Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TI NEJLEPŠÍ SKONČILI V BLÁZINCI

28. 09. 2021
8
2
269
Autor
Ozzozorba

Co mají společného malíř Vincent van Gogh, filosof Friedrich Nietzsche a lékař Ignác Semmelweis? Všechny zavřely do sanatoria pro duševně choré.

Skončili v blázinci. Umělec, filosof i vědec. PROČ?

Vincent van Gogh maloval na svých obrazech točící se hvězdy a lidé se mu vysmívali. Jak mohou hvězdy rotovat? Za svůj život neprodal jediný obraz.

Obraz hvězdná obloha

Friedrich Nietzsche byl za svou kousavou kritikou společnosti sám kritizován. Snad nejlépe bude dát si pár CITACÍ:

„Leckdo nemá tušení, jak je bohatý, dokud  se nedoví, jak velmi bohatí lidé ho ještě okrádají.“

„S velmi silným hlasem v hrdle není člověk takřka schopen myslet na jemné věci.“

„Jakými jemnými nástroji pozorování jsou naše smysly! Například nos, o němž nemluvil dosud žádný filosof s úctou a vděčností, je někdy dokonce nejdelikátnějším nástrojem, jehož lze nám používati.“

ROZUM je příčinou, že paděláme svědectví smyslů.“

„Užitečnost je možná nejosudovější HLOUPOST, která nás jednou zahubí.“

Ignác Semmelweis si vysloužil přízvisko „zachránce matek,“ byl lékař pracující v porodnictví. Zabýval se zkoumáním příčin epidemií horečky omladnic v nemocnicích a s ní spojenou vysokou úmrtnost novorozenců. Vyslovil teorii, že nákazu přenáší samotní lékaři při přecházení mezi pitevnou a jinými odděleními. Stejnými skalpely řezaly jak do mrtvých těl tak si s nimi pomáhali při porodech. Sammelweis dospěl k závěru, že horečka omladnic má původ v mrtvých tělech na pitevně a šíří ji samotní lékaři na svých rukou a nástrojích. Kladl důraz na přísnou HYGIENU po práci na pitevně a před vyšetřením matky. Medici nevěřili, že neviditelné příšerky mohou způsobovat smrt a lékaři se vysmívali. Ten chřadnul a psal zahořklé otevřené dopisy svým oponentům. Jeho chování se stalo tak nesnesitelné, že byl přes svůj odpor převezen do psychiatrického ústavu. Tam svou teorii neodvolal a za dva týdny na následky bití a hrubého zacházení dozorci zemřel.

Obrazy od Vincenta van Gogha se v dnešní době prodávají za STAMILIÓNY korun českých, Friedrich Nietzsche se stal ikonou filosofie a jeho odkaz je vyučován na vysokých školách na celém světě a Ignáci Semmelweisovi se už nikdo nevysmívá.

Je jasné, že těch „bláznů,“ kteří v sanatoriu neskončili a unikli jen o vlásek, žilo mnohem více. Třeba bratři Wrightové. Stali se prvními tvůrci LETADLA. Ani jeden z nich neměl potřebné vzdělání. Lidé se jim smáli a říkali, že nic nemůže létat co je těžší než vzduch. Jedná se o pořád to stejné kolečko. Historie se opakuje. Masa má své zájmy a svůj zažitý život. Brání se změnám ze všech sil. Pokud chcete udělat něco opravdu revolučního ve světě, počítejte s tím, že proti vám půjde celá společnost. Ale alespoň budete vědět. Je to dobrý INDIKÁTOR. Nikdo vám nerozumí. Hlavně se z toho nezbláznit.


2 názory

Markel
29. 09. 2021
Dát tip

zajímavé *


Norsko 1
28. 09. 2021
Dát tip

Ano.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru