Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Vlídné slovo" aneb "Neházejme flintu do žita" neboli "Naděje umírá poslední" čili "Zdánlivě náhodné setkání" alias "Boží ouradek" a.k.a. "Sladké plody víry pravé"

06. 10. 2021
5
20
403
Autor
Kamamura

Kousíček od kostela

došla Máně Nutella(R).

Máňa brečí: "Můj ty Bože!"

Shůry duní Boží: "Cože?"

 

Naštěstí jde kolem Halík,

do Nutelly(R) strčí malík.

Říká Máně: "Dole u dna

malý zbytek ještě je.

Vždycky zbývá naděje;

i když bloudí duše bludná.

Přijmout stačí, co je psáno,

a člověk má vystaráno!"

 

Máňa srdce otevírá,

mlsnost nahrazuje víra.

Jistý má dnes život věčný -

- příklad pro ostatní slečny!


20 názorů

Aru
06. 10. 2021
Dát tip

Kamamuro, nezapomeň na mešní víno a šampaňský, voni ti mniši si taky neotlačovali furt kolena, proč myslíš, že kláštery mají tak vysoký zdi? aby jim tam nelezl každej, víš, kdyby zjistili co mají ve sklepech :D


čtenáře abys s deštníkem po tetičce po poli honil!..???...já mám jeden po babičce.....stačil by??????


Kamamura
06. 10. 2021
Dát tip

Podobnou odbornou diskuzi o flaškách a krabicích bych čekal spíše pod svou básní o pekelném lihovarníkovi, kam tématicky zapadá, a nikoliv na tomto místě cudné zbožnosti a dívčích nadějí, ale budiž, větru ani dešti neporučíš, a čtenáře abys s deštníkem po tetičce po poli honil!


:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))*olé


Aru
06. 10. 2021
Dát tip

jo, oni ty flašky jsou v krabicích :D:D


Aru, já znám jen to v krabici:-))))))))))))))))))))))))


Aru
06. 10. 2021
Dát tip

v lidových vrstvách se tomu říká víno, iví :D


blacksabbath
06. 10. 2021
Dát tip Aru

Aru ... už jsem viděla pytlovat vítr, ale flaškovat humor? Hned si jednu flašku otevři:-)))))))))))))))))))))))))))))))) neb s humorem jde vše lépe


Aru
06. 10. 2021
Dát tip

co se týče mokrého humoru, tak nám ho právě naflaškovali do práce :D


.....přecejc nemůže napsat, že při mokrém se smíchy po************......jsem si myslela, že si čék tvého kalibru za tečkami domyslí:-))))


Kamamura
06. 10. 2021
Dát tip

blacksabbath - jseš si jistá? ;-)


Suchý humor nevyvolá bouři smíchu, ale jen polechtá bránici a ne každý jej pochopí:  Pane, nechtěl byste jít na kávu? Ano, chtěl. Tak jděte........

Suchý humor je opak mokrého. Mokrý humor je takový při kterém smíchy bolí bránice....


Kamamura
06. 10. 2021
Dát tip

blacksabbath - to moje byl taky pokus o humor, ale stejně jako u vína a kořalky jsem narazil tentýž problém - suchý je obtížnější než sladký, protože suché víno a suchý humor musí stát sám o sobě za něco stát a každá vada je hned dobře patrná, zatímco u toho sladkého se to dá vždycky vylepšit další dávkou cukru, který chuťové defekty báječně maskuje. ;-)


Mně tam zapadl jako zapadlý vlastenec....byl to samo pokus o humor - suchare:-)))))


Kamamura
06. 10. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

V případě podobných ambigiozit vol prosím z nepřeberné množiny Halíků v multiverzu toho, který nejlépe zapadá do kontextu dané básně, děkuji uctivě a klaním se, milostpaní... ;-))))


Doufám, že se zde nejedná o  zupáka, svobodníka Halíka v podání Daniela Landy... ve filmu Černí baroni ...?


Kamamura
06. 10. 2021
Dát tip Aru

Halík je príma, já ho mám celkem rád, viděl jsem jeho diskuzi s redaktorem Relfexu Erikem Taberym ohledně kauzy Charlie Hebdo, kde Tabery hájil celkem dogmaticky "svaté právo" novinářů kydat cokoliv na kohokoliv, a Halík mu kontroval daleko promyšlenějšími argumenty. I mě připadala forma satiry v tom časopise nevkusná a vulgární. Moje sympatie byly v tomto duelu na straně Halíka. Kdyby byli všichni katolíci jako Halík nebo současný papež František, tak by to náboženství mělo IMO mnohem přívětivější a modernější tvář. 

Nicméně třeba takový Rushdie měl podle mě právo sepsat svoje Satanské verše, a muslimové neměli právo na něj kvůli tomu poslat hrdlořezy. Zrovna tak mnich Jorge v Ecově Jménu Růže neměl právo mordovat své bratry ve víře a pálit Aristotela jen proto, že mu přišla odpudivá myšlenka, že by se Kristus kdy smál. Ať už bereme osobu Krista přísně podle toho, co je v Bibli (někteří věřící), nebo jako jisté mýtické simulákrum typu Robin Hood, Král Artuš, Praotec Čech (tak to vidím já), je absurdní se domnívat, že nikdy neudělal žádný vtípek jen proto, že o tom nikdo nic nenapsal. Spinóza taky podle mě nepostrádal smysl pro humor, jeho anekdoty se prostě jen nedochovaly. 

To si myslím já. ;-)


Kočkodan
06. 10. 2021
Dát tip

 

Zanech Máňo toho breku,

nekupuj krém z oříšků,

jinak zjistíš o bříšku,

že je na něm mnoho špeku.


Aru
06. 10. 2021
Dát tip

Halík? nechtěl on skloubit vychodní náboženství s křesťanstvím? mám takový dojem, že je v křesťanských kruzích silně nenáviděn, ale to už jsou celý staletí co jsem se o to zajímal :))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru