Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co maže Jamardi (a proč?!)

08. 09. 2021
1
18
501
Autor
Kamamura

Jamardi nedávno zveřejnila toto:

"Andrée Geulenová byla jednou ze statečných žen, které přes vlastní nebezpečí schovávaly židovské děti před nacisty. V pondělí 6. září oslavila Andrée Geulen-Herscovicová 100 let. (Pod jménem je odkaz na článek na Novinky.cz). Paní Andrée Geulen-Herscoviciová mluvila o tom, že je jediná ze spolupracovníků, která ještě žije. To, že se dožila tak vysokého věku si vysvětluje tím, že má o těchto událostech mluvit."

Nepochopil jsem onen obrat "má mluvit". On jí to někdo poradil, nařídil, nebo je to nějaké vnuknutí shůry?! Obtížně se v podobně nejednoznačných vyjádřeních orientuji, uvítal bych nějaké vysvětlení. 

Na to jsem reagoval následujícím komentářem:

"Svět je plný paradoxů. 

Potomci někdejších obětí holokaustu dnes v pásmu Gazy hází jiným lidem na hlavu bomby, zabírají jim domy a kácí a pálí staleté olivovníky, které byly zdrojem obživy po generace, zatímco tzv. civilizovaný svět většinou mlčky přihlíží, nebo odvrací tvář. 

 

Kdo bude vyprávět příběh obětí dnešních křivd?"

Odpověď zněla:

"Kamamuro, ano, ten dlouhodobý spor o to území a jeho důsledky, to je zlé. Myslím, že se najde někdo, kdo o tom bude později vyprávět.

Židé za druhé světové války nemohli od určité doby nikam odejít. Kdo zavčas neodcestoval, pak už nemohl. Nevím, jak to bylo v Belgii, ale i kdyby odtamtud cestovat mohli, nepomohlo by jim to, protože okupanti byli všude. A na letenku do Ameriky neměl zdaleka každý. A nejhorší je, že je nacisté považovali za podřadnou rasu (Slovany ostatně taky) dobrou tak na uspokojení svých sadistických choutek, lékařské pokusy a těžkou manuální práci."

Na což jsem já reagoval:

"Jamardi - já ale nemluvím o "územním sporu", ten ani neexistuje, protože podle mezinárodních smluv je pásmo Gazy bezesporu palestinské území. Já mluvím o ilegálních (ve smyslu mezinárodního práva) záborech palestinského území izraelskými vojáky a "osadníky", mluvím o válečných zločinech páchaných na palestinském obyvatelstvu, mluvím o ilegální blokádě pásma Gazy, která vyústila v humanitární krizi a nepopsatelné utrpení civilního palestinského obyvatelstva, na které jsou v duchu "kolektivní viny" podnikány brutální útoky izraelskou armádou. 

Představ si, že bydlíš v paneláku třeba na Jížním městě, a najednou bez varování přiletí rakety a roztřískají tvůj panelák na cimpr campr - před chvílí si ještě večeřela v rodinném kruhu, a v zápětí jsou všude kolem ohořelé mrtvoly, spoušť, zkrvavení lidé, nářek, mrtví blízcí včetně dětí, atd. 

O tom mluvím - o ochotě, z kterou včerejší oběti nacistických zvěrstev dnes oplácejí stejnou minci druhým, o naprosté antitezi humanismu a empatie vyjádřenou obecně přijímanou (nejen) křesťanskou zásadou "nečiň druhým, co nechceš, aby oni činili tobě."

Mluvím také o selektivní hluchotě a slepotě světových i český  sdělovacích prostředků, která se tomuto problému odmítá objektivně věnovat. 

A není to jen nějaký můj výmysl nebo dojem - o izraelských válečných zločinech hovoří i zpráva OSN z roku 2019."

Na to Jamardi reagovala tím, že můj příspěvek smazala s tím, abych si k diskuzi na toto téma založil vlastní příspěvek, což tímto činím, a veřejně Jamardi (a kohokoli dalšího) vyzývám k otevřené (a pokud možno věcné a racionální) diskuzi na dané téma, a otvírám jí těmito otázkami:

1) Proč mi, Jamardi, mažeš moje komentáře? Máš pocit, že můj názor je horší/méně hoden pozornosti než tvůj názor? Myslíš si, že jako lidská bytost jsi lepší než já, nebo že máš přede mnou inherentně v něčem přednost, nebo disponuješ nějakou kvalitou, kterou já postrádám?

2) Proč si zmínka současném utrpení palestinských (arabských) civilistů zaslouží cenzuru, zatímco zmínka o minulém utrpení izraelských(židovských) civilistů zasluhuje úctu a stavění na pedestal?  Jak lze vůbec ospravedlnit něco, co se nedá snad interpretovat jinak než dvojí metr? Není ochota potomků obětí minulých zvěrstev nacistických (německých) páchat nová zvěrstva na jiných lidských bytostech (Palestincích) v zásadě paradoxní, a v důsledku depresivní?

Otevřeně prohlašuji, že jsem pacifista a internacionalista, a že odsuzuji jakékoliv formy násilí páchané jednou skupinou na druhé, zejména pak ale násilí organizované pod hlavičkou nějakého státu nebo politického celku (z tohoto hlediska nerozlišuji mezi raketou vstřelenou izraelským vrtulníkem do obytného domu plného civilistů včetně dětí, a mezi bombou odpálenou členem Hizbaláhu v obytné čtvrti nějakého izraelského nebo západního města. Násilí je prostě násilí, a jestli si chceme říkat "Homo Sapiens", měli bychom se bez něj obejít).

A nyní prostor pro vaše argumenty - jsem upřímně zvědav, s čím kdo přijde. 

 


18 názorů

mazáním vzniká prostor pro nová díla...


Dagmaram
08. 09. 2021
Dát tip

Jamardi no zatím mě mazat nenapadlo. Asi bych pod tím vyjádřila nesouhlas. Teď jak nad tím teď přemýšlím, někdo mi tu nadal do idiotů, ale to vlastně nebylo pod mým dílem. Ale asi bych nemazala ani to. Jak začneš jednou mazat, kde se to zastaví a jak pak člověk může vědět, že má cenu pustit se do diskuze ..

nicméně, pokud by mi někdo něco smazal asi bych neměla potřebu a asi ani odvahu to provětrávat přes všechny. Vzala bych si ponaučení a šla dál.

Tak snad se na mě ani jeden nezlobíte. Pa :-)


Jamardi
08. 09. 2021
Dát tip

Dagmaram, doufám, že nikdy nic nesmažeš.


Dagmaram
08. 09. 2021
Dát tip

Kamamuro, člověče, ať si každý maže co chce ne? příště budeš vědět, že u dotyčného je zbytečné něco psát, protože může být tvůj koment smazán ..

Je to spíš o člověku než o tématu ..


Benetka
08. 09. 2021
Dát tip Alegna, Dagmaram, Gora, Zeanddrich E.

Toš... Newim co maže Jamardi ale já mažu sádlo na chleba. Bo takový chleba ze sádlem a z kvašákem je pokrm bohů!


Jamardi
08. 09. 2021
Dát tip

Nemyslela jsem, aby sis založil diskusi, proč jsem ti to smazala, ale dílo o válce mezi Izraelem a Palestinou, když jsi to chtěl tak vehementně řešit.

Smazala jsem ti to (i svoje komentáře), protože jsi téma překroutil úplně někam jinam a já jsem o to nestála a ty jsi se toho nechtěl vzdát. Nechtěla jsem řešit válku mezi Izraelem a Palestinou. A nechci.


Ještě je řešení použít poštu k vyjasňování, vysvětlování a tak.

Může být spousta důvodů proč pod vlastním textem mazat komentáře. A považuji to za legitimní už tím, že to jde. Sám to sice nedělám, ale nějak připouštím. 

Jinými slovy, osobně bych (pokud by se mi vůbec chtělo) reagoval na svůj smazaný komentář osobním dotazem na mazatele PŘES POŠTU.  Ale to by byl můj postup, který nevnucuji.


Jamardi
08. 09. 2021
Dát tip

No fajn, tak teď to mám přeřazené do Ostatní nezařaditelné a nesmím v tom dělat úpravy. Asi aby se to neustále neznázorňovalo v seznamu a neprovokovalo.

Jak už jsem psala, piš si o válce mezi Izraelem a Palestinou někde jinde.


K3
08. 09. 2021
Dát tip Gora

K tomu minulému. Holokoaust se s tím neměl míchat. A vůbec tvoje otázka, Kamamuro, je špatně položená, protože do toho mícháš kolektivní vinu. Stejně tak mi nemůžem obviňovat např. Němece, že jejich předci nás vrždili. To je nesmysl. V tom by se dalo pokračovat do nekonečna. Můj názor na tu Gazu je jiný. Myslím si že je to neschopnost nebo vůle politiků se domluvit. Když jde o taková sporná území, kde není jednoznačné řešení, nebylo by nejrozumnější z toho místa vytvořit bezzásahovou zónu? Neutrální část země, která by do doby rozumného řešení nepatřila nikomu? Na její bezpečnost by mohli dohlídnout například jednotky OSN?


Jamardi
08. 09. 2021
Dát tip

Kamamuro, vůbec ses nezmínil, že jsi nepochopil onen obrat. Jedná se o to, že paní Andrée má tento pocit. Není to nic divného, že si lidé ve vysokém věku kladou otázku proč ještě žijí. (Stěžují si, že jejich vrstevníci už zemřeli a mají zdravotní omezení. Hledají životní náplň.) Jak jsem psala, ve svém příspěvku, takové lidi přes sto let jsem znala. Ale podrobněji jsem toto u paní Geulenové nechtěla rozvádět, protože ji neznám a nevím, jak na tom je.

Lidí, kteří se dožili vysokého věku, se lidé ptají na jejich život, životní styl a jak si to vysvětlují, že se právě oni dožili takového věku. Je to blbá otázka a musí se brát s humorem. Někdo žil zdravě a někdo ne, každý si něco vymyslí, aby na to odpověděl. 


Janina6
08. 09. 2021
Dát tip Alegna

A proč se nezeptáš Jamardi, proč to smazala? Určitě by ti odpověděla a my bychom nemuseli tvé obšírné komentáře číst znovu a znovu... což teda nemusíme ani tak, já vím, ale působí to už poněkud... sebestředně, promiň.


Norsko 1
08. 09. 2021
Dát tip

Nemyslím tebe, její příspěvek, ten patří na seznam.cz


Aru
08. 09. 2021
Dát tip Alegna

fakticky ale ten komentář smazán nebyl, ale přesunut do sekce, která se jmenuje: Zobrazit smazané, kde je zvýrazněn červeně, navíc autor příspěvku si může do této sekce přesouvat komentáře, podle své vůle jak se mu zachce, nikde není specifikováno, podle jakého klíče by to měl dělat, nebo nedělat, neříkám, že je to dobře, nebo špatně, ale že tak to tady funguje.


Kamamura
08. 09. 2021
Dát tip

Norsko 1 - a proč by to měl podle tvého názoru udělat? Přečetl jsem si pravidla serveru Písmák, a ani já, ani Jamardi jsme svými argumenty podle mého názoru pravidla neporušili. Neexistuje podle mě tedy důvod pro podobné drakonické cenzorní zásahy do svobodné diskuze dvou svobodných lidí. 

Zkus se vyjadřovat rozvitými větami a vysvětlit důvody svých argumentů. Děkuji. 


Norsko 1
08. 09. 2021
Dát tip

Všechno měl admin smazat a hned


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru