Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohádka o Říši Středu, která (jí) vlastně nikdy nebyla a není

24. 09. 2021
3
7
262
Autor
Kamamura

Tak se děti pěkně usaďte a přestaňte hlučet, dnes večer si povíme o obrovské říši daleko v kraji Vycházejícího slunce, která dnes dělá západním novinářům a politikům takové vrásky, že každý rok napíší hned několik statí, úvah a analýz o tom, že už příští rok se jim to musí všechno nevyhnutelně sesypat jako domeček z karet... (myšleno tedy těm na Východě, nikoliv západním politikům a novinářů, ačkoli... hehe... kouzlo nechtěného...)

Žili byli kdys v Číně tři filozofové. První se jmenoval Lao-C', neboli "Starý mistr", protože měl už od narození sněhobílé vlasy, a ten napsal proslulou "Tao-Te-Ting", neboli "Knihu o cestě a ctnosti", jež dala základ světovému filozofickému směru/náboženství jménem taoismus. 

Druhý se jmenoval Le-D'-Ni-C', a ačkoliv se nemohl výřečností nebo hloubkou myšlenek rovnat svému šedovlasému kolegovi, měl pro každého návštěvníka vždy milou, sladkou pozornost, a tak o něm lidé mluvili vždy jen v dobrém.

No a poslední z filozofů se jmenoval Po-P'-El-Ni-C', a byl členem kultu boha Šivy, který je v hinduismu personifikací zániku a nevyhnutelného konce všech věcí, a za ním lidé přicházeli se vším, co už nepotřebovali nebo co dráždilo jejich smysly a estetické cítění, a třetí z filozofů otevřel ústa a nechal onu věc zmizet. A bez ohledu na to, kolik prosebníků mu přinášelo své zbytnosti, nikdy neodešel s prázdnou, totiž chci říct s plnou.

A tito tři mudrci položili základ obrovské říše, která se dnes označuje dvěma znaky - první znamená "Střed" a druhý znamená "Pole/Provincie", a správně by se tedy tento název měl překládat "centrální provincie", jak mi kdysi na jednom večírku vysvětlil sinolog Štěpán Holub, což bylo prostě v minulosti označení pro sídlo vlády. Západní novináři a různí nedoukové ovšem ony dva znaky překládají jako "Říše Středu", a poukazují na to, že tento nabubřelý název je známkou čínské rozpínavosti a nacionalismu (kdo jiný by se považoval za pupek světa?), ačkoliv jak vidíte, je to pěkná hovadina. 

No a tahle říše, které se dnes jmenuje "Čína", je jednou z nejstarších civilizací na světě vůbec (vedle osídlení v deltě egyptské řeky Nil, a pak prostoru mezi řekami Eufratem a Tigridem), a dala světu mnohé vynálezy jako papír a střelný prach, ačkoli jich nedokázala využít tak důmyslně jako později nastoupivší, ale o to dravější civilizace v oblasti Evropy a Nového Světa, takže se nakonec pušky, děla, dluhopisy a akcie staly tím, co přineslo její porobu a úpadek. Svého času ostřelovaly lodě britského námořnictva velká čínská města a sám čínský císař musel sklonit hlavu a přijmout britskou koloniální nadvládu a britské opium, z čehož později vzniklo velké utrpení a mnoho číňanů na závislost an opiu také umřelo (dodnes je "čínské opiové doupě" oblíbený filmový trop). 

Nicméně přes náskok, který Evropa získala v období renesance a průmyslové revoluce spojené s nástupem kapitalismu jako vítězného dobyvatele úplně všeho, se daleké říši na Východě podařilo postupně chytit dech, a skrze roli úslužného globálního dělníka a nosiče se nakonec propracovala až ke stavu, kdy je pravděpodobně největší ekonomikou světa a velmocí, se kterou se musí počítat.

Z toho děti plyne ponaučení, že je potřeba se nevzdávat - i když vás ve škole šikanují, bijí, jedí vám svačinu a nutí vás posluhovat těm silnějším a oblíbenějším, neklesejte na mysli a neházejte flintu do žita (raději jí schovejte pod rákosovu střechu své chatrče, bude se ještě hodit!). Jednou vyrostete, zesílíte, zmoudříte a zocelíte se, zatímco vaší tyrani hnípající na vavřínech se rozbřednou a zleniví, a pak, ve vhodný okamžik, ukážete všem, zač je toho loket!

Chacháááááá!!!!!


7 názorů

Benetka
28. 09. 2021
Dát tip

Lednic a Popelnic... Naštěstí toho čtvrtého KdenicTunic vesničané zavčas umlátili čapkami a tak ten první nakonec vyhrál...


8hanka
24. 09. 2021
Dát tip

zaujímavé rozprávanie...mala by som oprášiť knihy a znovu naštudovať dejiny...


Aru
24. 09. 2021
Dát tip

Plavby Čeng Chea a zlaté loďstvo


Aru
24. 09. 2021
Dát tip

pořád čekám jak to dopadlo s Bivojem :D

jak nedokázala? dokázala, vždyť Čínani se za nějakýho císaře ve středověku dostali až do Afriky, ale pak si řekli, že se uzavřou před světem, kdyby expandovali dál, nebo metodou evropanů, tak tu dneska nemáme evropský kolonialismus, ale čínský minimálně v Africe a Asii, měli v té době lodě o kterých se evropanům ani nezdálo, detaily jsem zapoměl.


Kamamura
24. 09. 2021
Dát tip

Je to pohádka, ne stánka z Wikipedie. ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru