Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

královna silnic

28. 09. 2021
4
15
354

back in prag bejby a rovnou do sklepů,
v kterých všechno kloudný roste jako drzá houba neviditelně a odhodlaně.. dolů do bejsmentu v kterým jsem kdysi vyrostl i já, coby husákovo hovado.. nadechnu libidózní pachy a vlhkej duch a nezbadatelnej šelest ve stěnách nadechnu se a další shnilá vzpomínka převlečená za sentiment prošmajdá kolem.. back in prag, doma.. po letech nudný nudy na vsi kde kámen šuká jinej kámen nikoliv cihlu! takže to tu bylo plný zmršenejch ludvíků čtrnáctejch, putujících k marasmu předurčeného, na segwaji, puntem , zkurveným hjůndajem.. po létech na vsi který byly místy až bezdůvodně krutý, spoustu toho jsem pohřbiil mělko ve svý mysli.. hlavně Soliče Kočku.. můj šaman a přítel, odebrán, mrtev, příliš mělko, jsem Tě pohřbil bratře.. po letech pod kopulí vesmíru a nikde ulice který by vám ulevily, jen temnej peďák Hejkal v lese a panelky po hitlerovi ustící do polí.. a všude Les který je trestí z toho nejčernějšího a nejmakabróznějšího totiž přírody samy.. tý olysalý tetky ve zetlelým krepdešínu, jakoby ho vytáhla z hrobu.. domy jsou lepší, umělý kytky a nebesa jsou lepší a ulice jako nekonečný mystérium možností.. náhoda strčí do kapsy všechny rafinovaný literární zápletky od kohokoliv včetně Shakespeara, náhoda utváří tvoji zmatenou existenci, víc než rodina, vlast i bůh.. a praha a pár jinejch měst umí rozpouštět spleeny, můžeš jimi cestovat jako po lymfatický dráze - dobrý město tě ochrání od příliš krvavě kulervoucího osudu, kráčíš vlásečnicemi - z dosahu blbých rad a babskýho huhlání.. tečeš ulicí jako řeka, rapuješ v chůzi, píšeš o chůzi a v chůzi sestupuješ hlouběji, do zhasnutých střev megapole.. vracíš se do LA, kdes nikdy nebyl a sklep jako je tenhle to všechno spojí, zesmyslní a pokreje tě.. back in prag hajzlíci, ale ted už jinak,.. cestuju s holkou a sluncem v jídeláku, ať už je to kotouč radosti, kostel, tvoje kundička, dokonalý umění, hvězda.. cestujem za okny jako obrazy, míjíme světla nádražních domků, sídliště, život v zahradních chatkách, ohně v lese.. a pak už jen prázdný spacáky pohozený a srnka mířící do černých luhů, jé hele! cestujeme na dvě doby, noříme se do nehmotných tunelů a ty ve tmě vidíš do mých koutů, kde se to hemží chorobnými stíny je lehký a radostný tě potěšit,
dneska jsem si odřízl kus sebehovadský destrukce z telecího předního a usmířil se s tebou
kterou jsem léta vymetal z pokojů i s mrtvýma mouchama ven,
ožívám na lopátce mezi prašnýma koulema jako muska lazarus.. a tvůj hlas je sexy hudba, drážky lynoritu otisklý do tebe během těch dnů, kdy jste s mámou obrážely koncerty a opery a hudba tě prostoupila
jednoho památnýho dne v karnegie hall,
poslalas do šitu boba mec ferrina a kariéru starý sboristky s ledničkou polepenou pohledama z pitomý číny.. bylas tak sladká a štastná než se to všechno zesralo, a to bylo celkem záhy.. obalila ses do černý punčochy a do hlučnejch živejch míst a pila jsi 10 piv denně s kýmkoliv kdo přeřval noci v prázdém domě.. v tý vinárně ses ztrácela v kouřových clonách výbuších buranského smíchu hynula si s pompou a s úsměvem.. tvoje světlo chřadlo, bylas jak menhir jako nějaká krásná starověká socha, která se nečekaně vykulí z písku a ochromí tě.. způsob jakým si otevírala masivní dveře do sklepa byl odzbrojující, nonšalantní.. během jednoho takovýho elegantního švihu, či trhu? jsem se do Tebe zabouch. .. cestujem spolu jako bonnie a clyde, řídíš do bezpečí! a hudba se tříští do lánů zlámanejch stébel a krvácí, dálnice je lymfatická stezka do Města.. jsi moje queen on the highway, troubové a trubky čuměj a neví, ale morrison, morrison understand..

15 názorů

Marcela.K.
30. 09. 2021
Dát tip vindal drámo

umíš to i líp


annnie
29. 09. 2021
Dát tip

Baví mě to číst, ty náznaky příběhů. Tip a.


Luzz
29. 09. 2021
Dát tip

pár dobrých míst se tam najde (bavil mě ten protiklad ves x město), ten začátek čtenáře vtáhne, ale pak to začne být už trochu nuda... celý je to hrozně utopený, v druhé polovině jsem měla tendenci přeskakovat, ale možná moje chyba, že jsem nenaskočila na tu vlnu

vadí mi místy slovní exhibicionismus, jakože drsňácká hra... nevím prostě, občas je to zbytečně přehnaný, pro mě tedy málo věrohodný, spíš póza než autenticita... ta morrisonovská stylizace tomu moc neprospívá... anebo spíš - ta inspirace Morrisonem z toho textu příliš křičí (ale možná o to šlo? nějakej holt Jimovi?)

celkově - schází tomu koncepce... jakože koncepce, která vlastně tkví v absenci koncepce, je asi ok, proč ne, ale tohle na mě opravdu působí jako nekoordinovanej výlev, ale beru, taky legitimní způsob psaní... možná byl v tomto případě mnohem důležitější proces psaní, než samotnej výsledek. a vlastně - proč ne.

 


Kamamura
28. 09. 2021
Dát tip

... co takhle "Back in Prague", když už je to jako anglicky?

On je s tím ještě jeden problém - foneticky to je ['bæk in Pra:g], neboli přímo českým zobákem "Bek in Prág", takže se to tak úplně úderně nerýmuje, jestli to měl být záměr. 

Jinak dobrý, undergroundu sláva! ;-)


díky


Norsko 1
28. 09. 2021
Dát tip vindal drámo

Přibližně


eh...


Norsko 1
28. 09. 2021
Dát tip

Kolikátý stupeň šedi?


realita je modrá, s tmavšími podtony..


Norsko 1
28. 09. 2021
Dát tip

Skvěle. A ty ?


beru to jako urážku, jak je?


Norsko 1
28. 09. 2021
Dát tip

Tip, ty shnilá vzpomínko. Dočtu to později


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru