Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žalozpěv palestinský

14. 09. 2021
1
26
610
Autor
Kamamura

A teď jsi představte, že když OSN v roce 2012 hlasovala o přiznání statutu "pozorovatelského státu (observer state)" Palestině (důležitý krok na cestě k palestinské státnosti), tak naše Česká republika jako jediná hlasovala proti. Dokonce i tradiční spojenci USA a Izraele se alespoň zdrželi hlasování. Celý civilizovaný svět hlasoval samozřejmě pro. To zas byla jednou ostuda...

Žalozpěv palestinský

Tklivě dnes zpívá pásmo Gazy,

že dřívější oběti jsou dnešní vrazi,

svět dělá, že nic nevidí;

Země oddechne si - až bez lidí.

 

Čím to, že se svět nepoučí;

dnes Mossad vraždí, mlátí, mučí,

čím to že děti ztraceného kmene,

vyhání bližní své v Božím jméně?!


26 názorů

PavelK
14. 09. 2021
Dát tip

Máš pravdu, odklonili jsme se od tématu. Byla by škoda, kdybys přišla o kozu. Politice nerozumím, tak k tomu nemám co říct.

Hezký zbytek večera.


Aru
14. 09. 2021
Dát tip Al Jal Úd

je zapovězené jen proto, aby lidé neznali jeho tvář, nic jiného v tom není, než klam a šalba. Gaia je samou matkou Zemí, jestli nevíš uctívali ji už Sumerové na samém nám známém úsvitu lidstva, tehdy zvanou jako Ninhursag. není to jen symbol, ostatně pokud položíš otázku knězi jestli se Jahve vypaří, když ho nikdo nebude uctívat, ten kněz a to si můžeš být jist na 100% ti odpoví, že ne, že bude existovat i nadalé. z této jednoduché úvahy vyplývá, že žádný z bohů se nevypařil, když jim misionáři sebrali následovatele, takže pravdu mají Indové, když říkají, že je tisíce bohů. Gaie navíc patří veškerá fauna i flóra, protože tento svět, jako svět proměn je její svět, který spravuje, to že to lidé zapoměli neznamená, že to někam mizí a stává se z toho jen symbol. víš co je zajimavé, proč církev stavěla svoje stavby zásadně na energiticky silných místech, myslíš že je to jen tak? oni věděli s čím si zahrávají. to že nevidíme entity za zrcadlem neznamená že nejsou, jak píšu, stačilo pár století a lidé zapoměli naprosto úplně všechno, na svůj vztah k přírodě, ke Gaie, prostě dokázali se stát dokonale slepými, není to fascinujicí?

- "protože nedokážou vystoupat níž a tak vezmou" v minulém komentáři mělo být samozřejmě výš, ne níž


PavelK
14. 09. 2021
Dát tip

JHVH zapovězené jméno, nikdo už neví jak ho vyslovit. To tajemství je tam důležité. Gaia? Jenom další symbol. Je třeba hledat skutečnost.


Aru
14. 09. 2021
Dát tip Al Jal Úd

ten chlapík musel být evidentně talentovaný, vlastně ano, lidé si raději zvolili Jahveho (ano, řekl jsem to), a jeho náboženský systém několika náboženstvích, elegantně předstírající, že on je sám nejvyšším zdrojem, než aby lidi cestu k původnímu zdroji hledali sami a napřímo, cesta k Jahvemu povede vždy přes jeho kněze, nechce komunikovat s lidmi osobně, alé má vždy na to k tomu určené posluhovače od Říma, až po Mekku.

no tak lidi jsou na nejvyšší zdroj napojeni tak či tak, akorát to nemusí tušit, takže ona náboženská mysl svým způsobem existuje, akorát že lidé se drží spíše v nižších drahách, protože nedokážou vystoupat níž a tak vezmou ty co jsou jim nejblíže po ruce, např. toho Jahveho, ačkoli je tu mnohem mírnější a větší božstvo v tomto světě, totiž Gaia. jak jsem psal lidé zapoměli naprosto všechno a slouží tomu kdo se jim první namane a nabídne jim blištivá cinkrlátka


PavelK
14. 09. 2021
Dát tip

Vesměs s tebou souhlasím. trefils hřebík na hlavičku. Vkládají své představy. Všude na světě, v řečišti Gangy, jako mnohde v kostele. Ale všude jsou i  lidé, kteří dokáží seškrábat (svůj) obraz Boha ze svého okna a dát tím prostor pro přístup Boží milosti a vůbec to nemusí být jen křesťané. Nejčitší mi přijdou myšlenky Krishnamhurtiho. Na západě ho mnozí považovali za nový příchod Krista. Kdo ví, třeba jím opravdu byl. Byl velmi vyhraněný vůči všem organizovaným náboženstvím, ať z východu, nebo ze západu. Na druhou stranu řešení světa viděl v náboženské mysli, která je všude na světě stejná.


Aru
14. 09. 2021
Dát tip Al Jal Úd

mě jenom fascinuje, že 4 miliardy lidí jsou schopni tvrdit, ano o tom, jehož jméno nesmí být vysloveno, neboť je nerad, když se o něm mluví, že on je sám ten zdroj všeho, ačkoli to byl původně bůžek z Kanaánu na Blízkém východě a lidi neví vůbec nic o samotném zdroji všeho a vkládají svoje představy právě do tohoto původně Blízkovíchodního "božstva". pěkně šílená představa, ale já jsem si zvykl, že lidi dokážou být totálně šílený a všemu věřit


PavelK
14. 09. 2021
Dát tip

Možná Ti Ind řekne, že je tisíce Bohů (jako křesťanských svatých), ale je jediný Brahman (absolutní svrchovaná podstata). Vnímám v tom podobnost s židovskou představou Boha o kterém si nelze udělat představu a jehož jméno nesmí být vysloveno, neboť se tím znesvěcuje. Tao, které lze pojmenovat přestává být Taem (Lao-c, Tao- te-ting). Vše si je tak podobné a nádherně nedořečené, je to skvělá poesie. Poesie života.


Aru
14. 09. 2021
Dát tip Al Jal Úd

když se zeptáš Inda, řekne ti, že je tisíce bohů :D

ale je vtipný jak muslimové, židé i křestané mohou mít jednoho hlavního boha a přesto se v různých časech navzájem zabíjet, jak jsem psal, když "hospodin" žádá lidské oběti zvednou se křižáci, pálí se lidi na hranicích, nebo osmané vyrazí na Vídeň, vede se stoletá válka, vraždí se Hugenoti případně se pořádaji pogromy, atd., atd. a to jen proto že člověk holduje "bohu" utrpení, nebo chceš-li archetypu, fascinující

to víš, když je někdo na koni tisíce let snadno se mu vládne.


Aru
14. 09. 2021
Dát tip

vidím že si bráníš systém ;))

nemysli si ale vidím to ;)


Aru
14. 09. 2021
Dát tip

ostatně za ty tísíce let je onen konkrétní jeden Kanaánský "bůh" spojen s církví/církevní organizací spojen velmi silně, na to se zapomíná, že je v těchto systémech velmi dlouho.

zrovna tento "bůžek" to tak má, rozhodně bych nezaměňoval s nějakým ústředním zdrojem o kterém lidé nemají ani páru co to vlastně a zaměňuji pojem "bůh" za toho původně lokálního bůžka z Blízkého východu, čímž se tento bůžek namluvit lidem, že on je tím hlavním, což zcela určitě není


Aru
14. 09. 2021
Dát tip

znovu bych si dovolil upozornit na apoštolské vyznání víry, je to tam vsechno hezky pohromadě bůh i církev, užívají to dodnes při svých liturgiích, doporučuju ke studiu, ten systém je hezky chytře sestaven, aby člověk byl do sítě lapen hodně hluboko, ne každý má na to odejít, zvlašt v silněji náboženských zemích.

člověk se nerodí jako nepopsaný list, tuhle cestu už nerazí ani vědci, každý sem přišel z nějakého důvodu.

rozhodně není jedno koho si vybereš za patrona a komu budeš dělat šampiona. to je jako říct, že jedno jestli budeš dělat v květinářství, nebo ve fabrice bouchat u pásu dvanáctky, nebo jako, že jedno kde člověk bydlí, jestli metr u fabriky u dálničního sjezdu, nebo v domku se zahrádkou u lesa. jedno to vážně není.

ale jak jsem psal dnes už asi po desáté :D

dokud se lidé nebudou dívat do hloubky a budou se dívat jen na lesklý povrch, jež se nabízí, nic neuvidí. je důležitý mít otevřený oči ;)


Aru
14. 09. 2021
Dát tip

dokud byl nějakým lokálním bůžkem někde v Kanaánu, tak nepotřeboval nějaký systém, ale čím víc stoupá počet stoupenců, tím je potřeba propacovanějsi systém.

ostatně na Islandu dodneška neztratili úplně kontakt se světem víl, trpaslíků, tak nevidím důvod proč by nemohli sloužit lidé nějaké entitě, ať už je to cokoli z Blízkého východu a tato entita prokazuje, že kdo ji slouží a nechá se ji ovládat má tendence, které by jinak neměl.

myslím že s jiným patronem by měli lidé jiné tendence, ostatně nechápu ono zavrhnutí Gai, která nikdy nebyla lokální a místo toho přimknutí k tomuto požírači, žádající lidské oběti, který je odněkud z Kannánu a dnes si nárokuje vládu nad půlkou lidstva


Aru
14. 09. 2021
Dát tip Al Jal Úd

tak se to jeví, ale člověk je utvářen tím systémem, který ho vychoval pro danou společnost do které je uveden, a "hospodinův systém" rozhodně není jedním z těch kde by krev nestříkala na všechny strany. historie mluví proti němu, ten systém selhal už hodně, hodně dávno, přesto jede dál, lidé se nedívají skrz věci, ale pozorují jen lesklý povrch věcí, ale asi to stačí těm 4 miliardám vyznavačů, jejich volba, jejich věc, ale o míru, toleranci a porozumění to není


Aru
14. 09. 2021
Dát tip Al Jal Úd

co myslíš kozou? šéf je jen jeden a ten z trůnu jen tak nesesedne, pokud vím tak křešťané mají apoštolské vyznání víry, kde se mimo jiné hlásí k tomuto božstvu a neřekl bych, že ti lidé v té stoleté válce si s tím dělali těžkou hlavu.

nebo je tu jiná také dost zajímavá věc, říká se jí Bartolomějská noc a jednalo se v ní o masakr Hugenotů, opět ve Francii v r. 1572, tentokrát už to bylo přímo z náboženského přesvědčení, ačkoli oba tábory lidí vyznávali naprosto toho samého boha i všichni lidé v této věci zainteresovaní. opravdu zvláštní, že jejich nejvyššímu šéfovi nevadí, když se jeho stoupenci zabíjejí mezi sebou, proto si zaslouží přízvisko krvavý, jelikož už uběhl dostatečný čas na zhodnocení jeho vlivů a tendencí na lidi.


Aru
14. 09. 2021
Dát tip Al Jal Úd

zde bych připoměl, že Židé, stejně jako křesťané a muslimové mají za nejvyššího Bosse toho samého původně lokálního Blízkovýchodního šéfa pro svá srdce, skrze která nahlížejí svět a dějiny dvou později jmenovanýh skupin jsou snad každému jasné, nebyla to staletí lásky míru, porozumění a tolerance. vládci a panovníci zasazovali tvrdé rány každému kdo se jim postavil do cesty, ať už v obraně, nebo v útoku. vzpomeňme například stoletý válečný konflikt mezi Francií a Anglií v letech 1337 - 1453, pokud mě nešálí zrak, tak to bylo 116 let a tito všichni lidé měli ve svých srdcích toho samého šéfa, jako dnešní izraelci, jak zvláštní že lidé dávají stále dokola znovu a znovu přednost krvavým a válečným božstvům, před těmi mírumilovnými, opravdu podivuhodné.

skoro by mě napadlo, že lidé buď neznají dějiny, nebo se ve škole učí totální nesmysly, nebo jsou lidé nepoučitelní, nebo je nezajímá minulost a nedokážou si dát souvislosti dohromady

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru