Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je správné nabádat ke vzpřímenému držení těla?

05. 10. 2021
12
34
494
Autor
Jamardi

Co to znamená narovnat se? Zkuste stáhnout ramena dozadu a narovnat hlavu. Povedlo se? V ramenech a zádech to táhne, je to námaha, nezvyk. Vydržte! Zato krku je dobře, ten si lebedí, užívá si rekreaci. A všimli jste si, že máte vtáhnuté břicho? Paráda.

Právě jste prospěli svému fyzickému zdraví, neboť špatné držení těla způsobuje bolesti páteře a špatné dýchání. A rovněž i zdraví duševnímu, protože narovnaná záda vypadají lépe a pěkně vzpřímení jedinci připadají svému okolí více sebevědomí.

Tak a teď vás přestanu poučovat, protože nic se nemá přehánět. Každý chce svou pohodu. A hlavně přirozeně. Většina lidí nejsou gymnasté a gymnastky, mažoretky, tanečníci a tanečnice, bývalí tanečníci a gymnasté.

Někteří lidé mají vyšponované držení těla, protože se snaží někoho napodobit nebo je někdo přesvědčil, aby chodili a seděli rovně.

Někteří starší lidé mají vyšponované držení těla díky rodičům, kteří na to dbali. Třeba i přivazovali k židli, aby se dítě nehrbilo.

Ať tak nebo tak, přimlouvám se za to, aby více lidí drželo záda, krk a hlavu rovně. Stane-li se to normálním, nebudou někteří lidé kvůli tomu posuzováni, zda je jejich sebevědomí oprávněné. Pokud se ovšem neomluví, že se jedná o postižení v důsledku sportu. Uvedu příklad:

Na chodbě stála starší a mladší žena. Na chodníku před otevřenými dveřmi stála mladá dívka. Starší žena měla hezkou postavu a perfektní držení těla, dívka byla hezká a křivka jejích zad a hlavy byla také bez chyby. Dívka mlčela, poslouchala, o čem se baví lidé, kteří byli opodál a jednou něco souhlasně podotkla. Po chvíli se vrátila do budovy. Starší žena řekla druhé ženě:
„To je sebevědomí, co? Ale oprávněné!“
Druhá žena věděla, že dívka je úspěšná a už proto je její sebevědomí asi vyšší, ale v té chvíli jen stála u dveří a spíše mlčela. A stála rovně.

Nechuť mít rovná záda může možná způsobit i nějaký milovník vojenského drilu, který rád říká, jak toho či onoho postaví do latě.

http://www.retrofotr.cz/archiv/rakousti-vojaci-v-pozoru_1603/

Na proutek se většina lidí rádo podívá, statný strom může vyvolávat obavy.

A komu se nechce, bude si dál dělat, to co chce.


34 názorů

Jamardi
28. 10. 2021
Dát tip

Zeanddrichu E., souhlasím. Díky :)


Je fakt, že naše různé tělesné postoje na nás mají i psychický vliv .. ..


Jamardi
06. 10. 2021
Dát tip

Kamamuro, já bych se raději dívala, jestli není předem mnou díra nebo obrubník. :)


Kamamura
06. 10. 2021
Dát tip

Jamardi - jenom v minovém poli. Pokud jdeš pod kokosovými palmami, kterým dozrávají plody, je potřeba se dívat nahoru.


Jamardi
06. 10. 2021
Dát tip

Janino, vidět pod nohy je důležitější. :) Díky. :)


Kamamura
06. 10. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

Janina6 - a tady to máš. Kdyby ses snažila vyhovět všem, ukroutíš si hlavu a dnes bys ji musela nosit podpaždí jako bezhlavý rytíř. Z toho plyne ponaučení, že ostatním má člověk pozorně naslouchat, a pak se stejně zařídit podle sebe!


Janina6
06. 10. 2021
Dát tip

Já jsem jako dítě furt padala, takže naši mi neustále říkali: Koukej pod nohy! Když mi začali říkat Zdvihej tu hlavu!, bylo už poněkud pozdě :-)


Jamardi
06. 10. 2021
Dát tip

Kamamuro, ten citát je pravdivý.


Jamardi
06. 10. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

Dalesi, když jsou hodně velká prsa, dají se nosit volné halenky. Když se dotyčnému někdo směje, je to těžké. Ale myslím si, že hrbit se kvůli prsům je horší než naopak.

Díky :)


Kamamura
05. 10. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

Dales - to mi připomnělo jeden diskuzní klub na starém Mageu nebo Cyberspace, který se jmenoval "Čelisti k sobě a kozy ven!", kde si vyměňovali vtípky a životní postřehy uživatelé pervitinu lidově známí jako "pikaři" nebo "smažky". Název vtipně poukazoval na techniku, kterou se dalo skrýt neustálé drkotání zubů způsobené přebuzením nervové soustavy amfetaminovými stimulanty (někteří mí známí měli kvůli tomu otlučenou zubní sklovinu a úplně vyžrané zuby v celkem mladém věku). Je to tak, spousta lidí se pořád snaží něco skrývat - panděro, prsa, pleš, chlupaté nohy nebo ruce, koluzub - přičemž se zdá, že vzniklé neurózy za to nestojí. Což mi připomíná citát z Tao Te Ting:

"Jakmile všichni uznali krásné krásným, najednou tu bylo ošklivé!"


Dales
05. 10. 2021
Dát tip

Paušálně nabádat správné není. Kdysi jsem se pár let přes společné známé vídal s D., chytrou a zajímavou ženskou. Nikdy mně na ní nepřipadlo nic zvláštního, až jednou, za její nepřítomnosti, přišla řeč na tvoje dnešní téma. Vybavila se mně ona, říkám - jako D., ramena dopředu, lokty u těla, a kdykoliv zvedne ruce, tak lokty jdou taky dopředu a k sobě… .  A ženské: jo, ona se naučila velice dobře schovávat svoje nadměrná prsa, celý svůj dospělý život to tak dělá. Že nemá? - nechal ses taky splést, má je opravdu velké, objektivně, známe se ze sauny, A o redukci prý uvažuje dlouho, ale zatím nenašla odvahu.


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip

Evženie, děkuju :)


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip

Benetko, díky :)


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip Gora

Ireno, děkuju za tip :)


Souhlasím s tebou. Držení těla je prospěšné nejen nám samotným, ale i dojem, který poskytujeme svéhu okolí je daleko příznivější.


Benetka
05. 10. 2021
Dát tip

Na já! Zúpr! Wim proč Tě mam v oblíbených... ;)


Gora
05. 10. 2021
Dát tip

Jarmilo, taky jsem moc nepochopila, oč přesně ti šlo:-) hrbím se odmala a hrbí se i moje maminka a hrbila se i její maminka... pokud na to vysloveně nemyslím, je to tak:-(


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip

dievča z lesa, díky :)


dievča z lesa
05. 10. 2021
Dát tip Benetka

niekoho v istom veku donúti bolesť pravidelne cviciť ... mne to pomohlo aj k rovnejšiemu držaniu tela ... a súdiť podľa vizáže, to je ako oberať sa o spoznávanie vnútorných hodnôt*


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip

Ivi, přesně tak. :) Díky. :)


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip

Milane, děkuju :)


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip

Kamamuro, nikdo si nemůže dělat úplně co chce. Ale chodit se svěšenými rameny a hlavou nakloněnou dopředu ano. Kdo nemůže jinak, o tom jsem nepsala.


vypnout prsa - břicho zastrčit.....rovná záda a hlavu vzhůru....přirozeně bez nosu nahoru...:-)))*/********************


bixley
05. 10. 2021
Dát tip

Já jsem tím myslela hlavně to, že nemám dost sexuálního sebevědomí, abych usilovala o druhé pohlaví.


Kamamura
05. 10. 2021
Dát tip

Rozhodně stojí za to zkusit si prosadit, abyste si mohli dělat, co chcete (je to moje celoživotní snaha), ale připravte se na velké množství konfliktů s okolím. Věřte, že vím, o čem mluvím. ;-)


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip

vesuvanko, já vím. Ale toho, kdo nemůže, ani k tomu nikdo nenabádá. To je jiná situace.

Děkuju :)


vesuvanka
05. 10. 2021
Dát tip

Jarmilo, úvaha je zajímavá, ale k závěru "A komu se nechce, bude si dál dělat, to co chce" mám připomínku. Někdo bohužel rovně stát nemůže, i kdyby chtěl a sebevíc se snažil (třeba já).


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip

Kočkodane, nic jiného jsem ani nečekala. :)


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip

Alegno, děkuju :)


Jamardi
05. 10. 2021
Dát tip Zeanddrich E.

bixley, myslím si, že to každého povzbudí, když se víc narovná. Spíš jsem uvažovala o tom, co si kdo o narovnaném člověku myslí a zda ho podle toho hodnotí správně. Totéž o člověku, který se hrbí neustále a možná se ani nemůže narovnat - některým kteří se hrbili v době růstu se už nedaří pořádně se narovnat. Na jednu stranu je to zdravé a dobře to vypadá a na druhou stranu když někdo něco špatně pochopí, může vzniknout skryté nepřátelství, takže nahrbení jsou vlastně ve větším bezpečí.  Tak co vlastně radit?


Alegna
05. 10. 2021
Dát tip

myslím, že něco na tom je :)


bixley
05. 10. 2021
Dát tip

Nějak musím říct, že moc nevím, kam to směřovalo. Dtůjte rovně a budete mít větší sebevěomí?

Já se od dětství hrbím a musím říct, že sebevědomí nemám bůhvíjaké.


Kočkodan
05. 10. 2021
Dát tip

 

Ano Jarmilo, budu si dál dělat to, co chci – číst tvoje dílka. (smajlík snad ne úplnýho křiváka)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru