Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Revírník

27. 10. 2021
9
20
380
Autor
Kamamura

Věnováno jednomu místnímu arcidruidovi, však víte, o koho jde ;-)

K lesnímu brodu znaveně

(jen ptáky nesplašit!)

k vodě peřejí zpěněné

mladá laň chodí pít.

 

V hustém borůvčí koukolem,

(tok bublá, bzučí hmyz)

už trpělivě noc a den

hladový číhá rys. 

 

Laň žíznivá, rys hladový, jak tohle dopadne?

To hned se dozví každý z vás, kdo platí předplatné!


20 názorů

Heh. :-)


Kamamura
28. 10. 2021
Dát tip

Biskup z Bath a Wells - bravo, máš bod! Ano, je to skutečně tak, reference je ovšem naprosto záměrná a vědomá. Posiluješ ve mě přesvědčení, že máš opravdu pod mitrou čepicí! ;-)


revírník
28. 10. 2021
Dát tip

Aha!


Kamamura
28. 10. 2021
Dát tip

Ve dne ;-) Denní planeta Země je strašně přelidněná, v noci je naopak celkem liduprázdná.


revírník
28. 10. 2021
Dát tip

Člověče, kdy ty vůbec spíš?


Kamamura
28. 10. 2021
Dát tip

Super, díky moc! Zase vím něco nového!


revírník
28. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

Pokusím se: a/ laně-peřeje - nevím, proč by nemohly.

                    b/ rys-borůvčí - krátce číhat může, to když má kořist na dosah, čili překvapila ho právě, když tudy šel; dlouhé hodiny čekat na zvěř, to v borůvčí nikdy, vždycky trpělivě číhá na vyvýšeném místě, odkud má přehled: na skále nebo v nízkých větvích stromu.


Kamamura
28. 10. 2021
Dát tip

Nemáš zač, revírníku, naopak já děkuji tobě, žes mi onehdá vysvětlil, jaký je rozdíl mezi myslivcem a hajným, a já na to už nikdy nezapomenu (doufám). 

Neprozradíš nám alespoň, coby lesní expert, jestli mohou pít laně z řeky v místě, kde jsou peřeje, a jestli rys může číhat v borůvčí, a pokud ano, jak dlouho vydrží tak nejdéle číhat? Myslím průměrného rysa, průměrné borůvčí, průměrnou řeku a průměrnou laň. 

Díky!


Lili.
27. 10. 2021
Dát tip Kamamura

Při čtení si ty obrazy, vtisklé do těchto veršů ,představuji úplně bez problémů,naživo.A protože to má úroveň,tip.To je dost dobré!


Aru
27. 10. 2021
Dát tip

doporučuji přeřadit dílo do mimo, nebo zábavných kategorií, neboť zde je riziko, že příštím komentářem se dílo objeví v nejvíce diskutovaných dílech a místní cenzůrychtiví čtenáři se ozvou, že se tu nevede literární debata, neboť shledají, že dílo je zařazeno ve vážné kategorii určené výhradně literárním debatám. u blbůstek jistě nikdo soudný nebude požadovat literární debatu a posílat diskutující kamsi do pošty, nebo chatu, hlavně aby místní cenzorské klice nebyli ti debatující na očích, Vive la censure!

mám zde naprosto odbodbý literární komentář, rys nečíhá v borůvčí, jednak by se umazal a pak borůvčí je natolik malé, aby bylo krytí-schopné - kruci, akorát jsi to psal, mazat, tedy podruhé to maza to nebudu, je to omýlek, který tu bude svít na věky věků a lidé mi ho mohou omlacovat o hlavu, znovu a znovu, protože přece kliknutím na dílo je nutno si přečíst všechny komentáře, i kdyby jich bylo 1006 a reagovat na ně, neb člověk nemá vlastní rozum, ale musí se chovat jako robot, no asi Windows 95?

laně už nechodí pít do potoků, neb čistota vod je nevalná a pouští se tam kde co, ale chodí si kupovat balenou vodu, za kterýmžto účelem musí dělat ve fabrice na 16. hodinové směny

:D


revírník
27. 10. 2021
Dát tip

Za dárek se sluší darujícímu poděkovat, tož, autore, děkuju pěkně.


Znám křišťálovou studánku,Kde nejhlubší je les,Tam roste tmavé kapradí a vůkol, rudý vřes.Tam ptáci, laně chodí pít


Kamamura
27. 10. 2021
Dát tip

Ano, Mistře, budu si Vaše slova pamatovat! ;-)


Norsko 1
27. 10. 2021
Dát tip

To budeš muset tak jako tak. Jistě máš před sebou ještě mnoho vznešených cílů


Kamamura
27. 10. 2021
Dát tip

Norsko 1 - mám to chápat tak, že tentokrát jsem prošel s odřenýma ušima, ale příště budu muset zabrat? ;-)


Norsko 1
27. 10. 2021
Dát tip

Tok bublá, bzučí hmyz.. Hmm. T


MilanH
27. 10. 2021
Dát tip

:-)


Kamamura
27. 10. 2021
Dát tip Aru

Čekám spoustu velmi odborné kritiky ve smyslu jako že laně nikdy nepijí u peřejí, protože je tam příliš okysličená voda, moc strmý břeh, nebo prudký proud, a že rys nevydrží číhat noc a den, a když už náhodou, tak nikdy v borůvčí, protože by se umazal, a modrému rysu by se smáli i slimáci a datlové, a tak podobně. 

Ve zvyklostech lesní havěti se nevyznám, v lese už jsem nebyl... no určitě sedm let, nějaké stromy občas zahlédnu v parku, ale moudrý z toho nejsem. Googloval jsem si v rámci přípravy na báseň rysa ostrovida, pěkná šelma, dokonce žije ještě i u nás, ale nevidím jeho budoucnost příliš růžově.

Budoucnost obecně nevidím příliš růžově, ale to už jsem opět odbočil od tématu...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru