Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O Prozíravosti

27. 10. 2021
1
2
181
Autor
Ozzozorba

Kdo NAKOUPIL nemovitost před deseti lety, ten na tom získal. Dneska už to všichni víme. Ti kdo si nemovitost pořídili, nemuseli být prozíraví, ale určitě se prozíravě zachovali. Většina si nemyslela, že by cena nemovitostí tak závratně vystoupala nahoru. Takových bylo opravdu málo. Ale všichni vnímají sebe jako PROZÍRAVÉ, protože nakoupili nemovitost a její cena za deset let stoupla o více než sto procent.  

Zákon o klesajícím mezním užitku, říká, že UŽITEK s nárůstem spotřebovaného statku klesá. Jinými slovy když máme žízeň, vypijeme jednu nebo dvě sklenice vody. S tou třetí už bychom měli problém. Nemluvím o alkoholu (ten může působit opačně). Máme jasnou hranici, kterou vnímáme a víme kdy přestat. Pro většinu miliardářů je další vydělaný milión už jen „malá radost.“  Zásadně jim ten další miliónek v bance život moc nezmění.

Jeden z nejbohatších lidí devatenáctého století Andrew CARNEGIE, popisuje ve svém životopise, jakou úžasnou radost mu přinesl první vydělaný dolar. V šesti letech začal roznášet noviny, a když ho jeho maminka našla večer v posteli, jak svírá v ruce peníze, zaplakala. Ne štěstím, ale smutkem protože tak malý chlapec by měl chodit do školy. Carnegie pravil, že mu tento první dolar změnil zásadně život. Zároveň přiznal, že všechny získané miliardy mu nepřinesly takovou radost, jako mu přinesl jeho první vydělaný dolar.

Carnegie byl jistě prozíravý, protože viděl možnosti, které většina nevnímala. Ale KDO Z NÁS je natolik prozíravý, aby se zamyslel, co vlastně v životě nejvíce potřebuje. Kolik jídla, jaké bydlení, jak mnoho toho nebo tamtoho. Vlastně, když se nad tím zamyslíme, pak nic extra zvláštního ke svému životu nepotřebujeme. Vzduch, slunce, vodu … málokdo z nás má takovou prozíravost, aby začal ODKRAJOVAT to nepotřebné.

Kdo prožil život hromaděním majetku nebo přehnanou péči o svou tělesnou schránku nebo děti, může být nemile překvapen. Když zestárne může mít deprese a strach ze ztráty svého Já. Ani sláva, ani peníze, ani děti – nic nemůže pomoci. VOR, na kterém je zavěšen každý život se pomalu, ale jistě potápí, ale v rozpuku sil a mládí to není tak zjevné.

Dovolím si tvrdit, že „Korunní prozíravostí“ je přemýšlení o tom, kam vlastně odcházíme … a kdo je za to zodpovědný! Možná, že cesta do Ráje je dlážděná Peklem.


2 názory

Ozzozorba
27. 10. 2021
Dát tip

Bravo Aru!


Aru
27. 10. 2021
Dát tip K3

pořád nemůžu pochopit k čemu jsou lidem ty miliardy, které drží a nic mě nenapadá.

se závěrem naprostý souhlas, zatímco tady jsme pouze na návštěvě, nebo ve "škole", tak doma jsme právě, tak kam odcházíme smrtí, je až s podivem, že se oslavuje příchod nového člověka a truchlí se nad odchodem člověka, přitom prozíravé by bylo to dělat přesně naopak, neboť narození a smrt jedno jsou, je to ta samá brána, kterou člověk prochází, život je jako ostrov v oceánu smrti, tedy pouze dočasný domov, jež provází zapomění, aby zkoušky pro takového zkoušeného byly skutečné


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru