Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nedotknutelná láska

20. 10. 2021
3
3
374
Autor
Vousek

„Po po po po po po...“ Pan H. stál před svým akváriem a povídal si již hodinu se svými rybičkami. Po dni práce se posadil na židli a soustředěně pohlížel na plovoucí život. „Po po po po po po po... Ty jsi ale vyrostla!“ Pozoroval zrovna droboučkou neonku. Rybičky chaoticky připlouvaly ke stěně akvária a otevíraly na něj pusinky. Tak stejně on na ně.

„Po po po po po poop popopo pop. Ale! Co ty, stydlíne... Zase se schováváš?“ díval se jedním okem do domečku, ze kterého koukal černý chvost. Patřil malému sumečkovi. „No vylez, Oldo! Pojď se nám ukázat. Po po po po po po pop.“ Chloupky zastříhaly a z průrvy keramického obydlí, velice pomalu, vykouklo pravé sumečkovo oko. Díval se skrze vodní hladinu až na pana H. Jako by - slyšel, věřil, důvěřoval. Však jen na chvíli. Ještě kousek vystrčil tlamičku, zažmoulal a téměř neznatelně zaplul zpátky do svého soukromí. Z temnoty opět koukaly jen drobné chloupky.

„Po po po po po po pop, tak dobrou noc, mé milé rybičky.“ Pan H. zhasl skleněnou vodní lázeň, v nepatrném gestu pohladil sklo a zalezl pod deku. Ještě jednou pohlédl na skříň, kde tušil černé obrysy své lásky, a zavřel oči. Zdálo se mu, že je rybou. Snad jako Olda. Schovává se v kamenném hradu na dně křišťálového království.


3 názory

Jáchyme, vítám tě na Písmákovi....

povídka je v tempu akvarijních rybiček - a to nemyslím zle.....takový je ten vodní svět.....(také jsem měla dvě dvěstělitrová akvária a rybičky měly jména:-))) )....je to krásný svět, na který se dá dívat hodiny...ale obejmout ho nemůžeš......věta v závěru "Ještě jednou pohlédl na skříň, kde tušil černé obrysy své lásky, a zavřel oči."....zbystří čtenáře.....ale domyslet si musí sám?.......*/*********


lencza
21. 10. 2021
Dát tip

Já asi nejsem ta pravá pro hlubší kritiku, ale můžu zkusit napsat, co mě k Tvé povídce napadlo: Líbí se mi jako náhled do prožívání člověka, který chová rybičky. Já jsem rybičky nikdy neměla a ani mě nikdy nelákaly, ale možná právě proto, že jsem nevěděla, že se s nimi dá povídat, chovat k nim city, nechat si o nich v noci zdát... Za to díky. 

Přiznávám, že jsem v průběhu čtení čekala, že se "něco" stane. A ono se "nic" nestalo. Ale možná právě takový je život s rybičkami - v pomalém tempu, hodně do detailů, žádné drama. Na konci čtení jsem si teprve pořádně všimla i názvu a přišlo mi, že celou povídku hezky korunuje.

Osobně bych zkusila trošku vygradovat závěr a to o nedotknutelné lásce do něj zakomponovat.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru