Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bedna v hlavě

18. 10. 2021
2
13
394

Čekám, až přijede zkurvený metro. Ostatní nevnímám.

V hlavě mám jukebox. Pouštím si v něm útržky mládí. Vybavuju si šťastný momenty, kdy jsem ještě zvládal existovat, dýchat, radovat se z obyčejných věcí. Většinou si pouštím Mötley Crüe, ZZ Top, Who, Judas Priest, Alice in Chains nebo Stouny. Připomíná mi to tátu. Vždycky říkal, že hudba ze šedesátek zní, jako když praská v krbu, sedmdesátky jako mytí hrnců, osmdesátky jsou diskotéka uvnitř hlavy, devadesátky jízda na utrženým vagónu.

Když si všimnul, že mu z kapes mizí prachy, vykopl mě z baráku. Nic jinýho jsem si nezasloužil. Určitě pokyvuješ hlavou. Říkáš si, že okrást tátu může jenom zmrdská hyena. A máš pravdu, jenže já potřeboval prachy víc než kotě kojení. Víc než prase drbání, víc než kyslík. Víc než cokoliv.

Musel jsem se vyškrábat ze dna, dorovnat účet.

 

Jak se říká, každej si píšeme příběh. Ten můj je klikatej jak hřbet zmije.

Začalo to drobnejma sázkama na basket a volejbal. To bylo ještě na střední. Za dva měsíce jsem vydělával víc než táta ve fabrice. Pak mě uchvátil poker. Byl jsem jako chodící encyklopedie, znal jsem všechny kombinace. Na štěstí jsem nespoléhal, čistou postupku jsem měl jenom jednou v životě. O tom to není. Musíš blafovat. Nasadit poker face. Tvářit se, že máš dobrý karty, i když máš třeba jenom eso.

Pokračovalo to ďábelskou ruletou. I když v ní nešlo nic ovlivnit, propadl jsem jejímu kouzlu. Byla to hra s velkým „H“, čiré potěšení. Pak jsem přešel na automaty. Klasika: melouny, zvonky, sedmičky, šašci. K tomu pivko, tvrdej nepiju. Pohoda, nálada na maximum, tetelil jsem se jako andílek na sametovým obláčku.

Finančně jsem šel do peklíčka. Hrál jsem dál. Hnala mě touha splatit dluhy, vydělávat zas na sebe. Párkrát jsem dokázal vydělat něco navíc. Pak jako když utne. Přišly půjčky od kámošů, úvěry u jedný banky, druhý, třetí, čtvrtý, pátý, půjčování u lichvářů, drobné krádeže a výlety do zastaváren.

Minul jsem pekelnou podlahu a pokračoval pořád níž a níž.

 

Stokrát jsem se pokoušel s tím přestat. Ale radši bych si nechal přejet nohu vlakem. Dokonce mi nařídili léčbu. Schovali mi hračky, ale nezlomili mě. Můj nemocnej mozek byl trpělivý stratég. Počkal si, až mě pustí ven, aby mě donutil hrát ještě víc. Recidiva je svině, můžeš se schovávat, kde chceš, ale stejně tě popadne za flígr a posadí zpátky k flašinetu.

Jednou jsem si stoupnul na parapet, myšlenky jsem měl všelijaký. Skočit znamená zbavit se dluhu, opakoval jsem si, ale odvahu skočit jsem nenašel. V tu chvíli se do mě opřela smradlavá pracka. Přetahovali jsme se, než jsem se zapřel o rám a tu svini odstrčil.

To mi dodalo odvahu. Usmířil jsem se s tátou, dokonce mi dal svoji šraftofli. Byla schovaná ve skříni s čistícíma prostředkama, proto jsem ji nikdy nenašel. Vykukovaly z ní panensky čistý tisícovky.

Prej, ať splatím nejhorší dluhy. Ať začnu znova. Vlepil jsem mu mokrou pusu jako malej harant.

Pak jsem se vším skoncoval. Přišel jsem do herny a objednal si minerálku. Sednul jsem si k flašinetu. Nic jsem do něj nehodil, jenom jsem se koukal na rotující se melouny, zvonky, sedmičky a šašky, jako by to byl odpolední seriál. Ani to se mnou nehnulo.

Připadal jsem si zas jako lidská bytost. A bylo mi božsky.

Najednou tu byla znova. Smradlavá pracka smrti, co mě urputně tlačila do kolejiště.

 

„Skočil sám, nebo mu někdo pomohl?“

„Podle záběrů z kamer je to jasný,“ řekl kriminalista kolegovi. „Skočil pod projíždějící metro.“

„Našli jsme u něj peněženku.“

„To musel bejt humáč.“

„No, co ti budu povídat, asi si dlouho nedám kaši.“

„Měl v ní doklady?“

„Ne, neměl u sebe ani korunu. Možná ho doběhly problémy s penězma.

„Možná,“ odfrkl si kriminalista, „nebo v tom bylo něco jiného. Kdo ví.“


13 názorů

Kytiii
22. 10. 2021
Dát tip

Já už dneska nečtu, další dílo, kde jsem doufala v dobrej konec a von se zase zabije....

Jinak čtivé, ale nějak mi v tom chybělo víc děje... 


Biskup z Bath a Wells
20. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

:-))

 

... já už zůstanu u rocku ;)


tak to se můžu počítat k tvým známým..:-)))))))))))))....též jsem začala na rocku a teď převažuje metal...:-)))))))))))))))))))))))))))


No, metal si občas pustím, ale spíš okrajově. Pro mě to nemá ten správnej "feeling". Ale zase spousta mých známých začínala na rocku a skončila na metalu... ;-)


Jasně!!!!...Jsem s tebo zajedno.....více sice teď ujíždím na Power metalu (Sabatoni, Hammerfall a pod....)...ale to se nevylučuje :-)))))))))))))))


Biskup z Bath a Wells
19. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

A black sabbath ne? ;-)

Já z rocku můžu (skoro) všechno. :-)

Sem jsem se snažil vecpat skupiny, co mi přišly něčím "motorkářský", ale který mám i naposlouchaný, teda kromě Mötley Crüe, to mě nebaví...


ZZ Top,  Judas Priest nebo Stouny...i můj šálek....ale závislost....to je jiná....tu nebrat!!!!


Bill Bailey alias Manny Bianco je taky můj oblíbenec, tak to děkuji za zaslání. A nakonec ho třeba v zákulisí pokřtil slovutný Biskup z Bath a Wells, který při křtu topí děti, a pak je pojídá v sakristii. 

 


Nene, to je v pořádku. Jsem sice autor, ale s tou zmijí to byla fakt blbost, možná jen zkratka, asociace, možná by to šlo, ale není to básnička, vyjádření by mělo být asi co nejpřesnější. :-)

Což se nevylučuje s alegorií...

 


Kamamura
18. 10. 2021
Dát tip

BTW zrovna včera jsem koukal na video, jak můj oblíbený komik Bill Bailey dostává čestný doktorát na univerzitě v Bath, tak jsem si na tebe vzpomněl. ;-)


Kamamura
18. 10. 2021
Dát tip

Hele, nenech si do toho kecat, ty jsi autor! ;-) Klikatost zmije nemusí vyjadřovat strohý vizuální vjem, může být zrcadlem vypravěčova duševního rozpoložení, nebo nějakou alegorií. 

Mě třeba uchvátily pasáže v Meyrinkově povídce "Golem" (nevím jestli cituji přesně): "Domy se krčily po stranách ulice jako nějaké příšery..." 


Hele, s tou zmijí máš pravdu. :-) Ale když se zmije plazí, tak se u toho vlní, tak leda tak...??? ;-)


Kamamura
18. 10. 2021
Dát tip

Dost dobrý. Jenom zmije není zrovna klikatá, akorát má na zádech takovou klikatou čáru, ale to je samozřejmě detail ;-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru