Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smíchovské nokturno

27. 10. 2021
20
25
689

V ulicích kolem Anděla

když večer ztichne ruch,

soumraku ruka nesmělá

indigem zbarví vzduch.

 

Šero je moje hodina,

jsem Václav, ponocný,

znám světla zhášet, rozžínat;

jsem skoro všemocný. 

 

Tak ač je doba nejistá, a celý svět se třese,

z cesty hned každý ustoupí, tomu, kdo světlo nese!


25 názorů

Eilu
25. 06. 2022
Dát tip

to je pohodovka, mam takový ráda, i moudro tam ale je


Marcela.K.
30. 11. 2021
Dát tip

První sloka mě nadchla. Ty další už míň...ale i tak dík za světlo.


Alenakar - díky!


Alenakar
04. 11. 2021
Dát tip Ponocnej Venca

Všemocný ponocný se mi moc líbí.  Je to milé. Připomíná mi to lampáře od Saint-Exupéryho. Tip.


MilanH - Super, přečtu si něco, co píšeš ty, třeba mě to taky osloví!


MilanH
02. 11. 2021
Dát tip

Oslovila a to tak že hodně !!!


zeleda - dík za upozornění, neboj, já se nedám. 


zeleda
01. 11. 2021
Dát tip Ponocnej Venca

Zdravím tě na Písmáku. Jen předem tě upozorňuji, aby ses nenechal odradit některými, až stupidními komentáři. Holt, tady frčí moderna, až nesmysly. Ode mne máš tip. 


Lili.
01. 11. 2021
Dát tip Ponocnej Venca

Tip,občas musíme sáhnout po rýmech,které nemusí každému vyhovovat...vzhledem k mojí diletantské antikvalitě,kterou se tady prezentuji o tom něco vím.Tohle je báseň na úrovni.


zeleda
01. 11. 2021
Dát tip Ponocnej Venca

Zdravím tě na Písmáku. Jen předem tě upozorňuji, aby ses nenechal odradit některými, až stupidními komentáři. Holt, tady frčí moderna, až nesmysly. Ode mne máš tip. 


j.f.julián - no hele, musím říct, žes mě překvapil. Nadávalo mi už hodně lidí, na to jsem zvyklý, ale málkdo při tom jedním dechem uznal, že se mu líbí moje verše, to chce mít určitou sebekontrolu nad vlastní zuřivostí, a to já zase oceňuju. Dokonce jsi mi dal i ten tip, kterými se tady bodují básně, tak dík. 

Hele, já ti nadávat nebudu, podle mě to nemá úroveň, ale to co píšeš o Covidu mi vyrazilo dech. Mám známýho, kterýmu na to umřel tchán, pak kamaráda, kterýmu ta nemoc zchromila úplně zdravou, mladou a krásnou ženu, prostě v mým okolí je spousta lidí, komu ta nemoc buď někoho vzala, nebo zmrzačila, tak se nesmíš divit, že když si přečtu ty tvoje litanie - ani nevím, kdes to všechno vlastně posbíral - tak mi to trochu hnulo žlučí, no. 

...

Aha, už tě začínám chápat, jak to myslíš. 

"Chceš pravdu" znamená "Tady mluvím jen já, a o tom, čemu věřím se nediskutuje".

"Myslící lidé" znamená "Ti, kteří souhlasí s j.f.juliánem"

"Zpovýkanci" jsou všichni, kdo se s tebou opovážili nesouhlasit

a konečně "zkušení lidé, kteří vidí dál", to jsi zase ty. 

Škoda, že Hitlera už svět jednoho měl, ty bys tu fušku zastal taky, člověče. Jestli máš takový ten neurotický pervitinový třas v ruce a jestli kážeš cholerickou fistulí, tak by ti stačilo si jenom přimalovat knírek, hehe. 

Takže jsi mě jako správný myslící člověk zakázal, smazal moje příspěvky, aby neředily zbytečně ty tvoje fantasmagorie, a teď jsi zřejmě spokojený. Tak to ti musím pogratulovat!


Fusko, když chceš něco říci, proč to neřekneš tak, aby tomu ostatní rozuměli?

Theo, překvapuje mě tvoje zmínka o základní škole a o tom, že tě druhý verš "vyhodil z děje". Díval jsem se na některé tvoje verše, a získal jsem pocit, že se tvorbě pro základní školu věnuješ systematicky, takže bych očekával více pochopení, ale nevadí, zřejmě jsme se nějak minuli. Díky nicméně, že ses tu stavila.


Rým ponocný X všemocný z toho dělá základní školu. Taky mne to hned vyhodilo z děje. Závěr mi nevadí... spíš se to tím celé uklidnilo. No prostě obrázek jak ze staré pohlednice :) Ďábla v tom nevidím... Nikdy by mne nenapadlo, že ten kdo nese světlo je vlastně odpadlík. Asi to chápu přesně naopak :)


Díky za vřelé přivítání. Já jsem vděčný za všechno, ať je to bílé, nebo černé, i když, jak už jsem říkal, tíhnu spíš k nočnímu přítmí. Z prudkého slunce mě doslova bolí oči. 


Luzz
28. 10. 2021
Dát tip

však jasně, Venco, jen jsem napsala, jak to na mě působí; neříkám, že to máš nějak měnit.


Aru
28. 10. 2021
Dát tip

se závěrem absolutní souhlas, je to tak ;)

Kamamuro, křestani přece zapoměli vlastní mytologii, plus nezapomeň, že křesťanská království proti sobě často zálibně bojovala, tedy jaká může být pro veřejnost taková moudrost, než mylná, je to něco jako maňáskové divadlo, tu skutečnou moudrost nesli prakticky výhradně tajné spolky, některé měli to štěstí se ocitnout v Egyptě a zjistit, že věci tak úplně do sebe nezapadají, jak jim křesťanští předáci tvrdí, pak souhlasili s církví už jenom na oko, pro svoji bezpečnost, ale mysleli si svoje.


vesuvanka
28. 10. 2021
Dát tip Aru, blacksabbath

Mně se báseň líbí, obzvláště závěr, TIP

Vítej na Písmáku!


Ďábel tedy rozhodně nejsem, ačkoliv dobrák od kosti asi taky ne. Je mi líto, že se ti závěr nelíbí, Luzz. Já jsem s ním spokojený, a tak na něm asi nic měnit nebudu. 


Kamamura
28. 10. 2021
Dát tip

Luzz - a není to s tím všemocným ponocným třeba jen takový vtip?

Mě jenom zaujalo, že ti ten závěr připadá pozitivní, mě připadá naopak děsivý. Ten, kdo nese světlo, světlonoš, je přece Lucifer, též nazývaný "padlou hvězdou", neboli v křesťanském pojetí ďábel, tedy ztělesnení zla. 

Autor básně o sobě vlastně prohlašuje, že je ďábel (ten skutečně skoro všemocný je!) - pravděpodobně jím samozřejmě není, protože ďábel velmi pravděpodobně neexistuje, alespoň ne v podobě ztvárněné v lidové slovesnosti a náboženské tradici. 

Pokud každý ustoupí z cesty ďáblovi, neznamená to, že svět vlastně definitivně definitivně vzdal svůj boj se zlem, což by znamenalo konec naděje. A co je to konec naděje než nejčernější temnota, když se říká, že naděje umírá poslední? Jsme už snad všichni mrtví, aniž bychom si to uvědomovali?


Luzz
28. 10. 2021
Dát tip

ten ponocný - všemocný mi to na první čtení pokazil... ale má to hezký místa - "šero je moje hodina" a podobně. závěr je až nemístně pozitivní.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru