Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární koutky č. 2

12. 10. 2021
9
13
403
Autor
zeleda

Tento text byl původně určen pro jiný, neliterární  server, kde většinou nejsou tak zkušení autoři, jako zde, na literárním Písmáku. Přesto si zkuste tento text přečíst. Je omezen pouze na ta základní fakta. 

Doporučené úpravy textu

K literární tvorbě, ať už profesionální, či jen amatérské, určené nejen přátelům, ale i pro nejrůznější webové portály, a zejména pro knižní vydání, neodmyslitelně patří i správná úprava textu. Pokud zde budeme v dalších článcích rozebírat jednotlivé literární žánry, je na místě se nejprve zmínit o tom základním. A dobrá a přehledná úprava textu jedním ze základních kamenů naší literární tvorby určitě je.

Začnu od konce. Především je nutné si výsledný text po sobě pečlivě přečíst. Je pochopitelné, že autor se při psaní soustřeďuje spíše na obsah a formu a mnohdy mu ujíždí právě čistota textu. Chyby v gramatice, překlepy, čárky v souvětí, velké či žádné mezery mezi slovy, případně špatná větná konstrukce. Málokdo z  nás je kvalifikovaný korektor, ale při pečlivém, opětovném čtení, je každý schopen většinu chyb odhalit a odstranit. Pokud vám skutečně záleží na bezchybném textu, který je třeba určen k vydání, najděte si po této své kontrole raději ještě dobrého korektora.

 *

Nastavení parametrů textu

Kdo píše ve Wordu, může si nastavit i Kontrolu pravopisu. Kliknete na tlačítko Office v levém horním rohu a dále na Možnosti aplikace Word. Potom si v menu vyberete potřebné. Ale pozor, i tam jsem zjistil určité nedostatky. Ne vše dokáže tato kontrola podchytit. Určitou část věty může třeba vyhodnotit i nepřesně. O tom jsem se při psaní často přesvědčil. Spolehlivě vám však označí špatné mezislovní mezery a většinu vážných chyb v pravopise.

Kdo píše jen kratší text, parametry textu si může nastavit kliknutím na šipku v oddíle Domů a Odstavec. Je tam vše potřebné: řádkování, zarovnání textu vpravo, vlevo, nebo do bloku i nastavení odstavců. Členění textu do odstavců je nezbytnost. Jednotlivé myšlenky je třeba vizuálně oddělovat a to platí pro všechny literární žánry stejně.

Text se podstatně lépe čte a lépe i vypadá, pokud je srovnán do bloku. Na horních lištách máte všechna nastavení přehledně uspořádaná. Není žádný problém se v nich orientovat, tím spíše, že najetím myší na jakoukoli položku se objeví jednoduchá vysvětlivka.

Tomu, kdo píše delší text, povídku, či dokonce román, doporučuji provést přednastavení. Styly. Nastavíte si nejdříve na horní liště v části „Rozložení stránky“ velikost stránky a okraje. A můžete vložit i stránková čísla v oddíle „Vložení“. Na pracovní liště Wordu si pak můžete nastavit ve stylech i typ a velikost písma a odsazení odstavců. To samé můžete provést i u nadpisů. Toto sice není tak nutné, ale značně vám to usnadní a urychlí psaní. A také následnou kontrolu.

 Důležitá pravidla

v  Úvodní odstavec textu je vždy zarovnán doleva! Teprve v  dalším textu můžete použít odrážky odstavců!

v  Nenechávejte na koncích řádků jednopísmenné předložky – k, u, v, z, o, a také osamocené spojky a, i. Stačí dát před písmeno kurzor, pak přidržet shift a kliknout na  enter.

 Výběr písma - fontu

Velmi důležitý je i výběr písma a stanovení jeho velikosti vzhledem k formátu stránky. Nepoužívejte neobvyklé fonty!! Důležité je, aby byl text dobře čitelný. Já používám písmo bezpatkové – Segoe UI, v  kombinaci s jeho ozdobnějšími variantami pro případné nadpisy.

Bezpatkových použitelných písem je však daleko více, např.:

Verdana - literární žánry ve zkratce

Arial - literární žánry ve zkratce

Helvetica - literární žánry ve zkratce

Nejběžnější písmo patkové je Times New Roman - literární žánry ve zkratce

Používání citací

Citace jsou obvykle uváděné na konci věty, která je na daném literární zdroji založena. Tečka je až za citací. U citací je možný dvojí postup. Jednak klasický způsob s uvozovkami, např.:

v  Galileo řekl: „A přece se točí“.

     Citaci je možné dát pro odlišení do kurzivy. Pokud ale uvádíte nějakou myšlenku a  citace není přímo doslovná, je třeba na konci věty uvést zdroj. Např.:

v  Pro Mojžíše a jeho věrné je Boží příkaz svatý. Výsledkem toho je pobití dvacet čtyři tisíce „nepřizpůsobivých“. (4. kniha Mojžíšova, 25:1-18) 

Pokud budete potřebovat citovat něco z webových stránek, uvedete v textu odkaz, např.:

v  (www.wikipedia.cz), nebo (www. a přidáte konkrétní adresu).

Ukládání textu

Pokud dokument není uložen, po ukončení programu nebo špatným kliknutím v průběhu psaní se může ztratit.  Je vhodné uložit dokument hned na počátku práce. Při delší práci se vyplatí ukládat text průběžně.

Úpravy textu zahrnují ale daleko více operací, než jsem zde uvedl. Zejména při používání nástrojových lišt: vkládání a úprava obrázků a klipartů do textu a jejich umístění na stránce, popisky, vložení automatického obsahu, vkládání tabulek, stránkových čísel, barevné podtisky atd. A také psaní uvozovek a přímá řeč. V tomto článku jsou jen základní údaje, které pro běžné psaní postačují. Kdo píše hodně a často, měl by se s úpravou textu seznámit podrobněji. K tomu slouží návod Wordu.

Správná úprava textu je nedílnou součástí literární tvorby, i té amatérské. Proto je třeba i tomuto věnovat pozornost a patřičnou péči.

 Zdroje:

Jersáková J.: Literární rešerše

www.docplayer.cz/ Microsoft word-základni- úpravy- textu

www.byznysweb.cz/a/207/blok-text-prace-s-textem

www.formátování dokumentů.cz

 


13 názorů

Janina6
14. 10. 2021
Dát tip

Ano, o tom ten komentář byl, word prostě nastaví řádek jinak, když upravím velikost písma, a v takovém případě mi to slovo s předložkou odsadí na samostatný řádek a "rozseká" plynulý text. Ale začínat znovu, jak píšeš, určitě nemusím, protože pokud používám pevné mezery, tak se to nestane. (Já vím, není to ideální příklad, člověk většinou velikost písma zvolí hned na začátku a nemá důvod ji měnit.)

Nebylo to nic proti tvým radám, jsou super, jen ze zkušenosti ty pevné mezery mi přijdou lepší v tom, že už nemusím nic "hlídat" při nějakých úpravách, vím, že to s plynulostí textu nic neprovede.


K3
13. 10. 2021
Dát tip

T.


zeleda
13. 10. 2021
Dát tip

Nebudu vám pochopitelně nic vymlouvat. Pište si, jak vám to vyhovuje. Janino, pokud změníš velikost písma, word ti automaticky nastaví řádek jinak. A můžeš začít znovu. Já se snažím co nejvíc využívat nastavení wordu. Abych nemusel nic nastavovat manuálně. Píši tak léta a řádky se mi nerozjíždějí. Ale v každém případě díky za diskusi. 


Janina6
13. 10. 2021
Dát tip

I tenhle díl se mi líbí, ale hlásím, že jsem vyzkoušela to, co tu řešíte s Majaksem. Napsala jsem kousek textu, před jednopísmennou předložkou na konci řádku jsem jednou udělala shift-enter, podruhé mezi předložku a další slovo vložila pevnou mezeru (ctrl-shift-mezerník). Oba texty vypadaly skvěle. Až do té doby, než jsem změnila velikost písma na větší, potom se ten první text úplně rozpadl. Takže jednoznačně lepší je Majaksův způsob.

Chtěla jsem sem zkopírovat ten svůj příklad, jenže on se mi automaticky zarovnal v obou případech stejně :-) to asi dělá písmácký editor.


zeleda
13. 10. 2021
Dát tip

To, co doporučuješ, Majaksi, to spíš rozhodí. To, co píši, je daleko účinnější a dělám to tak už dlouho. Mezislovní mezery se ti automaticky srovnají. Nepíši nic, co bych neměl ověřené. Záleží pochopitelně na prvotním nastavení Wordu. Ale to bych jen opakoval to, co si každý může najít sám. 


revírník
13. 10. 2021
Dát tip

Záslužnou práci děláš, Honzo. Ať se daří.


zeleda
12. 10. 2021
Dát tip Gora

Snažil jsem se být stručný. je to ale poměrně rozsáhlé téma. Na tom seniorském portále, pro který jsem to psal, budu navazovat na Jazykové koutky, které tam píše odbornice lingvistka. Týkají se jak pravopisu, tak i gramatiky. Ale hlavně pravopisu. Čeština je velmi složitý jazyk. Měl jsem z těch jazykových koutků až mindrák. 

Děkuji vám za ohlasy. 


Alegna
12. 10. 2021
Dát tip

Přidávám se k bixley, dobré praktické rady


Gora
12. 10. 2021
Dát tip

Ano, Honzo, to je dobré připomenout, nejen jak jít na psaní samotné, ale že je potřeba kontrolovat také gramatiku.


bixley
12. 10. 2021
Dát tip

zeledo, sepsal jsi opravdu důležité věci, na které je třeba si dávat pozor. Na první pohled se to zdá jako samozřejmost, ale to je právě matoucí. Je dobré, že jsi řadu věcí připomněl, mj. možnost kontroly pravopisu apod. Díky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru