Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

další předvolební úvaha

27. 09. 2021
19
32
592
Autor
aleš-novák

i když se chystáte

volit Spolu 

za plentu musí

každý Sám

 


32 názorů

Aru
01. 10. 2021
Dát tip Kamamura

ano, to pišeme to samé, ti lidé, než aby přemýšleli, nechali, aby za jejich život rozhodovali jiní, ten systém je tak postaven, že se přerozděluje pravomoc a zodpovědnost, po druhé světové se také nepopravovali hromadně obyčejní vojáci, ale ti co stáli v hierchii nejvýš.

68 je česká absurdita, soudnému politikovi muselo být jasné, že kam směřuje vývoj Československa od začátku 68, že se to sovětům nebude líbit, bylo naprosto zcestné si myslet, že sověti na to budou jenom koukat a neudělají vůbec nic, zvlášť potom co předvedli v 56 v Maďarsku. tehdejší politici v Československu si nedokázali spočítat 1+1.

většina lidí vždy přijme vládu ať je jaká chce, i za války tady fungovaly obchody, továrny, i fabriky, většina lidí se nepostavila na odpor, ale jen jednotlivci, nebo uzavřené skupiny.

a dneska nosí většina lidí respiratory. kdyby se teď nařídilo, že se budou nosit plynové masky, tak to lidi budou nosit, ačkoli to nařízení je absolutně absurdní už teď a nemá vůbec žádný smysl. proto píšu, že většina lidí přenechá zodpovědnost na druhých, kteří jsou jim v hierchii nadřazeni a skoro nikdo v tom nespatřuje nic divného.

vytvořili jsme si absurdní a zvrácený systém a divíme se, že je absurdní a zvrácený, ale každý člověk k jeho fungování přispívá svým dílem, protože jsme všichni současti systému, který vesele udržujeme v chodu. jak už jsem psal, lidem nevadí když jsou klamáni a oblbováni

já to vidím takto, jako kompexní systém, kterého je každý součástí a jenž na své úrovni udržuje v chodu, zároveň svoji zodpovědnost za sebe rozměluje na druhé.


Kamamura
01. 10. 2021
Dát tip

Aru - lidé zodpovědní sami za sebe by každý rok nemohli hořekovat, že za všechny jejich problémy může nějaká invaze z roku 1968. Ani by nemohli tvrdit, že druhou světovou válku způsobil úplně sám, jakousi magickou mocí zlý skřet jménem Hitler. Druhou světovou válku způsobili "normální lidé", úředníci, bankéři, opraváři, popeláři, básníci, továrníci, novináři a všichni ti přičinliví, akurátní Němci, kteří uvěřili, že je prima, že dá Hitler všem práci v továrně na zbraně, a že se v Evropě a na světě vůbec udělá trochu pořádek. 

Jak pravil Karel Švarcenberk na jednom setkání se zástupci srbských spolků v ČR - "USA byly ve válce v Jugoslávii v právu, protože se musel najít někdo silný, kdo tam vlítne, a trochu to tam srovná!". To je píseň podle těch samých not. 


Kamamura
01. 10. 2021
Dát tip

A proto, Aleši Nováku, v USA ve svobodných volbách (a ano, volby jsou skutečně svobodné, můžeš volit svobodně koho chceš, i když pokud jsi třeba černoch, tak tě nechají u volební místnosti stát třeba devět hodin frontu, a podle zákonů jednoho státu (Georgia?), které prosadili místní republikánští zákonodárci, je trestné podat komukoliv ve frontě na hlasování jídlo nebo vodu). 

Ano, volby v USA jsou skutečně svobodné, i když je systém "cinknutý" obskurním systémem "volitelů", který zcela nespravedlivě zvýhodňuje republikány (pokud by se rozhodovalo prostou většnou, Trump ani Bush by se prezidenty nikdy nestali), a i přesto, že republikáni dělají vše legální i ilegální pro to, aby se černoši k volebním urnám nedostali, protože si uvědomují, že když budou hlasovat všichni černoši, kteří hlasovat chtějí, tak už nikdy, nikdy žádný republikán volby nevyhraje. 

Přestože jsou však volbu v USA svobodné, aleši, komunisty v nich volit nelze, ba nelze v nich ani velmi rozumné a pokrokové kandidáty, kteří měli opravdovu širokou podporu mezi mladými, kteří komunisty jen připomínají - a příkladem za všechny je Bernie Sanders. 

Bernie senders byl obrovskou nadějí pro USA, člověk, který kladl všechny správné otázky, věřím mu, že chtěl něco opravdu udělat s příšerným americkým zdravotnictvím a opravdu zlepšit postavení amerických otroků dneška, jejichž mzda nestačí ani na kamrlík, ve kterém by se dalo přespat, ale prostě ne, jak mi řeklo otevřeně několik američanů, Bernie Sanders prostě v USA volby vyhrát nemohl. Taková možnost je zcela vyloučena. 


Aru
01. 10. 2021
Dát tip

tady se dostáváme k tomu, že většině lidem vyhovuje být obelháváni za cenu, že nejsou zodpovědni za nic - já nic, to doktor, politik, učitel, atd.

až lidi uznají, že za svůj život je zodpovědný každý sám, pak se svět změní, do té doby pokud se budou lidi spoléhat na instituce a autority, no tak je tyhle instituce a autority budou dál využívat a zneužívat, tak jak se jim to hodí


Kamamura
01. 10. 2021
Dát tip

Aru, aleš - to ale jenom v případě, že daný stát neumí své volby správně zorganizovat. Podívej se třeba na USA, vzor demokracie a morrrrhhhální maják "svobodného světa" v temném moři totalitních režimů. Tam je to zařízeno tak, že můžeš volit buď republikány, nebo demokraty. Můžeš teoreticky volit i někoho jiného, ale to je prakticky zahozený hlas. Kampaně jak republikánů, tak i demokratů platí ti samí oligarchové a ty samé nadnárodní korporace - pamatuji se, že jsem viděl před lety nějakou reportáž mapující, kudy tečou finance na volební kampaně (jak říkával už detektiv Marlowe, tedy doufám, že zrovna on, "vždycky sleduj tok peněz, dovede tě k těm největším grázlům v pozadí každého zločinu"), a ta zjistila, že kampaně OBOU amerických politických stran platí stejných asi 22 subjektů. Z toho plyne:

Demokracie v USA je naprostou iluzí, protože lidé u voleb nemají standardní cestou možnost cokoliv změnit. Politici poslouchají nikoliv toho, kdo je volí, ale toho, kdo jim platí volební kampaň. Právě tito plátci si v tombole americké (i české) politiky kupují zákony šité na míru, a změny pravidel, které budou dále zvýhodňovat ty bohaté proti těm chudým. Proto došlo v letošních volbách v USA k násilnostem, proto získal Trump tolik stoupenců, že se mu podařilo přes osobní kretenismus málem celý systém úplně proměnit v diktaturu úplně nového typu,  proto vznikla hnutí Occupy Wall Street a Black Lives Matter, která ale rovněž nemění naprosto nic. Nastoupil demokrat Joe Biden, pro Trumpovi obrovská změna k lepšímu, ale vládne stejně stylem, který by slušel i hard-core republikánům. A proto měl pravdu i Karel Marx, když tvrdil, že definitorickým prvkem kapitalistické společnosti je neustálý a neutuchající třídní boj - fakt, že americká policie zastřelí přibližně jednoho černocha denně není nic jiného, než projev tohoto nekonečného boje. 


Kamamura: stinnou stránkou svobodných voleb je, že může každý volit koho chce. I komunisty...:o)


Aru
01. 10. 2021
Dát tip

myslím, že kdyby více lidí volilo malé strany, tak už by ty strany malé nebyly


Kamamura
01. 10. 2021
Dát tip

snake_01 - a to ti chválím, redaktore, je vidět, že v tom umíš chodit. Pěkně objektivně, neutrálně, hlavně nikoho neurazit, nebo někomu nestranit. Tak komu to pak hodit u té urny, co? Já nad tím dumám už pěknou dobu.

Komunisti nepřipadají v úvahu, totalitu už nikdy. ODS kradlo celá devadesátá léta v rámci oposmlouvy spolu s ČSSD, tak ti vůbec nepřipadají v úvahu. TOP09 byla osobní strana Miroslava Kalouska, který sice ovládal umění zákulisního čachru, ale sám měl dost temnou minulost, ve které se rýsují v šeru let devadesátých, kdy se na Klausův povel zhaslo, aby se dalo krást, i nějaké dost fatální události. TOP09 tedy také ne. Zelení jsou nevolitelní, protože jsou to oteplovači a nejraději by zakázali i auta a tovární komíny, a to bychom pak už mohli rovnou jezdit na koních a bydlet v jeskyni. Monarchisty také ne, protože čas se zpátky prostě vrátit nedá. KDU-ČSL už získali ze státního rozpočtu na ty svoje medievalismy bratru 160 miliard Kč, což by jim mohlo stačit. Jak praví přísloví, jez do polosyta. SPD jsou náckové, tam je to jasné. Volil jsem léta Piráty, ale jsou strašně naivní, chybí jim tak nějak ta stranická protřelost, a navíc zbytečně okopávají kotníky Rusku a Číně, což nám moc v zahraniční politice neprospívá. Co zbývá? Malé a obskurní strany, pro které hlasovat je totéž, jako zahodit hlas, nebo nejít volit vůbec. 

Hmm, tak já to asi tentokrát hodím tomu Babišovi, ten není ani pravičák, ani levičák, nestraní ani dělníkům, ani továrníkům, vlastně se ani nedá říct, že by něco konkrétního proti něčemu měl, což je zřejmě v politice vzácné a důležité pozitivum. Mezi lidi na venkov jezdí, má je rád, oni jeho také, a kalouskovské složenky a účty za stranickou korupci lidem neposílá, svojí korupci si pěkně nechá zaplatit od těch panáků z Brusele, a tak to má být, co říkáš. 

Aha, ty vlastně nesmíš říkat nic, tak nic neříkej. Mimochodem, vážně ale, ta tvoje stať o haiku byla dobrá, i když už je pár let stará, říkal jsem si, proč se tu dnes takových článků nepíše víc? Asi by to ale moc lidí nečetlo a neocenilo, bylo to dost dlouhé. Dlouhé, ale fakt dobré. Škoda.


snake_01
01. 10. 2021
Dát tip Gora

Kamamura: Možná došlo k mýlce kvůli slovu "podivná" nejde o hodnocení ve vztahu k obsahu textu ale k ambivalenci jako takové. Všechno, o čem mluvíš, samozřejmě vím (a mj. zahraniční tisk pravidelně sleduju). Nicméně jako redaktor si na Písmáku dávám poměrně pozor na to, abych se jednoznačně ideově neprofiloval. Jediné, k čemu se veřejně hlásím je liberální humanismus...


Aru
30. 09. 2021
Dát tip

snake_01: já nevím, ty myslíš, že za čtyři roky budou nějaký volby? vždyť se podívej co se děje za šílenství skoro dva roky a většina z nás poslušně sklonila hlavu


Kamamura
30. 09. 2021
Dát tip aleš-novák

snake_01 - a že už totalitu mají v Polsku, to ti nevadí? Tam se vrací s panem Broučkem skoro až do patnáctého století. Nebo hnutí Qanon v USA, kde samotní američané, zpitomnělí propagandou Donalda Trumpa a křesťanských fundamentalistů napadli pátého ledna tohoto roku sídlo americké vlády v Kapitolu a chtěli oběsit nepohodlné politiky?

Sleduje tady vůbec někdo zahraniční sdělovací prostředky? Dokument "Social dilemma" na Netflixu někdo viděl? Tam ukazují skuteční inovátoři dneška - architekti Facebooku, Googlu a algoritmů umělé inteligence, jak se skutečně dnes staví totalita. Ne z pendreků a ostnatých drátů, ale z dezinformací a subtilních podprahových sugescí - takže zpitomnělý nadšený človíček si sám a rád, na vlastní náklady postaví zdi vlastního vězení.

Ale když člověk otevře místní noviny, nebo si pustí televizi, v českém hobitíně převažuje jediné téma - ten Babiš, aby on si za státní peníze nepostavil další Hnízdo. 

Můj šéf v práci, velmi chytrý člověk, mi jednou sdělil opravdu zajímavý postřeh: "Demokracie selhává, protože přestala být burzou ideí. Nikdo, ani politické strany, už skutečně radikální ideje nenabízí, nediskutuje o nich a nemá o ně zájem. Proto vítězí bezprogramoví oportunisté, kteří vlastně žádný program nemají a nikdy neměli."

A můj příspěvek k tématu aktuální krize: "Kapitalismus jako ekonomický model je fundamentálně nekompatibilní s demokracií jako politickým sytémem, protože vítěz kapitalistického zápasu všežravců sežere konkurenci a vytvoří monopol - nejdříve ekonomický, a posléze nevyhnutelně i politický, protože politická moc se v kapitalismu odvíjí od moci ekonomické. Výsledkem je stejná totalita, jako za jakékoli jiné formy diktatury."

Co ty na to, snejku?


snake_01
30. 09. 2021
Dát tip

Aru: O letošní plenty se nebojím, ale jen aby tam byly i za čtyři roky...


snake_01
30. 09. 2021
Dát tip

Podivná úvaha o předvolební ambivalenci:

ANO NE


Evženie Brambůrková
28. 09. 2021
Dát tip aleš-novák

Hlavně neříkat nikomu ANO.


Abakus
28. 09. 2021
Dát tip aleš-novák

no ak sa vám nepáči náš váš súčasný premiér, môžeme vám poslať niečo ďalšie a ešte lepšie. Náš odchov je kvalitný a  nekonečný! 


Kočkodan
28. 09. 2021
Dát tip aleš-novák

 

U někoho se možná objeví po opuštění plenty plenty of doubts…


Diana
28. 09. 2021
Dát tip

Není snadné si vybrat. Babo, raď! ;-(


lastgasp
27. 09. 2021
Dát tip

Vtipný, originální postřeh ve způsobu volby. 


Kamamura
27. 09. 2021
Dát tip Janina6

Norsko - když zmizí vychcaný ušatec, nahradí ho vychaný brejlovec, vychcaný břichatec, vychcaný mazanec, nebo mazaný vychcanec. 

Nicméně máš (nominálně) svobodu si mezi nimi vybrat. Oni pak stejně udělají opoziční smlouvu nebo Pakt národní stability a společně ti prošacují kapsy.


Kamamura
27. 09. 2021
Dát tip annnie

annnie - přesně!!!! Taky mě to napadlo, ale díky tobě to už nemusím psát.

Ještě snad:

Piky, piky na hlavu, 

že na Babiš nehraju!


annnie
27. 09. 2021
Dát tip Kamamura, K3, Aru

Před plentou

za plentou

nikdo nesmí stát

nebo nebudu hrát!!!


atkij
27. 09. 2021
Dát tip

Tak to sedlo...


Markel
27. 09. 2021
Dát tip

skvělý :-)) *


Norsko 1
27. 09. 2021
Dát tip

Hlavně ať zmizí ten vychcaný ušatec


Aru
27. 09. 2021
Dát tip

myslím že ti klucí milionoví tam nevydrží celý funkční období a že uvidíme nejeden pád vlády, možná za rok se zase sejdem u plent :D


Věřím na život po volbách. S každými novými volbami se blížíme naší světlé a nadějné minulosti nebo budoucnosti???...jak jsi to říkal, předsedo?

 


K3
27. 09. 2021
Dát tip

T.


Aru
27. 09. 2021
Dát tip snake_01

aby tam ty plenty do voleb vydržely :))


Norsko 1
27. 09. 2021
Dát tip aleš-novák

Za plentou, nebo před plentou 

Zůstávám sám sebou


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru