuro, ty mi připadáš jak ten chlapík z filmu Mumie, který uctíval všechny bohy a víš jak to s ním dopadlo :D

Mimochodem hlavní záporák z toho filmu byl pro mě největší hrdina, až zoufale jsem mu fandil, aby mu to vyšlo, takže mě vždycky znechutí, když tu dýku před finálním sekem, drží tak zoufale a nejapně dlouho, aby kladní hrdinové měli dost času na svoje pletichy. vlastně spoustu záporáků jsou ti opravdoví kladní hrdinové, zinscenují pro kladného hrdinu podmínky, aby se mohl probudit, zajistí mu slávu, i partnerku mnohdy a nakonec mu dají i vítězství, tím že mu počkají, aby v příhodné chvíli měl dost času je porazit :D:D

no ale ten film, čím častěji ho vidím, tím je jalovější

na co by bohové potřebovali soudního písaře jednak mají svoje vlastní písaře, doručovatele i kněží už pár tisíc let, tedy pokud bys nebyl jedním z nich, nějaké připravené vtělení nějakého písaře.

mě je jedno, která strana vyhraje, budu stát na té straně na které bude i Theia a jestli nevíš, tak víly učily uctívat staré bohy, proto samozřejmě byli víly trnem v oku křesťanstvu, takže pokud nastane nějaká apokalyptická válka, víš kde budu.

mimochodem, jak jsi měl tu diskusi o těch dvou církvích, tak to je úplně přesný, vyznavači kříže ani náhodou nevyznávají Ježísovu cestu, jeho znamením taky nebyl kříž, ale ryba, ta ustoupila právě v r. 492, kdy tehdejší římsky císař, kdy byla Římská říše opět a myslím, že naposled pod jedním císařem, zakázal uctívat jako správný křesťan kříže všechny víry, kromě křesťanství, jestli to nevís, tak papežové nosí dodnes Rybářský prsten, jakožto rybáři duší, takže žádný kříž - to je symbol té církve, která vraždila a mučila vlastní i lidi jinýho vyznání - jejich brutální metody jsou zaznamenané


Yoshiro...sosáček má i motýl...ani vůz ani moucha zde vyjmenovný není...ale čtenář si může určitě najít své


Kamamura
07. 09. 2021
Dát tip

Aru - Poslední soud mám vyřešený, fikaně jsem se dobrovolně přihlásil jako soudní zapisovatel. Každý soud, který má mít aspoň zdání legitimity (dokonce i ty z padesátých let s Urválkem v roli prokurátora), musí mít veden řádný zápis. 

No a když hodíš soudního písaře do plamenů pekelných, kdo bude zapisovat dál? To žádný soudný soudce neudělá. 

;-) 

V otázkách víry je třeba být chytrý jako Odysseus, ba jako viking Orm, který pro jistotu vždycky obětoval Thorovi i se modlil ke Kristovi, protože člověk nikdy neví, koho bude kdy potřebovat. ;-) A když kvůli sňatku musel konvertovat na křesťanství, tak nechal rovnou pokřtít celou loď i s posádkou, protože "přece nepojede na lodi s pohanama". ;-)


Kamamura
07. 09. 2021
Dát tip

blacksabbath - připadá mi úsměvné, že se ptáš na souhvězdí, a přitom jsi sama ve vlastních verších dvě přehlédla. Moucha ti bzučí v prvním verši a v polovině druhého (mouchy mají sosáčky, křídla a složené hmyzí oči), a velký nebo malý vůz je přece ve třetím odstavci - na čem by jinak ten tvůj vozka seděl, he?


Nikolasi.....děkuji za tvou stopu v tomto vesmíru:-)))))...hezký večer!


vesuvanka
06. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, díky za zájem, který mě potěšil :-))). 


blacksabbath
06. 09. 2021
Dát tip vesuvanka

Nelenila jsem a vygůglila si: "Vlasy bohyně Pelé, tenké skleněné útvary, vznikají, když horkou lávu rozfouká vítr "

....jsou specifickým typem pyroklastického materiálu, který je spjatý s činností lávových fontán při havajských erupcích. Nejjemnější plastické fragmenty magmatu vznášející se v rámci těchto fontán mohou být větrnými poryvy formovány do podoby dlouhých vláken, které zdánlivě připomínají chomáče vlasů.

P a r á d a !!!

 


vesuvanka
06. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, krásně jsi zveršovala živý sen :-))). První sloka mi připomněla dva dávné létací sny, kdy jsem rozpřáhla ruce a letěla nad krajinou, ty sny byly příjemné a po probuzení jsem litovala, že to byl jenom sen. Souhvězdí kromě Velkého a Malého vozu  a Jižního kříže, jsem neznala. Vlasy Bereniky mně připomněly vlasy bohyně Pelé, ale ty jsou na Zemi, a to  na ostrově Havaj, a skutečně připomínají vlasy. TIP


Jani.....děkuji za hvězdičku do souhvězdí:-)))))))))


Maruško, v noční můře ano, ale v krásné chvilce...by jeden chtěl mít možnost ho zastavit......děkuji a měj krásný den!


Jarmilo.....já najdu na obloze jen ty dva vozy......ale těch souhvězdí je.... tolik...tolik moc.....oficiálně prý... podle Mezinárodní astronomické unie ... 88


Petře..´jasně..stačí zaklonit hlavu...a rozhlédnout se.....děkuji:-))))


Zastavený čas je děsivá noční můra.


Jamardi
06. 09. 2021
Dát tip

O těch souhvězdích jsem vůbec nevěděla, znala jsem jen Malý/Velký vůz a Vlasy Bereniky. Dobře vymyšlené. :)


cassy
06. 09. 2021
Dát tip

něco jako hra za blankou bdění...stačí zaklonit hlavu...a vstoupit...!


Markét.....na mé straně jsou teď křídla potěšení z tvé kritiky .....přeji krásný den!


blacksabbath
06. 09. 2021
Dát tip dievča z lesa

dievča....zostal, pravdaže......"zostal kúsok času na spánok*:-)))))....děkuji a užij si krásný den!


to je parádna cesta a dramaticko-poetická  ... ešteže hodiny zastali ... hádam zostal kúsok času na spánok*


Aru
06. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

iví, ta stránka je podvrh, neviděl jsem tam ani jednoho skřítka, tudíž to nemůže být pravda :D:D


Aru....ani jedno není vymyšlené.....   https://www.astro.cz/…tml

i když ta.... o který jste se učili v mývalím domečku jsou kouzelná:-))))


Aru
06. 09. 2021
Dát tip

teda nevím, ale mě to přijde jako nějaká vymyšlená souhvězdí, my se v mývalím domečku učili jenom o suohvězdích, která jsou: černý čumáček, zelený konipásek, malá a velká vlaštovka... :D

Berenika byla přece kněžka Démétér v r. 350 př. n. l., to je přece všeobecně známý, co vás učí v těch vašich školách, to prostě nechápu :D:D


Yoshiro....Moucha,Velký/malý vůz,

Malíř, Pohár, Vozka, Kompas, Jižní kříž, Vlasy Bereniky, Oltář, Havran, Hodiny


Kamamura
06. 09. 2021
Dát tip

Souhvězdí "Parní Slavík" - k vidění na podzim a v zimě, Mléčná dráha je ve skutečnosti pára, která mu jde od mosazného zobáčku ;-)


Aru
06. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

iví, našel jsem tam jenom jedno souhvězdí, tebe s křídly ;))


Kamamura
06. 09. 2021
Dát tip

Já jsem napočítal devět souhvězdí - Moucha, Pohár, Velký/malý vůz, Kompas, Jížní kříž, Vlasy Bereniky, Oltář, Havran, Hodiny


Aru
06. 09. 2021
Dát tip

pro mě historie končí antikou :D

ale o křesťanskou(á) (zvěrstva) historii se živě zajímám, fascinuje mě např. jak o zdecimování Prusů neví vůbec nikdo a nikde se o tom nemluví, přitom kladli 50 let odpor ve válkách, než byli "pokřesťanštěni a poněmčeni."

ostatně já jim nemůžu sloužit, ani být křesťanem z podstaty věci :D

teda jsem slyšel lepší a věrohodnějsí verzi, že bůh ve svý nekonečnosti prostě požádal anděla, aby padnul, jinak by dualita ani nemohla existovat, to samý Ježíš ve svý vševědocnosti prostě požadal Jidáše, aby ho zradil, jinak nikdy Ježiš nenaplní svůj osud a zůstal by jen nějakým místním prorokem, to že mu církev vyfoukli v r. 492. buď už neviděl, nebo i s tím počítá?

každopádně, jestli přijde něco jako poslední soud (o čemž silně pochybuju), já budu na tý správný straně, tak se můžem potkat ;))


Moc vám všem děkuji za zastavení se u mého dílka, komentáře, tipy.

Á propós.... kolik jste našli v dílku souhvězdí??????.....:-))))))))))))))


Kamamura
06. 09. 2021
Dát tip

Je to tak, Aru, přitakávám ti a poplácávám tě po ramenou, jak je místním zvykem. ;-)

Ostatně - příklady najdeme i v křesťanství, které ty nemáš rád, ale jehož kulturně historickými reáliemi jsme všichni (skrze výchovu a sdílenou nevědomou symboliku) nějakým způsobem determinováni. Jaký byl nejmocnější, původně Bohu nejmilejší anděl? Světlonoš, latinsky Lucifer, který je obdobou antického Prométhea, jenž přinesl lidem z Olympu oheň, a tím i blahobyt a poznání (bez světla nemůžeš nic zkoumat ani číst knihy, a bez ohně si nemůžeš upéci uloveného mamuta), a stejně jako v křesťanství za to byl šikanován - antický Zeus (podobně jako starozákonný Hospodin cholerický sadista), ho přikoval ke skále a nechal mu žrát játra orlem (kdo tohle vymyslel? A pak že já jsem blázen!), zatímco línější Hospodin se spokojil s tím, že Lucifera "svrhl" ze svého království, takže se tento stal "padlým andělem" (a od té doby se z něj stal defacto expert na padání/úpadek/padlost), podobně jako Melkor/Morgoth v pánovi prostenů - nebo podobně jako Raziel ve výborné počítačové herné sérii "Blood Omen/Soul Reaver" (tam byla motivem závist, protože Razielovi narostla křídla, která nikdo z nosgothských upírů neměl). 


Aru
06. 09. 2021
Dát tip Kamamura

přesně tak Kamamuro: "nepropadejte panice", to se prostě nikdy neomrzí.

to se přesně loni stalo :D totální panika, lidem bylo sděleno oficiálně v tisku, že nejsou nesmrtelní a lidi chytli naprostej chaos, vůbec neskousli tuhle defakto "novinku" v jejich životě :))

když padá strom, tak je to smutný, v našich lesích, kde strom chápeme jako čistě těžební surovinu děsivý,... člověk má úžasnou vlastnost všemu ukrást duši a smysl,... velká část lidí


Kamamura
06. 09. 2021
Dát tip

Jojo, babičky to mají nejlepší, protože nemusí/nejsou vnitřně kompulzivně nuceny děti vychovávat (to je "práce" rodičů a školních katanů), takže je děti zpravidla nekriticky milují. 


Kočkodan
06. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

 

Ivi, v čase s vnoučaty přebíráš velení a stáváš se babičkou admirálem. Snad nad mým komentářem nespráskneš ruce. Nebo (nedejbože!) mi nepráskneš jednu přes ústa/sosáček. Již raději z prostoru pod tvým dílkem odlétám.


Aru
06. 09. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath

vlasy nikomu nedávej a na oltář už vůbec ne ;)

to abych furt pobíhal s lucerničkou sam a tam, už mám úplně ošoupaný nožičky :D


Kamamura
06. 09. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

Hledal bych na věci pozitiva (jako člověk, který má s padáním fyzickým i metaforickým určitou zkušenost, mohou prospět radou i pomocí ;-)

Pokud padáte, ocitáte se ve stavu beztíže - to se nikdy jindy nepoštěstí! (Pokud tedy nejste kosmonaut, ale kdo je tady na písmáku kosmonaut?!)

Proto je dobré si pocit beztíže při pádu užít, dokud trvá - stejně, když už padáte, znamená to, že se buď okolnosti vymkly vaší kontrole, a/nebo jste někde udělali nějakou zásadní chybu, a jak už jednou padáte, většinou se s tím nedá nic dělat (kromě vyčkání na faktický nebo metaforický náraz na zem/dno). Dá se říci, že člověk, pokud padá, nemá nic důležitého momentálně na práci - stejně jako cestující letadla padajícího do brazilského deštného pralesa - hoňka o přežití jim začne až po nárazu (těm, co náraz přežijí), takže až do vlastní havárie není proč šílet a vřískat hrůzou (zvláštní je, že právě to lidé často v posledních chvílích dělají. Já prostě lidem moc nerozumím, proč to nepřiznat). 

Onehdá, ještě při Covidu, jsem přes zeď pokoje slyšel dceru, jak si na Zoomu povídá s kamarádkami - a k mému překvapení/hrůze se ve svých třinácti bavily o smrti! Každá se svěřovala, jaký druh smrti by byl asi nejsnesitelnější (zřejmě jim už dochází, že živý z tohohle života nikdo nevyvázne). No a moje dcera prohlásila, že nejlepší by to bylo asi takhle - padat z nějaké vysoké budovy, mít zavřené oči a na uších sluchátka, ve kterých by hrála oblíbená hudba až do konce. Prostě stejně jako já nechce, dítě moje, aby jí nějaká realita tam venku rušila při dumavém nazírání přítomného okamžiku skrze vlastní nitro. 

Přiznám se, že mě to dojalo a rozbrečel jsem se. Ale potichu, abych neznervózňoval rodinu "nepochopitelnými" emocemi - nakonec, když strom padá v lese, a nikdo ho nevidí/neslyší, tak je to jedno, nebo není?!


Gora
06. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Tajemná, snová... dobrá atmosféra, Ivi...


Jamardi
06. 09. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath

Velké očekávání a potom zklamání. Slyšela jsem o takovém přání: Každý bude moci jít za svým snem bez omezení, bez omezení, protože omezení přináší bolest, bolí. Jen prosím o vypracování seznamu, kdo patří do skupiny "Každý". Každý má nějaká přání a pocity.

 


Aleši, netWoore, Milane, Al. ..........to byla rychlost.....no, možná je v noci na obloze objevíte:-))))))děkuji a mějte príma den!


Alegna
06. 09. 2021
Dát tip

Jako živé


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru