Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kukýnka!!!

24. 10. 2021
10
31
597
Autor
Aru

Nebojte se lidé dobří, v tomto příběhu neshořela jediná škola, ani nevyletěla do povětří samoexplozí. Všechny školy byly v lesním učilišti, kde se neúnavně učily-šťovaly.

Kukýnka ležela zaštrachaná celá v posteli, bylo ráno, táákhle ospalý. Otevřela jen jedno očko na ten zrovna pošmourný den, komu by se chtělo vstávat.

"Mě tedy rozhodně ne," zívla si Kukýnka a ležela by tam ještě teď, kdyby si pro Kukýnku nepřišla maminka Brzosjásotemvstávat, která byla moc pořádná, vždyť Kukýnka musela do školy, nebyla to obyčejná fádní škola, ale Mývalí domeček u Třech zvonků. Maminka si naplnila vědro se studenou vodou, vtrhla ke Kukýnce do pokojíčku, strhla ji peřinu a Kukýnku polila. Kukýnku tedy rovnou probudila, umyla a ještě ji otužila, no není to skvělé?

 

"Není čas ztrácet čas," pronesla zvesela maminka Brzosjásotemvstávat a šla dělat Kukýnce snídani s povidlím, hřibama, česnekem, javorovým sirupem a celý to zalila hořčicí na pánvičce, kde vzniklý pokus smažila na kokosovým oleji, důkladně zamíchala obouruč, až udělala jakýsi polotuhý beton a namazala na chleba, splácla vánočkou a pořádně svázala dohromady mladou cibulkou. Kukýnka stála v pokojíčku celá vyvalená a voda z ní jenom crčela. Po té co se vzpamatovala ze šoku se v cuku letu oblékla, vyběhla z pokojíku se školní brašničkou a maminka po ní s trojitým saltem hodila snídaňonakonecsváčooběd, který Kukýnka ve výskoku chytila na stropě, kam se to přichytilo v prasklině.

 

Před domkem zamkla Kukýnka na sedm zámků a maminka zevnitř zavřela na tři závory, bezpečnost je důležitá! Pak Kukýnka pískla na prsty jak nejsilněji uměla, až sova nad ní na větvi co zrovna usínala z toho před ní žuchla.

"Cha, kra, chá, krá," smála se opodál vrána co s žížalou si hrála na přetahovanou.

"Potřebuju do školičky, aeroptačílinkou."

"Ta zrovna frnkla Kukýnko."

"A nevezmeš mě vráno, vránečko, dnes je můj velký den, prvně jdu do školy."

"Tak sedej, poletím rychle jako jestřáb!"

"Ale opatrně," pronesla moudře sova, která už usínala a pěchovala si dýmku tabáčkem, aby se ji dobře při bafaní spalo.

 

Kukýnka vlezla vráně na záda, jak se tak říká, žížala jim zamávala jinou žížalou, neb žížaly nemají ručičky a letěly, ne ty žížaly, ale Kukýnka s vránou. Vrána se do toho pořádně opřela, Kukýnka přece spěchala a už takhle měla obrovský zpoždění, zvonky zrovna odbíjely přesný čas. Vrána furt stoupala, vzala to třikrát kolem Měsíce a když je sluníčko hodně pálilo, podotkla Kukýnka, že se asi ztratili, neb že její škola není ve vesmíru, ale u lesa na Zchátralé mýtince. Vrána dvakrát mrkla a zaletěli si kousek do minulosti a žuchli s plácnutím přímo na Zchátralou mýtinku před Mývalí domeček u Třech zvonků.

 

"No to je dost, že dete," zvolal učitýlek, "první den ve škole a hned pozdě, to tě musím pochválit Kukýnko, skvěle zvládnutá první lekce, ostatní trénujou pozdní příchody u dveří, tak poď' dál a užívej lenošení."

Kolem Kukýnky se sesedlo 7×7 pegasáčat, jednorozáčat, pegasorožáčat a jednopegasáčat, také pár skřítků, víl, trpaslíků, trollů i pár trotlů, kteří nepochopili jak chodit pozdě. Jeden malý trotlík zvedl ručičku a spustil.

"Pane učitýl a kdy dostanem nějaký známky? Rodiče nám říkali, že ve školách padají známky od rána do večera a že je to moc důležitý pro život. Že ten kdo pochytá jedničky stane se generálním radou a ten kdo pochytá samý pětky bude dělat práci dobrou tak pro debily."

"Ty jsi ale trdlo, bez známek se žije o mnoho líp a proto byly na naší škole zrušeny dřív, než byly zavedeny." Malý trdlík nevěřícně zíral, že nebude dostávat žádný známky.

"A co teda budem v životě dělat?" Zvolal trdlík v zoufalství se slzama na krajíčku.

"To co tě bude bavit," odvětil moudře učitel, "tak děti a teď se vrhnem na kreslení, nakreslete co vás napadne a pak si dáme soutěž o nejoriginálnější svačinu od vašich maminek."

 

Všichni se vrhli do kreslení jako diví, pegasáčata, jednorozáčata, pegasorožáčata a jednopegasáčata kreslili pegasáčata, jednorozáčata, pegasorožáčata a jednopegasáčata, víly kreslily krásné víly, trpaslíci nekreslili naštěští trpaslíky, ale rubíny, diamanty, smaragdy a jiné blyštivé kamení, skřítci si jen tak čmárali, trollové protrhli papír a zlomili každou tužku a trdlíci si kreslili krásné dvojky od zhora až dolů na stránce, protože kreslit jedničky se netroufli. Kukýnka nakreslila vránu na které přiletěla. Učitel vytáh' karty a tak se do toho zabral, že se veselil i nadával zároveň za jakou stranu zrovna kartu tahal.

Když se učitel odtrh' od hry děti si vyndaly svačiny. Už když Kukýnka vytahovala svoji, tak se ji divně vrtěla v rukou a jakmile ji položila na stůl, tak svačina explodovala a rozletěla se po celé třídě.

"Tomu říkám originální svačina!" Zvolal nadšeně učitel.


31 názorů

Saprystý, nestíham to nějak sledovat. 


Aru
09. 11. 2021
Dát tip

díky, to je zase z jinýho příběhu ze společnýho psaní :)


CheChe, bavím se. Ty mláďátka těch zvířatek bych každopádně nechtěla číst nahlas. Tedy jejich názvy.


Aru
28. 10. 2021
Dát tip

neboj Evži, to až zase v příštím životě :))

hrůzoškoly ale budou v příštích letech likvidovány ;)

díky :)


Cenné jsou ovšem i mnohé komentáře :)


Zeanddrich E.
28. 10. 2021
Dát tip Kamamura

.. :.)


Evženie Brambůrková
26. 10. 2021
Dát tip Kamamura

Já už do školy nechci. Ani do takovéto.


Aru
25. 10. 2021
Dát tip Kytiii

díky Kytiii, fantazie je mocná čarodějka,... i na díly :))


Aru
25. 10. 2021
Dát tip

pod to se můžu podepsat Kamamuro, hlavně systému neukazovat zájem, pasivní rezistence a naprostá ignorace je cesta jak vyjít z pekla a stát se jednou zenovým mistrem :))


Aru
25. 10. 2021
Dát tip

přesně Alegno, dnešní společnost vyžaduje akci a neustále střídání obrazů a tak dodávám žádaný artikl, totiž efektivní exploze, pálení škol a jiné žádané zboží :D:D

díky moc Alegno, jenom sranduju ;)


bixley
25. 10. 2021
Dát tip

Fajn, tak Tvůj přínos může být v těch pohádkách. :-)


Aru
25. 10. 2021
Dát tip

bixley, kde bych já vzal děti? od základky prvního stupně jsem byl z toho systému výchovy v úzkostech a permanetním stresu, což se přelilo do depresí, neschopnosti komunikace a návazování kontaktů, které mě neopustili ani po škole, ale nakonec jsem se z toho vyhrabal natolik, že se dokážu aspoň tvářit jako funkční člen společnosti, ačkoli můj reálný přínos společnosti je 0,0 nic, takže tím pádem vztah není nic co by bylo pro mě, už je to let co jsem rezignoval, no a teď už v sobě dokážu najít naprostý zenový klid a mohu putovat životem s klidem na srdíčku, i kdyby kolem mě zuřili uragány :D:D


Bebitka
25. 10. 2021
Dát tip

Vida, plnotučná lekce ze žorealismu :-)


Kytiii
25. 10. 2021
Dát tip Kamamura

Já snad tomu Nesmyslovu ještě přijdu na chuť. :-)

Celý je to skvěle poskládaný, ale co mě nejvíc uchvátilo bylo: 

"No to je dost, že dete," zvolal učitýlek, "první den ve škole a hned pozdě, to tě musím pochválit Kukýnko, skvěle zvládnutá první lekce, ostatní trénujou pozdní příchody u dveří, tak poď' dál a užívej lenošení."


Kamamura
25. 10. 2021
Dát tip

Záleží, jak staré děti myslíš. Třeba mojí dceru dřív pohádky bavily hodně, před spaním jsem jí vždycky nějakou improvizovanou vyprávěl. Teď je v pubertě, a baví jí jenom manga, Genshin Impact a teď v poslední době Dostojevský ;-) Cokoliv přinesu já je nuda a špatně, ale to je ok, s tím se počítalo, a jestli by dočetla Aurovy pohádky nebo díla podobného typu je otázka, ale mám své pochybnosti. Určitě bych jí je nesměl nabídnout já. 

Jak je to s ostatními dětmi nevím, věděla by to moje žena, obecně pro ženy jsou děti mnohem důležitější téma, takže o něm i víc vědí. 


bixley
25. 10. 2021
Dát tip

Já jsem to spíš myslela na typ Aruových pohádek obecně, myslím, že dětem by se maminka Brzysjásotemvstávat a podobné věci líbily.


Kamamura
25. 10. 2021
Dát tip Aru, Zeanddrich E.

bixley - nevím jak Aru, nechci mluvit za něj, ale podle mě děti nemá, nicméně já mám jednu třináctiletou dceru, s Aruovým názorem na české školství se vpodstatě ztotožňuji a nijak se s ním netajím, s tím rozdílem, že si nemyslím, že by úplně celé školství bylo zkažené, občas se v něm (spíše omylem) najdou celkem osvícení, citlivý a chytří učitelé, ale to je spíš navzdory systému, který dělá vše pro to, aby je vyčerpal, zdeptal, zničil a udusil v nich poslední zbytky kreativity a samostatnosti - ostatně totéž tvrdí i můj americký učitel hudby, podle kterého mají Češi takové problémy s kontaktem s vlastní intuicí a kreativitou právě následkem systematické devastace dětské psýchy na základním a do jisté míry i středním stupni vzdělávacího procesu (vysoké školy jsou už snesitelné, a některé dokonce vynikající). 

A co na moje názory moje dcera? Vpodstatě je sdílí, škola jí nebaví, protože stupidní systém bazírující na stojovém memorování zbytečností (ve věku internetu ještě aburdnějším) už jí stihl okrást o veškeré nadšení z poznávání nových věcí. Má sice samé jedničky a nedávno vyhrála nějakou matematickou olympiádu, či něco takového, ale dost mě překvapilo, když jsem jí jednou slyšel, jak mistrně a zcela vědomě využívá psychologických slabin svých učitelů ("Třídní si mě pamatuje z dob, kdy jsem jako malá holčička ještě neměla rozum a snažila jsem se, tak tam se učit nemusím, angličtina mě baví kvůli hrám a filmům, tak tam taky ne, dějepisáři stačí říct, co chce slyšet, no a ten nový španělštinář, ten je nejhorší, protože ten se jen tak obalamutit nedá, a chce, abychom něco uměli, tak tam nezbývá, než se na to občas podívat - ale nikdo po mě nemůže chtít, abych se učila pravidelně, je to NUDA!") Navrhoval jsem jí, ať se zkusí co nejdřív dostat na gympl, že na elitních nebo soukromých nejsou tak vyhořelí učitelé, ale co dělat, dcera tomu už nevěří, a navíc má po mě sklony k prokrastinaci a hedonismu, takže dál setrvává na základce - tam se aspoň dá proplouvat s minimem snahy. 


Alegna
25. 10. 2021
Dát tip

alespoň malá svačinoexploze být musí :)


bixley
25. 10. 2021
Dát tip

Zajímalo by mě, jestli máš děti a co ony na to. :-))


Aru
24. 10. 2021
Dát tip

hlavní je, aby děti učení bavilo, ne aby měli strach z toho jakou budou mít známku, ať už konečně přestanou děti strašit, vždyť je to naprosto zvrácený


Kočkodan
24. 10. 2021
Dát tip

V popisovaných pedagogických postupech shledávám překvapivě mnoho společných rysů s názory J. A. Komenského.


Aru
24. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

přesně iví... a pokud se potká s Lindou :D:D

tak to bude ten nejšílenější příběh :))


blacksabbath
24. 10. 2021
Dát tip Aru

Kukýnku do lahve???....ani za nic....jen ať je volnáa poletuje si kam jí je libo..:-)))


Aru
24. 10. 2021
Dát tip

kukýnkový džin :D:D

to je výborný Kamamuro, zlatý tip s hvězdičkou a obrázkem tobě ;)

není to moje první rodeo, už tu bylo několikero psaní na pokračování v mojí režii :)


Kamamura
24. 10. 2021
Dát tip Aru

Vypadá to, Iví, že jsi vypustila z láhve "kukýnkového džina", který si začal žít vlastním životem, a už ho zpátky do láhve žádná síla neturelní ni nadpřirozená nedostane!

Doufám jen, že o literárních revolucích neplatí to, co se říká o těch doslovných, a totiž že často požírají své vlastní děti. 


Aru
24. 10. 2021
Dát tip 8hanka

díky moc OsmiHanko, pokračování bude až fantazie zase přiletí ;)

škola nebyla jednoduchá snad u nikoho, tak musela přijit tahke veselá pohádka :)

mě neujížděl autobus, spíš jsem nedošel ;)


Aru
24. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

:D

je to na hony vzdálený jakýkoli autobiografii :))

pustil jsem fantazii naplno a takhle to dopadlo :D:D samozřejmě v každým dobrým příběhu nesmí chybět exploze, tak tady aspoň svačiny :))

díky iví ;)


8hanka
24. 10. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

no ale to je roztomilé,  nejdem vypichovať jednotlivé očarenia, to by som tu takmer celú rozprávočku okopírovala, smejem sa nad rôznorodosťou žiakov, bohatou fantáziou, lúskam ...áčata, čo ktoré môže byť a vdaka Tebe som zase dieťa školopovinné...aj keď ním reálne dávno nie som,  doteraz sa mi o škole sníva, ako mi ušiel školský vlak pred nosom, ako som  sa zabudla prezuť do galoší a cupkala v snehu v prezuvkách...

 desiatoolovrantobedo...neviem čo, by som  nejedla...jedine tak  s pivom alebo becherovkou...

kedy bude pokračko?

smazat (ještě 15 minut)

 


blacksabbath
24. 10. 2021
Dát tip Aru

Aru.....do téhle školy by chodilo rádo kdejaké dítě.....i já:-))))...pan učitýl byl určitě hýl....a k svačině měl jeřabiny...:-)))).....ale co víc.....pozor, jo, pozor...jsem vydedukovala při rekognoskaci terénu, že tohle je........ že je to tvůj autobiografický román na pokračování...to jsi musel napsat z vlasních prožitků......jináč si tu autentičnost neumím vysvětlit...:-)))))..............*/******************


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru