Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární smršť u Rebeccy13 v Bořeticích - 9.10.

09. 09. 2021
7
60
2036
Autor
Zbora

Kdo nebyl na akci Rebeccy 13, jakoby nebyl.

 

Literární soutěž o Bořetické pero

nultý ročník    2021

Srdečně zveme

v sobotu 9. 10. 2021

do Bořetic  u Pelhřimova

na ZALOŽENÍ nové literární soutěže a jejího nultého ročníku

O Bořetické pero

Tato oficiální, lehce undergroundová, upřímně řečeno outdoor/garážová akce

začne v 18:00

v garážích čp. 21

literárním čtením dorazivších

Naty, repulsion, zbora, rebecca13, atkij  -  hlaste se další

prokládaným ochutnávkou mělnických vín Bettiny Lobkowicz

 

ve 21:00 vyhlášení slov pro soutěžní básně

(vyhlásí starosta Bořetic, zástupce knihovny Pelhřimov a porota)

termín zaslání soutěžní básně /rýmovaná poezie/ s uvedenými slovy bude 1 měsíc od vyhlášení

vyhlášení soutěže proběhne pak i Písmákem

 

následovat bude grilování, koncert  /SAŠA KIRILOV/  a nemístná zábava

doprovodná výstava Lexigramů

 

ubytování – karimatky a spacáky – v domě (pro fajnovky) nebo na půdě – pro otrlé trampy

izolované stanoviště pro covidní nebo antikovidní či úplně jiné případy ve 4 garážích možné

 

 

 

 


60 názorů

Díky všem, kdo přijeli, přispěli, podpořili a ožrali se.  Bylo to opět famózní, v mrňavých Bořeticích. Všichni tam o tom mluví a jsou zvědaví!


CCA 50 BÁSNÍ CELKEM PŘIŠLO do soutěže www.boretickepero.webnode.cz

Píšu cca, jelikož těch mailů je asi 40, nějaké básně byly otištěny sem a v některých mailech je těch příspěvků více nebo někdo posílal i dvakrát...  toť prozatímní předběžný součet!

Začínám tvořit soubor, kde budou všechny.


rebecca13/CM
09. 11. 2021
Dát tip atkij, Repulsion

Ahoj lidičky - zdravím všechny účastníky výše uvedeného zájezdu i všechny ostatní - moc všem děkuji za to, že přijeli, četli, pomohli a podpořili soutěž Bořetické pero!  Specielně Igorovi děkuji za krásné fotky a hlavně za další ceny pro první tři místa v soutěži!

Po akci samotné mě trochu zbrzdily chronicky obvyklé zdravotní problémy, takže jsem nestihla poděkovat všem včas, nicméně činím tak nyní a vrhám se do další fáze organizace soutěže.  Zde je článek, který shrnuje dosavadní dění:

 

 

Letos na jaře jsem se rozhodla přestěhovat z Prahy do Bořetic u Pelhřimova. Malá vesnička s modročerveným erbem se dvěma zkříženými meči a bílými liliemi mne ihned začala lákat k uspořádání kulturní akce, kterou bych navázala na svou předchozí činnost a tvorbu. Oslovila jsem tedy pár přátel z literárních kruhů, Bořetice jako obec a Městskou knihovnu Pelhřimov. Na podzim jsme společnými silami založili literární soutěž Bořetické pero. Oslava založení soutěže a jejího nultého ročníku 2021 proběhla v sobotu 9.10. v mírně undergroundovém stylu, v garážích, které patří k mému domu. Na literárním čtení avizovaném jako outdoor poetry vystoupili: Jitka Fialová, Nataša Černá, Igor Indruch, Rebecca Marten, Alena Nedomová, Pavel Kmotrov a Saša Kirilov. O „bar“ se postaral Tomáš Kolesár. V průběhu vystoupení byla vyhlášena dvě slova do literární soutěže, jejíž nultý ročník tím byl odstartován. Podmínkou účasti v soutěži je zaslat do 31.12.2021 na adresu melanie.w@seznam.cz vázaný verš, ve kterém budou v nultém ročníku použita slova:  Bořetice (vyhlásil pan Tomáš Kos, starosta Bořetic) a knihovník (vyhlásila vedoucí Městské knihovny Pelhřimov – Mgr. Iva Rajdlová). Odměnou pro výherce bude certifikát a kuličkové pero od Obce Bořetice - pero z karelské břízy (drevenepero.cz), v dřevěné krabičce s nápisem Bořetické pero 2021. Další odměny pro první tři místa připravilo Nakladatelství IGOR INDRUCH, jedná se o knižní ceny, tašky a záložky. Cílem soutěže je jednak podpořit tvorbu vázaných veršů a také upozornit na malebnou vesničku Bořetice i Pelhřimovsko jako takové. V každém dalším ročníku budou slova do soutěže jiná, lišit se mohou i jejich zadavatelé. Soutěž tak pomocí vyhlašovaných slov bude moci nasměrovat témata soutěžních příspěvků – třeba do historie, turistiky nebo jinak. Porota ve složení Rebecca Marten, Igor Indruch a Jan Zbořil se již těší na soutěžní příspěvky stejně tak jako Městská knihovna Pelhřimov a především - občané Bořetic!

             


Zbora
13. 10. 2021
Dát tip

Díky!



lapezka
13. 10. 2021
Dát tip

Já moc děkuji všem kdo se o nás krásně staral a bez Pavla bych se asi někde ztratila.... všichni jste skvělí a doufám, že v budoucnu poznám osobně víc lidí z písmáku... 


Zbora
11. 10. 2021
Dát tip

Budou fotky? :)


atkij
11. 10. 2021
Dát tip

Souhlas s PavlemK, který to řekl i za mě:)

Zdravím na dálku s prima vzpomínkou:)


PavelK
11. 10. 2021
Dát tip rebecca13/CM, atkij, Repulsion

Chtěl bych poděkovat Rebecce za organizaci celé akce. Z vlastní zkušenosti vím, že s tím měla hodně práce. Taky za poskytnuté přístřeší. Myslím, že nás to všechny hodně bavilo a snad to bavilo i ty místní občany, kteří přišli. Velkým obohacením pro mne bylo, že jsem mohl osobně poznat autory, kteří se akce zúčasnili.

a to říkám, bez patosu...


A je to tady! Přišla zapečetěná obálka - Městská knihovna Pelhřimov posílá své tajné slovo do soutěže! Bude rozpečetěno na akci, přelepili izolepou :)))  (viz odkaz výše)



mail 3 - otázka hambatosti

hambatý uvážlivě, kdyžtak nedávat dohromady s těma pro kronikářku (v tvém případě prosím zaslat na mail - když nemůžeš přijet)
netuším moc jak to tu je s religiozitou, na Lačnově jsem hustě narazila na kraj protestantů... rozhodil je už plakátek ženy v černém bodýčku....
proto zde na plakátě raději historizující  tématika mečů, erbu a lilií - červeno modrobílé ladění - jsou ten den volby, což jsem zjistila dávno potom, co byl znak vyroben - ale hodí se to - jinak by mohl někdo vyrukovat s tím, že underground v den voleb...atd.atd.

mail 2

 

básně - formy a témata, pivo - soudky Želiv 5 druhů od 10st do 16st
ahoj, ještě ohledně básní - prosím vybírejte pokud MOŽNO taky nějaké vázané verše, když už je soutěž o vázání.
Pokud máte jen volné, pak ideálně přírodní lyrika, jsme na vesnici, nebo humor je vždycky fajn, anebo androš do těch garáží.
 
povídky prosím ne - já si vyhrazuji prostor na jednu - Den podle želvy, což objasňuje moje přestěhování do Bořetic a na to konto slibuju alespoň deset vázaných veršovánek. Do povídky se pustím pouze bude-li na to nálada a atmosféra. Jestli přijde hodně lidí a budeme muset otevřít dveře garáže a číst na mikrofon, tak je povídka nerealizovatelná.
 
prosba bořetické kronikářky - jestli jí můžete nechat papíry s texty, které jste četli, je to totiž na měsíc v lázních a je jí líto, že na akci nebude - slíbila jsem jí papírovou formu ex post
 
lidé jsou vesměs akcí nadšeni - jsou zvědaví a moc se těší. ve vesnici zmizely úplně všechny plakátky, které jsem volně nechala za vitrínou
 
starosta možná vážně přiede na traktoru nebo na sekačce
 
pivo bude 5 druhů z klašterního pivovaru Želiv
 

teplé oblečení s sebou - pokud přijde více jak 30 lidí, budeme číst mezi garážemi na schodech venku na mikrofon - před schody je silnička na kterou se vejde lidí i padesát - pro případ. byl by to tako obrácený amfiteátr :DDD


mail 1

 

Ahoj všichni,
posílám plakátek na akci a urguju Igora, Honzu a Sašu, aby mi dodali pár řádků o sobě do zítra do 12h, jinak si tam něco vymyslim sama, co posbírám po internetu!!!  - informace o jednotlivcích půjdou na velký plakát, který bude viset na poutači a na garážích přímo v den akce.
Naty se osobně nezúčastní, ale bude číst na mikrofon. Vstupy pro každého cca do 10 min - 2x - max. případně se bude zkracovat, kdyby dorazili nějací další čtoucí - dala jsem to do třech místních novin a rozvěsila plakátky v Pelhřimově v infocentru, v Pacově, v Červené Řečici, v Hořepníku a asi v 15 vesnicích okolo a ve dvou knihobudkách.
 
Pozor - maličko jsem posunula časy, do 20h bude čtení a pak koncert, aby byl ve 22 koncert ukončen (vyhláška obce)
 
Bude se podávat pivo, víno, svařák čaj kafe, sodovka. Pok koncertě grilování u nás ve dvoře. Během akce jestli to stihnu - řízečky a chlebíčky.
 

pac a pusu Rebe


Ahoj, klasika - vše se řeší tři dny předem :)  a mě asi praskne hlava :)

volím proto nouzové řešení - otiskávám sem obsahy asi tří organizačních e-mailů - pokud v nich nenajdete odpovědi na svoje otázky, napište mi je už přímo na mail melanie.w@seznam.cz


lapezka
04. 10. 2021
Dát tip

Já budu číst asi něco z  mé stránky na písmáku... Mám nové jen nějaké básně... 


PavelK
04. 10. 2021
Dát tip

Přijedu a moc se těším. Můžu někoho nabrat ve Chvaleticích, trať Praha- Pardubice. V Čáslavi, trať Praha Brno. V Ledči nad Sázavou. Texty toho co budu číst jsou potřeba předem? Proč?


lapezka
04. 10. 2021
Dát tip

Ahoj rebecco, cestu už mám vymyšlenou a ty chceš texty předem, napíšeš mi prosím svůj mail, můžu ti to poslat tam?


lapezka
03. 10. 2021
Dát tip

Jasný, díky, nebo můžu dorazit v pátek,ale jsem nastydla tak uvidíme...


Nová Cerekev, to by ještě šlo :)


lapezka
29. 09. 2021
Dát tip

Jasný, číst na mobil to asi ne...


Prosím poslat text předem - sem do pošty.

 


Můžu ti ale nabídnout, že budeš číst na mikrofon přes mobil - odkudkoli.


Bohužel nemůžu zaručit, že budu mít čas vyzvedávat lidí v Pelhřimově a pak je tam v neděli zase vozit. Ledaže by se nějak synchronizovali alespoň. Tady Busy o víkendu nejezdí, jedině stop nebo vlastní autodoprava. 


lapezka
28. 09. 2021
Dát tip

Ahoj díky, nebo bych jela z Prahy do Pelhřimova, ale dál už bus nejede.


Zkus spíš www.autospolujizda.cz


lapezka
28. 09. 2021
Dát tip

Ahoj všichni, jede někdo vlakem? Nebo někdo kdo by mě nablížil. Já bydlím u Staré Paky. 


U nás to není hospoda v pravém slova smyslu, je to klubovna hasičů. Když maj náladu, nalejou :)

Jinak prodejna 3x v týdnu 2 hodiny. Úterý, čtvrtek a v sobotu 7-9 pouze. Píšu pro ty, kdo dorazí, že tu nic nekoupí. Vše s sebou. My zajišťujeme sobotní večer pouze.


PavelK
24. 09. 2021
Dát tip

Tý jo, vy máte hospodu. U nás se zavřela v roce 2016. My už máme jen pojízdnou prodejnu.


rebecca13/CM
24. 09. 2021
Dát tip Gora

Po návštěvě hospody, kde se už všechno provalilo, je možné, že starosta dokonce přijede na traktoru :D


rebecca13/CM
24. 09. 2021
Dát tip atkij, Gora

A starosta asi fakt dorazí do naší garáže :))))


rebecca13/CM
24. 09. 2021
Dát tip atkij, Gora

Lidi, tvl... Obec nabídla k dispozici ofiko prostory !!!  Asi se zděsili ostudy, že nám s tím předtįm ani trochu nepomohli :)))


rebecca13/CM
23. 09. 2021
Dát tip PavelK

uff... konečně!

/sem to napsala tak nesrozumitelně?


PavelK
23. 09. 2021
Dát tip Gora, atkij

Uf. Už mi to docvaklo. Letos se jen sejdem, něco si přečtem, vožerem se a jestli bude starosta schopný mluvit vyhlásí slova do soutěže, která se nejspíš uzavře až příští rok.

Prima.

Jestli mi do toho nic nevleze, přijedu a něco zkusím něco přečíst.


Dnes ještě jedna poznámka - jak mi správně připomněla Gora, je třeba zdůraznit, že ačkoli se soutěž týká vázaného verše, na akci spojenou se založením soutěže jsou samozřejmě srdečně zváni i básníci volného verše - to se nijak nevylučuje! Karimatka podmínkou, tolik postelí už nemám :)))


atkij - přidala se Naty a lapezka :)

taky pelhřimovská knihovna přidala otázku, zda slovo do soutěže má být podstatné jméno nebo přídavné či sloveso nebo úplně jiný druh. Se Zborou jsme se shodli, že to nebudeme komplikovat pro začátek a zůstaneme u podstatného jména. Má-li někdo jiný názor, pište ho rychle sem, zítra budu psát paní magistře Ivě Rajdlové, vedoucí knihovny.


Ten trilopark mi prosím vysvětlete! Vzhledem k tomu, že mě se synkem Egil kdysi dovedl k opravdickým zkamenělinám, které jsme táhli v batohu domů..., a vzhledem k tomu že jsem dělala asi 25 let mobilní sítě dokud jsem nepřešla na optiku, tak Mobilní Trilopark mi dost rezonuje. O co jde?


atkij
22. 09. 2021
Dát tip

Tak jsem zvědavá, kdo další se přidá... Jak to chápu...čtení a následující soutěž jsou na sobě nezávislé aktivity...:)) Trilopark by teda byl bomba, dodal by (zá)kulisní dramatičnosti, např. k vystoupení repulsiona:)


Zbora
18. 09. 2021
Dát tip

Budu. Díky!


egil
18. 09. 2021
Dát tip

Ne, Honzo, tak jsem to nemyslel. Byla to spíš variace na - "pa a užijte si to.." (každopádně Naty za mě pozdravuj!)


Zbora
17. 09. 2021
Dát tip

To jako že jsme už fosílie, jo? No, něco pravdy na tom bude... :)


egil
17. 09. 2021
Dát tip

Nechcete tam Mobilní Trilopark? Milé děti, přijeli jsme k vám..... (řikáme to furt úplně stejně.) zdar!


lapezka
14. 09. 2021
Dát tip

A ráda něco přečtu


lapezka
14. 09. 2021
Dát tip

Rebecca je super, ráda přijedu.


Alegna
13. 09. 2021
Dát tip

rebeccu obdivuju a chválím za nápad i zorganizování, uvedení autoři jsou zárukou povedené akce, které přeji zdrar 

už se těším na vzniklá díla


 PavelK - tak třeba zavedeme i kategorii volný verš - nevím - když to vyplyne ze situace a když se ukáže, že vázaný verš už prakticky nikdo neumí...  budou doufejme i další ročníky této soutěže, takže nultý ročník nás jistě poučí.


PavelK
10. 09. 2021
Dát tip

To pro mne mění situaci. Nejsem básník v pravém slova smyslu. Nedokážu psát na téma.


...tak jako sonet by nebyl od věci - ale to je laťka, kterou ať si dá každý sám... typ verše a rýmu je na každém - a taky si myslím, že ho ovlivní vahlášená slova, počty jejich slabik a přízvuky - čímžpádem je to předčasná otázka...

 


Norsko 1
10. 09. 2021
Dát tip annnie, rebecca13/CM

Který typ verše a rýmu máte na mysli. Abych věděl, kvůli vítězství


Odměnou výherci bude kuličkové pero z karelské břízy v dřevěné krabičce s nápisem Bořetické pero 2021 a certifikát podepsaný starostou Bořetic s razítkem obce Bořetice.


Ahoj - děkuju Honzovi za otisknutí, především za prolog :)

Ta rýmovaná poezie s uvedenými slovy - to je myšleno tak, že soutěž O Bořetické pero je soutěž v rýmované poezii a do básně, kterou bude někdo chtít poslat do soutěže jako soutěžní, tak do ní musí použít slova, která budou vyhlášena organizátory k použití. Má na to měsíc takovou báseň složit. Slova budou samozřejmě vyhlášena i zde - není tedy nutné být přímo u vyhlášení osobně přítomen - ač bude litovat ten, kdo tak neučiní.

Proč toto?  Protože chceme mít vítěznou báseň pokud možno co nejvíc originální, protože možná chceme mít možnost vyhlášenými slovy ovlivnit či směrovat téma básně a rýmovanou proto, že si myslím, že se líp hodnotí a posuzuje a taky k místním lépe promluví, až bude viset na nástěnce, než kdejaký rozplizlý volný verš :)

 


PavelK
10. 09. 2021
Dát tip

Tohle je akce podle mého gusta. Sám jsem troje autorské čtení pořádal. Je to sobota, když se nic nezvrtne přijedu. Taky nerozumím termínu rýmovaná báseň s uvedenými slovy. Číst se bude 1 báseň ve vázaném verši? Text je třeba zaslat předem nejdéle měsíc ode dneška? Kam?

Můj názor je, že omezit, jak píšeš lehce undergroundovou akci na "konzervativní" vázaný verš je škoda . Možná by taková akce spíš přilákala autory volného verše. Ale to je věc pořadatele


Norsko 1
09. 09. 2021
Dát tip

Prostřední část ne úplně chápu. Rýmovaná poezie? Měsíc od vyhlášení?

Ty jsi pil!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru