Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Demiurgos v hospodě

13. 09. 2021
16
16
1022
Autor
Danny

Do restaurace, krátce před zavíračkou, vešel starý pán. Starý pán s bílým plnovousem, vypadal "ikonicky" stejně, jako si lidé představují onoho "pána v nebi na obláčku". Lehce světélkoval. "Jedno pivo, prosím!" zavolal do sálu.
Číšník přinesl kýžený nápoj. Ukázal pánovi hodinky: "Za chvíli budeme zavírat, pane!"
"No jo, čas," vzdechnul host, "o něm bych vám mohl povídat celé hodiny: jak to běží v jednotlivých cyklech, přírodních, poté kosmických, ale ve skutečnosti máme jen ten jeden přítomný okamžik, že?"
Číšník se ze slušnosti usmál.
"Sedněte si sem, mladíku, říkáte, že hospoda bude za chvíli končit... tak jsem pro nás trochu dekomprimoval běh času, abychom si mohli popovídat."
Číšník se znovu podíval na hodinky a zjistil, že jdou nějak pomaleji. I velké hodiny na zdi běžely stejně pomalu.
"Vy jste... Bůh?" zeptal se číšník světélkujícího staříka s nábožnou úctou.
"Ále - chraň Pánbu, chlapče," usmál se děd, "v tom je právě ten problém, víš? On je... Absolutno, prostě naprosto Nepopsatelné, vymykající se všemu: takže když jde o to naprogramovat nějaký ten svět, udělá se - co? Prostě se stvoří nedokonalý programátor: takový polobůh, polotvůrce: lidé mě nazvali Demiurgos."
"O tom nevím," odvětil ten druhý.
"Ve skutečnosti, podle Gödelovy věty neúplnosti, či nerozhodnutelnosti problému zastavení nemohou logické systémy, jaké já tvořím, být všechno co je: dochází k paradoxům čisté logiky. Selfreferenční smyčky samy sebe popřou..."
V číšníkově tváři se objevily otazníky.
"Promiň, napil jsem se trochu piva, tak jsem se malinko rozjel do nepochopitelna - víš, když si mě lidé pletou s Bohem, není to zas tak zlé. Pak se ke mě třeba modlí a chtějí věci, které jim nejsem oprávněn poskytnout. Ale někteří si mě pletou s ďáblem. A to je pak neštěstí. Myslí pak, že jsem zlý: ale pokud nejde o nesnáz danou nějakou implementační nutností, žádné zlo negeneruju. Nejsem škodolibý."
Demiurgos si ještě loknul piva.
"Prostě věřící lidé jsou přesvědčení: je Bůh, pak je ďábel. A že je tam ještě někdo třetí vzadu, tedy vlastně uprostřed, skoro nikdo neví. Vymazali to ze všech rozšířených náboženství. Asi se to vládnoucí vrstvě nehodilo do krámu."
"A bude se jim to do toho krámu vůbec někdy hodit?" zeptal se číšník.
"Hochu, já přece neznám budoucnost: tu si tvoříte vy, lidé. Máte Boží jiskru, čili svobodnou vůli. Tu si chraňte a nedopusťte, aby vám ji někdo vzal. Ti, kdo ji nemají, vám ji závidějí. Třeba andělé. Nebo já."
"Vy?" nemohl uvěřit mladík.
"Ano, já jedu podle programu. Co je vaším osudem, si určujete sami, já jen vytvářím to hřiště, to pole, ve kterém se to odehrává. Show must go on, jak je napsáno v jedné vaší písničce. Ale kolik nedorozumění, kolik zbytečného utrpení si svojí svobodnou vůlí způsobujete... ale já nejsem ten, který by vás soudil. Rozhodně ne. Mám jen implementovat svět podle Božího zadání: nemůžu měnit pravidla hry. Když se náhodou někde objevím nebo inkarnuju, lidé mě většinou nepochopí. Většinou, jak jsem už říkal, si mě spletou buď s Bohem, nebo s ďáblem a pak udělám zjevením či inkarnací víc škody než užitku. Něco chtějí udělat, narazí na nějaký můj přírodní zákon, který jim v tom brání: a tak jsem ten "zlý". Nebo jim ten přírodní zákon zrovna jde k duhu a pak mě zkouší adorovat. Obojí je nepochopení... "
Mladý muž se zatvářil soucitně. Starý pán posléze prohlásil:
"Ale náš čas, i ten dekomprimovaný, za chvíli vyprší. Víš co? Jen si tak spolu v tichu sedneme."
Číšník natočil Demiurgovi další pivo a posadil se vedle něho. Rozuměl jeho trápení, jeho zneuznání: vždyť nebylo tolik odlišné od trápení nějakého člověka.


16 názorů

Entropia
31. 10. 2021
Dát tip

Věčné téma "nedokonalého" světa a původu oné nedokonalosti. Je docela těžké přijmout myšlenku, že zlo je nutným předpokladem svobodné vůle. Nebo přesněji svobodné volby.


Lakrov
20. 10. 2021
Dát tip

Zajímavá představa je tohle "schéma" mocností, hýbajících Světem (a kdo ví, jestli jen Světem...) Na můj vkus tomu chybí konec, výraznější konec jakožto "přidaná hodnota" k onomu mýtu. (V úvodu byla zmínka o zpomalení času, z níž by se v závěru mohlo vylíhnout nějaké překvapení...) Ale proto ta povídka asi nepsána nebyla a tak, za její obsahovou hodnotu dávám Tip.


bixley
15. 10. 2021
Dát tip

Zajímavý pohled na Boha a "toho uprostřed".


Kytiii
15. 10. 2021
Dát tip

Rozhodně na chvíli zastavit čas a posedět. Lepší jak tisíc antidepresiv...


K3
05. 10. 2021
Dát tip

Opravdu každý ho někdy musel ochutnat, jinak by nebylo tak boží.


Danny
20. 09. 2021
Dát tip

Ahoj, nominuju toto dílo na PM za měsíc září, dřívější nominaci díla "Otec" ruším, omlouvám se za zmatek.


Danny
19. 09. 2021
Dát tip

zvedavec: díky za zamyšlení, zajímavá úvaha


zvedavec
19. 09. 2021
Dát tip Danny, bixley

Tvoja poviedka, Danny, zaujala.

Čo my vieme o tom, ako to naozaj je? Pre mňa zaujímavé, prečítať si podobnú poviedku. Je to akýsi zjednodušený model jednej z mnohých možností. Je dobré zamyslieť sa nad otázkou - "A čo keď je to takto nejako?"

Ľudia počítajú s Bohom, ktorý za všetko zodpovedá. Radi si povedia, že Boh je všemohúci.

Tu mi napadá, že aj ja by som celkom rada konala tak, aby som každému tvorovi na svete robila len dobre. Ale nie je to v mojich silách! Už aj moja každodenná potrava, ktorá je nevyhnutnou podmienkou môjho prežitia, spôsobuje smrť nejakej forme života (ktorá chce tiež prežiť). Keď upratujem, takisto. Keď si umývam zuby, tiež. Keď lekár lieči, býva to najčastejšie katastrofa pre množstvo živých organizmov, či buniek. Poľnohospodár zabíja ešte aj vtedy, keď orie. Keď prejdem po nejakej ceste, či vidím, alebo nikoho nevidím, stúpam po živých tvoroch. Lietať neviem.

Človek ale našiel vinníka. Je to Ten, ktorý ho presahuje. A čo my vieme o ňom, či to nemá podobne?

 


lastgasp
13. 09. 2021
Dát tip

Pivní logika má rozměr vesmíru. Dany je vtipný demiurg. Bezva. 


Něco na tom bude :-)


annnie
13. 09. 2021
Dát tip

V tichu s úsměvem připíjím. Cink! A tip a.


Diana
13. 09. 2021
Dát tip

Myslím, že hodně lidí trápí otázky Boží existence. Ať jde o jakýkoliv směr výzkumu vědy, vždy se objeví neuvěřitelná dokonalost. Ať v biologii, v technice, kosmologii, chemii atd. Podle mne je Bůh energie, sestávající z nekonečné inteligence a lásky, prostupující celým vesmírem a každou živou bytostí. Zlo neexistuje, sami si je vyrábíme. Nevědomostí, sobectvím, závistí, nenávistí atd... je to na nás. Máme svobodnou vůli....


Norsko 1
13. 09. 2021
Dát tip

Jsem tak vychován, zdejším prostředím. Psát o Bohu, můžeš, ale v textu ho zmiňovati, cesta do pekel


Danny
13. 09. 2021
Dát tip

Norsko: "tady" myslíš Písmáka nebo Zemi?


Norsko 1
13. 09. 2021
Dát tip

Co máš pořád s tím Bohem ? To se tady nepromíjí


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru