Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JAK CHODÍM KOLEM ZAKRSLÝCH LIP

22. 10. 2021
21
21
446
Autor
Dan TM

JAK CHODÍM KOLEM ZAKRSLÝCH LIP

Občas chodím ulicí mého dětství. Chodím tam rád. Sice to zrovna není nejhezčí část města, ale hezkou ji dělají vzpomínky… Tamhle jsme měli tajnou schránku, tady jsme skákali s klukama do písku, tady jezdili s auty na ovládání a támhle stál ten domeček cestářů, o které už jsem minule psal.

Ale dnes chci psát o něčem úplně jiném.

Před jedním vchodem v té mé ulici mají zasazené zakrslé lípy. Ani bych nepoznal, že jsou to lípy. To až z tvaru listů. Vůbec jsem netušil, že tak lze lípy upravit. Abych se přiznal, já jsem z nich vždycky smutný. Ne, že by nebyly ty malinké lipky hezké a uznávám, že normální vzrůst  by se sem nevešel a asi ani nehodil. Ale stejně…

Lípa je tak nádherný strom… Kousek před Mimoní mají podél cesty vedoucí do krásného gotického kostela stromořadí lip. Šel jsem tam jen párkrát, ale pokaždé jsem byl zasažený mohutností, vzrůstem, košatostí korun, zkrátka tou velebností. A tím zvláštním světlem prozařujícím listí.

A lípy na návsi v Chlumu u Sedlčan, odkud pochází moje žena Dáša, ty vám voní! Když je horký začátek léta a vzduch sluníčkem těžkne, dosedne na vás vůně lipového květu a přenese vás do dětství, kdy vám babička dělala lipový čaj s medem a vyprávěla vám pohádky.

Ale nejsilnější zážitek s lipami mám z Německa. Přesněji z Lužice, což pocitově vlastně ani Německo není. Tam, kde je legendární Ochranov dávné Jednoty bratské a pobělohorských utečenců, tam mají nejoptimističtější hřbitov na světě. A já se vám přiznám, že na tomhle hřbitově jsem nejen dojatý - kdo by nebyl! Například u hrobu Christiána Davida, mého velkého hrdiny – ale taky se směju a obojí zároveň. O tom se nedá psát, to musíte vidět. A tady jsou všude lípy, jak si je čeští a moravští evangelíci přiváželi z domova a tady zasadili, rozšířili a o ně pečovali. Aby byli tak trochu více doma. Aby tuto zem obsadili, proměnili ji a zabydleli se tu.

Jako pan učitel prvního stupně základní školy jsem dětem vyprávěl o našem národním stromě a pak jsme jednu lipečku s dětmi vysadili na školním dvorku. Jestlipak tam ještě je? Jestlipak si na to některé z dětí, které jsem měl možnost učit, vzpomene?

A teď ty lípy zakrslé… zmrzačené. Nikdy nevyrostou do plné krásy. Nikdy! A já kolem nich chodím a jsem smutný za ně.

Kdybych měl někdy pozemek, vysadím lípu. A budu každý podzim uklízet trpělivě ty hromady listí. Ale čaj z lipového květu si jdu uvařit právě teď! Babičko moje drahá…

 


21 názorů

Lakrov
22. 11. 2021
Dát tip

 Je v tom naznačeno několik myšlenek, jakoby zmíněných příběhů, rozehraných, ale ponechaných svému osudu, nedovedených do konce nebo aspoň do takové fáze, v níž si je čtenář dokáže dohrát sám. A nebo jsem něco nepochopil... A zaujal mě CHlum u Sedlčan, pocházela otamtud část mých předků...


Sade
13. 11. 2021
Dát tip

Krásně napsané. Zajímavý minimalistický rozsah, přesto plný myšlenek. Gratuluji.


vesuvanka
11. 11. 2021
Dát tip

Krásně napsané, TIP


Lípu jsem jednu zasadila. Babička v závěru mě dojala, protože i moje babička mě všechno možné naučila ohledně léčivých bylinek a stromů - máš můj tip. Citlivě napsáno.


Kytiii
09. 11. 2021
Dát tip

Líbí se mi přesah díla... cítím v tom ódu na svobodu, nezastřihování křídel, nešlechtění trávníků, psů, koček, borovic... dosaď, co uznáš za vhodné. Velmi to se mnou rezonuje! + t


Dan TM
09. 11. 2021
Dát tip

Bixley, Janina6 - děkuji!


Dan TM
09. 11. 2021
Dát tip

Díky Majkasi, ale asi úplně nerozumím...


Janina6
08. 11. 2021
Dát tip

Hezké a moudré vyprávění plné citu.


zvedavec
01. 11. 2021
Dát tip

ano!


bixley
28. 10. 2021
Dát tip

OK


Díky. avi


Dan TM
27. 10. 2021
Dát tip

Jejda, no to je velká pocta. Děkuji!


Próza_měsíce
27. 10. 2021
Dát tip Dan TM

Ahoj, můžeme nominovat do soutěže Próza měsíce?


bixley
27. 10. 2021
Dát tip

Moc hezká pocta lipám.


annnie
24. 10. 2021
Dát tip

Rozumím ti. Taky je mi jich líto. Tip a.


Thea v tramvaji
23. 10. 2021
Dát tip Dan TM

Soucítím s těmi zakrslými... No někdy na velké stromy v ulici není dost místa. Nebo odvahy.

U nás v ulici všechny stromy během rekonstrukce "zrušili"... byly to sakury. A já jsem kvůli tomu chodila každý týden na  úřad! Vedla jsem tak dlouho nechtěný dialog, až semnou chlapi začali mluvit (ženské ne... ty byly jako skála) a nakonec mi v místech, kde nevede kanalizace, vybudovali místa pro stromy! Shodou okolností to je před mým domem :) A nasadila jsem si je sama. Uf! To byla bitva!!!! Omlouvám se, že jsem se ti tu tak rozohnila :) Máš podnětný text!


K3
22. 10. 2021
Dát tip Gora

Já mám rád všechny stromy, ale nerad ty zbrzačené. Jako když u nás přeřízli v půli borovici, nebo řadu thují. Hezké zamyšlení, nebo pro zamyšlení.


Dan TM
22. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

Jo, to už je třetí překlep... díky!


Lípa je i můj nej - strom.......a snoubí se se vzpomínkama na mojí babičku....ten šálek lipového čaje si jdu uvařit s tebou...*/***********

Překlep?ale hezknou ji dělají vzpomínky


voní všude stejně, naštěstí


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru