Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O myšli domácní item oficielní za časů slavného mocnářství (v 1.5 released!)

14. 10. 2021
10
28
601
Autor
Kamamura

Kdo myslí bez povolení

církve a c. k. ouřadů,

riskuje tím uvěznění,

případně proces za zradu!

 

Když myslet si začne každý,

že všechno si sám vymyslí,

ztratí pak důvěru navždy,

v oficiání výmysly. 

 

Ideová anarchie,

je potom stavem výsledným,

bezradně tápe policie,

trosky mocnářství halí dým!


28 názorů

druhá sloka mi přijde dost dobrá, akorát dává zbývajícím dvěma laťku moc vysoko


annnie
18. 10. 2021
Dát tip

Inteligence a samostatné myšlení bohužel není totéž. A obávám se, že nám neroste skutečná inteligence, nýbrž pouze schopnost udržet v hlavě víc vědomostí - ne už se v nich orientovat a posoudit je. Jsem toho zářným příkladem...


Kamamura
16. 10. 2021
Dát tip

Mě tělocvik celkem bavil, až do 27 let jsem byl celkem sportovně založený, nejméně dvakrát týdně jsem měl tréninky něčeho, a ve škole mě bavil volejbal, byl jsem celkem obstojný brankář ve fotbale (v poli mi to nešlo), a měl jsem dobré výsledky ve skoku do výšky, což je v kontextu mé dnešní monstrózní váhy docela vtipné. 


Aru
15. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

já to taky chápal jako prostor pro relaxaci, jakože si někam lehnout co nejdál od náčiní a nic nedělat, výkon mě nezajímal, leč byl jsem osamělý střelec a tak mi nezbylo, než se nechat ušlapat zpoceným a uříceným davem :))


blacksabbath
15. 10. 2021
Dát tip Aru

Kamo......dneska jsi na mě moc odborný.....

Aru....mně to povídej.....každej se na tělák těšil...jakožeodpočinková hodina.....zatímco já jsem byla celá opupínkovaná:-))))))


Aru
15. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

jsem zklamán, na televizní výchovu bych i chodil,... naposled jsem koukal na Mumínky :D:D

tělák byl další z mých krajně neoblíbených předmětů, navíc při něm hrozila vysoká úrazovost, úpal, úžeh, omrzliny... :))


Kamamura
15. 10. 2021
Dát tip

Moje oblíbená stránka je Zákon zachování ninjutsu. Ten říká, že množství ninjutsu (neboli schopnosti efektivně bojovat beze zbraně pomocí úderů a kopů nebo archaickými sečnými a bodnými zbraněmi ve stylu asijských akčích filmů) v dané filmové scéně je vždy konstatní. Pokud se tedy na hrdinu sesype hromada ninjů, stačí každému dát facku a zmizí se zaúpěním mimo záběr kamery - na jednoho totiž připadá jen malý zlomek ninjutsu, jinak by kladný hrdina nikdy nemohl vyhrát. Pokud je ale na scéně jediný ninja, koná hotové zázraky - odráží mečem kulky, chytá čepele holýma rukama, skáče pět metrů do výšky a mizí beze stopy za bílého dne - má všechno ninjutsu jen pro sebe!

Tyhle zákonitosti jsou dnes důležitější než Newtonovy pohybové zákony!


Kamamura
15. 10. 2021
Dát tip

Televizní klišé jsou moc důležitá, protože hýbou kolektivním nevědomím lidu a jsou apelem na najširší možnou recipientskou základnu, proto je správné, že se to bere ve školách. ;-) Ostaně je jim věnován celý velký internetový portál:

https://tvtropes.org/


neee....,Arúúúúú:-)))))))...to je Tělesná Výchova...že ty si ze mě děláš srandu:-)))))


Aru
15. 10. 2021
Dát tip Kamamura

rozumíš tomu úplně přesně iví, nikdy se nepodceňuj,

takže on je tam teď předmět Televizní Vysílání? to my museli na televizi domů :D:D


blacksabbath
15. 10. 2021
Dát tip Aru

podle mě...i podle mojí kamarádky...mimochodem dlouholeté učitelky ....se učí ptákoviny......, které v životě nebudou nikdy více potřebovat......jasně...všeobecný přehled...základy...na další jsou střední školy.....např........ dostat pětku z TV za to, že 800m uběhl za 5,20.....na jedničku bylo třeba pod 5.....????......vypadá to, že propadneme z TV.....páč se řádně naštval.....a já se mu nedivím......nojo...já jsem jenom stará babička...já tomu nerozumím....................vodtohojsoutinahoře......


Aru
15. 10. 2021
Dát tip

iví a oni je ve škole učí jak používat samostatné myšlení? nebo do nich hustí data, jména, vzorečky a čísla jako za nás? položme se na otázku.

já po půl dnu stráveném ve škole jsem taky nedělal nic užitečnýho, z toho marastu ve škole jsem se potřeboval vzpamatovat a odreagovat čímkoli


Aru
15. 10. 2021
Dát tip

co jsem četl, tak z toho vychází, že mládež rychleji vyzrává, díky tomu rychleji prokouknou školní praktiky, díky tomu zkostnatělí kantoři nadávají jak jsou děti nezvladatelne, rozuměj děti si nenechají srát na hlavu, jako generace před nimi, plus samotné dospívaní začíná dřív a to za dvacet let o jeden až dva roky z čehož já osobně mám velkou radost, že nynější děti mají vůči systémy větší rezistenci. já jsem třeba byl hodně dlouho dětský a škola mi to taky dala sežrat.

takže můj pohled je, že rozhodně mládež není zkažená a nezpůsobilá, ale že si už nenechá tak moc a tak dlouho srát na hlavu jako dřívější děti.

napopak je to jako stát v čele vojsk v boji, jenž začal před 30ti lety, ale tehdy nebylo spojenců, nebo-li Vive la liberté! :D


no nevím, Kamo,.....já se teď už 14 dní učím s vnukem.....hlavu má "vygumovanou" videi z mobilu.....samostatné myšlení jede na hitláku


Kamamura
15. 10. 2021
Dát tip

Annnie + blacksabbath - no vidíte, milé dámy, tento váš úsudek je perfektní příklad toho, jak je důležité neplést si dojmy s pojmy. Podle různých studií totiž globálně průměrná inteligence populace roste, a to tempem přibližně tři IQ body za deset let. Dokonce má tento jev odborné pojmenování - Flynnův efekt

To, co každá stárnoucí generace neúnavně dokola a dokola tvrdí (nebojte se, sám se k ní počítám), totiž že "mládež je zkažená a zcela nezpůsobilá k čemukoliv užitečnému", často ve skutečnosti vyjadřuje jejich vlastní klesající schopnost rozumět stále se měnícímu světu. 

Pozoruji, že svět se kazí, ale ve skutečnosti se kazím (stárnu) já, zatímco svět se prostě jen vyvíjí. To si prosím neberte osobně, mě se to týká také, jedeme v tom samém vlaku všichni, kdo jsme za zenitem svého žití (to pro mě znamená starší než 38 let, což je okamžik, který moderní věda pokládá za začátek stárnutí průměrného člověka). 


ann....to napsala perfektně:-)))))


annnie
15. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

Naštěstí jsme se z historie poučili a samostatné myšlení nám teď zakrňuje jako brzlík. Někomu dřív, někomu později, ale řekla bych, že jako lidstvo máme slušnou úspěšnost...


Kamamura
14. 10. 2021
Dát tip

Kdosi tu bechral nad kvalitou veršů, tak jsem ho jako obvykle na drobno pokrájel a předhodil vyhladovělým šnečkům - jsou tam chudinky celý den tak sami...

Pak mi to ale vrtalo hlavou, tak jsem přistoupil k tuningu:

Changelog:

1.0 - hrubodílo vyvaleno z veršovny

1.5 - sekundární strukturální pošmudl formou substituce synonym za levnější, avšak odolnější plastové náhražky a škatulejting slovosledu. Vejsledek pohladí, ale už tolik měšťáka nelochtá. Co naplat vobecnímu habetýtu nutno v ústrety, neb jiný kraj <=> maga krav!!!


Kamamura
14. 10. 2021
Dát tip

Abakus  - to právě záleží na tom, čemu věříš. Vždycky mě bavila díla zkonstruovaná schválně tak, aby je různě názorově zatížení konzumenti mohli interpretovat zcela odlišně až naprosto opačně, a všichni měli shodný pocit, že objevili nějakou "pravdu". ;-)


Kočkodan
14. 10. 2021
Dát tip annnie, blacksabbath

Svoboda, ta za Bacha

měla celkem zaracha,

za sto let však výkon Saši,

no tak dobrá – Alexandra,

trumfnul Kléma, další braši,

lidi zase chytla chandra.


Danny
14. 10. 2021
Dát tip Abakus

jeden Tip za všechny myslivce :)


Abakus
14. 10. 2021
Dát tip

ono to až také historické nie je, skôr ako vždy nanajvýš aktuálne.


Aru
14. 10. 2021
Dát tip

Monarchisty jsem nevolil :D

a co jsem viděl, tak skoro nikdo :))


Norsko 1
14. 10. 2021
Dát tip

Hymna spolku mladých anarchistů, zvaných Černá ruka


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru