Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písková filtrace

17. 09. 2021
5
5
351
Autor
Bubulína

 

 

S PODZEMÍM SI HRAJ

MOŘE NALEJ DO POUŠTĚ

VYBUDUJ SI RÁJ

 

 


5 názorů

Bubulína
23. 09. 2021
Dát tip

Děkuji.


Je to hezké :)


Bubulína
18. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Děkuji za kritiky.

Pokud by se podařilo mnohametrovou pískovou filtrací získat z mořské vody vodu sladkou, mohla by se tato používat na zalévání a tím pádem výsadbu rostlin. Krom toho by se tam mohla klidně vozit i voda kanalizační - kaly by písek postupně zpevnily a pak by se už daly dělat další věci - voda s bakteriemi rostlinám nevadí, pokud by neodpovídala půdní kyselost, dalo by se to napravit...skutečně se tady otevírá obrovská možnost, jak to dělat jinak. Říká se, že když to někoho napadne, je už realizace blízko.

Teď sleduji situaci v Kalifornii - lidé tam balí do fólií stromy před požárem. Podle mne je to hloupost, protože tím se ty stromy uvaří - upečou se jako brambory v alobalu v troubě. Proti požáru jsou ty stromy do jisté míry odolné, ale proti uvaření žádnou obranu nemají. Uvidíme, jak to dopadne.


Musaši
17. 09. 2021
Dát tip

Já jsem tady jediný undergroundový básník, který si hraje s podzením, takže by to mohla být básnička pro mne. Moře se do pouště opravdu vlévá, ale nevím, zda by z toho mohl vzniknout ráj. Ale o zítřku předem nikdo nic neví, jak říkal Egypťan Sinuhet.

Někdy ale taky zkus kategorii haiku.  Tip.


Charybdis
17. 09. 2021
Dát tip

Nedávno jsem viděla reportáž, jak Číňané bojují proti poušti vysazováním stromů. Kdyby dokázali zmapovat podloží pod pouští a našli nejnižší body, mohli by si vykopat studny - samozřejmě pokud jsou duny pohyblivé, potřebovali by hybridní materiál alá kaučuk s kompozitními materiály pro maximální pružnost a pevnost. A pak k okrajím pouštní pánve přivést potrubím vodu z moře. Pouštní písek by ve stometrových a větších vrstvách mohl působit jako účinná filtrace a ze studní by čerpali brakickou či dokonce sladkou vodu. Ty mořské vodovody by musely být dost velké a zčásti natlakované, aby voda proudila velkou rychlostí a nedocházelo k nánosům. Pokud by se tato technologie využila i u dalších velkých pouští světa, mohlo by být jako vedlejším efektem snížení mořské hladiny. A i kdyby se takto získat sladká voda nedala, zavodněním pouští bychom jednak právě snížili hladinu oceánů a druhak získali další plochy pro odpar vody a tím pádem pro zvýšení četnosti dešťů tj. sladké vody.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru