Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Trio Plus

14. 10. 2021
19
34
774

Tradičního teambuildingu neboli tmelení kolektivu v zahradní hospůdce „U koziček“ se letos zúčastnilo téměř sto třicet zaměstnanců mého mateřského podniku. Akce započala včas, proběhla i skončila dle plánu a obešla se bez asistence policie. Hudbu k poslechu a tanci zajistil bigbítový ansámbl Trio Plus. Při produkci bylo možno spolu hovořit jen způsobem, který vídáme u vysloužilých dělostřelců, pročež jsem si dělal raději zápisky, ze kterých vychází tato recenze. V zájmu zachování pravdy nutno poznamenat, že je v ní s fakty nakládáno poněkud velkoryse.

Jsou umělci, a není jich málo, kteří svojí tvorbou apelují především na šlechetnost a dobrotivost publika. Jejich produkce bývají zvláštním způsobem žebroty, při které není nutno vzbuzovat soucit; vzdor tomu se však při výkonu tváří natolik truchlivě, že jim člověk tu špetku potlesku prostě nemůže odepřít. Kumštýře to pak naplňuje falešnou sebedůvěrou potřebnou k páchání dalších kulturních zhůvěřilostí.

Pohlédneme-li tímto způsobem na hudební ochotníky, najímané na hasičské plesy, taneční zábavy a firemní večírky, tito povětšinou publikum tyranizují nepřesvědčivou imitací nepřesvědčivých výkonů kapel z druhé poloviny minulého století. I nenáročné posluchače se strnulým hudebním vkusem tento atak pokleslé kultury záhy přivádí do stavu hluboké frustrace. Ani pohled na hudební těleso, ve kterém může každou chvíli někdo umřít, nebývá pro diváka nikterak povzbudivý. Věk takto exhibujících performerů obvykle dosahuje již daleko za hranici průměrné délky života v České republice. Bolestný výkon celého ansámblu vždy ještě akcentuje technický personál - pazvukař a oslňovač.

S trochou nešetrné upřímnosti lze konstatovat, že ani Trio Plus nebylo výjimkou ze zmíněného pravidla. Kapela „produkovala“ prakticky stejný repertoár, jaký jste mohli slyšet na diskotékách v počátku sedmdesátých let. Akorát tak nějak po svém. O to víc rozpaků produkce vyvolávala. Kdybych se stal jedním z vůdců Islámského státu, tak poslech jejich hudby zařadím do výcviku sebevražedných atentátníků jako motivační techniku.

Patrně jste postřehli, že slovo „hrála“ jsem nahradil výrazem „produkovala“. Není to bezúčelné. Veškerá hudba totiž pocházela z kláves - samohrajek, do kterých byla nahrána z nějakého velmi laciného internetového zdroje. Světově proslulé šlágry v jejich podání bylo možné poznat často až z refrénu a to většinou jen podle textu. Škoda že to, co pro nedostatek vhodnějších výrazů musím nazvat zpěvem, nešlo také nasamplovat do jmenovaného přístroje. Mohla to být zdařilá diskotéka namísto trapného karaoke.

Ale abych jen nekritizoval, klávesistka měla hezký zadek a vypadala dobře v upnutém tričku. Jako jediná působila mladistvě, ačkoli se nepochybně už hezkých pár let nacházela v klimakteriu. O klávesy se opírala s elegancí a zpívala čistě. Zbylí dva hudebníci, kteří svá nejlepší léta prožili na počátku devonu, značně neobratně předstírali hru na další nástroje – kytaru a buben. Mimozemsky disonantní vokály obou pánů přispívaly k ještě větší tragikomičnosti celé produkce. Bubeník mlátil přechody, které nebylo slyšet, kytarista šmrdlal jakýsi beglajt, když znělo virtuózní sólo, a jen stěží bylo možné uvěřit, že tucty a mandele dalších nástrojů napodobuje pianistka jedním prstem na klávesy.

Nu co, stejně, jako ti tradiční, také hudební prostituti si svůj honorář jistě zaslouží. Přinejmenším za projevenou odvahu. A také za naplnění toho, co už před lety jeden hudební vizionář (a mám dojem, že shodou okolností jsem to byl já) věštil, že není daleko doba, kdy kdejaký flašinetář, jenž si v krátkosti osvojí kterak pohánět klikový či jiný mechanizmus hracího strojku, bude při produkci placen lépe než nadaný, vzdělaný a neúnavně pracovitý hudebník, kterému teprve až po mnohaletém trudném cvičení dáno jest virtuosně ovládnouti svůj nástroj.

No - a tu to máme!

 


34 názorů

Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

Díky za varující recenzi. V životě jsem žádný teambuilding neabsolvovala a Ty jsi mě přesvědčil, abych se jim vyhýbala dál.


Tohle já moc neznám, my ponocní nejsme zrovna týmoví hráči. 


Lastgasp - máš pravdu, to "strefování se" není tak docela košer, ale já myslím, že na to mám trošku právo. Taky už nejsem nejmladší, přesto pořád dělám muziku rukama a vymýšlím hlavou. A ty muzikanty znám od mládí. Chodil jsem na tancovačky, kde hráli s živou kapelou prakticky stejné hity. Po těch čtyřiceti letech už by je snad mohli umět, a ne se schovávat za flašinet, že.


lastgasp
20. 10. 2021
Dát tip

Téměř profesionální pohled. Do těchto seniorů se trefuje velmi snadno a prča je jistá. Rád bych si cosi podobného od tebe přečetl na téma humorných blbůstek na Písmáku. Asi bych byl zařazen. Máš to kvalitní. Tip.


Moje řeč. Hele, oba póly jsou potřebné a vlastně nezbytné. Představ si baterii, která by měla oba póly plusové.


Gora
14. 10. 2021
Dát tip

Jakápak klatba:-)? jen výměna názorů... jsem ráda, že si dokážeme v klidu vysvětlit nad naší tvorbou stanoviska, že nejsme naprosto identičtí, že nehlasujeme jednotně a bez rozmyslu... 


Gora - Samozřejmě chápu, četba a tvorba ušlechtilé poezie v tobě zkultivovala city intelektuální, estetické, etické i sociální do té míry, že pohled emočně oploštělého, eticky tupého cynika lze připodobnit k mučírně duše neradostné a peklům pozemským, ježto zasluhuje uvržení v klatbu. Ale zase, na druhou stranu, je to prča, ne?


Gora
14. 10. 2021
Dát tip

Květoni, četla jsem víckrát a některé drobnosti nejsou úplně můj šálek, asi tušíš, které přesně.

Leč celkově je povídka psána s nadhledem, to se musí nechat, a zručně. Přirovnání k tvorbě Šimkově má něco do sebe /Janina6/...

Takže se přidávám s tipem.


Oskar Koblížek – Je s podivem, jak dokážu čtenáře rozplakat, když o to nijak zvlášť neusiluju. A přitom mým tragédiím se lidi smáli.


Janina6 – Díky, a podobně jako u Kočkodana – až budu jenom směšný, dej vědět.


Evženie Brambůrková – existuje pořekadlo, že každé umění musí bolet, jinak to není ten pravý zážitek.


Květoň Zahájský
14. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

blacksabbath – je pravdou, že se opusy mojí poslední kapely se také lišily od běžné hudební konfekce, ale poněkud jiným směrem. Také jsme si dělali z muziky prdel, ovšem prdel na vysoké umělecké úrovni. Ale ty honoráře…


Každý majitel hospody musí být za takovou produci nadšen, neboť k přežití je pak zapotřeby hektolitry chlastu. Po nějakém čase si lze pak zahulákat, až zařvat, při nějaké známé odrhovačce ... a to se vyplatí!!

(TIP a uslzené oči od smíchu)


Janina6
14. 10. 2021
Dát tip

Paráda :-) Jsi fakt vtipný! Jsi asi jediný autor, jehož povídky v mých očích obstojí při srovnání s Šimkovými...

Možná se původně jmenovali Trio 60 Plus a tu číslici jim někdo ukrad.


,,Oba muzikanti, harmonikář a dirigent, se snažili ze všech sil."

Můžeme jen závidět silný nekulturní zážitek?


svůj honorář si jistě zasloužíš...:-))))))))))).......*/****************


zeleda - Drsněji bych to neuměl, ale třeba stručněji bych napsal: Nenávyková, virtuózně zdrženlivá kapela s poněkud strnulým hudebním vkusem, parodující šlágry z doby, kdy pro vyluzení hudby ještě nestačilo stisknout klávesu Enter.


8hanka – Když jsem tě rozesmál i rozplakal, jsem spokojen. Nemám vyšších cílů.


Kočkodan – až nebudu vtipný ale jenom směšný, tak dej vědět.


Květoň Zahájský
13. 10. 2021
Dát tip annnie

annnie – Ď za T :) :) :)!!!


zeleda
12. 10. 2021
Dát tip

Kultura obecně, je velmi široký pojem. Ono nezáleží ani na tom, jak a kdo hraje a zpívá, ale jak a kdo to vnímá. Napsal jsi to pěkně, přímo to vidím před očima. Myslím, že se to dalo napsat i drsněji a to jsem to ani neviděl, ani neslyšel.  


8hanka
12. 10. 2021
Dát tip

jedno oko sa smeje, druhé plače, pretože si uvedomuje, že keby som vedela hrať na nejakom nástroji, mohla by som chodiť s podobnou prakapelou...a niekto by takto písal o mne...ach...vek nezastavíš, či čas? Ešte, že sa tu zjavil Aru a dodal mi optimizmu:)

No, stačilo plaču, ako inak, skvostná recenzia,  inú si od Teba ani neviem predstaviť...hudobný vizionár, tlieskam


Kočkodan
12. 10. 2021
Dát tip

No to ale musely být docela velké kozičky, když se u nich sešlo tolik lidí...

Jinak se už deset let pořád divím, jak je možné, že je nějaký člověk tak vtipný. (trojitý smajlík)


annnie
12. 10. 2021
Dát tip IQ nick

Díky za tip :) :) :)!!! Za to velmi pobavený tip a.

PeS: Na chvíli (cca 1,5 písničky) bývají takovéhle kapelky rozkošné. Jen se musí dobře odhadnout hranice, kdy už je to smrtelná dávka...


Vesuvanko, nepřekvapuje mě, že upřednostňuješ části, které se zabývají věkem, srovnatelným s vleklostí geologických procesů.


Aru
12. 10. 2021
Dát tip

pak nedostatek peněz je zárukou dlouhověkosti: "Věk takto exhibujících performerů obvykle dosahuje již daleko za hranici průměrné délky života v České republice."

;))


vesuvanka
12. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

Květoni, to je skvělá recenze, TIP. Obzvláště mě pobavilo:

Ale abych jen nekritizoval, klávesistka měla hezký zadek a vypadala dobře v upnutém tričku. Jako jediná působila mladistvě, ačkoli se nepochybně už hezkých pár let nacházela v klimakteriu. O klávesy se opírala s elegancí a zpívala čistě. Zbylí dva hudebníci, kteří svá nejlepší léta prožili na počátku devonu, značně neobratně předstírali hru na další nástroje – kytaru a buben. 

 


 

Aru, umělce v tvorbě ovlivňují jeho osobní zkušenosti, životní postoj a názor, prostředí, v němž vyrůstal a ve kterém žil, prostě nejrůznější okolnosti. Tyto kumštýře ovlivňuje pouze nedostatek peněz.


Kamamuro, máš skvělý postřeh, ale je tomu přesně naopak. Já v podstatě chválím, ale nakonec to vypadá, že kritizuji. Možná proto moje cestopisy odmítá tolik cestovatelských portálů.


Aru
12. 10. 2021
Dát tip

Květoni, mezi řádky bylo vysloveno, že přidat se k takové kapele znamená se dožít o mnoho vyšsího věku, než zbytek populace, patrně taková hudební produkce působí léčivými tóny na samotné "producenty" hudby, jejichž tělesna schránka je sice nevalná, leč kde nehudební populace padá jako stromy po u nás i lehkém vánku, tam lidé z takových kapel stojí dál,... nebo že by to bylo tou klávesistkou a název kapeky Trio Plus měl i jiný význam, než hudební?


Děkuji Danny, jsem celý potěšen.


Kamamura
12. 10. 2021
Dát tip Květoň Zahájský, lastgasp

Květoň nás tu učí velmi důležitou techniku, která najde hojného využití především v nekonečných diskuzích v "kritikách" zde na Písmáku - totiž kritizuje, ale používá tón, jakoby chválil. Jelikož velká část lidí (jak jsem s úžasem zjistil) vůbec neparsuje obsah toho, co je jim sdělováno, ale pouze emočně reaguje na vnější formu sdělení, může se stát, že zmíněná kapela by po přečtení takové kritiky odešla z hrdým pocitem dobře vykonané práce a s poznáním, že se konečně našel někdo, kdo jejich tvorbě rozumí a dokáže ji ocenit. 


Danny
12. 10. 2021
Dát tip

:)))) pěkná recenzička, vem si ode mě Tip


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru