Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

P(r)opletené pohádky - Písmácké spolupsaní - díl 6.

24. 09. 2021
9
28
618
Autor
Aru

Předchozí díl tady

"Haúúúú," zvolala babi-vlčice, v mžiku byla v šedém kožiše zase vlčice.
"Kde mám hůlku hlohovou, slyším pláč, kdo nám sebral dceru naší, Karkulku milou." Zvolal dědeček v obavě o svou dcerunku zrzavou.
"Vrrrr, sedej do saní javorových, slyším smích královny Ledové, Karkulku snad v Gerdu proměnila nám." Řekla vlčice a postavila se na čelo saní. Dědeček všechno řemenoví pevně svázal, vzal si hustý kožich vzorem lučních zvonků, vysokou čapku s klapkama na ouška a botky co zahřejí každé nožky, však i rukavičky teplé palčáky, berlu ledovou a bič silný, aby s ním mohl z rozmaru do vzduchu práskat. Tak vyjeli, vlčice nabrala do nozder směr a dědeček prásknul bičem do mraků, až sjel o kus dál po obloze blesk.

Koblížek za hájenkou to v údivu sledoval, až mu z pusy tekl džem.
"Seru na to, kam bych utíkal," rozumbradoval sladkými slůvky, "zatopím si v hájence v krbu polínkem, dám si cukrovou masku a špatně mi nebude, když si na Nøvě pustím volební klání."


Mezitím:
"Achich ouvej, nemám ženicha, jen oči pro pláč a samotu, kde rodiče a lišku, jež měla jsem od mala jen jsou?" Seděla Gerda v koutku a brečela, tíseň se jí k srdci drala, tak ztracená se cítila.

A ještě mezitím:
"Hlupáček Vašíček," prozpěvovala si liška Ryška, když mezi břízkama trhala sedmikrásky, "sněd' asi košíček, to bude pár, modelka Sněkurka a Vašík co je prvně za humny, la la la." Šla tanečním krůčkem liška Ryška kolem chaloupky trpaslíků. Vašík když to uslyšel zrudnul jen až po kořínky vlasů.

"Co je ti můj milý? Zdáš se mi poněkud rajčatový."
"To nic má milá Hůrko-sněhu, to ta pitomá liška."
"Co je nám do lišek, tady vyplň přihlášku do hokejové extraligy, jinak si tě vzít nemohu. Však víš, modelky končí v náručí fotbalistů, nebo hokejistů. To by nám to sotva klapalo, kdybys mi luxus nezajistil, chudobu nesnáším ještě víc, než roztřepený nehty."

"Jen podepiš," vytáhla Liška Ryška odkudsi loutnu, "budeš mít prachů a krásnou manželku a jen docela malinko duchaprázdné žití, cha cha chá."
"Neposlouchej ji Vašíku," nahnula se nad ním Sněhurka tak, až ucítil její drahý parfém, "bude z nás skvělý pár a slavní budem' k tomu navrch, až nás budou fotit pro slavné časopisy." Vašík rukou nejistou podepsal přihlášku a Sněhurka ji uložila do záňadří. Skvělá kariéra se rýsovala, to nevadí, že duše bude chátrat, hlavní je mít vliv, slávu a bohatství.
Liška Ryška už neřekla nic a skokem byla pryč, ocasem si zametala hory a doly, jak běžela na nožkách zrzavých, kam utíkala pohádka neříkala.

Ledová královna si spokojeně seděla na trůnu z ledu a chladila si nožky bledé o ledovou podlahu a usmívala se, až v kostech mrazilo, kdo by ji do očí shlíd'. Gerda si prohlížela ledová zrcadla. V zámku byla zábava, že bys mrazem scíp'. Zdáli se však hřmění ozvalo, to dědeček zvedl mocně bič rukou čarovnou. Královna neklidně vstala a do zrcadla dýchla, aby zhlédla cesty k zámku, však pozdě bylo, dědeček zvedl hůlku a roztály brány i dveře do zámku. Královna byla ztracena, jen hlavu svěsila a ruce v pěsti zatnula.

"Královno poroučím ti berlí ledovou, táhni na sever a před zimou se nevracej, sic mám hůlku mocnější, než tvá bílá zima." Královna ani necekla, nasedla do kočáru taženém soby a odjela do Laponska, kde čeká 3/4 roku, než se vrací do jižních zemí. Sněženky však ohlásí každý rok konec její vlády.

"Dcerko naše rozmilá už tě nebude trápit královna Ledová," rozpřáh' svou náruč dědeček a maminka ji olízla tvář.
"Ach, jsem tak ráda, že vás vidím zas, jen lišku ztratila jsem kdesi v ledové zemi."
"Já jsem přeci tady," řekla liška, až pára ji šla od papulky, tak rychle proběhla pohádkou.
"Grrrr, domů jdem', hostinu velikou připravíme ti dcerunko, pár kanců cestou skolíme si." pronesla hrdě máma vlčice.

28 názorů

Aru
28. 09. 2021
Dát tip

díky moc Evži,

pouze v tomto díle :))


Ten starosvětský nádech je velice zajímavý.


Aru
25. 09. 2021
Dát tip

díky Goro jednou za pár let si něco takovýho pustím jako je Mrazík a pak se válím po zemi smíchem, i když to znám, některé příběhy v knize, nebo i filmy mají svoje neutuchajicí kouzlo, např. film Stopařův průvodce po Galaxii z r. 2005 je za mě snad absolutně nejpozitivnější film co jsem kdy viděl a ještě z knížní předlohy bere jen to nejlepší


Gora
25. 09. 2021
Dát tip

Aru, nestačím se divit... Mrazík je skvělý nápad. Tak už se třesu, ale ne zimou, jen na svoji desítku:-)...


Aru
25. 09. 2021
Dát tip

bixley, je to tak, berlu jsem si vypůjčil od Mrazíka, to je prostě nesmrtelná pohádka :)

díky


Aru
25. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

iví díky, ono se to píše samo, stačí nelenit a pochytat písmenka :))


bixley
25. 09. 2021
Dát tip Kytiii, Aru, blacksabbath

Tak jsem si vzpomněla na Mrazíka:

Ale to už jinde jsme.

Je tu jiná vesnice.

Tím chci říct, že jsi v ději udělal zajímavý střih, přenesl jsi nás zase jinam, za dědečkem, vlčicí a Ledovou královnou. Super!


blacksabbath
25. 09. 2021
Dát tip Aru

Aru...Aru...Aru.....přečetla jsem...otevřela pusu...pak jsem polkla....kdybych to uměla...udělám stojku, aby mi slzy smíchu natekly zpět....čekala jsem od tebe všelicos, ale tohle mě dorazilo....tohle dílo si vychunávám jako jahůdkovou marmeládu v koblihu:-)))))))))))))))))))


Aru
25. 09. 2021
Dát tip

díky dievča, pokud mě paměť neklame, 7. je tvá ;)


dievča z lesa
25. 09. 2021
Dát tip Aru

pekne sa to začína paličkou hlohovou babi-vlčice a deduškovým hustým kožuchom so vzorom lúčnych zvončekov ... to sú priam romantické folkové prvky ... dej sa vrtí ako Ryškin chvostík, ked sa teší na voľajakú dobrotu ... čo ďalej?***


Aru
25. 09. 2021
Dát tip Kamamura

jak tohle skončí? tak jak se to napíše ;)

díky :)


Aru
25. 09. 2021
Dát tip

děkuju Alegno ;)


Alegna
25. 09. 2021
Dát tip

nemám slov :) a tak si beru jako mluvčího Hanku a přidávám se k jejímu komentu


Aru
25. 09. 2021
Dát tip

díky Kytiii, někdy je to cirkus, záleží na šíři palety, Bob Ross by určitě se vynašel moudrem, ale nechce se mi zrovna hledat :))


Aru
25. 09. 2021
Dát tip

Přemku, květiny, když jsou rozházené je potřeba je svázat do kytice, pak jsou teprve krásné, zde si příběh žádal spojit nespojitelné ;)


Aru
25. 09. 2021
Dát tip

Kamamuro, to nikdo neví co se stane, zatím nic neulovili, ale v zato mají v hájence pořád toho koblížka, už značně uleželého, myslím, že po čtyřech dílech by nikdo soudný neměl koblížek jísti :D


Aru
25. 09. 2021
Dát tip

tak myslíš Kočkodane, že špatná ústní hygiena stojí za dnešní vysokou mírou rozvodovosti párů, zatímco v hluboké minulosti spolu žili, až do sladkého konce, díky lepší pěči o vlastní chrup?

:D


Kytiii
25. 09. 2021
Dát tip

Dobrá jízda, ani jsem ji tak časně nečekala...

Super, co děda s sebou pobavil, Koblížek mě pobavil, Hůrka sněhu sedla jak prdel na hrnec a hokejová extraliga tomu bych dala hoře palec.

Za mě top díl!   


lastgasp
25. 09. 2021
Dát tip

Opravdu propletený díl, ve kterém jsem se ztratil. Na to už můj procesor nestačil.


Kamamura
25. 09. 2021
Dát tip

Já tedy můžu k příběhu samému poznamenat hlavně to, že s radostí sleduji, že se znatelně zlepšil nutriční profil příběhu. Druhý díl byl samé nezdravé jednoduché cukry - koblížek, jistě nafutrovaný transmastnými kyselinami, nadto hustě pocukrovaný... kdepak, děti, ani pohádkovým postavám junk food neprospívá; však je pravděpodobně příčinou aktuální pandemie obezity s epicentrem ve Spojených státech, které sužuje celý svět. 

V šestém díle vidím samé kvalitní bílkoviny - kančí maso patří jako všechna zvěřina do zdravého jídelníčku, protože maso divoce žijících zvířat obsahuje méně tuku a má lepší profil mastných kyselin. S občasným kanibalismem bych se netrápil; archeologické nálezy z neolytického období ukazují, že byl u druho Homo Sapiens poměrně běžným jevem. Dodnes některé africké kmeny věří, že pokud přemůžete nepřítele v čestném boji a sníte jeho srdce, přejde na vás i jeho síla. A jak se říká, na každém šprochu je pravdy trochu, nemám pravu, blacksabbath?! ;-)


Kamamura
25. 09. 2021
Dát tip

Doufám, že mu nevadí, že jsem mu v návalu familiérnosti začal říkat "Kočko", ačkoliv mi ještě ani nenabídl tykání! 

Hihihi!


Kamamura
25. 09. 2021
Dát tip

Kočko - nebuď safra tak sviňsky prudérní, kámo! ;-)

Přijměme nové trendy jako svěží vítr, neboť jak říkáme my internetoví trollové - nemusí pršet, stačí, když se občas staví dobře živený americký turista!


Kočkodan
25. 09. 2021
Dát tip

"Neposlouchej ji Vašíku," nahnula se nad ním Sněhurka tak, až ucítil její– tady jsem se – já nenapravitelný pesimista – vyděsil, že přijde zápach z úst...

Aru promiň, že jsem ti prostor pod romantickým dílkem (viz například „Seru na to, kam bych utíkal,") zasmradil podsouváním nedostatečné orální hygieny mladé příslušnici šlechty.


Aru
25. 09. 2021
Dát tip

díky Kamamuro ;)


Aru
25. 09. 2021
Dát tip 8hanka

jen černej humor u toho klání v TV.

Lienka zní hezky ;)

děkuju OsmiHanko :)


Kamamura
25. 09. 2021
Dát tip

Druga!


8hanka
25. 09. 2021
Dát tip Aru, Kytiii, Alegna

ako mám zaspať po toľkom smiechotaní? Skvele som sa bavila, prebiehajúc rozprávkou, vypichujem zopár perál:

....až mu z pusy tekl džem."Seru na to, kam bych utíkal," rozumbradoval sladkými slůvky, "zatopím si v hájence v krbu polínkem, dám si cukrovou masku a špatně mi nebude, když si na Nøvě pustím volební klání."

milá Hůrko-sněhu

až pára ji šla od papulky, tak rychle proběhla pohádkou

---

zopár mojich poznámok:

no neviem, či mu nebude zle pri volebnom klání, u nás by mu bolo určite

u nás by to bola Lienka snehu

*****


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru