Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Půjdeš volit, vole?

05. 10. 2021
6
16
626

Říjen 2021.

pečlivě volím své kroky - 

pod nohama zpocená domovina souhlasu - 

kam mě nesou

zemí, která nedýchá

a žádné dobro nepřijímá jen tak?

 

mou vlastí, kde se ani jedno stéblo trávy

neodvažuje vyčuhovat z řady

a kde se vyplatí platit kartou,

ale srdcem málo nebo vůbec,

 

"...BUDE LÍP" stojí na billboardech psáno,

lidé se podobají obilí,

kombajny jsou jako pojízdné gilotiny,

kombajnéři řádí - všude strach a nářek,

 

opilci chutě řídí chtíče květinářek

a zbývá jen jeden hlas, 

jedno ANO pro estébáka,

zbývá tvůj hlas,

ale ty radši usneš u Troškovy komedie,

v zemi, kde zloděj stojí v čele vlády,

 

mé kroky zpozorněly, 

cítí i viklající se zub v ústech,

"dej mi ještě šanci,"

říkám své otčině jako milence,

cítím ji pod nohama a nikde

 

nejsou posvátná místa,

kam by nesměla vkročit 

lidská noha,

zato je všude pustina

*

 


16 názorů

Aru
08. 10. 2021
Dát tip Kamamura

už jsem se chtěl leknout, že snad pracuješ 6 dnů, jako nějakej zvrhlej šílenec. to je v pohodě, já taky nepracuju, léta pouze předstíram činnost,... každopádně svátky je opravdu ctít víc, než kdejakou práci, fuj! osobně zastávám ten názor, že miliardáři a chudí milionáři už mají dost nulllllllllll na svých kontech, a že tím pádem si mohu lenošit jak chci, neboť hlady neumírají :D

každopádně!!!! na konci měsíce je Samhain, doufám že ho také slavíš :))


Kamamura
08. 10. 2021
Dát tip Aru

Aru - to nemáš šanci zjistit, Aru, to je potřeba napřed šest dní v kuse pracovat, a s tím je z medicínského hlediska nebezpečné ve středním věku začínat. Já se řídím instinktem - po probuzení se pokusím protáhnout, a pokud to jde opravdu ztuha, a navíc pocítím akutní nechuť vstávat, tak si řeknu - nic naplat, sedmý den opět klepe na dveře! ;-)


Aru
08. 10. 2021
Dát tip

óó óóó a ještě óóóoó, také jsem obdivovatelem Freyi, tak to se tam potkáme, donesu ty slibovaný rychlý špunty :D

no, když by to byl hřích neletět, tak poletím i do Itálie :))

přesně tak, sedmý den odpočinku, ale který? :D


Kamamura
08. 10. 2021
Dát tip Aru

Aru - já jako amatérský religionista mám také co dělat, abych se k volbám dostal!

V pátek letím dokumentovat tradiční páteční oslavy na počest bohyně Freyi nedaleko norského Trondheimu (a v divokém freji plném spoře oděných ženských anatomických partikulií, jakož i v proudech medoviny hodlám načerpat inspiraci k nové tvorbě).

No a v sobotu jsou v italském Firenze tradiční Saturnália, které by bylo doslova hříchem zmeškat. I kdyby v neděli byly volební místnosti ještě otevřené, za prvé budu vyspávat "jet lag", a za další není možné prokázat neúctu vůči sedmému dni odpočinku Hospodinově a poskvrnit tento posvátný den prací, nebo vůbec jakoukoliv mravenčivou aktivitou kromě krystalicky čisté formy odpočinku!

Volby se prostě letos nedají stihnout!!!


Aru
08. 10. 2021
Dát tip

za mě je tedy tento systém krajně diskrimaniční vůči židům, kteří nemají ani celý dnešek,  západem slunce začíná šábes, pak nemohou volit, jelikož musí odpočívat :D

navrhuji pro příště dát volby na neděli a pondělí :))

(P.S. křesťani asi mají problém, stary zákon jim říká, svěťte sobotu a nový, svěťte neděli... naštěstí až ateisti to vyřešili dnem volna jak v sobotu, tak v neděli :D mimochodem, křesťan který pracuje v den volna skončí v pekle :)) )


Děkuji všem za odezvu. Bohužel momentálně mohu na internet pouze na mobilu a necítím se tudíž na to, odpovídat každému zvlášť a diskutovat tak, jak by bylo třeba... Dovolte mi tedy jen výzvu: pojďme k volbám a buďme lepšími demokraty. Děkuji. 


Kamamura
06. 10. 2021
Dát tip

Safián - to snad platí o libovolném textu, ne? Srovnej například věty:

"A máme vystaráno!

"A máme vykastrováno!"

Jediné slovo, drasticky odlišné sdělení! Podobně si stačí dát do čaje místo medu jed, a neštěstí je na světě!


Safián
06. 10. 2021
Dát tip

Celkem slušně napsaná agitka. Má jednu typickou českou vlastnost. Potenciální univerzálnost. Stačilo by pár slov nahradit jinými a hodila by se na kohokoliv. Kdysi se říkalo, že než stále dokola stavět a zase bourat pomníky, bylo by lepší jen vyměňovat šroubovací hlavy. Slušní lidé jistě ještě nevymřeli, ale potřeboval bych jako Jiřík ve Zlatovlásce nějakou mouchu, aby mi je ukázala. A ještě někoho, kdo by byl jako Robert ďábel. Místo nadzvedávání střech by navrtával hlavy, abych viděl, jaký ten jejich  rozum je. 


Pro svou zem bychom měli jít všichni a volit s rozumem.  Všichni slušní lidé ještě nevymřeli.


Norsko 1
05. 10. 2021
Dát tip

Vyberu si, žádný strach


Kamamura
05. 10. 2021
Dát tip

Norsko - to nestačí, možnost hlasovat proti někomu náš volební systém nenabízí. ;-)


Norsko 1
05. 10. 2021
Dát tip Alegna, Ostrich

Půjdu, nevím koho, ale vím koho ne. To stačí


Aru
05. 10. 2021
Dát tip

tos řekl perfektně Kamamuro :D

já taky nechápu na co si lidi stěžujou, vždyť tohle si vytváříme nějakých 30 let, ona už byla dost zajímavá ta tzv. Sametová revoluce, kdy členové OF zasedali s komunisty na jednání, takhle se dělá revoluce, pěkně za stolkem na jednání :D zhroucenej východní blok a my myslím jsme byli předposlední stát z východního bloku, kterej se probudil :))

zatímco v 68 si politici nedokázali spočítat, že sem naběhnou sověti to tady srovnat jako v Maďarsku v 56, já chapu pamatovat si 12 starou událost je na mozek extrémě náročný, tak 89 jsme vyčkávali dokud to bude bezpečný :))

a jak to tady probíhalo v devadesátych letech perfektně podali v Alles Gute, taky jim ten pořad hezky demokraticky, ti staří komunisti v nových kabátech zrušili :D


volit půjdu

mnohé nápady a postřehy v básni se mi líbí


Kamamura
05. 10. 2021
Dát tip Radovan Jiří Voříšek, Benetka, Aru

To je celkem hezká básnička. Divím se ovšem, proč jsou lidé tak konsternováni politickým uspořádáním ve státě. Odhlasovali jsme si přece svobodně a demokraticky ekonomický systém, který měří vše jedním metrem - tedy spíše jedním měšcem. Úspěšnost se měří velikostí příjmů a majetku, a to jak u lidí, tak u firem, v každé diskuzi je na prvním místě ekonomické hledisko, a první a poslední otázka v každé veřejné diskuzi zní: "Kolik to bude stát?"

Je pak skutečně tak překvapivé, že se králem stal chlapík s nejvíce naditým měšcem? A že díky svému měšci stojí nad zákonem, protože si může koupit policii, soudy, zákony, voliče, a v důsledku i celý stát. My sami jsme už dnes jen inventářem jeho es er óčka, a sami jsme si to vycinkali klíči. V devadesátých letech se pochybnosti nepřipouštěly, dvojice vykutálených Václavů kráčela vpřed, a společností otřásal jediný imperativ - "Následuj!" 

Což nebyla žádná velká změna, protože na podobý režim byli lidé zvyklí už zminula. Kdo chtěl jít vlastní cestou, byl označen za komunistu, škarohlída a přisluhovače "starých pořádků". 

Ukázalo se, že kapitalismus je fundamentálně nekompatibilní s demokracií, protože v kapitalismu největší dravec sežere všechny ostatní a vytvoří monopol - nejprve výrobní a dodavatelský, pak ekonomický, a nakonec nutně i mocenský. 

Takže si teď můžeme podat ruce a říci si navzájem: "Dobro došli!"

Proveďte, prosím!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru