Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

P(r)opletené pohádky - Písmácké spolupsaní - díl 12. SUPERkonec!

29. 09. 2021
8
43
608
Autor
Aru

Psaní: blackí a Aru

Předchozí díl

Všechny díly

Sojka letěla a letěla, jenže do lesa Řáholce to byla strašná dálka, až z toho Sojka zabloudila.

"Píp, píp, to jsem z toho úplně blbá, kde jsem se to píp já malá práskačka ocitla. Co je to támhle za ostrov, že bych konečně byla v tom Řáholcově?" Ale ne, Sojka letěla na pláže Havaje k Honolulu, kam zrovna na dovolenou odletěli i dědeček s vlčicí s jejich dcerou Karkulkou a pravou liškou Ryškou na které se Karkulka vezla. Sojka celá utahaná padla na prázdný lehátko vedle nich pod slunečník a upíjela NENÁPADNĚ okolo z cizích drinků, až se z toho totálně opila a tančila před všema nahoře bez.

 

Mezitím v Pohádkozemi letěla oblohou dračí princezna, jenže v Ledovým království zrovna pšíkla ledová Královna do dlaní a to způsobilo na Zemi lokální sněžení a tak se dračí princezna dostala do ledové bouře a musela přistát, naneštěstí přímo na Rumburaka.
Vašek: "Óóóóóó."
Trpaslíci: "Éééééé."
Falešná liška: "Íííííí
Vrány: "Kráááááá"
Znovu Vašek.
"Tak a je úplně po něm!"
"To nic, já sadím Rumburaka každou chvíli, uděláme si novýho." dodal Strýček Pompo.
 
"Děti, teď se přihlásí ten kdo ví - kdo je strýček Pompo? Vidím, že se hlásí dvě holčičky v první řadě a pár kluků v poslední. A ty tam, holčičko v růžové mašli. Jak se jmenuješ?"
"Já nejsem žádná holčička, ale mořská panna Dominika a připlula jsem na lodi trpaslíků." O paní učitelku se pokoušel infarkt, ale nahodila se do skoro úplně klidného režimu a v přiměřené hysterii učitelským stavům se zeptala.

"Ty nevíš, kdo to je?!"
"Prosím nevím. To jsme v mořský škole nebrali."
"Tak tedy - strýček Pompo, aby vám to bylo všem jasné, je obyvatelem Říše pohádek. Tlustší pán v legrační kšiltovce, který umí vypěstovat snad vše. Dokonce i dvojníky pohádkových postav. Může je nechat v pohádce nebo je poslat do světa lidí.
Tady asi můžeme hledat vysvětlení, proč máme 2x7 trpaslíků a 2x7 krkavců a tolik pohádkových postav v jedné pohádce."

Jenže to už si to přištrádoval kolem sám slavný cestovatel Pidi, jenž svého času pořádal dračí výpravu, hodil nepřátelský pohled na učitelku, až se z toho celá ulekla a schovala se za posuvnou tabuli, protože byla štíhlá jako proutek. Zatím se dračí princezna oprášila a vzala na sebe lidskou podobu, jen na hlavě ji zůstaly dva růžky, které se elegantně stáčely nad spánky dozadu, měla úplně černý vlnitý vlasy s perlovou čelenkou, modrozelený oči a modré šaty s lehkým stříbrným šupinovým brněním.

"Moc se omlouvám za tuto politování drobnou nehodu, stihla mě strašlivě strašlivoucí ledová bouře v oblacích a musela jsem neprodleně přistát, mé jméno je Runa." Vysvětlila dračí princezna. Pidi okouzlen krásou dračí princezny nepustil nikoho ke slovu a vrhnul se před dračí princeznu.

"Tak to jste určitě dračí princezna z Islandu, neboť často ležím, jak dlouhý, tak široký v knihách o dračích rodech. A já jsem slavný cestovatel Pidi."
"ÓóÓó, tolik jsem o vás slyšela od svých příbuzných. Vaše činy obletěly celý svět." No a bylo to jasný, ti dva se do sebe zamilovali. Jenže to už se z chaloupky Strýčka Pompa probudila a vylezla celá rozespalá Sněhurka.

"Ach, kde to jsem? Nezaspala jsem něco? Vzpomínám si jak jsem naposled jedla amanitky s lysohlávkama a moc mi chutnaly." Ptala se Sněhurka celá zmatená. Vašík jedním skokem přeskočil falešnou lišku, 2×7 trpaslíků, 2×7 vran, Pidiho s Runou, Strýčka Pompa, mrtvého Rumburaka, mořskou pannu Dominiku, děti a učitelku za tabulí a byl hnedle u Sněhurky.

"Chtěli jsme se přece brát a žít chudí jako kostelní myši na venkově a pást ovečky." Lhal Vašík, jako když tiskne. Ale protože byla Sněhurka úplně mimo, na nic si nevzpomínala a jen Vašíčkovi s lehce halucinogenním úsměvem kývala, protože houby z ní všechnu špatnost vytáhly.

"Děti, znáte chlapečka, který když lhal - tak mu narostl dlouhý nos? Znáte! Ano, byl to Pinochio, správně. Jenže my v pohádce žádného Pinochia nemáme. Zato tady máme Vašíka. A ten teď lhal jako když tiskne. Co myslíte, že se mu stalo? Narostl mu také dlouhý nos? Kdepak. Vašík se začal zvětšovat. Rostl a rostl. Už to nebyl Vašík, ale pořádněj obr Vašek. Ano, ano, milé děti lhát se nemá. I když na obranu Vaška musím dodat, že pro to měl určitě důvod:
Ty, tam vzadu se hlásíš. Chceš něco říci?" Vložil se do zmatku slavný cestovatel Pidi.
 
"Ano, prosím," stoupla si holčička v puntíkovaných šatečkách. Von si asi chce vzít Sněhurku za ženu. Proto lhal. Ale když teď tak vyrostl, spíš by se k němu hodila dračí princezna Runa. Jen jestli ho bude takhle ulhaného chtít? Vlastně, jestli ho bude vůbec někdo chtít. Vždyť mu teď k obědu nebude stačit jeden koblížek. Jídlo se mu bude muset vozit na trakaři," ukončila svoji přednášku a rozhlédla se kolem sebe pohledem, který říkal: "To jsem ale chytrá, co?!"
"Počkat, počkat! My máme tu pohádku rozmotat a ne ji ještě více zamotat," probrala se paní učitelka.
 

Runa se nadechla, až ji z nosánku vyšlehly plameny a zadívala se dračím pohledem na otravnou holčičku, která z toho oněměla. Pidi zadupal na učitelku, která se znovu schovala za tabuli. Runa si vzala Pidiho do náruče a nehodlala ho nikomu dát, leda že by chtěl být z něho škvarek.

"Ach, konečně mám pořádnýho mužskýho," pronesla v obdivném obhlížení Vašíka Sněhurka.

2×7 trpaslíků se mezitím z nudy přeměňovalo na 2×7 vran a naopak a falešná liška si to zapisovala do deníčku, von to totiž byl Vrtiška v přestrojení a pátral po Lindě, protože ji trouba pustil k vodě.

"Ťuky-ťuk!"

"Někdo tady ťuká," pronesl pan Vrtiška a jal se otevřít dveře.

"Kdo myslíte, děti, že byl za dveřmi? To neuhodnete! Za dveřmi stál.......Ťapšlap. Že nevíte, kdo to je? To je přeci skřítek cestovatel. On procestoval snad celý svět tam a ještě zpět. To on nám chce pomoct s pletením!"

2x7 trpaslíků a 2x7 krkavcovran se hned seběhlo kolem Ťapšlapa.

"Neviděl jsi cestou někde sojku a Karkulku aaaa........"

Pan Vrtiška zaklapnul poznámkový notes, otřel si z čela pot a pronesl: "To je mi p(r)opleto-zamotano- dozašmodrchanec. To je snad největší záhada, kterou jsem kdy louskal." Vrtiška vytáhl s colombobaloňáku placatici něčeho ostřejšího a celou ji do sebe obrátil, jenže to neustál a skončil na zemi, ale Ťapšlap si věděl rady jako vždycky. Z fousů tentokrát upletl nad Vrtiškou přístřešek s cedulkou odpočívárna, aby jako nechali Vrtišku na pokoji, než se z toho vyleží. A to je všecko.

Dědeček s vlčicí s Karkulkou na lišce Ryšce a veselou Sojkou strávili klidnou dovolenou na Havaji. Runa s Pidim a Obr Vašek se Sněhurkou slavili dvojitou svatbu, děti jim k tomu šli za družičky a družičáky, i paní učitelce ukápla někde hluboko v bezedným srdíčku slzička. Trpaslíci s vránokrkavcema předváděli svoje cirkusové číslo. Vrtiška se vyptával po Lindě, ale marně. Ťapšlap si spokojeně kartáčoval vous. Strýček Pompo sadil novýho Rumburaka a mořská panna Dominika byla oblečena do průhledných šatů z ťapšlapových vousů, aby na svatbě nebudila pohoršení.


43 názorů

Aru
30. 09. 2021
Dát tip

děkujeme moc bixley, jásání není na škodu ;)


bixley
30. 09. 2021
Dát tip

Pardon: prima superkonec!


bixley
30. 09. 2021
Dát tip

Vašek: "Óóóóóó."Trpaslíci: "Éééééé."Falešná liška: "ÍíííííVrány: "Kráááááá"

 

Bixley: Jůůů! prima pokračování.


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

ale kdepá iví ;)


Aru.....ale vobčas si mám volšové ruce a dřevěné nohy


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

ale houby iví, nejsi dřevěná ;)


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

Kočkodane, když už dorazil Pidi z dračí výpravy, tak už mohl dorazit klidně i Vrtiška ;)

Strýček Pompo je z Arabely, ten vypěstoval všechno.

to víš, ten chaos bylo třeba shrabat na nějakou pěknou hromádku, díky ;)


nojono Luboši....já už jsem taková dřevěná celá


Aru
29. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

jak bychom mohli Evži, u nás postavy nekončí v plamenech, i toho Rumburaka si vypěstovali znovu :))

díky ;)


Kočkodan
29. 09. 2021
Dát tip

Strýček Pompo jako skvělý pěstitel měl mezi předky asi i Ivana Vladimiroviče Mičurina. A vy dva nějaké venkovské ochotnické pohádkáře. Dílko bylo ušito zezajímavého směsného materiálu. Že se setkám například i s panem Jiřím, to by mne ve snu (natož ve stavu bdělosti) relativně ani nenapadlo.

Black, ty jsi dnes dost pracovala se dřevem – trámy na půdě, Pinocchio... (neuválený smajlík)


Evženie Brambůrková
29. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Já jsem si tak oddychla. Hlavně, že to dobře dopadlo. 

Všem vám gratuluji, že jste to vymysleli bez následků.


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

určitě štěstí mít budou, díky ;)


Alegna
29. 09. 2021
Dát tip

hodně štěstí novomanželům :)


Aru
29. 09. 2021
Dát tip dievča z lesa, blacksabbath

děkujeme moc dievča ;)

ještě tam mohlo být pár postav, ale na ty bylo zapomenuto :D


dievča z lesa
29. 09. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath, Alegna

celkom rozumne, výstižne, vyčerpávajúco, neodolateľne, odvážne, vážne aj vážene, bez zbytočných prieťahov, odbočiek a obchádzok, skrátka excelentne a elegantne STE doviedli šialene zauzlenú rozprávku do rozpleteného konca ... trikrát iHaHÁ!!! ... Aru si zaslúži trojitú zmrzlinu podľa chuti a zápachu (citrónovú?) ... a blacky trojrezeň s prílohou či bez ... *********


Aru....je někde v hájence pod poklopem a čeká na další pohádku:-))))))


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

v podstatě Gaia recykluje odedavná, jinak by tu život dávno skončil, kdyby to tu fungovalo, tak jak to tu řídí lidé posledních 100 let s kořeny v průmyslové revoluci


Kamamura
29. 09. 2021
Dát tip

Musíš teď počkat, Aru, až ... až... až... no... až s ním bude Ťapšlap hotov! ;-)


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

čekal jsem, že z něho upečou zase koblížek a že my ho znovu čerstvého nabídneš :D


Kamamura
29. 09. 2021
Dát tip

Aru - termodynamické zákony, konkrétně zákon zachování hmoty a energie v uzavřeném systému nám říká, že tvůj koblížek se principiálně ztratit nemůže. Jestli ho sežraly krysy, krysy pak možná sežrala kočka, kočku zakousl pes v oraništi, kočičí ostatky se díky péči majitele zoraného pole proměnily v obilí, obilí v pravý čas zemědělec požnul, a vymlátil, zrno mlynář namlel na mouku, z mouky upekl pekař (po němž zdědil jméno jeho pra-pra-pravnuk historik Pekař, díky němuž víme dnes to i ono) chleba, a chleba si koupil třeba Ťapšlapínek, aby se dodlábl cestou z tvé finální žranice, a tak je náš koblížek (ač v transformované podobě) opět na scéně! ;-)


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

já bych ho nejed' :D


nebreč nad rozlitým mlíkem.....sám se kulil - sám se obalil....jen jestli chutnal alespoň těm myším:-))))))


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

ano, leží někde v hájence :D

co když ho sežraly myši? :-O krutý osud :))


v téhle pohádce měl jediný úkol....kutálet se a kutálet se a kutálet se....svoji roli splnil:-)))))))))))))))))))))


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

nevím, protože jsme o něm nic nenapsali :D


Aru a celý uválený.....víš kolik se toho na ten cukr nalepilo?


Aru
29. 09. 2021
Dát tip Gora

no jo, koblížek nám vypad'... on stejně byl prošlý :))


blacksabbath
29. 09. 2021
Dát tip Aru

Irčo...já jsem už-už-už chtěla pozvat Copperfielda.....neb jsem měla chvíli voči na šťopkách a chvíli se mi koulely jako ten koblížek, aby udělal čáry-máry-fuk a všechno vrátil tam kde to má být....ale s čím si (ne)poradí Vrtiška.... na to je i David krátký.....a stejně .... Aru to zatrhl.....:-)))))

děkujeme:-)))))

P.S. na Pinochia jsem hrda:-))))


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

díky Goro, i dračí princezna je z pohádek ;)


Gora
29. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Máte v posledním díle propletené nejen pohádky - dlouhonosý dřevěný panáček mě vysloveně potěšil!, ale i detektivky:-)

Prima, spoluautoři! Žasnu, jak jste vše p/r/opletli do kupy:-))


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

děkujuuuu Milane ;)


MilanH
29. 09. 2021
Dát tip

:-)


Aru
29. 09. 2021
Dát tip Kamamura

Až na Rumburaka

ten roste

na záhonku

(-_o)
 

Kamamura
29. 09. 2021
Dát tip Aru

Každý zaslouží

(padouch nebo hrdina)

Na konci najíst!

--A--888--A--


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

Kamamuro, Ťapšlap toho vždycky odmakal nejvíc, nevzpomínáš na jeho vous, jak jím zachránil každou situaci a tu kouzelnou MaxiKáPéZetku, od tý doby tam nikdo nenarval všechno to co Ťapšlap.

jo, každá spravná pohádka má končit svatbou ;)

díky :)


Aru
29. 09. 2021
Dát tip

tenhle díl spojuje dokonale plno dalších příběhů dohromady, provždy se z toho stane Písmácká křižovatka mnoha psaní :D

díky iví, sám bych se do toho sotva pustil ;)


Kamamura
29. 09. 2021
Dát tip

Je to ale happyend, jak se sluší a patří, v Hollywoodském stylu - koukám, že na raut dorazil i Ťapšlapínek, aby se filuta zadarmo nadlábl!


Kamamura
29. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

A je to tady! Dobro došli! Konec dobrý, všechno dobré, jak se říká. Mám pocit, že je čas na žejdlík něčeho ostřejšího - samozřejmě až večer, po práci, kdy už budou děti (a žena) spát! ;-)


K O N E C ..... jak řekl Vrtiška....je to  p(r)opleto-zamotano- dozašmodrchanec.......hlavní je, že jsme se u psaní i čtení splečně bavili...díky Aru, žes mě v tom nenechal :-))))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru