Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svoboda

07. 09. 2021
7
6
332
Autor
Kristule

Co je pro vás svoboda? Pro každého znamená svoboda něco jiného. Někomu stačí hodně peněz, nové auto a třeba být na volné noze. Dneska budu vyprávět co svoboda znamená pro mě. Já třeba nepotřebuji hodně peněz pro sebe, ale potřebuji je, abych si mohla zajistit náhradní ruce a nohy v podobě asistenta. Když mám ruce a nohy tak můžu dělat co chci, jako je třeba chodit ven, vařit nebo zajít do společnosti. Prostě žít život jak zdraví lidi bez handicapu. Můžu třeba poslouchat audioknížky, mít svého králička Emu, nebo můžu poslouchat hudbu a být na sociálních sítích. A taky pracuji na svém velkém projektu. Občas se vidím se svýma kamarády, začala jsem skládat puzzle, prostě se snažím žít plnohodnotný život. A je úplně jedno, jestli jste na vozíčku nebo ne. Dokonce si myslím, že žiji víc plnohodnotný život než zdraví jedinci. A pak je otázka, co si můžu dovolit podle toho, kolik mám peněz. Moje máma si myslí, že strádám v Praze a chtěla by, abych se někam podívala, abych měla dost peněz a mohla si něco koupit pro sebe. To je sice hezké, ale stát nám nedává dost příspěvků, abychom si to mohli dovolit. Není svoboda jako svoboda.  

 

Svoboda je i to, že mám čas sama pro sebe a že si můžu o všem rozhodovat sama. Já osobně jsem ráda, že můžu bydlet v Praze, to jsem vždycky chtěla, že si můžu uvařit co chci a dělat si co chci. 

 

Ale třeba když bych chtěla nějaký nadstandard, jako jít někam se podívat, třeba do jiného města, nebo na nějakou akci mimo Prahu, tak na to potřebuji víc peněz, abych si mohla zaplatit asistenci. 

 

Samozřejmě, že si můžu koupit co bych chtěla, ale musím se koukat, jestli vydržím do dalšího měsíce s penězi. Ale to si myslím, že máme všichni. Ale už nemůžu koukat jenom sama na sebe, protože mám králička a ten musí něco pít a mít čistou klec. A mít nějakou základní péči, jako je doktor. To jsem ale vždycky chtěla, se o někoho starat. Člověk, když se může o někoho starat, tak mu to přináší štěstí jako mně můj králiček a cítí se užitečný. Co všechno dělám, to mi dělá velkou radost, a myslím si, že se posouvám. A s tím posouváním souvisí i mé sebeuvědomování a můj vozík přestává být mým handicapem. 


6 názorů

Janina6
29. 09. 2021
Dát tip

Pěkně to píšeš o té svobodě. Jsi chytrá ženská :-)


Kristule
16. 09. 2021
Dát tip

Moje diagnóza je dětská mozková obrna se spastickou quadruparézou. Děkuji moc a těší mě, že se vám příběhy líbí.


Tak ať se ti daří.


Abakus
08. 09. 2021
Dát tip

o slobodu človek musí bojovať aj vtedy, ak je zdravý a nie je na vozíku.

Netuším tvoju diagnózu, ale ja som svoju mamu vzala aj s vozíkom na Korfu, do Brugg, do Bad Gasteinu. Museli sme program napasovávať medzi dialýzu, vybavovať dialýzu v mieste pobytu - to ale bolo asi to najjednoduchšie. A bola som rada, že som s  ňou a že to môže zažiť a  vychutnať si so mnou.


vesuvanka
08. 09. 2021
Dát tip

Je to přesně tak, jak píšeš. Svoboda bohužel někdy není tak samozřejmá, jak by se zdálo, a člověk musí o ni bojovat. Těší mě, že jsi v tomto boji vítězem, a přeji ti hodně dalších vítězství ve tvých aktivitách. Těším se na pokračování.


Alegna
07. 09. 2021
Dát tip vesuvanka

musím s tebou souhlasit, svoboda je hlavně o možnosti rozhodovat sama za sebe ...... umět žít naplno může někdy líp člověk s handicapem, než člověk zdravý, nejde o to, co všechno můžeš, ale jak to, co děláš vnímáš a prožíváš


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru