Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Pekárna

23. 10. 2021
16
23
518
Autor
lencza

Zelené moře zlátne

 Támhle se sojka topí

a volá o pomoc

pronikavě

 

Bříza je maják

tyčí se a září

leč pro některé marně

 

Ráhna dávných vraků

zetlí

na dně

 

Vstupuji do lesa. Vypadá jako zlatožluté moře, a šustí. Schválně šourám nohama těsně nad zemí, abych listí pořádně rozezvučela.

U pasu se mi houpe dalekohled. Ptačí ruch už sice není zdaleka takový, jako před pár měsíci, ale co kdyby? V létě jsem tady, v Pekárně, poprvé naživo uviděla sovu. Nezapomenutelný zážitek. Veliká a majestátní mžourala z větve a trpělivě počkala, než vysvětlím kamarádce, jak má nastavit očnice a jak otáčet kolečkem ostření, aby se mohla pořádně podívat. Od té doby nosím dalekohled s sebou skoro pořád, a vyhlížím ta obrovská, hnědobílá křídla.

Vzpomínám, jak jsem se v Pekárně ocitla poprvé. Bydleli jsme s tehdy ještě „jen“ přítelem v podnájmu nedaleko odtud a hledali jsme vhodné místo na běhání. Našli jsme. Ne jen vhodné, přímo ideální. Svěže zelená tráva a měkké cestičky mezi stromy, zaručeně šetrné pro každé koleno i každý kyčel. Pekárna od nás dostala přezdívku „běhací les“.

O několik let, několik stěhování a jednu svatbu později jsme si koupili byt přímo tady. Pekárnu máme téměř co by kamenem dohodil. Získali jsme příležitost obdivovat, jak odlišně se do ní vtiskávají jednotlivá roční období.

Snad nejkrásnější je Pekárna na jaře. Ještě než se její strop potáhne zeleným závěsem, vyrazí jako o závod ze země sasanky, jaterníky a plicníky. Ale hlavně sasanky. Převažující barvou Pekárny se stane bílá. Musíte ovšem dorazit včas, ještě před večerníčkem. Po něm totiž sasanky poslušně sklapnou zvonečky květů a uloží se ke spánku. Přijďte zítra!

Právě na jaře jsem se do Pekárny belhávala s bolavými zády a velikým břichem. Nosila jsem v něm svoje první dítě, dceru, a představovala si, jak krásné by bylo začít tu rodit. Udělat si z Pekárny svoji soukromou sasankovou hekárnu. Kudy by pro mě asi přijela sanitka, kdyby už bylo na čase?

V létě je Pekárna zelená od podlahy po strop. Kamarádka jí přezdívá „zelený les“. Na podzim zelená, krůček po krůčku, ustupuje žluté. Na zimu se Pekárna svléká. Když trochu nasněží, její cestičky se před vámi odvíjejí jako klubko huňaté bílé vlny, a lákají k procházce.

 

Brodím se listím a uvědomuju si, že se v Pekárně cítím doma. Jako by byla zahrádkou, neodmyslitelně patřící k našemu panelákovému bytu. Zná moje radosti i splíny, euforie i chvíle velkého vzteku. Sem si chodím vyčistit hlavu, sem chodím relaxovat.

Myslím na svého kamaráda Marcela, a že bych ho ráda do Pekárny pozvala.

Na návštěvu.


23 názorů

lencza
22. 11. 2021
Dát tip

Majaks, Kytiii, Lakrov: Díky za komenty, přemýšlím o nich a dochází mi, že pro mě to pointu má v uvědomění, že Pekárnu považuju za svoji, že je mým domovem, že když tam někoho zvu, zvu ho vlastně na návštěvu (a záleží mi na tom, aby se mu tam líbilo... ...). Ale možná není taková pointa dostatečná nebo jsem ji mohla víc rozvést (??)


Lakrov
22. 11. 2021
Dát tip

 Úvodním veršům moc nerozumím, ale to je moje chyba. Dýchne na mě okouzlení přírodou, čišící z "první" stránky, a po dočtení mám dojem, že je to nedokončené, že to ještě mělo pokračovat, ale autorovi došel čas nebo trpělivost.


Kytiii
09. 11. 2021
Dát tip

Poeticky popsané výsostné území autorky. Velmi by se mi líbilo jako úvod pro povídku nebo jako pozadí pro nějakou nosnou myšlenku, takhle musím konstatovat smutné, že "mi tam něco chybí".


bixley
28. 10. 2021
Dát tip

OK


Díky, Avi


lencza
27. 10. 2021
Dát tip

Nevím, co to obnáší, ale myslím, že ano.


Můžeme nominovat do soutěže Próza měsíce?


bixley
27. 10. 2021
Dát tip

krásná zelená pekárna!


lencza
27. 10. 2021
Dát tip

Vesuvanko, dekuju. 


vesuvanka
26. 10. 2021
Dát tip

Krásná Pekárna - poeticky napsané :-))), TIP


lencza
25. 10. 2021
Dát tip Gora, Alegna

Děkuji Vám všem, že jste se zastavili.Alegna: přesně taková je Pekárna - poetická a relaxační... čím déle ji znám, tím více oceňujuKočkodan: říkala jsem si, že tam asi nejsem sama :)blacksabbath: prolog vznikl během jedné procházky Pekárnou úplně, ale úplně sám :) 


annnie
25. 10. 2021
Dát tip

Pěkné. Tip a.


K3
24. 10. 2021
Dát tip

Tohle mě opravdu zaujalo. Takové nezvyklé a jiné.


Janina6
24. 10. 2021
Dát tip

Moc hezké a poetické.


Jamardi
23. 10. 2021
Dát tip

To je hezké, přeju vám, že ji máte. :)


Jamardi
23. 10. 2021
Dát tip

To je hezké, přeju vám, že ji máte. :)


Alegna
23. 10. 2021
Dát tip

krásné, poetické, skoro relaxační


Kočkodan
23. 10. 2021
Dát tip

Tak v téhle Pekárně může být člověk pečený vařený, a přesto se to na jeho zdraví nepodepíše. Tedy vlastně jo – pozitivně. Ty o tom nevíš, ale já šel v lese vedle tebe a také si listím trochu zašustil.

A prozradím o sobě něco velmi osobního – chodím spát mnohem později než sasanky. (mžouravě mrkající smajlík)


Abakus
23. 10. 2021
Dát tip

páčisa mi to, domov ako z obrázku.


veľmi pekný príručný domov v Pekárni ... dá sa tam hocikedy z paneláku  odskočiť ... a to je fajn***


Gora
23. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

lenczi, odlišný přístup k TD a opět nový. Co autor, to jiný pohled na to, co vše lze nazývat domovem.

Díky za účast!


blacksabbath
23. 10. 2021
Dát tip Gora, Aru

Brodím se listím a uvědomuju si, že se v Pekárně cítím doma. Jako by byla zahrádkou...................Zná moje radosti i splíny, euforie i chvíle velkého vzteku.........zelený domov a k němu moc hezký prolog ...*/********


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru