Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kukýnka - díl druhý - Školní zábavoselesrandování

26. 10. 2021
12
20
571
Autor
Aru

Ani v tomto díle nebylo ublíženo jediné škole, všechny byly na výletě v Zoo, kde se fotografovaly se slony, kteří následně prorazili plot a utekli do Afriky založit vlastní stát.

- Spolupsaní blackí a Aru

Vzadu v lavici se krčila malinkatá holčička s copánky. Tak se lekla exploze svačiny, že se jí copánky zamotaly do sebe. Málem ani nedýchala. Do očí se jí draly slzičky. Pan učitýl k ní přistoupil, pohladil jí po vláskách a pomohl zašmodrchané copánky rozmotat.

"Ale, ale, copak je to? Slzičky? To přeci ne! V téhle škole se jenom smějeme a dovádíme."
"Když já jsem se lekla," pípla holčička. A protože byla dobře vychovaná dodala: "Jmenuji se Copinka."
"No ty máš ale krásné jméno," pravil pan učitýl.
"Kukýnko, budeš sedět vedle Copinky. Určitě si spolu budete rozumět."
Kukýnka slízla zbytek explodované svačiny z lavice a posadila se k Copince. Protože byla neposedná a taky byla dychtivá co se dneska všechno naučí, vrtěla se a vrtěla, až si jí všimnul pan učitýl.
 
"Copak se tak vrtíš, Kukýnko?" otázal se a tanečním krokem přešel k zadním lavicím.
"Prosím, prosím a co se dneska budeme učit?"
"A copak by vás, milé děti, nejvíce bavilo?"
"Tancování!"
"Zpívání!"
"Kopání do míče!"
"Létání!"
"Lovení žab v rybníce!"
Děti se začaly překřikovat v tom, co by bylo nejlepší, až z toho byl mumlanec - tedy vlastně -  nebylo žádnému z nich pořádně rozumět.
"Počkejte, počkejte, děti. Budeme dělat všechno. Ale postupně. Dneska bychom mohli malovat. Co vy na to?"
"Ano, anóó´. Malovat!"
 
Pan učitýl tedy přidělil každému žáčkovi nepromokavý obleček, helmičku a ochranné brýle. A rozložil obrovské kusy papíru po zemi. Přichystal kbelíky s barvami. Po zemi poházel několik tlustých i tenkých štětců. To kdyby někdo třeba nechtěl použít vlastní ruce.
"Teď vám ukážu, jak maluju já," řekl pan učitýl a hrdě se rozhlédl po své třídě.
 
"Můžete se po mně opičit, nebo si zvolit proces podle svého.
Namočil si obě ruce do barev. Jednu do zelené a druhou do modré. Mocnými tahy po papíru začal malovat. Zelenou dole, modrou nahoře. Pak si opláchl ruce v kýblu s čistou vodou a zase je namočil. Tentokrát do červené a žluté.
 
Žlutou nakreslil na modrý podklad kruh, červenou dělat ťupky na zeleném podkladu. A ono to najednou vypadalo jako krajina. Děti se s chutí pustily do práce. Stříkaly, dělaly čáry a kolečka a čtverečky....matlaly a šťouchaly se až byly barvy úplně všude.
 

"Až to všechno zaschne, uděláme si výstavku," mnul si ruce pan učitýl a zálibně se koukal na dovádějící barvy. Tedy vlastně obarvené žáčky.

Ale! Nikdo nečekal co se stane, ozvala se rána jako z děla! A byla to skutečně rána z děla a ne jedna, hromobití se přibližovalo, nepřijížděl nikdo jiný než Linda se svou statečnou posádkou prchající před zákonem! Loď bylo třeba kapánek předělat, Linda požadovala tolik děl na svojí ochranu i posádky, až se loď stala neschopnou plavby a tak na ní přidělali malá spolehlivá kolečka, čímž se stala válečnou lodí pro suchozemský účely. Protože byla Linda výbornou kuchařkou, měli nepočítané množství tvrdých bochníků chleba, které pouštěli z děl na uvítanou Zchátralé mýtince.

 

Pomalované děti vyběhly vstříc lodi na kolečkách a skákaly a pištěly kolem ní, no jako děti. 

"Jsme zachráněni," Zvolala Linda, "do pohádky lovci od zákona nesmí!" Pak převrhli loď na vhodným místě, čímž vznikl domeček, vlastně putyka U Žraloka.

 

Sluníčko už se nebezpečně přehouplo přes polední a tak učitýl dal dětem volno, aby si užily hopsání venku a překvapily rodiče svým zjevem. Kukýnka hledala vránu, ale ta už byla fuč, ale když se podívala pod sebe na zem, tak spatřila malinkatou holčičku Copinku, jak ji pořád pronásleduje.

"Běž domů Copinko, já už taky jdu."

"Ale, ale, já nemám rodiče od tý doby co je i s našim s baráčkem zašlápnul nějaký nemotorný člověk, byla jsem zrovna v lese pro borůvku, tatínek ji chtěl narazit a mít borůvkovici."

"Takže chceš jít se mnou?"

"Anóóó," natahovala Copinka ručičky ke Kukýnce, která si ji dala do náprsní kapsičky a vyrazily k domovu přes kamení, hloží, kořeny i pařezy, mechem i u studánky odpočívaly.


20 názorů

Aru
28. 10. 2021
Dát tip 8hanka

protože jsi mořský vlk? :D

díky OsmiHanko ;)


8hanka
27. 10. 2021
Dát tip

hm, hm, hm...prečo iba mňa oslovila putyka U Žraloka???????

*****


bixley
27. 10. 2021
Dát tip

Aha!


Aru
27. 10. 2021
Dát tip

díky Evži a bixley,

- bixley, malovala iví ;)


Kamamura
26. 10. 2021
Dát tip

Sorry - "každému žáčkovi" měkké i po v, prosím, díky. 


bixley
26. 10. 2021
Dát tip

S tím malováním jsi mi trochu připomněl Ferdu mravence nebo Brouka Pytlíka nebo koho, co učil malovat slimáka tak, že mu natřel barvou břicho a pak mu ukazoval, kudy má lézt. Opravdu zábavná škola.


To je moc pěkné :-)))


Aru
26. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

to je ono, taky si myslím ;)


dievča z lesa
26. 10. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

ak sa rozprávka vyspinká ako medveď alebo ježko, môže byť ešte čarovnejšia, tajomnejšia a výmyselnejšia***


Aru
26. 10. 2021
Dát tip

díky dievča, možná bude potřebovat nabrat sílu, jako se stromy ukládají k zimnímu spánku ;)


dievča z lesa
26. 10. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

fíha!!! ... tu sa znova varí v jednom hrnčeku ... a tá vôňa ... dala som si ako sladkosť na olovrant ... teším sa na ďalší tanierik kašičky***


Aru
26. 10. 2021
Dát tip

díky Alegno ;)


Alegna
26. 10. 2021
Dát tip Aru

co všechno se dá udělat z lodi :) .........  malování mě moc bavilo, asi se budu opičit .)


Aru
26. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

nebo byli rádi jak se jim děti vybarvily :D


Kočkodan
25. 10. 2021
Dát tip

„...dal dětem volno, aby si užily hopsání venku a překvapily rodiče svým zjevem.“  - nepochybuji o tom, že se nemálo rodičů mohlo z kolorovaných potomků zjevit. Přímo vidím jejich vyděšené oči, které říkají něco v tom smyslu: Proboha, dnes ses zmaloval(a) ve škole a za pár let to bude v hospodě...No, ale třeba vidím všechno moc černě. Ne, všechno vlastně ne, s vaším dvojpsavstevectvím či lépe řečeno bipsavstvováním to zřím i do budoucnosti růžově. (bezbarvý smajlík)


blacksabbath
25. 10. 2021
Dát tip Aru

taky děkuju.....bylo mi ctí......:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


Aru
25. 10. 2021
Dát tip

jasně že je to dobrý, když je to z většiny od tebe :))

Vrtiška bude mít samostatnou kapitolu v Lindině dobrodružství, ještě pořád se nevzali a v každém dobrém příběhu je buď svatba, exploze, nebo vypálení školy,... takže svatba stále chybí :D:D

díky iví za spolupsaní ;)


blacksabbath
25. 10. 2021
Dát tip Aru

A zase ta Linda, Linda, Linduška.....ta nám tady chyběla:-)))))))))...to bude mazec a mazanec zároveň....jéjéjéjé...ještě chybí Vrtiška:-))))))))))))))))))

Ale musím podoknout.......Dobré je to, Aru.....dobré:-)))))))))))))))))))))))))


Aru
25. 10. 2021
Dát tip

díky moc a dorazila i Linda z vlastního příběhu ;)

(on je to vůbec už svůj vlastní vesmír)


Lili.
25. 10. 2021
Dát tip Aru

Kukýnka,Copinka,Pan učitýl a další ...je mi líto...nemohu jinak...tohle prostě musím...přes to nejede vlak...musím...dát TIP.   :-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru