Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

peneplenizace

24. 09. 2021
11
21
921
Autor
Luzz

sdílený prostor hrástí i prolomů zerodoval

téměř všechny důkazy o jeho existenci byly peneplenizovány

zbývají jen monadnoky

- destrukcí dosud nestrávené hmoty původních elevací

 

 

avšak pro klid duše si můžu vyprávět příběh -

 

začal trval skončil.

 

možná začne znovu!

 

- i když víru v další orogenezi pozvolna ztrácím

 

nehledě na to

že příběhy jsou jen neživé schránky

v nichž zřejmě nebydlí ani duchové

které marně vyvolávám

 


21 názorů

Kamamura
04. 02. 2022
Dát tip

Tak co, Luzz, už jsi aktualizovala svůj názor na počítačové hry? Zrovna jsem tu někde zahlédl "klasičku vázaného verše" Alenakar, jak hořekuje, že literatura je mrtvá, a že ze světa zmizeli intelektálové, a já jsem jí chtěl napsat, že literatura dál pokračuje v interaktivní podobě  v žánru, který dnes překonává i film (protože souhrnné výdělky z her už jsou větší, než z filmů, klasickou literaturu samozřejmě nepočítaje, ta je z tržního hlediska opravdu mrtvá), ale sotva jsem to dopsal, tak jsem byl smazán, a tehdy jsem pochopil, proč někteří lidé naříkají, že něco zmizelo, i když to mají přímo před očima. 


lawenderr
03. 11. 2021
Dát tip

pořád moc dobrá! :) Fajn, žes nevymazala úplně ... máš v mé četbě nezastupitené místo :)


CHT
28. 10. 2021
Dát tip lawenderr

snáze vsát.....

některé reakce maj fakt půvab.

(s těmi příběhy mi to sedlo. nebojím se vyjevit, že je to silné a ultimativní sdělení. mám za to, že to mám podobně, jenže jsem ještě nespálil všechny mosty a příběhům dávám one hilfe....)


Luzz
30. 09. 2021
Dát tip

silene, tvoje paměť je obdivuhodná. jo, je to slepené ze dvou textů - publikovány cca před rokem, avšak poslední dobou (shodou okolností) opět aktuální.

jinak ten první odstavec tvého komentu - ano, ano, příběhy žité vs. příběhy, který se už nedějí... a některý věci mají smysl jen tehdy, když probíhají... a aby nedošlo k naprostému pomatení mysli, je nutné hledat analogie vně, utěšovat se tím, že v jiných měřítcích a v jiných rovinách a v jiných paralelních světech to funguje podobně. třeba.


Silene
30. 09. 2021
Dát tip

errata: rozhlížím (Žádný rohlík nefiguruje, i když opečené krutony v konzumované polívce přítomny byly.)


Silene
30. 09. 2021
Dát tip

Moc ráda strávila jsem s textem další porci svého oběda a času. Nesvedla z hlavy poznat, jestli je úvod trochu jinak, než byl kdysi, ale spolu se závěrem pořád v hlavě přeskakuji (jo, přeskakuji, přeskakuje mi) k vysídleným duchům. No nic, že mě bavilo a že přemítám, kdy jsou příběhy živé/žité/osídlené, asi když se ještě aktuálně dějí svým aktérům a nikdo netlumočí, nezprostředkovává potenciálním čtenářům/archeologům/kamenozpytcům atd. jejich námět, protože to jednoduše není nutné zjišťovat, tušit, luštit? Saturace pouhou existencí, prožitkem. Asi.

Jo, je aktérem vůbec živý vyšší organismus? Není jím radši sám utvářený materiál?

Termíny mi běsné nepřišly, leč byla bych pokrytec nepřiznat si, že při někdejším čtení muselo dojít k přepilnému našprtání. Tak jako že pořád drží (po helvítsku a s podivem). Jak dlouho ještě ale?

V interpretačním rámci potom nejvíc k duhu přichází úplně prostá ztráta iluzí. Únava materiálu. Kolik orogenezí bych jako vydržela? Vcelku vyčerpávající proces hned na první prožitek, když... když se tak rohlížím zpět, hm.  

Ta naděje ve střední části. A máchnutí rukou v nehledě. Dobré.

Bylo to kratší? Je to slepené? (Že to jako tou hlavou běží a že nevím, nevybavím si.)


Luzz
29. 09. 2021
Dát tip

Pavle, zajímavá interpretace, dík.

k tomu co píšeš - jasně, je to přirozený, písmák je fakt něco jako fb, lajkují se kraviny, tlachá se o kdečem, tipují se jednotlivosti... ano, ano, přesně o to jde, bavíme se, bavíme, tak se do naší zábavičky neser, jo? ok, pro mě za mě.

ale trochu mi vadí, že když se tady vyskytne někdo, kdo se snaží brát psaní do určité míry vážně (jak v rovině tvorby, tak v rovině kritiky), tak je většinou vnímán jako exot, co to hrozně žere. chm. a to raději nerozebírám skutečnost, že se to tady čato podobá pískovišti - napíšeš svůj názor k dílu - a dotčený autor, protože má pocit, žes mu zbořil bábovku, hned přijde a napíše taky jakože upřímnou kritiku, přitom je jasný, že je veden osobní averzí... a tak dál, nemá smysl to řešit.


PavelK
29. 09. 2021
Dát tip

Příjde mi. že báseň je o úpadku literárního serveru. Nebo literárních serverů obecně. Na počátku je nadšení, nebudem psát do šuplíku, povedeme duchaplné diskuse o tom co je to tvorba. Berem to fakt vážně. Možná to jsou ti duchové které vyvoláváš. Časem to začne erodovat, je to asi přirozený proces.


Luzz
28. 09. 2021
Dát tip

dík, fusko, vidíš, zrovna včera jsem jeden konflikt naděje s nicotou prožívala.

zajímavej postřeh s tím "na malým prostoru spousta pohybu" - přemýšlím, jestli s tím dál pracovat, jestli nechat ty zlomový svahy zarůst alespoň náletovými dřevinami... věčnej boj o to, co v básni ještě říct a co už ne.

a těší mě, že zmiňuješ nadhled.


Luzz
25. 09. 2021
Dát tip

ano, kamamuro, kdo seje vítr, sklízí bouři - to je přesně ono. já jsem kritizovala tvůj text v soutěži, pak jsem si dovolila vyjádřit něco ve smyslu - diskuze o počítačových hrách na literárním serveru jsou prostě blbost a nezachrání to ani alibistický označení "mimo" - dle tebe onen vítr - a tak jsi prostě přišel rozpoutat bouři. ok, stává se. ale nediv se pak, že tvůj koment neberu vážně, že ho vnímám jen jako pasivně agresivní výlev schovávající se za rádoby vtipný a duchaplný hlášky. to je to, co jsem chtěla svým prvním komentem říct. to, žes v tom viděl cosi dalšího, co ti stálo za takovej rozbor, je druhá věc a vypovídá to hlavně o tobě.

jo a pokud si myslíš, že jsem studenej čumák anebo že to všechno tady děsně žeru, mysli si to klidně dál a dál si dělej starosti o moje duševní zdraví, to už je tvůj problém.


Luzz
25. 09. 2021
Dát tip

law, ty termíny - posedlost. anebo obsese. anebo obojí. co ti budu. možná bych měla zase trochu víc myslet na čtenáře. dík.


lawenderr
25. 09. 2021
Dát tip

 - druhý čtenářovo pohled (kecám, jsem tu asi podesáté:) přijde mi to postavené chytře -

první část: totální přetížení čtenářovo mozku,

druhá část: úleva! - bude příběh,

třetí část: příběhy jsou blbost

:) 

(Kamamurovi díky za upozornění na zajímavou grafiku - pomáhá mi číst, co má a jak:)


Kamamura
25. 09. 2021
Dát tip CHT

Luzz - cywe, já tě teda fakt nechápu. Za prvé -  co je špatného na tom, že je Aru můj kamarád, že mi dává tipy (tomu těžko můžu bránit, že), nebo že si povídáme o počítačových hrách v mém MIMO threadu, kam jsi nás (nelitujíce námahy), přišla prudit ve stylu: "Co si tu haranti čutáte merunou, tady je veledůležitý literární server!" Tos mě dost vytočila, neměl jsem na to zrovna vůbec náladu (když jsem ten thread ještě schválně dvakrát označil MIMO), tak jsem si jako správný cholerik zařval a zanadával, pak jsem se trochu zastyděl, to přiznám, ale tím to pro mě skončilo. 

Dorazil i Majaks, který mi normálně jenom urputně nadává, ale tam nějak roztál, a docela dobře jsme si poklábosili o počítačových hrách, takže to nakonec celkem dobře dopadlo. On se každý nakonec unaví (doufám, že nakonec i ty). 

No a dneska vidím, hele Luzz něco píše, přečtu si to - no, subjektivně (objektivně se člověku veršovánka těžko hodnotí, to snad chápeš, i když ty svou kritiku servíruješ "al dente", jak jsem měl možnost ochutnat, že?), tedy subjektivně tři až čtyři z deseti, tedy nic moc, ale rozhodně ne to nejhorší, co jsem tu viděl (když je to fakt katastrofa, nepíšu nic, a jdu pryč). 

Tak jsem si říkal - reciprocita, s kámošema klábosíme, a když někdo prudí, poprudím zkušebně zpátky, aby se vidělo, jak studený má čumák (tvůj teda fakt zebe!) No tak nasadím rukavice, oťukávám, pár direktů, naznačím hák, hodím blafáka a najednou - bééééé, von mě praštil! Teda já myslel, že víš, jak to chodí, ne? Seješ vítr, sklízíš bouři, a to platí pro všechny. Popichování je přece mezi psavci běžné, když třeba T. R. Field napsal:

"Hoří necky vedle chýše, 

v níž pan Hajs Týnecký píše. 

Ó kéž by radši psaly necky, 

a shořel pan Hajs Týnecký!"

To je taky celkem osobní a přímý výpad, ne? Myslíš, že Hajs Týnecký na to odpověděl hysterákem? Dost pochybuju. Nejspíš ze zasmál a mávnul rukou, nebo taky něco napsal (nevím, jestli se to dochovalo). 

Co se vtipnosti týče, ty snad píšeš ty svoje klastry cizích slov, aby to bylo trapné? Každý je občas vtipný, ty taky, vždyť si pamatuju, že jsem ti kdysi něco lajkoval (ty si to musíš pamatovat taky) - pro někoho, většinou pro své modelové čtenáře. Někdo míň, někdo víc, no a já se za sebe nestydím. Doporučuju totéž, upřímně. To je přece elementární, drahý Watsone.

Jo, a do lidí zásadně nekopu, nikdy, trochu se pošťuchuju s těmi, co vracejí rány zpátky, jako třeba tadyhle lawenderr (ta mě občas kopne z vervou do koulí, a posílá mě ke všem čertům a do ShangDongu, ačkoliv jsem už byl velmi blízko a znova tam rozhodně nepojedu, ale já jí všechno odpouštím, protože se mi líbí jak píše, a ještě jsem jí věnoval dvě básně, jako ten starý směšný paroháč Merlin, se kterým to také po zásluze špatně dopadlo). Nebo Norsko - chvíli jsme si nadávali, odtloukli jsme si sanice, a dnes máme křehké příměří. Mám tu nepřátele i přátele, a obojí je "olrajt". Každej si nakonec rozmyslí, kam chce patřit. 

Ale ty, Luzz, ty mi děláš starosti, proto sundavám rukavice, nabízím ti ruku, abys mohla snáze vsát, a ptám se starostlivě: "Jsi v pořádku?!"


lawenderr
24. 09. 2021
Dát tip

ten začátek je běsnej! :)) teda pro mě, prosťáčka, co se to bojí i přečíst, aby třeba nepeneplenizoval ... ale poezie je i víra, že to nakonec nezklame - nezklamalas:) dobře přetáčený pocit, že rozumím ... :D se tu ještě párkrát vytočím ... moc fajn, ten konec


Luzz
24. 09. 2021
Dát tip

(ps: a pozvi si i svého kamaráda arua)


Luzz
24. 09. 2021
Dát tip

kamamuro, řeknu ti upřímně - zrovna tvůj (důraz na slově tvůj) subjektivní dojem mě nezajímá. a víš proč? protože i když jej prezentuješ jako děsně vtipnou a duchaplnou repliku, tak z toho úplně čpí touha si kopnout (protože jsem onehdy tamto a taky jsem tohleto...)

prostě pískoviště.

(ale klidně si piš něco o šlápnutí na kuří oko nebo o neschopnosti přijímat odlišný názory.)


Kamamura
24. 09. 2021
Dát tip Aru

Z básně mám následující subjektivní dojem - připomíná mi situaci, kdy se slovník cizích slov polekal, že ho vyhodí z práce, a jal se horečnatě a okázale předvádět vlastní užitečnost. Oceňuji vizuální trik s nečekaným zvětšením mezer mezi řádky, které má zřejmě vytvořit dojem dilatace času (nebo prostoru?), a ač se mu to úplně nedaří, provokativně a novátorsky rozhodně působí. Poslední odstavec ve znamení kvaziokultního výletu mezi pověry prostého lidu evokuje představu bezdomovce, kterého srocení veršíků přesvědčilo, že se jedná o obvyklé stanoviště Armády Spásy, která zde (doufejme) pravidelně zdarma rozdává chudým polévku, ale ve kterém dlouhé a marné čekání posiluje rostoucí obavy, že žádná polévka přecejen nakonec nebude. 


revírník
24. 09. 2021
Dát tip

O to se vůbec už nesnaž.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru