Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Moje třinácká komnata.

19. 09. 2021
25
58
960
Autor
blacksabbath

Jo, jo, nový začátek. Kolikrát v životě já už jsem padla, jak se říká, na dno. A kolikrát znovu začínala. Kolikrát jsem dělala tlustou čáru za minulostí a startovala život podle svých tužeb?
Dnes se podělím s laskavým čtenářem o perné hledání nejednoho nového začátku.

 

 

Můj život by se dal připodobnit k výkřiku staré paní Blažkové, když vytírala chodbu a já jsem jí, v zablácených holínkách, přeběhla přes zrovna umyté.
Že na tebe vemu hadr, holoto. Teď abych vytírala znova."

První byl blonďák s modrýma očima. Po necelém roce zamilovanosti jsme se vzali. Narodila se nám dcerka. Ale milejší než my dvě mu byly karty. Naposledy prohrál nejen celou výplatu, ale i nás.
Druhý byl major. Hned po svatebním obřadu mi jeho matka sdělila, že trochu pije. Co bylo pro ni trochu, bylo pro mě neúnosné. Přišlo druhé dítě - syn. A druhý rozvod.
Optimistka s chutí do života a vyhládlá po lásce začínala potřetí. Ale on potřeboval víc než jednu milující duši. Bez dětí - třetí rozvod.

Sice jsem si povzdechla ono známé: „Já si koupit trpaslíka, tak on mi do rána vyroste," ale mám výdrž
a ......
Vždyť já chci jen žít, jak žít se má
a o nic víc
Je to jen má touha šílená
a té chci říct......".....
....nebo z veselejší strany jako Marfuška v Mrazíkovi: „Blázníš, dědku? Ruce i nohy mi mrznou. Přičaruj mi ženicha!."

Teď to napíšu trochu pateticky...
Snad se sám Osud nade mnou konečně smiloval. Postavil mi do cesty chlapa! žného bručouna s velkým srdcem a rockerskou duší!

Už pár let si hýčkám vstupenku z mého úplně prvního rockového koncertu. Deep Purple. Tam jsme byli společně. Pohádka trvala krásných pět let, než mi ho odvedla dáma v černém.

Dnes je pro mě začátkem každý nový den. Když se probudím a můžu si
zazpívat podle starého herce, nezmara pana Filipovského:
"Zhluboka dýchat, zhluboka dýchat, vypnout prsa, břicho zastrčit! Vykročit rázně, vykročit rázně, raz, dva, tři.“
A vůbec se nezlobím, že mi do taktu vržou kolena.


58 názorů

mapato
02. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

...začal jsem se smát při představě jak prchá, v patách tvoji mateřskou školku! Promiň...ještě že se takhle zabavíš, horší, když jsou lidi sami...ale zázraky se dějí...měj se hezky a probouzej se s úsměvem na tváři...to ti moc  přeju, m


mapato......děkuji moc za krásný komentář.....ale.......myslím si, že už to, na jeden ženský život, ouplně stačilo:-))))))).....a kde bych na to vzala čas i kdyby nakrásně třeba......vnoučat každý den plný byt.....hned by vzal nohy na ramena:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))


mapato
02. 11. 2021
Dát tip

ahoj ivi, díky této Tvé výpovědi si myslím, že jsem tě teď dost poznal a musím říct, že mi jsi milá...Tvým vyjadřováním, Tvým přístupem...že každé ráno stojí za to se probudit, ve většině případů s tím souhlasím (až na ty hodně trpící, nemocní, mučení a pod)...a ještě, prožila jsi krásných pět let, pak ta hrozná rána osudu...ale co když osud je i dobrotivý a pošle Ti do cesty někoho, který by za to stál? A Ty, už tolikrát zklamaná, bys to nevzala...já myslím, že já bych do toho šel znovu...ale kdo, ví? Třeba i Ty  -  láska je mocná čarodějka...a kdyby to opět nemělo vyjít? Hlavně si nechat otevřená vrátka, aby jsi pak o nic nepřišla!

No a zatím si užívej své (i když nechtěné) "svobody" a nech to na sebe přijít...držím Ti palce, ivi...m


Prožité to věru je:-)))))))Děkuji pěkně:-)))))


Nami 99
16. 10. 2021
Dát tip

Prožité a hezky napsané.


Kytiii
01. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

vůbec není za co... každý máme 13. komnatu a ne každý jsme ochotný ji otevřít... chce to velkou odvahu a vlastní vyrovnanost...


Kytiii.....děkuji


Bubulína
22. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Šla jsem se podívat co to je - to jsou předpřipravená plátna či papíry na malování. Ty jo, to jsem neznala. Jupí, mám inspiraci na vánoční dárky. Kdo si hraje, nezlobí. Budou tvořit a budou hodní. Díky Ivíku.


Jjjj....teď sbírám ubrousky na decoupage:-))))


Bubulína
22. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Já bych životním zkušenostem chyby neříkala. Prostě Ti jen připadalo, že máš těch životních zkušeností málo, a tak sis došla pro další. Až budeš mít dost, tak si najdeš jinou sběratelskou vášeň respektive budeš sbírat životní zkušenosti jiného ražení. Evidentně jsi na dobré cestě, když jsi tady mezi námi, takovou vybranou společností. :-)


Bubulino.....díky za komentář.....i když jsem prohrabala popel minulosti..podotýkám, že v rukavicích.....neměla jsem při tom chuť umřít....spíš se divím, že jeden dokáže udělat tolik stejných chyb......jo a tu písníčku znám!....:-))))))

Maruško...já to jako kříž nemám.....jsem věčnej optimista....a děti to berou taky s humorem.....to je život:-))))....děkuji a měj pohodový den!


Každý neseme svůj kříž. Já bych ho nevystavila.


Bubulína
21. 09. 2021
Dát tip

Jako každého voajéra i mne nadpis přilákal. A co na to napsat....hele přežilas, tak dobrý. Myslím, že to byl policista Degréz, který Angelice řekl: "Vždycky, když budete přehrabovat popel minulosti, budete mít chuť umřít. Koukejte dopředu. Žijte." Vždycky, když mi popadne tahle chuť nípat si duševní bebíčka si na tu pasáž vzpomenu - asi to bylo jen v knížkách Anne a Serge Golonových, ve filmech na to nezbyl prostor. Dobrá je i písnička Ladislava Peška: Já s písničkou jdu jako ptáček, ptáčku vyleť až nad obláček, zazpívej tam sluníčku tuhle naši písničku...


díky:-))))...hezký den!


vesuvanka
20. 09. 2021
Dát tip

Ivi, děkuji a přeji dobrou noc a hezký zítřejší den :-)))


Jani...já už teď taky neeee:-)))))) ale znáš to....nejdřív si musí jeden pořádně natlouct....pak se tomu už raději vyhne:-))))))....děkuji.....poohodový podvečer!


vesuvanka
20. 09. 2021
Dát tip

Ivi, moc pěkně a vtipně napsané, obdivuji Tvoji statečnost. Já bych tu odvahu znovu začínat neměla. TIP


Huš, Danny....hušhuš....to už snad stačilo:-)))))


Danny
20. 09. 2021
Dát tip

přeju hodně štěstí pro všechny nové začátky :) D.


Janino .... silnou osobnost???....já myslím, že jsem se měla více řídit rozumem...ale....furt do všeho skáču jako do kaluže:-))))))) ...měj pohodový týden!


Luboši....to je mi pěkná charakteristika.....Třikrát a dost?! Nikdy neřikej nikdy (více)....uchechtaný smajlík


Bene.... To je od tebe milé!!! Moc děkuji!!!!!


Janina6
20. 09. 2021
Dát tip

Tak tohle obdivuju. Začínat několikrát znovu v manželství, to chce silnou osobnost. Pěkné vyprávění. Člověk si uvědomí, že "když se chce", dá se ustát ledacos...


Kočkodan
19. 09. 2021
Dát tip

 

Ivi, ty jsi interesantním křížencem recidivistky a recesistky.

 

Mimochodem si matně vzpomínám, že kdysi byla na české politické scéně nějaká strana, která hlásala: Třikrát a dost! (mrknutí nekarbanického Kočkodana)


Benetka
19. 09. 2021
Dát tip

Posílám úsměv a pohlazení do Budějic.

A... Myslim  že to tvoje "povídání" je asi úplně nejvíc... ;)


Neboj. Já se vdávat nebudu. A nebudu a nebudu! A kdybych se náhodou vdávala, tak ségra je rozvodový právník :)))


Theo....děkuji, ale neber si mustr:-)))))))


Teda to je život! Líbí se mi tvůj smysl pro humor, bez kterého by to asi vůbec nešlo. Tak ať ti je stále do zpěvu a do tance ;) A díky že ses o to podělila. Inspirativní přístup k životu. 


Čudla
19. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

No dělám co můžu.


JJ 64...jsem jako parní lokomotiva:-))))

ukrytá...jak jinak?.....znáš to?....Co tě nezabije - to tě posílí...mrk...děkuji za přání:-))))

Nikolasi....nějaké to vrzání nás přeci nazastaví:-)))))


Čudla
19. 09. 2021
Dát tip

Já už vržu celej. /*


64T.B.S.
19. 09. 2021
Dát tip

To je život, ale nic Tě nezastaví a to je obdivuhodné pa


8hanko...fakt nevím jestli to byla kuráž...spíš blbost.....prostě jsem se nepoučila z krizového vývoje:-)))))))))))).....díky za tvé podělení se....krásnou neděli!


8hanka
19. 09. 2021
Dát tip

skláňam sa, pred tvojimi vstupmi do manželstva, máš guráž, mne stačilo jedno a trvalo veeeľmi dlho, kým som sa otriasla a našla svoj stratený humor...som šťastne rozvedená 21 rokov, stále nadšená slobodou a vôbec mi nevadí, že doma vŕzgajú len moje kolená a pozerám len na svoju ovisnutú, bráskavú kožu... 


Aru....špatná nálada je jako pšouk....stačí chvilka a zasmrdí celej prostor.....


Aru
19. 09. 2021
Dát tip

hlavně špatná nálada sráží nejvíc toho samotného člověka, to je jako by se člověk rozhodl, že si bude vědomě ubližovat, takhle fungují myšlenky, ale plno lidem to nedochází, že nejvíc ovlivňují sami sebe. pak když si zvyknou ubližovat sami sobě, tak to potom šíří i na ostatní ve snaze si ulevit, ale nepomůže jim to, protože zůstanou stejně rozbití jako před tím


stromeček
19. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Ó, děkuji a smekám širák až mi fičí na pleš.....:-)


P.S.....Pavle, sleduji tě....má tě v oblíbených:-))))


Milane.....ten usměv je pobavený????.....:-))))).....díky


Aru.........si asi nenechám vzít...dobrá nálada - půl zdraví ...nebo...."Dobrá nálada nevyřeší všechny Vaše potíže, ale nasere tolik lidí, že stojí za to si ji udržet." J.W.


stromečku...super koment:-)))))).....a když nebude nový asfalt....tak ať..... i s hůlčičkou přes kamení...hlavně stejným krokem....a podpírat se!......děkuji!


MilanH
19. 09. 2021
Dát tip

:-)


Jojo, Honzo.....z toho mého:-)))))))).....děkuji a tobě také krásnou neděli!


Aru
19. 09. 2021
Dát tip

tak to je fajn, že ti to nevzalo optimismus z plachet ;)


stromeček
19. 09. 2021
Dát tip 8hanka

Jé, jako bych díval sám za sebe...:-). Pokud máš načtené něco z toho, co jsem tady dal v plén, tak je ti jasné, že moje životní pěšinka taky kodrcala až zuby cvakaly. Teď jsem už sice v důchodu, ale také v módu A, protože jsem potkal holku se kterou nám vržou kolena ve stejné tónině. Hodně optimizmu, třeba před nás položili nový asfalt.


Renato, Al. ..... pro jedno kvítí slunce nesvítí....že?!.....a ne vždy krásné vzpomínky časem blednou....Jjjjj.... dnes už to mám asi takhle....."Díky za každé nové ráno!"...... :-)))))))))))))))))))

Děkuji vám a užijte si krásnou neděli!!!


Alegna
19. 09. 2021
Dát tip

pestrý život a díky mu za pět let štěstí, s nadhledem a s vtipem napsané


bixley
19. 09. 2021
Dát tip Kytiii

blacki, jsi opravdu nezmar! A umíš to podat s nadhledem a humorem sobě vlastním.


Jardo...s humorem jde všechno líp.....děkuji:-))))

Jarmilo...jestli mi gratuluješ ke statečnému přístupu k tolika začátkům....tak....kouknu-li se zpět....měla jsem se poučit ....nebo ...mě měla bacit palička:-))))))

Děkuji vám oběma a přeji krásnou neděli!


dievča...jsem ráda, že se ti líbí moje čmaryky:-))))

gabika....děkuji!

 


rytmus začiatkov nežne sladko a nádejne spestruje život ... a tie všemožné konce prinášajú začiatky ... pekne si to načmárala***


Jamardi
19. 09. 2021
Dát tip

Gratuluju k tomu statečnému přístupu!


revírník
19. 09. 2021
Dát tip

Fajn, vtipné.


blacksabbath
19. 09. 2021
Dát tip Gora

Jojo......život není peříčko....potřebuje pevné nohy:-)))).....děkuji a přeji klidnou neděli:-))))))


Gora
19. 09. 2021
Dát tip

Pobavilo, Ivi... a překvapilo...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru