Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Očistná katarze aneb tento slogan se filmovému distributorovi moc nepovedl

17. 09. 2021
8
10
364
Autor
Hamar

Hledal vraha své ženy

a našel sám sebe!


10 názorů

blacksabbath
18. 09. 2021
Dát tip Hamar

a teď bude sedět......*/*


Zřejmě měl sklerózu. To je taky řešení.


Aru
17. 09. 2021
Dát tip

jo, Japonci jsou úplně šílení, zkoušejí to i tady, i když jim to zatím české zákony neumožňují, ale věřím, že výsledek voleb bude takový, že pracovat do noci, dokud se šéf nesebere a teprve potom budou moci jít i ostatní zaměstnanci, že to bude zavedeno, mimo další skvělé novoty :D


Kamamura
17. 09. 2021
Dát tip

No jasně, a nejsložitější a nejdeprimovanější nitro mají Japonci, kteří jako jediný národ na světě znají "karoši" - smrt z přepracování. Psýcha jedince, vystavená enormnímu sociálnímu tlaku na úspěch a výkonnost, metamorfuje podobně jako sedimenty v zemské kůře a vznikají bizarní tvary zcela nevídaných vlastností. 

Proto mají Japonci ty nejděsivější horory. Ringu, Yu-On (The Grudge 2), Noroi... 


Aru
17. 09. 2021
Dát tip

víš co se říká Kamamuro, největší hrůzy s kterými se člověk se setká jsou ty jeho vlastní


Kamamura
17. 09. 2021
Dát tip Aru

Memento je výborný film. Však také scénář napsal geniální Christopher Nolan, od kterého se dá vidět cokoliv - Following, Inception (Vnuknutí), Dunkirk, všechno výjimečné filmy. 

Jinak téma dvojí, nebo zapomenuté (ztracené) identity je poměrně časté a vždy úspěšné - Stephen King dokonce tvrdil v jedné své teoretické stati, že je to jedno asi jen ze tří nebo čtyřech nosných témat, na kterém se dají stavět opravdové populární blockbustery. 

Vedle zmíněného Mementa vpomeňme alespoň jednu z posledních knih famózního Umberta Eca nazvanou "Pražský hřbitov", kde hlavní hrdina pronásleduje jakéhosi "abé Pakolu", člena tajemného spiknutí vedoucího až k vatikánským kruhům, aby nakonec zjistil, že má tajnou chodbou propojený byt s obydlím předmětu svého zájmu, a že v době spánku přijímá jeho identitu a hraje tak sám se sebou složitou špionážní hru. 

Podobná je i hororová povídka "Vydědenec", kde ... ostatně co bych to zas spoiloval, poslechněte si to ve skvělé české dramatizaci na youtube sami!

Z mých oblíbených počítačových her bych jmenoval naprosto, ale naprosto geniální a atmosferickou hru Silent Hill 2, ve kterém hlavnímu hrdinovi Henrymu Townsendovi přijde dopis od jeho mrtvé ženy, že na něj čeká právě v Silent Hill, což je ústřední dějiště všech dílů série, osudové místo zahalené sazemi z požáru podzemního ložiska uhlí, které má dvě tváře - tu všední, zahalenou do věčné mlhy, s opuštěnými ulicemi a obchody, a tu temnou, plnou tmy, ostnatých drátů a krvelačných monster. Kdo jednou podlehne volání tohoto místa, nemůže ho opusit (silnice přetíná bezedná propast, kterou nelze nijak překonat), dokud se neutká se zhmotnělými hrůzami vlastního nitra, kterou pro něj ono město zhmotní. Henry Townsend zde potká svou mrtvou ženu, kterou navenek oplakává, a která ho ale zahrne výčitkami a donutí ho skrze sérii dramatických scén, aby si přiznal, že ji sám zavraždil, protože už se o ní (bezmocnou a upoutanou na lůžko) nechtěl pořád starat, a sám sobě namluvil, že umřela navzdory jeho péči. Je to pěkně drsný, ale naprosto neuvěřitelně emotivní příběh.


Kočkodan
17. 09. 2021
Dát tip Hamar

 

Ten reklamní textař je na zabití...


Hamar
17. 09. 2021
Dát tip

Myslím, že existuje film jménem Memento, kde byl hlavní hrdina postižený absolutní ztrátou krátkodobé paměti a pro připomenutí si, poznámky psal po těle. Neviděl jsem ho, ale vím, že něco takového bylo natočeno.


Aru
17. 09. 2021
Dát tip Hamar

tak to je klasický Dr. Jekyll a pan Hyde, v dnešní době zvlášť je plno lidí rozpolcených více, či méně ;)


Danny
17. 09. 2021
Dát tip Hamar

Jeden takovej film jsem viděl. Hrdina měl rozpolcenou osobnost, vraždu ženy vytěsnil a celej film divák nevěděl, že skutečným vrahem je on. Zapomněl jsem, jak se film jmenoval, viděl jsem ho před několika lety na HBO. Tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru