Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přes prsty

06. 10. 2021
14
20
539

TV Prima 31. říjen 20:15 › 22:40

Komedie / Sportovní

Česko, 2019, 101 min

Režie: Petr Kolečko 

Scénář: Petr Kolečko 

Kamera: Petr Bednář 

Hudba: Viliam Béreš, Marcel Procházka 

 

Hrají: Petra Hřebíčková, Jiří Langmajer, Denisa Nesvačilová, Vojtěch Dyk, Jakub Prachař, Zdena Hadrbolcová, Radka Pavlovčinová, Kristína Greppelová, Marek Taclík, Leoš Noha, Igor Chmela, Jan Komínek, Jakub Gottwald, Marián Miezga, Ján Jackuliak, Markéta Krejčová

Zmar, konec a zánik ne vždy bývají tak definitivní, jak by se mohlo zdát. Venkoncem ani s moderním českým filmem to není tak katastrofálně beznadějné, jak se nám snaží rozličná média namluvit; na každém novém snímku lze nalézt cosi pozitivního. Komedie scénáristy a režiséra Petra Kolečka s názvem Přes prsty není filmem pro náročného diváka a ani se to nesnaží předstírat. Jakkoli lze očekávat, že kritikou a odbornou veřejností nebude snímek přijat jednohlasně kladně, cílový divák z kina určitě neprchne s pocitem, že pohled na zvolna usychající fíkus by byl zábavnější. Cílový, rozumějme nenáročný, divák v zápletce nemusí a vlastně ani nesmí hledat vůbec nic složitého, a tak mu zbývá jen soustředit se na předloženou, jednoduchou zábavu (výraz SOUSTŘEDIT SE bych v kontextu s tímto filmem vložil do uvozovek, ale nenašel jsem dostatečně velké uvozovky).

Děj se odehrává převážně v prostředí plážového volejbalu, který je bezpochyby sexy sportem. Při výběru hlavních protagonistek se casting nedopustil žádné chyby - Petra Hřebíčková a Denisa Nesvačilová najisto oslní mnohého diváka, zatímco divačky nepochybně okouzlí sex symbol českého filmu Jiří Langmajer, navzdory tomu, že se z plakátů kouká do postýlek už třetí generace svých ctitelek. Petr Kolečko nezastírá, že se nechal lehce inspirovat mediálním obrazem vztahu dvou českých šampionek a někdejších spoluhráček Kristýny Kolocové a Markéty Slukové, známých pod marketingovou značkou Kiki a Maki. Stejně jako ony, také Linda a Pavla představují parťačky, které by obětovaly holčičímu přátelství a plážovému volejbalu všechno. Tedy skoro všechno. Jedna se snaží s přítelem v podání Vojtěcha Dyka co nejdříve otěhotnět, zatímco druhá přepíjí v baru své frustrace. V tom okamžiku do hry vstupuje sarkastický cynik Jíra, jako nový správce hřiště a nechvalně známá volejbalová legenda. Tento zkušený svůdce žen, který pořádně zamíchá dějem, dokáže nakonec vítězně vybruslit z každého průšvihu, přitom zůstat nad věcí za všech okolností a v každé situaci. Pravdou je, že některé situace nejsou tak úplně logické, patrně proto, aby lépe vyzněla pointa rozehraného vtipu. Základní logiku ale musí mít i plytká romantická komedie, jinak se smrskne na pouhou výplň konvenční šablony včetně tikajících biologických hodin, zásnub, nevěr, bitek, kocovin a pravidla, že co se škádlívá, to se rádo mívá. Naštěstí je ale už od začátku zřejmé, o co postavy usilují, odkud a kam jdou, a jestli opravdu kvůli vztahům obětují šanci zabojovat si o vytoužený pohár mistra Evropy. A když už někdy hrozí, že by divák mohl začít přemýšlet, pevné prdelky v úsporných úborech spolehlivě rozptýlí každého hloubavce.

Úsměvná romance ze světa sportu Přes prsty zjevně vznikla ze dvou důvodů. Aby přinesla pěkný pohled na zadečky hráček plážového volejbalu a aby si autor v postavě stárnoucího seladona vystavěl pomníček svých mužských tužeb, vidin a nadějí. A protože autor očividně ctí tradiční kinematografická schémata a literární pravidla, vězte, že o závěrečnou katarzi nebudete ochuzeni, pokud jste sami nepoznali už po pár minutách, kdo komu nakonec navlékne zásnubní prsten na poslední zdravý prst.

Když se podíváte na trailer, uvidíte vlastně celý film, ze kterého jsou pouze vystříhány záběry, v kterých se nic neděje. Jít na něco takového dobrovolně a za vlastní peníze, by mi v mládí přišlo jako neslučitelné se zdravým rozumem, leč nabyv věku hlavního hrdiny, spokojím se i s přehlídkou dívčích zadečků. Ten pohled nikdy neomrzí.

 


20 názorů

Prosecký
11. 11. 2021
Dát tip

Zbytečné, zbytečné ... jistě jsi byl při tvé zcestovalosti u pyramid v Gíze: Jak se musely tehdejším egyptským občanům jevit ty stavby zbytečné a nesmyslné. Nejvýdělečnějšími odvětvími Egyptské republiky jsou:

- ropa,

- turismus a 

- zemědělství.

Ropa jednou dojde, ale představme si, kolik peněz za ta těch 5.000 let na turistech už parymidy Egyptu vydělaly a kolik ještě vydělají za těch zbývajících 150 let!!!!!!!! Byla to jedna z nejvýnosnějších investic všech dob! 


Aru
08. 10. 2021
Dát tip MilanH

umím si představit že bez zvuku je film o jednu úroveň lepší :D


Díky, přátelé, díky. Je těžké si to přiznat, ale film je vlastně krásně natočenou zbytečností. Trochu to připomíná stavby Lichtejnštejnů v Lednicko-Valtickém areálu - na pohled pěkné, ale prakticky k ničemu.


annnie
05. 10. 2021
Dát tip

Dala jim pěkně přes pr...

Pobavena. Asi bych se tomu filmu vyhla i bez tvé recenze, ale takhle je to pojištěný. Díky! a.


Nedávno jsem film viděla již podruhé v televizi a opět jsem se pobavila.

Některé české komedie jsou na dobré úrovni.

Horší jsou detektivní seriály.


vesuvanka
05. 10. 2021
Dát tip

Květoni, ráda jsem si přečetla pěknou vtipnou recenzi. Děkuji, ale film by mě nelákal. TIP


Aru
04. 10. 2021
Dát tip

Květoni, nejhorší na tom je, že si můžu pořady s televize pustit až s týdenním spozděním, nebo si to dokonce můžu uložit na ještě déle, ale držím se, počkám si na pokračování, ostatně tvá recenze mi poskytla úplný vhled do filmu


Děkuji za milá slova 8hanko. Až jsem se zarděl. 


8hanka
04. 10. 2021
Dát tip

možno aj vzhľadom na môj vek a to, že som žena, zadočky ma nechali chladnou...film som pred časom videla v TV, nenechal vo mne stopu, dej mám v pamäti len tak matne, nepamätám sa už, kto si koho vzal...

ospravedlňujem sa aj za to, že Jiří L. nie je pre mňa sexsymbol, ani za mlada mi žily netrhal a teraz tobôž nie...ešte taký Brad P. s dlhými vlasmi, ach:)

Petra H. v poslednej dobe vyskakuje z každého filmu, takže už ju beriem ako inventár...

Pozitívum filmu a veľké - vďaka nemu som čítala skvelú recenziu od osvedčeného autora K.Z., za čo mu aj touto cestou ďakujem a dúfam, že v tejto skvelej činnosti bude pokračovať, už teraz sa teším...

 


Kočkodane, můžu tě ubezpečit, že ty zadečky jsou krásné na pohled a nepochybně by byly příjemné i na omak, ale tady už bych se pouštěl na tenký led spekulací.


Aru, zkráceně řečeno - je to barevné, hlučné a hýbe se to. Co chcete od filmu víc?


Díky lastgasp. Zjímavej song. Pořád jsem si říkal, odkud ten rytmus znám, až jsem si vzpomněl, že stejné tempo a rytmus generuje naše pračka při programu - Vlna a ruční praní na 40° C.


Aru
04. 10. 2021
Dát tip

konečně bylo pochopeno co chce nenáročný divák, očekávám novou vlnu filmů z prostředí plážového volejbalu. u filmu z plážového volejbalu nemusí být žádná situace logická, stačí plážový volejbal. přesně Květoni, ten pohled na plážový volejbal nikdy neomrzí, jsem rozhodně za Přes prsty 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12...atd. česká filmová tvorba rozhodně neumřela, navíc toho ušetřeného času a peněz, když v traileru je všechno


lastgasp
04. 10. 2021
Dát tip Gora

Květoni děkuji za pobavení nad tvou vtipnou kritikou filmu, kterému si dal přes prsty. Film jsem sice neviděl, ale získal jsem nápad, jak osvěžit své pamětnické vzpomínky na dobu, kdy jsem chodil rád fandit ženskému beachballu. Jako starej jutuber natočím film Přes zadečky.

https://youtu.be/3tn_OJ7iHKM


Kočkodan
04. 10. 2021
Dát tip

 

Květoni, až do dneška bych nevěřil, že máš něco společného s dívčíma prdelkama. Ale je to vskutku tak – ani čtení tvých dílek nikdy neomrzí.


Květoň Zahájský
04. 10. 2021
Dát tip Gora, Aru, 8hanka

Zárukou úspěchu každého filmu jsou nejen krásní herci a atraktivní prostředí, ale i pečlivě vybrané rekvizity. Není tedy divu, že tvůrci sáhli po míčích z mého mateřského podniku Gala a.s. Ano, jednu z hlavních rolí hrají právě beachvolejbalové míče Smash Plus 6 BP5263S. Hodně míčů. Galácký Smash Plus 6 zkrátka není jenom kvalitním sportovním náčiním. Že mu nelze upřít ani značné charisma, fotogeničnost a herecké nadání, o tom se mohli diváci přesvědčit v TV Prima 31. října od 20:15 do 22:40. Míče prostě hrály hlavní roli. Jo, a taky samozřejmě ty prdelky.


Gora
04. 10. 2021
Dát tip

Květoni, jsem ráda za přiblížení Přes prsty... sama bych na to nešla zcela jistě - a ty jsi mne hned po ránu výborně pobavil, díky za recenzi!

Nakonec - i kdyby film neexistoval a byla by to jen tvá fikce, možná by jej teď po přečtení někdo byl ochoten natočit... neboť: Ten pohled nikdy neomrzí.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru