Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stalo se v naší vesnici Krkmagiezanohu

01. 11. 2021
5
27
455
Autor
Aru

Tento příběh je tuze pravdivý, napsala ho má vlastní husa, kterou chovám na sádlo, při psaní jsem držel pouze kalamář.

Jednoho rána přišlo do našeho kraje svítáníčko, po 4582 letech vyšly rovnou tři slunce najednou, naše vlastní slunce se potkalo s jiným a společně si pod rouškou tmy udělaly malé sluníčko, které jsme pojmenovali Kventin. Toto nenadále světlo přineslo mnoho potíží, popudilo množství démonů, kteří se stali ve světle úplně nesnesitelní. Najednou naše děvčata už nechtěla spát po nocích v otevřených rakvích s upíry, ale chtěla mladíky, krev a mlíko. Ty zatím přestalo bavit se mlátit v brněních ve válce, která začala před 4581 lety, po prvním roce kdy nevyšlo slunce.

V hospodě u píva dali jsme hlavy dohromady co jako s tim, z mladíků se mezitím stali kováři, kteří z brnění dělali podkovy a nabízeli za zaváděcí ceny zubařské služby široké veřejnosti. Když už skoro padala pod stůl hostinská Půlnoc a Kventin na obloze dělal zrovna tou dobou psí kusy, napadlo už nevím koho, že by možná pomohl "nějaké ten švarné kózelnik vímytač", jak se vyjádřil nakonec stréco Ljuba co už něco pamatoval, momentálně žil se třema sukubama, které musel živit a tak k práci na poli si přivydělával drobnou zlodějinou a jeho manželky občas za úplatu přijaly přespolní pod střechu. Stréco Ljuba je hlava, shodli jsme se po čtyřech frťanech mochomůrkovice, pozvem si toho vímytače, aby vímétl ty upíry co nám tak pili krev.

Jakmile po dni bez noci přišel další den, protože na obloze bylo od tý doby co se tam poflakovalo trojsluncí hrozný dopuštěníčko. Tak toho rána co jsme se u nápadu s vímytačem skárovali pod obraz probrala nás ránama koštětem hostinská Půlnoc, že z nás vymámila všechny zlatý z prkenic a prý, ať táhnem nasávat někam jinam, ale že nás ráda uvidí, když splašíme další zlatý.

Stréco Ljuba už to zatím s manželkama smolil sám:

"Vážené vímytače, potřebujem všecky vaše kózla do naši dědinó, neb souží nás chasa oupírská. Ta kaňka, to není podpis, ten až nížojc. Ljuba s manželkóma v posteli."

 

Zatímco my jsme šli do lesa na mochomůrky Zelenkavé s růžovýma ťupkama, tak stréco Ljuba po té co věnoval chvíli manželkám v ložnici, odevzdal dopis na poštu, odkud putoval našim dostavníkem kostlivců do hlavního města Prašan, kde bydlí ti nejlepčí vímytači. Měli jsme štěstí, že se v Prašanu rozhodl vzít jeden z vímytačů na milost náš případ a zabývat se jím. Měl krásný koniska, byli úplně při životě, ne jako ti naši kostliváci. Zase my nemáme zadělaný ulice jako v Prašanu. Tuhle nám to vypravoval stréco Ljuba, musel až do hlavního města k sódu, když ukradl tři dušičky vodníkovi Břečťanovi, kterej ho sprostě naprášil až do Prašanu. Naštěstí stréco Ljuba je hlava otevřená a prohlásil u toho sódu, že si spletl ty hrníčky s vajíčkama. Sódce byl bodrý chlapík a tak stréco Ljuba vyvázl bez trestu. Pak nám stréco Ljuba vypravoval jak šel Prašanem až po kolena v koňských hovnech a že ho už k matičce měst nikdo nedostane, že v těch hovnech se nedá ani pořádně loupit a tak to tam mají drobní a příležitostní zlodějíčci tuze špatný.

 

Když dorazil švarný vímytač až k nám, hnedka jsme se mu obdivovali, aby nám ještě neutek. Byl moc hezky ustrojenej, zatímco u nás se oblečení nosí dokud samo neupadne, tak v Prašanu to chodí docela jináč. Měl na sobě černej plášť, na hlavě klóbrc velkej jako hrnec, rukavice, vysoký boty, gaťata a když si sundal ten plášť, tak pod tím měl vestu a košulu, všechno v černým, aby mu to hezky ladilo k černým vousiskám a vlasům. Všichni jsme mu říkali jak moc mu to sluší, ale von, že pracuje jenom za peníze a že na nějaký ty řečičky nedá. Však my taky děláme za peníze, v každým druhým stavení se dělá mochomůrkovice, protože mochomůrky rostou i za úplný tmy a navíc mochomůrka ve tmě krásně světélkuje, proto se tak dobře pije.

 

Stréco Ljuba tak zvláštně na něj zíral, až z něho vypadlo, že vypadá jako ten Fun Halsing a taky že jo, byl to Fun Halsing. Všechny nás těšilo, že do naší díry, jak ji nazývali všici co nebyli od nás zavítala taková vzácná návštěva. Dalo nám to strašný práce, ale nakonec jsme sehnali deset zlatých, jeden knoflík a stréco Ljuba pozlatil dvacet nikláků, který jsme uložili pod ty vopravdický zlaťáky do váčku pro Fun Halsinga, abychom ho úplně zmátli. Ozkoušel jeden ze shora, no nepřechytračil nás, taky tu žijeme už nějaký to tisíciletí.

 

Tak se Fun Halsing pustil do roboty na ty upíry, měl takový moc krásný stříbrný pistole, ale po každým výstřelu je musel nabít, tak radši nosil vždycky dvě. U nás ale panuje dost vlhko, všude bažiny a mochomůrky. Fun Halsing se postavil před jednoho našeho upíra a zmáčkl kohoutek, jako u tý svý stříbrný krasotinky a ono nic. Ty pistole byly asi navyklý na Prašanský podnebí a u nás mu nefungovaly. Zklamanej Fun Halsing nám vrátil váček a tak jsme ho aspoň pozvali na mochomůrkovici, ono tu stejnak skoro nic jinýho než mochomůrky neroste, občas někdo na poli najde starou lopatu, nebo hrnec. My už jsme dávno pili, když Fun Halsing do sebe obrátil první sklenku a hned to s tím seklo, Prašani nic nevydrží, akorát dodal stréco Ljuba. No a od tý doby Fun Halsing žije s hostinskou Půlnocí a s náma chodí na mochomůrkovici.


27 názorů

Aru
01. 11. 2021
Dát tip Ponocnej Venca

stal se politikem :D

např. na Koženýho si už nikdo nevzpomene, protože sešel z očí :))

na druhou stranu, my si naše politiky hezky hýčkáme, jsou lidi co se navzájem kvůli nim bijou v komentářích, aby si v těch komentářích nadělali z jiných lidí (nepolitiků) nepřátele na krev, samozřejmě že se politici takovému počínání ze svých rezidencí smějí, nebo lidi vyjdou na výlet na Letnou, kde protestujou tentokrát osobně s tím samým výsledkem, ze se tomu politici ze svých rezidencí opět smějou.


To rozhodně. Jen si říkám, co ten Babiš té Evženii udělal, že na něj má Evženie takovou pifku?


Aru
01. 11. 2021
Dát tip

tož díky Venco, prozradím ti tajemství, když si dám kafe, tak píšu na

T U R B O :D:D

(a hlavně jde o to být za každou cenu svůj, ať se těje cokoli)


Tohle je jako nějaká vesnická idylka od Lady. Hozená do ždímačky a puštěná na TURBO. 


Aru
30. 10. 2021
Dát tip

díky bixley, tak na zdraví ;))

díky ti ;)


bixley
30. 10. 2021
Dát tip

Hezký proud fantazie. Připíjím ti muchomůrkovicí!


Žvanit hovadiny dokáže nejlépe s. Bureš. Ještě pár dní.


Aru
28. 10. 2021
Dát tip

ale opatrně Evži, víš jak je silná, zabila i Fun Halsinga, i když projev premiéra, to taky může být pěkně vražedný :))

a to máme už novýho, nebo je tam furt ten Babica, eeee pardon PaPiš? :D

díky ti ;)


Pranostiky jsou zajímavé. Jdu si cvaknou muchomůrkovice, premiér bude mít projev.


Kamo....kudy-tudy ...že ty jsi si taky cvaknul.....myšleno tím ....mochůrko-(veni,vidi)vicí.......................


Kamamura
28. 10. 2021
Dát tip Aru

blacksabbath - uff, to byla tedy těžká úloha, ale už mám řešení:

Kapitánovi škuneru Pošmourno je 35 let, a jeho papoušek pochází z Amazonie, dortová lžička je z lipového dřeva, a vynálezcem děckomentu není ani kominík, ani čtenář mysliveckého občasníku Žaludy!


Aru
28. 10. 2021
Dát tip

ano :D

čím víc se blíží Samhain, tím víc je energie toho svátku taky zřetejnější a silnější


blacksabbath
28. 10. 2021
Dát tip Aru

...no jasně!!!!!....a teď už je to - snad -všechno...:-))))))))))


Aru
28. 10. 2021
Dát tip

a taky je Samhain ivíííííí, od večera 31.10. do večera 1.11., v našem starobylém rodu jak je zvykem budou hořet svíce, aby duchové trefili domů a budem ukládat ke spánku duše stromů a víly a taky se budem ptát co nás v příštím roce čeká, páč Samhain uzavírá samotný rok :D:D


jjj...1.11.

 

  • Den Všech svatých je poslední, který léto zahání.
  • Všichni svatí dluhy platí.
  • Je-li o všech svatých léto, bývá o Martině zima;je-li zima o Všech svatých, bývá o Martině léto.
  • Když o Všech svatých zima nemá moci,tak o svatém Martině o půlnoci.
  • Nepřijde-li sníh na Vše svaté v noci,přijde o svatém Martině se vší mocí.
  • Na vše svaté ne-li v noci, na Martina sníh se dostaví se vší mocí.
  • O Všech svatých větry-li jsou, znamenají zimu proměnlivou;přijdou-li ale s Ondřejem, dobré zimy se nadějem.
  • Jak na Vše svaté, tak měsíc po nich.
  • Když na Všech svatých mrazivo, bude zima teplivo;když déšť, tu je třeba za pecu vlézt.
  • Jíní o Všech svatých věští tuhé mrazy o vánocích.
  • Sedláci utnou 1. listopadu z dubového aneb i bukového stromu třísku:Jestli je třísky suchá, tedy očekávají levnou zimu;jestli ale vlhká a zostnatá, tedy se domnívají, že bude tuhá zima.
  • Je-li tříska ze zeleného buku na den všech svatých vyťatá suchánásleduje zima mírná; je-li vlhká, následuje zima mokrá.
  • Je-li o Všech svatých bouřka, bývá zima měnivá;je-li suchá z buku tříska, často v zimě pršívá.
  • Utni z buku třísku. je-li suchá, bude zima tuhá; je-li však vlhká, bude mokrá.
  • Je-li na Vše svaté buková blána suchá, každý se rád za kamna schová; je-li však mokrá, bude zima též dosti mokrá.

Aru
28. 10. 2021
Dát tip

iví, je tam napůl skrytá pointa co jsou místní zač ;)


Aru
28. 10. 2021
Dát tip

iví, je to úplně jinak, jak všichni víme, Země je placatá a uvnitř dutá a v té dutině obíhá Slunce a další planety v ležatých osmičkách kolem Měsíce :D

iví, koukalas na ted datum, kdy tohle oficiálně vyjde? :D


Tedy Aru....žít se sukubou....to chce velkou odvahu....a stréco Ljuba hnedkaj se třema???,...Tož to bylo pořádné chlapisko.....a už tu mu-mu-mu- mochomůrkovici nepij....nehaj aj druhým...:-)))))))

https://rp-legenda.fandom.com/…uba


Aru
28. 10. 2021
Dát tip

Žabka Zlatokaďka? :D

tak tady máš husičku Písmákomilku, nedávej ji hlavně čekuládu, po tý se fláká ;))


Jasně - tady jsem v menšině......právě tvoříme s vnukem - na hodinu zeměpisu - model sluneční soustavy......dám tedy, dle tvého návodu, Zemi dostředu...ostatní planety jí budou obíhat...jestli dostane "zapět"....najdu si tě, Kamo .....


Kamamura
28. 10. 2021
Dát tip

Tak tady máš hned třicet zlatých, ať jsem škodný, a k tomu třicet stříbrných, abys měl drobné, kdyby zas někdo rušil noční klid v nějaké zahradě. ;-)

Falešné rozhodně nejsou, snáší je moje Žabka Zlatokaďka! ;-D


Aru
28. 10. 2021
Dát tip

husu si můžeš půjčit Kamamuro, pokud máš 10 zlatých, falešný neberu :D

klid, však iví nic takovýho netvrdí ;)


Kamamura
28. 10. 2021
Dát tip

blacksabbath - chceš snad říct, Iví, že husa proročka neumí pravopis???

Pozor, to zavání herezí!

Dneska se navážíš do Proročky, a zítra budeš třeba tvrdit, že středem sluneční soustavy není Země, jak je psáno, ale Slunce, jak tvrdil ten kacíř Kopretiník!!!

A tady už končí legrace!!!!!!!...........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..............!!!!!!

*/*********************************


Aru
28. 10. 2021
Dát tip

'vímytač' je správně ivíí, naopak jiný chybky byly opraveny ;)

díky mooooc :)


Kamamura
28. 10. 2021
Dát tip Aru

Vlastní husa píšící "Poselství shůry" mě dostala. ;-) 

Možná si jí z dovolením vypůjčím, ne na sádlo, na to je hus z plemene Kverulantských Proroček škoda, ale do nějaké bajky. Jedna mi tu zrovna klepe na mozek...


blacksabbath
28. 10. 2021
Dát tip Aru

Aru vymítač ne vimýtač....i když ... ty to máš určitě schválně.....:-))))...tak já jdu ještě jednou od počátku....šourám právě do vesnici

Krk/magie/za/nohu...

jsem si to musela rozdělit:-))))))))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru